Rosaura Bonet, de Berga, ha mort als 93 anys. Va ser una de les vuit dones que el 29 de maig del 1960 van participar en el salt de Maces de la Patum de Lluïment. Ho van fer d'amagat i les persones que omplien la plaça no van saber que eren dones fins que van acabar el ball i es van treure la carota. En aquella època la Patum era cosa d'homes i elles van ser pioneres a introduir-se a les comparses de la festa. Rosaura Bonet va convèncer a l’alcalde de Berga d’aleshores, Joan Noguera, que la festa s’havia d’obrir a la participació femenina.

Seixanta anys després, a la Patum del 2019, se'ls va retre homenatge. Al costat de Rosaura Bonet van saltar Maria Rosa Subirana, Benita Badia, Maria Carme Ribera, Mercè Barniol, Paquita Rosset, Isabel Cardona i Elisenda Rota.

Salt de maces amb Rosaura Bonet a punt de ser rematada per Sant Miquel Arxiu particular

Rosaura Bonet era una dona coneguda a Berga. Va ser durant anys taquillera del cinema, on també va regentar amb la seva mare una botiga de llaminadures. De jove, també se la coneixia per la seva faceta viatgera, amb el seu 600 va recórrer diferents ciutats d'Espanya i d'Europa. I ja de gran, perquè donava menjar a gats i coloms, entre altres animals.

Rosaura Bonet va morir aquest dijous, després que el seu estat de salut ja havia empitjorat feia un temps. El funeral es fa aquest divendres, 28 de juliol, a 2/4 de 7 de la tarda a l'església parroquial Santa Eulàlia de Berga.