Goita, Els Pastorets!

 

A les acaballes de l’any 1916, als 36 anys, Josep M. Folch i Torres acceptà l’encàrrec de la Junta d’Espectacles del Coliseu Pompeia de Barcelona, propietat dels frares caputxins, per a fer una versió actualitzada i menys irreverent dels Pastorets. A correcuita i robant hores de son creà “Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús” en dues setmanes. L’estrena de l’obra, el 24 de desembre de 1916, amb música d’Antoni Català i escenografia de Salvador Alarma tingué un èxit immediat i el 1918 ja és programada al Teatre Romea… i va ser l’inici d’una tradició, temporalment interrompuda per la guerra i pel franquisme, que encara avui dia perdura per arreu de Catalunya.

“El secret de l’èxit d’Els Pastorets de Josep M. Folch i Torres, es basa en la seva ingenuïtat, la seva acurada dosificació dels seus ingredients religiosos, dramàtics, còmics i espectaculars, dosificació que es retroba de fet en el conjunt de la seva obra literària” (Ramon Folch i Camarasa.)

Els Pastorets han estat, són i seran, un autèntic fenomen social i gresol d’actors i directors escènics. En els nostres pobles, viles i ciutats, entre professionals i sobretot en el món dels aficionats, les generacions d’actors i d’espectadors se succeeixen, i els papers representats per uns són substituïts espontàniament, al pas del temps, pels fills i els nets, i cada dia de representació és una veritable festa familiar.

El 2016, en el marc de la commemoració del centenari d’Els Pastorets, la Fundació La Roda i la Coordinadora de Pastorets de Catalunya elaboraren una exposició itinerant divulgativa de la història i el fenomen social dels Pastorets de Folch i Torres, exposició que fou inaugurada el dia 5 de juny de 2016 i que és la que s’ofereix.

La informació es mostra gràficament en deu cartells, dividits en dues franges horitzontals. A la franja superior, enfocada als adults, es fa un breu resum de l’autor, de l’origen de l’obra i de les seves característiques i personatges, i se la defineix com a planter d’actors i directors escènics; també es resumeixen dates importants en el seu recorregut històric i territorial. A la franja inferior, dedicada a la canalla, es presenta la història dels Pastores com a conte, amb dibuixos i text apropiat als infants.

Exposició dedicada al centenari de Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús, de Josep Maria Folch i Torres

Cartells