1 de 10

Tota l'actualitat minut a minut

Segueix, en directe, el que està passant a Catalunya i al món avui, divendres 24 de novembre de 2023

Notícies minut a minut
per Nació, Barcelona | 24 de novembre de 2023 a les 06:00 |
 18:36 
Entrevista a Samuel Reyes, director de l'ACA: «Els vaixells amb aigua potser arribaran a l'abril o fins i tot abans»

Samuel Reyes  es va convertir en el director de l'Agència Catalana de l'Aigua el setembre de 2021. Vint dies després havia d'encapçalar la primera reunió del comitè permanent de sequera, una "emergència nacional" que ha monopolitzat el dia a dia de la seva gestió al capdavant de l'administració hidràulica. 

Defensa la bateria de projectes per aconseguir més recursos hídrics a curt termini -més regeneració, potabilització del Besòs i vaixells amb aigua potable-, assegura que la interconnexió de xarxes no està sobre la taula i fa una crida a ciutadania, sectors econòmics, ajuntaments i companyies subministradores a unir esforços per reduir-ne el consum. "Que Barcelona es quedés sense aigua seria molt greu", adverteix.

 18:35 
Què suposa realment limitar el consum d'aigua a 210 litres per habitant i dia?

La regió metropolitana de Barcelona entrarà la setmana vinent en preemergència per sequera. Això, a la pràctica, implica rebaixar fins a 210 litres el consum màxim per habitant i dia. Però què suposa realment? Com es calcula aquesta quantitat? Quina diferència hi ha entre el consum de tots els usos urbans i l'estrictament domèstic?

 16:27 
L'Estat destinarà 435 milions a les dessalinitzadores de la Tordera i el Foix

El govern espanyol destinarà 435 milions d'euros a les dessalinitzadores de la Tordera i el Foix, amb l'objectiu d'intentar pal·liar la sequera que fa que bona part de Catalunya estigui des d'aquesta setmana en situació de preeemergència. La decisió l'ha traslladat la ministre de Transició Ecològica, Teresa Ribera, al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en una trobada aquest dimecres.

 15:46 
Urkullu no repetirà com a candidat del PNB a les eleccions basques

El partit ja ha comunicat al lehendakari, que portava tres legislatures en el càrrec, que no comandarà la formació als comicis del 2024, en els quals Bildu aspira a vèncer els nacionalistes bascos

 15:00 

Jordi Martí (BComú) s'acomiada amb una declaració d'admiracions a Colau: "Fins i tot ha aconseguit que marxi a Madrid"

El fins ara portaveu dels comuns a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Grau, s'ha acomiadat del consistori aquest divendres, abans de fer el pas de marxar com a secretari d'Estat de Cultura al ministeri que comandarà Ernest Urtasun en el nou govern espanyol. En el discurs de comiat, el mateix Martí ha aprofitat per fer una declaració d'admiracions a Ada Colau, líder dels comuns a Barcelona i Catalunya. El regidor s'ha definit com "un tipus un pèl independent i una mica heterodox" -després d'haver passat abans pel PSC i per l'escissió sobiranista MES- que en arribar als comuns va quedar seduït per la cap de files de la formació. "Sempre m'ha costat molt sotmetre'm a qualsevol mena de disciplina. No sé ben bé que té l'Ada encara que hagi aconseguit que m'hagi mantingut durant tots aquests anys", ha comentat, abans d'afegir que sí que ho sabia: "Que és la sensació de tenir un líder al costat que és capaç d'obrir horitzons, de construir equip al seu costat i que és tenir la sensació de la cobertura aèria. Que pots anar a negociar a qualsevol lloc". "Fins i tot has aconseguit que me n'acabi anant a Madrid", ha rematat Martí.

 14:03 
El Parlament s'omple de dones per reclamar mesures contra les violències masclistes en diferents àmbits

El Parlament de les dones ha aprovat una declaració que reclama mesures contra les violències masclistes en diferents àmbits: digital i política, salut, drets sexuals i reproductius, perspectiva interseccional i institucional. Diputades de tots els grups parlamentaris hi han donat suport excepte Vox, que no hi ha participat. El text ha estat consensuat amb representants designades pel consell nacional de les dones. És la segona edició i s'ha celebrat a l'hemicicle de la cambra catalana el dia abans del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones i quatre anys després de la primera edició, el juliol del 2019. El text acordat es portarà a la Junta de Portaveus per tal que es pugui llegir en un ple.

 13:18 
Aragonès exigeix la pau i el respecte als drets humans a tota la Mediterrània durant la cimera per a la Macroregió

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit la pau a tota la Mediterrània. Coincidint amb l'inici de l'alto el foc de 4 dies entre Israel i Hamàs, en la guerra a Palestina des dels atacs del 7 d’octubre, Aragonès ha reclamat el respecte als drets humans a totes les ribes del mar. Ho ha fet durant la inauguració de la cimera per a la Macroregió Mediterrània, aquest divendres a Palau. La Generalitat impulsa aquest instrument europeu per donar resposta als reptes compartits, prioritzant especialment la lluita contra l’emergència climàtica. La Macroregió demanarà al Consell de la Unió Europea -presidit per l'Estat-, que encomani a la Comissió Europea l'inici dels treballs per adoptar una estratègia mediterrània.

 13:18 
Junts i el PNB solemnitzen la nova etapa de «coordinació» a Madrid

Les dues formacions, després de votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez, es reuneixen a Bilbao per confirmar la represa de les relacions després de la tardor convulsa del 2017

 12:53 
Joan Manuel Serrat, Medalla d'Honor de la SGAE

La Junta Directiva de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha decidit per unanimitat concedir la distinció més gran de l'entitat, la seva Medalla d'Honor, a Joan Manuel Serrat. El president de la SGAE, Antonio Onetti, ha recordat que "abunden els motius" per reconèixer Serrat. "No és necessari glossar a hores d'ara una carrera que l'ha elevat a la categoria de mite de la música com a cantant i compositor", ha assenyalat el directiu, que també ha destacat que Serrat "ha demostrat el seu talent, no només escrivint algunes de les lletres més eternes de la nostra música, sinó també adaptant i recuperant els versos de poetes com Machado, García Lorca, Miguel Hernández, Salvat Papasseit, Palau i Fabre, León Felipe i tants altres". Onetti també ha afegit que Serrat, amb la seva música, "ha estat decisiu per mantenir viva l'obra d'aquests escriptors que conformen el millor de la nostra poesia". 

 12:18 

Els socialistes convocaran el congrés per al 15, 16 i 17 de març; defensen governar la Generalitat per "retornar el prestigi" a la institució i fixen el federalisme com el "millor mètode institucional"

 12:02 
«Quin país volem» i «recuperar l'autoestima»: la Crida inicial cap al Congrés de Cultura Catalana

Aquest dimecres, a la Casa de la Seda, seu del Gremi de Velers de Barcelona, ha sortit a la mar el nou Congrés de Cultura Catalana. La iniciativa, sorgida de la societat civil el març passat, ha estat seguida d'unes jornades de treball fetes en diversos indrets dels Països Catalans i avui s'ha presentat la Crida inicial d'un esdeveniment que es desenvoluparà el 2024 i 2025. L'objectiu no és altre que definir els principals embats que ha d'assumir la societat catalana, com s'ha d'imaginar, com s'ha de comunicar i cohesionar, com s'ha de posicionar davant els principals reptes globals -començant pel canvi climàtic- que deixen superats molts dels vells debats culturals. En definitiva, emprant una de les frases del document de convocatòria, qui som "nosaltres".

 11:38 
L'FMI crida Espanya, França i Itàlia a "estrènyer-se el cinturó" i realitzar "ajustaments pressupostaris"

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha instat els governs d'Espanya, França i Itàlia, on han augmentat de manera significativa els nivells de deute i dèficit, a "cordar-se ja el cinturó" i implementar ajustaments pressupostaris, incloent-hi el final de les mesures introduïdes per alleujar l'alça del cost de la vida. "S'han de cordar el cinturó ja i procedir a fer ajustaments pressupostaris", insta l'economista búlgara en una entrevista amb el diari El Mundo, on recomana al conjunt de les economies avançades d'Europa "ajustaments fiscals més significatius".

 11:35 

Dimiteix el director de l'ICO investigat per amagar pagaments de farmacèutiques

Ramon Salazar va rebre "transferències de valor" d'almenys set empreses durant el 2022, any en què va ascendir a alt càrrec de la Generalitat, i no ho va declarar.

 11:11 
Junts es coordinarà amb el PNB al Congrés "per ser tan útils com sigui possible" a Catalunya i Euskadi

Junts i el PNB coordinaran els seus vots al Congrés "per a ser tan útils com sigui possible" a Catalunya i Euskadi. Així ho ha defensat aquest divendres el secretari general del partit independentista, Jordi Turull, que es troba a Bilbao per a trobar-se amb una delegació dels nacionalistes bascos. "Hi ha moltíssimes més coses que ens uneixen que no pas les que ens separen", ha assegurat Turull en una entrevista a Radio Euskadi. En aquest sentit, ha explicat que en el procés de negociació de la investidura ja han "parlat molt" i que la seva "voluntat" és "coordinar-se des del minut zero de la legislatura" perquè comparteixen "molts temes en el camp social, en el camp econòmic i, sobretot, en el terreny del debat territorial nacional".

 10:49 
La Generalitat inicia la licitació per garantir oficines bancàries a tots els municipis de Catalunya

La conselleria d'Economia ha posat en marxa la licitació per garantir que hi hagi oficines bancàries a tots els municipis de Catalunya. L'objectiu del concurs és adjudicar el servei d'oficina mòbil per atendre els 503 municipis de Catalunya que no tenen sucursals bancàries. Aquesta iniciativa ha de beneficiar més de 300.000 persones de 41 comarques. Es preveu que el servei pugui estar operatiu al llarg del segon semestre del 2024. 

 10:41 

Puente assegura que Aragonès va donar el vistiplau a l'acord per desconvocar la vaga de Rodalies

El ministre de Transports va trucar el president de la Generalitat per compartir l'estat de les negociacions amb els sindicats.

 10:37 
El drama humà del canvi climàtic: 70.000 morts per calor a Europa en un estiu

El canvi climàtic és una emergència sanitària. No per al 2030 o el 2035, sinó ja actualment. Ho ha tornat a assenyalar un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que ha recalculat a l'alça la mortalitat per calor de l'estiu de 2022. Al conjunt d'Europa van morir 70.000 persones, quasi 10.000 més dels que es va calcular inicialment.

 10:15 

Aldarulls a Dublín per una «fake new» de l'extrema dreta sobre la nacionalitat de l'autor d'un apunyalament

L'atac va deixar cinc ferits, amb una nena en estat greu, i va desfermar protestes xenòfobes i violentes.

 09:46 

Sumar es querella contra el president del CGPJ i nou vocals per posicionar-se sobre l'amnistia

L'espai de Yolanda Díaz porta el poder judicial al Suprem en considerar que podria haver comès un delicte de prevaricació.

 07:56 
L'extrema dreta incendia Dublín en una onada de protestes després que s'escampés el rumor que l'atacant dels apunyalaments fos estranger

Situació dramàtica i caòtica a Dublín. L'extrema dreta ha capitalitzat unes violentes protestes a Dublín el mateix dia que un home ha apunyalat diverses persones al centre de la ciutat irlandesa. Hores després, s'ha escampat el rumor que l'atacant era algerià i això ha fet esclatar la metxa de la ultradreta. La policia d'Irlanda ha descartat que es tractés d'un atac terrorista, però això no ha pogut evitar que la ultradreta acabés cremant contenidors i enfrontant-se a la policia en una onada reaccionària.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació