1 de 10
En Directe

Tota l'actualitat minut a minut

Segueix, en directe, el que està passant a Catalunya i al món avui, dijous 23 de febrer de 2023

Notície minut a minut
per Nació, Barcelona | 23 de febrer de 2023 a les 06:00 |
 22:27 

L'ONU aprova exigir la retirada de les tropes russes d'Ucraïna

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha aprovat la nit d'aquest dijous una resolució que demana a Rússia que retiri les tropes d'Ucraïna, amb l'abstenció de la Xina i de 31 països més. El text s'ha aprovat després d'una jornada de debat en què els països que donen suport al govern de Volodímir Zelenski han intentat convèncer els equidistants i als més pròxims als interessos de Rússia, com ara la Xina.

 22:06 
L'exregidora de Guanyem Badalona Carme Martínez s'incorpora a la llista d'ERC

L'exregidora de Guanyem Badalona Carme Martínez s'ha incorporat a la llista d'ERC -encapçalada per Àlex Montornès- per a les eleccions municipals del 2023. Martínez va dimitir el passat desembre com a regidora per "discrepàncies", desmarcant-se així de la formació política encapçalada per Dolors Sabater, que també és diputada de la CUP. Abans de formar part de Guanyem, Martínez va ser militant d'Iniciativa, partit a través del qual també va ser regidora de l'oposició entre 2007 i 2011. ERC Badalona decidirà dilluns en assemblea la posició que ocuparà, previsiblement entre els llocs 2 i 4, segons han assegurat fonts dels republicans a Nació. Informa Carme Rocamora.

 21:57 

Zelenski s'obre a reunir-se amb la Xina després de la presentació del pla de pau

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha valorat positivament que el govern de la Xina hagi començat a parlar de la situació a Ucraïna i s'ha mostrat obert a una reunió que serveixi, entre altres coses, per debatre el pla de pau que Pequín té previst posar sobre la taula. "Ens agradaria reunir-nos amb la Xina", ha subratllat Zelenski, que ha suggerit que ja hi ha contactes diplomàtics.

 19:40 
Acció Exterior crea la figura de l'«enviat territorial» per tenir més representació

La consellera Meritxell Serret anuncia des de Dublín que el primer càrrec d'aquest tipus es desplegarà a Irlanda i dependrà de l'oficina que ja hi ha oberta al Regne Unit, amb seu a Londres

 19:37 

La Unió Europea prohibeix TikTok als mòbils dels treballadors

La Comissió Europea ha decidit aquest dijous prohibir l'ús de l'aplicació TikTok als dispositius corporatius dels seus empleats i als dispositius personals afiliats, com a mesura de protecció davant de les accions i amenaces a la ciberseguretat de la Unió. Segons ha assenyalat un portaveu de la institució, els treballadors tindran fins al 15 de març per eliminar l'aplicació dels dispositius corporatius, encara que no ha concretat les directrius sobre l'ús en aparells personals.

 19:17 

Les semblances entre Julia Wendell i la seva mare que demostrarien que no és Madeleine McCann

La jove polonesa de 21 anys Julia Faustyna Wendell ha fet revifar el mediàtic cas de la desaparició de Madeleine McCann fa 16 anys en assegurar que podria ser la filla perduda del matrimoni McCann. Tot i que els pares han acceptat fer-se una prova d'ADN per comprovar les sospites, la Scotland Yard, la policia metropolitana de Londres, és molt escèptica al respecte. Ara, la comparativa del rostre de la jove modificat amb ulleres i perruca i la seva mare oficial donen més arguments per pensar en aquesta direcció.

 16:10 
Putin diu que reforçarà la capacitat nuclear en terra mar i aire mentre Zelenski demana reunir-se amb Xi Jinping

El president rus, Vladímir Putin ha assegurat que Rússia reforçarà les seves capacitats nuclears. En un comunicat emès pel Kremlin, el dirigent ha detallat que el país continuarà fomentant la producció "massiva" de míssils hipersònics i reforçarà les instal·lacions en terra, mar i aire. Al seu torn i de manera simultània, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha instat el president xinès, Xi Jinping, a reunir-se amb ell perquè és "de l'interès" d'Ucraïna per "involucrar com més països millor a la fórmula per a la pau".

 15:34 

Pedro Sánchez anuncia l'enviament de 10 tancs Leopard a Ucraïna

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la visita oficial a Ucraïna amb motiu del primer aniversari de la guerra per anunciar que hi enviarà 10 tancs Leopard A4, més dels previstos. Ho ha fet després de reunir-se amb Volodímir Zelenski a Kíiv, on ha aterrat entre sirenes antiaèries i una forta explosió per la destrucció d'un dron rus que sobrevolava la zona.

 14:37 
La Moncloa diu que la taula de diàleg no és "necessària" perquè a Catalunya ja hi ha "diàleg permanent"

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, assegura que no hi ha data per a una nova reunió de la taula de diàleg però que aquest "instrument extraordinari" no és "necessari" en aquest moment perquè hi ha diàleg "permanent" entre les dues administracions. Durant una visita a l'Escala, Rodríguez ha dit que a Catalunya "afortunadament" s'ha recuperat la "normalitat institucional" i que, tot i que cal reivindicar "el que s'ha aconseguit amb l'esforç col·lectiu", el "govern celebra que no sogui necessari dotar-nos d'aquesta extraordinarietat de convocar-nos". "Des d'Espanya amb Catalunya mirem el futur amb optimisme", ha dit.

 14:03 
PSC i Junts rebutgen reunir-se amb Aturem Hard Rock al Parlament

La plataforma Aturem Hard Rock, que lidera l'oposició a la construcció del macrocasino al camp de Tarragona, ha denunciat aquest dijous que els principals "instigadors" del recreatiu, en referència a PSC i Junts, els han plantat en una reunió al Parlament. El portaveu de la plataforma, Eloi Redón, ha explicat en roda de premsa que han assistit aquest matí al Parlament per reunir-se amb tots els grups polítics -als quals han convocat-, però que només ERC, comuns i CUP s'hi han presentat. "Quan s'han d'afrontar a l'oposició, pretenen fugir", ha opinat Redón sobre l'absència del PSC i Junts, que han convertit aquest projecte en un dels cavalls de batalla de la negociació dels pressupostos. En la reunió amb la resta de partits, des d'Aturem Hard Rock han insistit en la manca de "consens social" que hi ha al territori vers aquest projecte, que han titllat d'"atemptat mediambiental". A més, han assegurat que ERC, malgrat acceptar-lo en els pressupostos, els ha traslladat que no és el "seu model". Informa Carme Rocamora.

 11:40 
La majoria de catalans abaixaria l'impost de successions però no la resta

La majoria de catalans és partidària d'abaixar l'impost de successions, però no d'altres que també qüestionen determinats partits, com el de patrimoni. Això ho conclou l'enquesta de valoració del Govern i de les polítiques públiques 2022, feta pública aquest dijous pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), la qual apunta que un 56% de ciutadans reduiria la càrrega d'aquest tribut, mentre que tan sols el 9% l'incrementaria i el 27% la mantindria.

 11:06 
Junts esmena els pressupostos per rebaixar la pressió fiscal i garantir els macroprojectes

La formació presenta 840 propostes de modificació dels comptes, que segons Albert Batet han de ser "corregits" perquè representen el "tripartit autonòmic" format per ERC, el PSC i els comuns

 10:04 
El TC desestima el recurs del PP contra la suspensió de desnonaments a persones vulnerables durant l'estat d'alarma

El Tribunal Constitucional (TC) ha comunicat aquest dijous que desestima el recurs del PP contra el decret llei del govern espanyol que permetia la suspensió de desnonaments a persones vulnerables i sense alternativa d'habitatge durant la vigència de l'estat d'alarma. La decisió s'ha pres amb dos vots particulars, els dels magistrats Enrique Arnaldo i Concepción Espejel.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació