Volem lectors informats. I tu?
Apunta't als butlletins de Catalunyapress per rebre informació de qualitat i rigorosa. "Catalunyapress t'informa"
|
Tancar Ajuda |
Segons explica la investigadora Sandra González, les malalties cardiovasculars són la major causa de mortalitat prematura al món
Menjar aliments ultraprocessats , com pizza, refrescos i brioixeria, augmenta l'índex de massa corporal i la pressió arterialy empitjora els factors de risc cardiometabòlics, segons indica una de les conclusions de l'estudi liderat per la investigadora Sandra González Palacios, del grup de la Unitat de Epidemiologia de la Nutrició de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx i el CIBERESP.
El treball, publicat a la revista 'Atherosclerosis', ha comptat, a més, amb la col·laboració d'equips del CIBEROBN i el CIBERDEM. L'equip va avaluar l'impacte del consum d'aliments ultraprocessats en la salut cardiovascular en 5.373 participants més grans de 55 anys amb síndrome metabòlica, pertanyents al projecte d'intervenció PREDIMED-Plus.
"PREDIMED-Plus és un estudi multicèntric per avaluar l'efecte d'una intervenció intensiva sobre l'estil de vida, amb una dieta mediterrània hipocalòrica, activitat física i tractament conductual sobre el risc d'esdeveniments cardiovasculars", ha explicat el professor Jesús Vioque, que lidera aquest projecte a la UMH.
Segons explica la investigadora Sandra González, les malalties cardiovasculars són la major causa de mortalitat prematura al món . "No obstant, la dieta és un factor modificable que pot ajudar a prevenir el risc de desenvolupar aquestes malalties", ha afegit.
Per això, els investigadors asseguren que és interessant avaluar l'impacte que tenen els aliments amb moltes calories i poc valor nutricional, com els ultraprocessats, que cada cop més estudis relacionen el seu consum amb el risc de patir malalties cardometabòliques.
"Aquests aliments aporten sucres lliures, greixos saturats i, a més, el seu contingut en altres nutrients importants de la dieta com la fibra, les proteïnes, minerals i vitamines és baix", apunta la investigació realitzada a la UMH.
A l'inici de l'estudi, els participants consumien prop de 160 grams cada dia d'aliments ultraprocessats de mitjana. Un any després, el consum es va reduir significativament a poc més de 100 grams al dia.
A més, després d'un any de participació, les persones que presentaven consums més alts d'aliments ultraprocessats presentaven més pes corporal, circumferència de cintura i tensió diastòlica, així com majors nivells sanguinis de glucosa en dejú i triglicèrids.
Per part seva, els participants de l'estudi que consumien més aliments ultraprocessats com brioixeria, refrescos, aperitius fregits, entre d'altres, tenen més probabilitats de patir diabetis i tenir un colesterol alt.
Per aquests motius, els autors conclouen que un consum més gran d'aliments ultraprocessats s'associa amb una pitjor evolució dels factors de risc cardiovascular, després d'un any de seguiment, en adults amb síndrome metabòlica.
Apunta't als butlletins de Catalunyapress per rebre informació de qualitat i rigorosa. "Catalunyapress t'informa"