1 de 10
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

L'ANC demanarà el vot a les municipals només per aquells partits que excloguin pactes amb el PSC

Les assemblees territorials difondran llistats recomanant votar candidatures que recullin en el seu programa el suport explícit al Consell de la República

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
per Carme Rocamora, Barcelona | 23 de febrer de 2023 a les 12:21 |
En plena guerra oberta dins del secretariat de l'ANC, que ha acabat amb la dimissió en bloc del vicepresident, Jordi Pesarrodona, i de 13 membres de la direcció, l'entitat de Dolors Feliu ha aprovat un document per guiar el vot en les eleccions municipals a candidatures que es "considerin independentistes". En el full de ruta, aprovat amb 40 vots a favor, 1 en contra i 8 abstencions, l'ANC detalla un seguit d'exigències que els partits polítics haurien d'incloure en el seu programa municipal si volen el suport de les assemblees de l'ANC. Entre les demandes, inclouen el compromís de no fer "cap acord de govern" amb altres candidatures o persones significades en la "defensa de l'aplicació de l'article 155", tals com el PSC o les dretes del PP, Cs i Vox.

En total, l'Assemblea recull un decàleg de compromisos. El més significatiu és la portada tancada a pactar amb el PSC, un fet que avui dia està estès arreu del país entre els tres principals partits independentistes. Tant ERC, com Junts, com la CUP, tenen en l'actualitat pactes en l'àmbit municipal amb el PSC. Un exemple és Sant Cugat, on governen conjuntament ERC, CUP i PSC sota el lideratge de la republicana Mireia Ingla. Un altre de tants pactes significatius és a la Diputació de Barcelona, dirigida per un acord entre Junts i el PSC, sota la batuta de la socialista Núria Marín. En el document aprovat, l'ANC especifica que no recomanar el vot a una candidatura "no implica necessàriament desaconsellar-lo". 


Més enllà d'aquesta petició concreta, l'ANC vol que les candidatures explicitin de forma clara en els seus programes el compromís d'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència durant tota la legislatura, el reconeixement de la "validesa" del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017, i el reconeixement de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017 feta al Parlament. 

L'ANC, a més, demana que aquests partits estiguin compromesos amb els "principis democràtics bàsics", i en especial amb la igualtat per raó de gènere, de cultura d'ètnia, o de creences. També volen que recullin la defensa de la llengua catalana en tots els àmbits municipals, aplicar la sobirania fiscal i fer les declaracions a la hisenda catalana, i el rebuig de qualsevol acte de la monarquia espanyola dins l'àmbit del mateix municipi. Per últim, també exigeixen un compromís explícit perquè donin suport a l'ANC i al Consell de la República. 


Les assemblees territorials, que s'abstindran de valorar altres aspectes del programa, faran pública la recomanació de vot a les candidatures del seu municipi. Mesos després de les eleccions també faran pública l'avaluació successiva del compliment dels compromisos. 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació