1 de 10
Internacional

Putin veu Rússia invencible... i Biden li respon que Ucraïna «mai no serà una victòria» per al Kremlin

El president rus culpa Occident de la guerra mentre el líder nord-americà defensa des de Varsòvia el paper de l'OTAN i els EUA en defensa de la llibertat

Vladímir Putin i Joe Biden en les seves intervencions d'aquest dimarts | Nació
per Nació, Barcelona | 21 de febrer de 2023 a les 19:58 |
Jornada de declaracions creuades entre Vladímir Putin i Joe Biden quan farà un any de l'inici de la guerra a Ucraïna. Després de la visita sorpresa del president estatunidenc a Kíiv d'aquest dilluns, Putin ha acusat Occident de ser el "culpable" del conflicte bèl·lic i ha destacat que és "impossible derrotar Rússia al front". Ho ha fet el matí d'aquest dimarts, en el primer discurs davant l'Assemblea Federal. Poques hores després, ja des de Varsòvia (Polònia), el seu homòleg americà li ha rebatut que "Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia" i que Occident no té la intenció d'atacar Moscou.

Mentre Putin ha assenyalat que Ucraïna i la regió del Donbass s'han convertit en un símbol d'"autèntiques mentides" i s'ha referit a la "hipocresia" d'Occident per "retirar-se d'acords fonamentals i expandir l'OTAN" fins a les seves fronteres, Biden ha aprofitat per anunciar que els Estats Units seran els amfitrions d'una nova cimera de l'Aliança Atlàntica l'any 2024. "Junts celebrarem el 75è aniversari de l'aliança defensiva més forta a la història del món", ha sentenciat.


Ambdós han protagonitzat una batalla dialèctica sobre qui vol menys la guerra i qui treballa més per aturar-la. "Rússia ha fet tot el possible per solucionar el conflicte de forma pacífica. Vam mantenir negociacions pacients, però a la nostra esquena preparaven un altre escenari", ha defensat Putin. "La invasió russa d'Ucraïna és una tragèdia i el president Putin va triar-la", ha sentenciat Biden.

En aquest sentit, Putin ha remarcat que és "impossible derrotar Rússia al front" i ha arremès contra la presència militar dels Estats Units a tot el món. "Estem defensant la gent, la nostra gent, les seves cases. Per la seva banda, el mandatari estatunidenc ha condemnat la "brutalitat" de Moscou, a qui ha acusat de cometre "crims contra la humanitat sense vergonya ni escrúpols". "És la gana dels autòcrates a qui ens hem d'oposar: no, no, no. No, no et quedaràs amb el meu país", ha clamat, tot afegint que "un dictador mai no podrà acabar amb l'amor de la gent per la llibertat" i que les nacions de tot el món no acceptaran "un món governat per la por i la força".


Biden no s'ha referit, però, a l'anunci que Rússia abandona temporalment el darrer tractat de no proliferació d'armes nuclears firmat amb els Estats Units, el Nou Tractat de Reducció d'Armes Estratègiques (START). El president rus ha justificat que el seu país "ha d'estar preparat per realitzar assajos nuclears si els Estats Units els duu a terme primer" i ha assegurat que la potència nord-americana està desenvolupant "nous tipus" d'aquest armament per posar-los a prova "in situ".

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació