L'Ajuntament de Montblanc congela els impostos per l'any 2024

L’equip de govern manté el compromís de no augmentar l’IBI a la ciutadania i a petites i mitjanes empreses.

25/10/2023

L'Ajuntament de Montblanc no incrementarà els impostos de cara a l'any 2024. L'IBI, que és el principal impost que recapta el consistori, quedarà congelat i no tindrà cap increment per la ciutadania ni tampoc per a les petites i mitjanes empreses. Tampoc apujaran altres impostos com el de vehicles o l'impost sobre construccions.

Així ho ha anunciat en una roda de premsa celebrada aquest dimecres al migdia la regidora d’hisenda, Raquel Huguet, destacant que “no apujar impostos era un compromís dels tres grups de govern que hem complert”.

Sí que s'augmentarà un l'IBI a la gran indústria. Són aquelles empreses que tenen immobles amb un valor cadastral superior als 2 milions d'euros, que passaran de tenir un IBI del 0,86% a l’1,1%.

Pel que fa a la taxa d'escombraries, s'augmentarà un 5% per compensar l'increment del cost del servei que ha aplicat el Consell Comarcal de la Conca, que és qui el gestiona. L’increment de la taxa, però, no cobreix el cost total del servei, que assumirà l’Ajuntament.

La proposta d'ordenances fiscals per l'any 2024, que es portarà a votació al plenari d’octubre que tindrà lloc dilluns vinent, inclou també bonificacions del 75% de l'ICIO en obres d’immobles de primer habitatge, ja sigui en propietat o de lloguer, a zona PERICH o pedanies. També es bonificarà l'ICIO un 75% a aquells veïns que substitueixin les tanques vegetals dels jardins per tanques d'obres o metàl·liques. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament vol evitar la instal·lació d’aquestes tanques, que necessiten molta aigua i que, en moltes ocasions, ocupen part de la via pública.

També s'inclou una bonificació del 50% de l'IBI durant dos anys per als nous immobles que entrin a la borsa d'habitatge de la Conca de Barberà. Aquesta mesura busca fomentar que els habitatges tancats es posin al mercat de lloguer. Per contra, les ordenances inclouen penalitzacions amb un increment del 50% de l'IBI per als habitatges de grans tenidors que estiguin buits.

També es donarà 1 hora d'aparcament gratuïta al dia a les zones blaves als vehicles censats a Montblanc. Igualment gaudiran d’aquesta hora gratuïta els vehicles de 0 emissions, que en sumaran una més si també estan censats a Montblanc.

La regidora Raquel Huguet ha destacat que “la situació econòmica de l’Ajuntament no es bona, malgrat la decisió de no apujar impostos. Això afectarà a la capacitat d’inversió del pressupost pel 2024. Però confiem a rebre nous ingressos per revertir la situació”.

Accions del document