guerra a ucraïna

El Nord Stream va ser sabotejat: Suècia troba restes d'explosius a les fuites

A finals de setembre es van produir quatre talls en aquests gasoductes russos, però fins ara es desconeixien les causes

La fuita de gas metà dels gasoductes Nord Stream | EuropaPress
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 18 de novembre de 2022 a les 10:00 |
El Nord Stream va patir un sabotatge. Així ho ha confirmat Suècia, que ha trobat restes d'explosius als punts on es van produir les fuites a finals de setembre. Els governs de Dinamarca Suècia van declarar l'emergència energètica i gasística per tres fugues als gasoductes russos Nord Stream 1 i 2.

Les autoritats van informar inicialment d'una fuita en el Nord Stream 2 a aigües daneses del Bàltic i, després, de dues més en el Nord Stream 1, una en aigües del país nòrdic i una altra en les de la veïna Suècia. A més, dies després se'n va declarar una quarta. Des d'aleshores, la sospita d'un sabotatge sobrevolava Europa i el món sencer, mentre Rússia i Occident -els segons de manera més explícita- s'acusaven mútuament. Per ara, però, es desconeix qui és l'autor del sabotatge ja confirmat.

Les conseqüències de les fuites


La guàrdia costanera sueca va alertar llavors que la piscina de gas metà podria desencadenar en un desastre mediambiental. Les fuges no tindran cap efecte immediat pel que fa al subministrament de gas a Europa, ja que els gasoductes no estaven operatius des dels primers instants de la guerra a Ucraïna. Fa mesos que els països receptors del gas rus es preparen per a una tardor dura i acumulen reserves de cara a l'hivern. 

Tanmateix, el transport per canonades es pot substituir pel marítim. Si bé, aquesta solució suposaria un nou increment dels preus, ja que el gas natural arribaria liquat i hauria de ser regasificat. Si bé, aquest nou episodi ha esdevingut un nou focus de tensió internacional, el qual pot funcionar com l'espurna que provoqui una nova onada inflacionista.


Pel que fa a les implicacions del suposat sabotatge, els experts coincideixen en la diagnosi que les fuites només afectaran de manera directa el medi ambient a escala local. Així, només es veuria afectada la zona on es troba la columna de gas. No obstant això, el gas metà -el que s'ha alliberat dels gasoductes- és un gas d'efecte hivernacle, pel qual té un impacte nociu a nivell global.

Altres notícies que et poden interessar






 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació