VilaWeb.cat
sgordillo | Eleccions 2006 | dimecres, 8 de novembre de 2006 | 02:29h

El diari conservador La Vanguardia, sempre dòcil i amable amb els governs de torn, ha decidit plantar cara a l'executiu d'esquerres que s'està bastint a l'entorn de José Montilla (PSC), Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC) i Joan Saura (ICV-EUiA) i que tot just s'ha presentat aquest dimarts al Parlament de Catalunya. [L'Entesa neix al Parlament] La portada d'ahir (a la imatge) obria amb el titular Zapatero traslada a Montilla su malestar por su actuación. També destacava les cassolades a Barcelona contra el tripartit i una crida a portada de l'editorial sencer: Pacto sin liderazgo (a sota, adjunto el pdf).

Diu l'editorial del rotatiu que dirigeix José Antich per acabar: "Es conocido el respeto de La Vanguardia por las instituciones, incluso en los momentos difíciles; incluso el día en que un insensato tuvo que dimitir de la Generalitat por proponer depuraciones en los medios de comunicación. Desde una rigurosa centralidad, este diario seguirá con la máxima atención el devenir político catalán. Sin concesiones a la demagogia, pero con la severidad que requiere el momento. Por ello, invitamos a todas las instancias de la sociedad civil catalana a adoptar una actitud de rigor cívico y vigilancia. Porque la cuestión es Catalunya: su prosperidad, su solvencia y su prestigio."

El diari del conde Godó assumeix el repte de la vigilància, un cop la seva opció ha fracassat (sociovergència) i després que ERC declinés diumenge pactar amb CiU i fer President Artur Mas (acord nacional). Diumenge, a La Vanguardia Carod havia esdevingut una mena d'estadista triomfador i poseïdor de la clau de la governabilitat que calia festejar. Dimarts, en canvi, l'editorial del mateix diari apunta: "Esquerra, pese a la visible euforia de Carod-Rovira, también es un partido derrotado, después de su ruidosa defenestración del Govern Maragall: ERC también ha perdido el 24% de los votos." 

Diumenge, Carod podia fer Mas President. Dimarts, havia fet Montilla President. La Vanguardia s'ha afegit al placatge precoç al govern embrionari de l'Entesa. [Cap dia de gràcia per a l'Entesa Catalana de Progrés]

La Vanguardia ha marcat la diferència en el cobriment informatiu de la campanya electoral. Hi té molt a veure la sèrie d'entrevistes que José Antich va encarregar a l'economista Xavier Sala-i-Martín. Una sèrie molt polèmica i molt seguida pels lectors. La primera entrevista de l'economista vinculat a la Fundació Catalunya Oberta i proper a CiU amb el candidat socialista va provocar el màxim interès, per la duresa de la conversa entre tots dos. De fet, Montilla es va aixecar al cap d'un quart d'hora de començar el dinar-entrevista, que va ser accidentat. 

[Montilla: "Ets un sectari. Què t'has cregut!]

[Nou vídeo de CiU contra Montilla]

Aquella entrevista va ser un cop dur per a l'equip de campanya del candidat del PSC. D'altres van tenir millor sort.[Carod supera l'examen de Sala-i-Martín] Des d'aleshores, la relació entre Montilla i el diari es va enterbolir, i aquest dimarts l'editorial acaba de certificar la seva declaració oberta de guerra. El virtual President Montilla, doncs, comença amb un handicap mediàtic.

sgordillo | Eleccions 2006 | dimecres, 8 de novembre de 2006 | 01:30h

Cap de les enquestes dels mitjans digitals catalans afavoreix el pacte de govern que han presentat les tres forces d'esquerres [L'Entesa neix al Parlament]. L'Avui publicava ahir una enquesta en què un 77% dels lectors es mostrava "gens" content amb l'acord PSC-ERC-ICV-EUiA. L'enquesta d'El Periódico situa el malestar amb el nou govern d'esquerres en el 68%. L'enquesta de Vilaweb també apunta a una valoració negativa (61%) del nou Govern. A La Vanguardia ascendeix fins al 70% la insatisfacció amb la reedició del tripartit.


A e-notícies, el 65% dels lectors considera que el nou tripartit "espanyolitza" Catalunya. L'enquesta del Racó Català és demolidora: un 45% creu que el pacte és "nefast, un desastre". L'únic mitjà digital que ofereix una consulta favorable a l'Entesa Nacional pel Progrés és Tribuna Catalana, amb aquesta enquesta. Però amb només un 50% de partidaris de l'aposta d'ERC pel PSC i ICV-EUiA. Molt ajustat.

El malestar està guanyant posicions a Internet, enfront dels partidaris de l'acord d'esquerres. Uns mantenen el ritme de la campanya, mentre que els altres han preferit descansar o dedicar-se a les negociacions per formar govern i establir les bases programàtiques. Sigui com sigui, els blocs de CiU treuen fum [Reacció de la bloquesfera nacionalista]. Inclús amb l'aparició d'un nou web amb un manifest de suport a Artur Mas. Cassolada virtual.

L'únic partit dels tres que promou el govern amb José Montilla [web electoral abandonada], Josep-Lluís Carod-Rovira [bloc abandonat] i Joan Saura [web] al capdavant que ha intentat difondre argumentari favorable al pacte és Esquerra.

Les raons dels independentistes per al Govern d'Entesa Nacional de Progrés en aquest pdf, d'una única plana.

La campanya en aquest bloc: Eleccions 2006

[Vídeo de la nit electoral a Vilaweb]

Arxius: *Nom
sgordillo | Eleccions 2006 | dimarts, 7 de novembre de 2006 | 16:32h
La bloquesfera de CiU reacciona. Un militant ha creat el bloc Mas President.

Albert Guilera: Des del ciberespai cap a la victòria

Àlex Calmó:
Catalunya entregada

Andreu Garrigó:
I ara de nou

Assumpta Marquès:
Hem guanyat per vuitena vegada consecutiva

Antoni Vives
: I ara, què?

Carles Agustí: Guiats per l'odi

Carles Campuzano: A governar

Carles Puigdemont: Primera decisió de Montilla: anar a la Moncloa i +

Carles Sala: Tripartit

Carme-Laura Gil: Per a ERC potser, diferent i allunyada

Damià Piella: Això es veia a venir

Eduard Díaz: Finalment, tripartit

Enric I. Canela: La dreta moderna i l'esquerra antiga

Ferran Falcó: El fill del tripartit

Genís Boadella: Mas guanya, però ERC es ven a Espanya

Ignasi Guardans: El país que tenim

Jaume Ciurana: Anàlisi postelectoral I

Joan-Baptista Gavaldà: Sensacions del nou tripartit

Joaquim Fernàndez: La legitimitat d'un pacte

Jordi Ballvé: Per governar

Jordi Rosell: Per un govern estable, fort i digne: Mas president

Jordi Xuclà: Ciutadans/Ciudadanos no és espuma

Josep M. Tarrat: Ara més que mai, Convergència i Unió

Josep Martorell: Balanç dels resultats

Lluís-Joan Sebastià: Per un govern estable, fort i digne: Mas president

Marc Violas: "La sombra del optimismo, un futuro prometedor para Cataluña"

Martí Cabré: La Veritat

Montserrat Candini: Eleccions al Parlament de Catalunya III i +

Òscar Salcedo: Seguirem segant cadenes

Roc Fernàndez: ERC farà Montilla President. A la vostra consciència us pesi!

Roger Mestre: Torna el trispartit

Rubèn Novoa: El dia després

Salvador Grifell: Montilla l'independentista i +

Sebastià Homs: Tripartit bis

Sergi Fernàndez: En favor de l'esquerravergència

Xavier Cima: El càrrec de vicepresident infringeix el nou Estatut

Xavier Tomàs: La desmobilització i la bipolarització després de l'1N i +
sgordillo | Eleccions 2006 | dimarts, 7 de novembre de 2006 | 14:15h

La sobirania popular resideix al Parlament de Catalunya. La majoria absoluta que conformen els 70 diputats dels partits d'esquerres (PSC, ERC i ICV-EUiA) han visualitzat aquest migdia el naixement del Govern d'Entesa Nacional pel Progrés. El Palau del Parlament és l'escenari que pretén passar pàgina a la foto al Saló del Tinell de fa tres anys. Diputats barrejats, fent pinya al voltant dels tres homes forts del nou govern: José Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura.

Menys ritual que el Tinell, menys il·lusió també. La maduresa de tres anys accidentats aporten un punt de contenció, d'autocrítica si voleu. Però també és cert que el llistó és més alt. Montilla s'ho haurà de guanyar a pols. No ho té fàcil. Començant pels seus, d'aquí i d'allà, que no ho veuen clar. Serà un govern "que no estarà sotmès a tutel·les de partit ni a ingerències externes", ha dit el virtual President Montilla [pdf del discurs].

El segon president socialista des de la restauració democràtica pretén evitar els errors del tripartit. "No tot va ser positiu durant la darrera legislatura, però a la vida l'important no és no equivocar-se, sinó aprendre dels errors, i crec que puc afirmar amb rotunditat que aplicarem el millor d'allò que hem après i que no repetirem errors que haguem pogut cometre."

Durarà això? Era la pregunta que es formulaven els periodistes a l'espera del muntatge escenogràfic al Parlament. N'hi ha que diuen que sí, per la lliçó apresa i perquè no hi seran pel mig ni Pasqual Maragall ni la reforma estatutària. N'hi ha de més pessimistes, perquè Montilla [web abandonada] no entra ni amb calçador i perquè la suma de tres no sempre és sinònim de govern fort i estable. A la història recent es remeten.

Sigui com sigui, les forces d'esquerres revaliden la continuïtat al capdavant de les principals institucions del país. ERC torna al Govern i mantindrà la Presidència del Parlament per a Ernest Benach [bloc de campanya]. El retorn de Carod [web abandonada] per la porta gran. Curiosament ha fet President a aquell que va contribuir a expulsar-lo del Govern la passada legislatura. Aquest migdia, però, Carod estava molt content. A diferència de Montilla, la seva intervenció no estava escrita. A diferència de Montilla, el seu parlament -amb referències a l'Assemblea de Catalunya i estenent la mà a la resta de forces per evitar "el ressentiment, la revenja i la rancúnia"- s'ha fet escoltar més. "No fallarem", ha promès el líder republicà, després de citar Joan Fuster: "Hi ha milions de ciutadans jacobins per civilitzar."

Joan Saura [web] ha estat el primer a parlar, per anunciar que aquest govern no serà cap parèntesi. Hi ha esquerres per temps al poder, ha vingut a dir. "Serà un govern sòlid i estable, no en tinguin cap dubte", s'ha atrevit a afirmar. Si precisament algun comentari circulava, era el dels dubtes. Però dubtar deu ser saludable, és clar. Saura ha tingut un record per Antoni Gutiérrez Díaz, en Guti.

Austeritat. Imatge d'unitat i to institucional. Una certa prudència. Voluntat d'esmenar els errors del Tinell. Això apunto de la posada de llarg de l'Entesa Nacional pel Progrés, de fa poca estona al Parlament de Catalunya.

sgordillo | Eleccions 2006 | dimarts, 7 de novembre de 2006 | 01:54h
Mentre a Barcelona les forces d'esquerres negociaven a corre-cuita la formació del primer govern postmaragallista per convertir el socialista José Montilla en President de la Generalitat i mentre el candidat més votat l'1-N, el nacionalista Artur Mas, acusava republicans i socialistes de desvirtuar la qualitat democràtica i enganyar l'electorat català, l'encara President de Catalunya, Pasqual Maragall, protagonitzava al Senegal unes imatges per a la història. Un Maragall sudorós i amb un barret de turista que feia molt de riure apareixia a la televisió pública catalana escenificant un intent de ball africà que m'ha recordat la vicepresidenta espanyola Fernández de la Vega i no em pregunteu per què.

Mentre el país vivia pendent dels polítics que negociaven el proper Govern, mentre Josep Piqué (PP) en deia pestes del pacte i mentre el cap de l'oposició de CiU (que tanca files amb David Madí), escortat per un Josep Antoni Duran molt seriós i indignat, compareixia en to greu per criminalitzar l'acord PSC-ERC-ICV-EUiA, el President de la Generalitat feia l'indi al Senegal [mireu el vídeo] i feia de pitonisso. L'última entrega del tripartit? O la primera de l'Entesa Nacional pel Progrés?

José Montilla presenta aquest migdia al Parlament de Catalunya l'Entesa Nacional pel Progrés, que és el nom amb el qual les forces d'esquerres pretenen passar pàgina al tripartit, de cuyo nombre no quiero acordarme. Montilla es farà la foto amb els diputats (70 en total, inclòs ell) que donaran suport al nou executiu català. Ho farà sense gaudir dels famosos cent dies de gràcia de què disposen la majoria de governs.

Montilla, l'estabilitzador postmaragallista, hereta un tripartit en ruïnes (bipartit en la fase més agònica) i la reedició de l'acord d'esquerres pretesament estable arrenca amb una cassolada i xiulada de protesta davant la seu d'ERC i alguna que altra pintada de "Botiflers" contra els independentistes, i senyeres amb crespó negre. Montilla no tindrà ni cent ni cinquanta ni un dia de gràcia. Ja es veu. Passa-ho.

Al Parlament els negociadors socialistes, independentistes i ecosocialistes enllestien el programa, les bases i l'organigrama de l'Entesa que presidirà l'exministre Montilla. Ball de noms amunt i avall. ICV ja s'havia avançat al migdia, dient que el seu líder Joan Saura desplaçarà la socialista Montserrat Tura com a titular d'Interior, és a dir, responsable de la seguretat ciutadana i dels Mossos d'Esquadra. Un desmarcament en l'anunci dels nous consellers que feia recordar allò de fa tres anys.

Des de Madrid, el PSOE i el PP es manifestaven. Els de Ferraz per expressar el seu "respecte" al pacte de govern. Quin remei. Els fets consumats tenen això. El tripartit exprés aprofitava el viatge oficial de Zapatero a Montevideo i canalitzava les tensions internes que es viuen al carrer Nicaragua. Els de Génova, en canvi, posaven el crit al cel condemnant el govern, ahir encara embrionari, i acusaven ZP d'afavorir l'independentisme i la ruptura d'Espanya. Perales (PSOE) i Acebes (PP) en concert. Una música que no per repetida deixa de ser molesta. L'expresident espanyol Felipe González també entona aquesta música.

L'executiva d'ERC d'aquest dilluns ha aprovat l'acord de la comissió negociadora, encara inacabat al matí quan es duïa a votació, amb un únic vot contrari, d'un president regional partidari de la continuïtat dels independentistes a l'oposició. No pas del pacte amb CiU, sinó de romandre als bancs de l'oposició. El suport de l'executiva d'Esquerra passarà l'autèntic examen aquest cap de setmana, quan se celebrarà el Consell Nacional. No hi haurà assemblees de militants a l'estil del referèndum de l'Estatut. Recordeu aquelles assemblees tant critacades per la resta de partits? Doncs, ara no n'hi haurà.

Em fa la impressió (i potser m'equivoco) que cada pintada, cada crespó negre i cada sms proclamant "Mas, President!" contribuirà a la cohesió interna dels republicans, que tenen una base municipal clarament partidària del pacte d'esquerres. Una altra cosa és l'electorat, entre el qual segurament hi ha votants decebuts. Però fos quina fos la tria postelectoral del tàndem Carod-Puigcercós hi hauria hagut sarau. Tenir la clau i decidir el govern té aquests riscos.

La ciutadania té una excel·lent oportunitat de castigar ERC. En pocs mesos. La propera primavera hi haurà eleccions municipals. Potser Jordi Portabella, Xavier Sàez [bloc], Sergi de los Ríos o Cristina Alsina acaben pagant els plats trencats d'aquests quatre dies d'infart en els comicis municipals a les ciutats de Barcelona, Lleida, Tarragona o Girona, respectivament. Ja es veurà. Fins a quin punt l'exitació d'aquestes últimes hores és de votants propis dolguts per l'aposta renovada de la direcció d'Esquerra o fins a quin punt responen a un soroll induït des de fora, des del bàndol perdedor en els pactes i guanyador a les urnes.

La fractura entre CiU i ERC és avui greu i profunda. Els ponts entre sobiranistes no existien. S'ha vist aquest cap de setmana. No s'ha articulat cap moviment seriós per lobby per tombar les negociacions en favor del pacte anomenat nacional. Les floretes de la premsa de diumenge a Carod quedaven fora de lloc. Massa tard, quan qui t'elogia és aquell que t'ha vilipendiat. Ara, entre sobiranistes d'un i altre bàndol, hi ha un camp de mines d'aquells que anys i anys després de la batalla segueixen explotant.

[Croat Català: L'hara-kiri català]

[Tribuna Catalana: Ara toca fer país]

[Debat sobiranista a l'Olla de grills]

Em comentava aquest dilluns a la tarda un company que a CiU les cares són de pomes molt agres. I que hi ha contestació interna a la campanya de Madí. [En aquest bloc, la campanya a Eleccions 2006] Però de portes enfora no s'ha projectat cap autocrítica. Em comentava també, aquest company, que la reedició del govern d'esquerres trenca qualsevol acord futur entre CiU i ERC per a una generació. El mateix que entre CiU i el PP, que les relacions són irreconciliables i les anades a la notaria (merescudes, però inoportunes) no s'obliden fàcilment. En definitiva, que si CiU no es pot entendre a curt termini amb els conservadors espanyols ni tampoc amb els independentistes catalans, l'única opció que li quedarà en el futur en cas de necessitar pactes postelectorals seria amb el PSC i acabem de veure les carbasses de Montilla a l'oferta sociovergent. El panorama és dur, per a CiU.

Algunes reaccions blocaires:

Dessmond: L'Esguerra Republicana de Catalunya

Toni Ibàñez: Resultats IX

Ramon Alcoberro: Sant Pujol ja ho sabia, els seus cadells no

Gustau Navarro: Il potere logora a chi non ce l'ha (II)

Borinotus: Vot de confiança

Lluís Foix: Calma, sosiego, racionalidad i Shakespeare, Sófocles y Arniches

Jordi Salvat: El dia després

Jesús Cardona: Tornen els grisos

Desfilosofant: Visca Catalunya i olé!

Marcús: Sentiment (polític) confús
sgordillo | Eleccions 2006 | dilluns, 6 de novembre de 2006 | 16:50h
Ho comentava Lluís Foix [bloc] fa uns minuts a RAC1. El que no ha aconseguit Reventós, Obiols, Nadal i Maragall ho ha fet Montilla, i olé! El candidat Montilla [web poc actualitzada] ha plantat cara a Ferraz, Moncloa i els poders empresarials espanyols. Diuen que l'empresariat català, s'ha comportat, i no ha pressionat gaire per frustrar l'Entesa Nacional de Progrés. Pressió espanyola, esquena ampla. Els que reclamaven al PSC que actués en clau sucursalista, al dictat del compañero Zapatero, s'han quedat amb un pam de nas. Això no s'ha decidit a Madrid. Almenys una alegria.

Ara caldrà veure si és cert el que Carod [web] va dir en el míting del Palau de la Música, parlant dels candidats de CiU i del PSC, respectivament. "Un es mor de por de no ser President. L'altre es mor de por de ser-ho." A veure, a veure...

["José Montilla. Radiografia de la calma"]

Guerra entre blocs confidencials nacionalistes-independentistes:
Consumir amb prevencions...

Submarí

Diari Republicà

Busot

Sa Palomera
sgordillo | Eleccions 2006 | dilluns, 6 de novembre de 2006 | 11:14h
(Setanta-dues hores sense connexió. Setanta-dues hores i Telefónica encara no m'ha arreglat l'ADSL de casa. Imagineu-vos quin cap de setmana he passat, sense Internet i amb tot el que estava succeïnt. Dels nervis, estic.)

Sorprèn la rapidesa. No el desenllaç. CiU va ser qui va plantejar les eleccions en termes plebisicitaris: tripartit sí o no. I tenia raó, almenys en el missatge de la campanya. Una altra cosa és si l'objectiu perseguit, mobilitzar el votant anti-tripartit, s'hagi aconseguit. Es veu que no. Però cal reconèixer que la ciutadania estava ben avisada. O Artur Mas o tripartit amb José Montilla. I serà el segon. El tripartit anava a les eleccions amb complicitats prèvies que les urnes han permès de consolidar i perpetuar.

Setanta-dues hores per a la història. La negociació més àgil per a la formació de govern. Ràpid, ràpid, abans que torni Zapatero de Montevideo i es desdigui d'aquella promesa segons la qual Montilla podria negociar el que vulgués. ¿Zapatero respectant una promesa electoral? Permeteu-me que ho dubti. Però, en aquesta ocasió a ZP, la jugada no li ha sortit pas bé. El PSC més debilitat, amb el partit més dividit i tensionat (catalanistes revoltats enfront d'espanyolistes perplexos per l'escrutini de l'1-N), i el candidat més castigat a les urnes (Maragall, quina enveja!), està cridat a liderar una Entesa, que ara en diuen.

L'esquerra es pren una segona oportunitat. Les urnes i la legalitat ho permeten, i aquest matí ja començaven a sorgir les veus radiofòniques que ho deslegitimen. Ull, que amb la legitimitat no s'hi juga. Recordeu el DVD!

Escric això des d'un cafè, i la gent gran parla de política. Un està emprenyat amb Carod pel pacte amb Montilla. L'altre diu que Mas haurà de plegar. El primer li retreu que Carod va anar a Perpinyà i es va posar la corona d'espines, i el segon li replica que Mas es va vendre l'Estatut a La Moncloa. Picabaralla entre catalanistes. Conversa de cafè, i els ànims s'escalfen.

Ara hi intervé una dona. Diu que no és de dretes, però que el tripartit ho ha fet molt i molt malament. No ha esgotat la legislatura i ha provocat crisis diàries.

Un militant de CDC, exregidor del poble, respon la pregunta d'un dels tertulians: "Què ha fet tant malament CiU?" "Vols que t'ho digui", respon cridant, "la merda de disc aquell [DVD] i anar al notari."

Com escrivia la nit electoral, Molt de soroll per a no res.

L'esquerra es pren una segona oportunitat, deia. Volen un govern més cohesionat, més aprimat, més estable. Amb Joan Puigcercós de conseller, poca broma. Corregir els errors. Ja ho veurem.

El cap de setmana ha estat d'infart. Dissabte, després de l'entrevista Mas-Carod, els sobiranistes de CDC es mobilitzaven per terra, mar i aire. S'havia de crear un clima favorable al pacte nacional. Massa tard. Ja havien posat a negociar i donar la cara a Josep Antoni Duran, aquell que va dir que l'únic principi d'Esquerra és "no tenir principis". Ja havien tocat la porta de Montilla, quan en campanya havien rebutjat de totes totes la sociovergència.

Si pactar amb el PSC era bo per governar, fent Montilla conseller primer, no només ho ha de ser per a CiU. ERC hi té el mateix dret. La diferència és que amb ERC Montilla serà President.

Fes el que fes Esquerra, la pressió mediàtica i les trucades dels oïents emprenyats no se les estalviaria pas. En canvi, els nacionalistes que volien el pacte nacional amb ERC no truquen pas, dient pestes dels seus dirigents, que han començat la negociació per Montilla en lloc de fer-ho per Carod.

Els independentistes han estat el segon plat per a la federació nacionalista. Què hauria passat si CiU hagués obert el ball amb ERC? Segurament el mateix, però almenys ningú hauria pogut retreure als nacionalistes que declinessin l'acord nacional, d'entrada.

Ja vam dir que l'1-N era un tràmit, i que l'autèntica decisió era el pacte posterior. Ja l'hi tenim. A diferència de fa tres anys, a aquesta Entesa (ara se li diu així al tripartit) ningú no li concedirà els cent dies de gràcia. Encara no han pres possessió i s'ha obert la veda.

Algunes reaccions interessants:

Vicent Partal: Esquerra travessa el Rubicó

Lluís Foix: Derivadas de un "asesinato" en La Moncloa

Eduard Vallory: Socialistes juguen i guanyen?

Josep M. Terricabras: D'hipòtesi a projecte, Segona hipòtesi i Primera hipòtesi.

Víctor Alexandre: No és això, companys d'Esquerra

Gabriel Bibiloni: Em sembla que s'han tornat a equivocar

sgordillo | Eleccions 2006 | divendres, 3 de novembre de 2006 | 13:27h
Avui José Montilla, el candidat perdedor de les eleccions més bipolaritzades, s'entrevista amb el candidat guanyador, Artur Mas, per explorar un pacte sociovergent. Josep Antoni Duran Lleida reconeix que CiU prefereix governar amb els socialistes abans que fer-ho amb ERC, un cop descartat el govern en minoria. CiU aposta per l'entesa amb els socialistes d'aquí, un cop ja té convençuts els socialistes d'allà (especialment Zapatero, Chaves, Bono, Blanco...). La sociovergència ja no és tabú mediàtic de campanya. Els mitjans havien fet un esforç, ajudats pels candidats del bipartidisme en hores baixes, per amagar i dissimular l'opció real d'un acord tipus grossen koalizionen. Ni l'executiva del PSC ni les bases socialistes són entusiasmes, sinó més aviat contràries, a pactar amb la federació nacionalista.

Un repàs a la bloquesfera socialista catalana posa de manifest, primer el desengany i fracàs electoral, i després l'oposició frontal a un govern CiU-PSC. Són diversos els blocaires del PSC que rebutgen radicalment la sociovergència, i la majoria reclamen un govern catalanista i d'esquerres; un acord amb ERC i ICV-EUiA.

Perquè podeu treure les vostres pròpies conclusions, us adjunto un recull d'anotacions de militants i càrrecs del PSC. Aniré fent el mateix amb la resta de partits. Doneu-me temps.

Reaccions de blocs socialistes
:

-Aintzane Conesa: 1N

-Alain Jordà: Desilusión

-Albert Balada: Pacte d'Estat i ull amb l'extema dreta

-Albert Fauria: No a la sociovergència

-Àlex Sàez: Decepció

-Ana del Frago: El PSC és l'opció més votada a Barberà del Vallès

-Antonio Linde: Un govern de l'esquerra catalana i plural

-Carlos Guadián: "Política de proximidad" y "Ciudadania de participación"

-Eduard R. Baches: Sociovergència

-Estefanía Molina: Majoria absoluta del catalanisme d'esquerres progressista

-Xavier Marín: Mirar la bola, no es lo mío

-Francesc Garcia: CiU fracasa en su objetivo de impedir un gobierno de izquierdas

-Jaume Pros: Una victòria amb un regust estrany

-Javi Montes: Conclusions de les eleccions

-Javier Naya: El día después

-Joan Antoni Baron: Quasi a peu d'urna

-Joan Ferran: Què passa?

-Joan Roma: Hem aconseguit representació

-Joan Rovira: And the winner is...

-Joan Sabaté: El PSC manté el lideratge a Tortosa

-Joana Torres: L'habitació del pànic

-Jordi Ballart: Acid Cat

-Jordi Pedret: Segones derivades

-José Antonio Donaire: Anàlisi (I)

-José Rodríguez: En el Carmel siguen apoyando al PSC

-Laure Rodríguez: Per un govern catalanista i d'esquerres!

-Mario Álvarez: Crónica del dia D

-Mariví Orta: 2 + 2 no sempre sumen 4...

-Núria Aguilar: Un mal dia

-Oriol Vaquer: No a la sociovergència

-Francesc Boya: Gràcies

-Ramon Bassas: Resultats a la gallega

-Xavier Febrer: Resultats electorals
sgordillo | Eleccions 2006 | divendres, 3 de novembre de 2006 | 04:36h

Passem d'una legislatura de Dragon Khan a un escenari postelectoral també de Dragon Khan. Per no perdre el costum. La Catalunya postpujolista és així, i més abstencionista. L'endemà de les eleccions al Parlament de Catalunya (resultats i composició) les especulacions sobre el futur govern han estat diverses. Formalment, encara hi ha tres opcions possibles sobre la taula: pacte nacional (CiU-ERC), sociovergència o convergelisme (CiU-PSC) i govern d'esquerres (PSC-ERC-ICV-EUiA).

El pacte nacionalista té pocs, escassos, números. Ni CiU ni ERC estan per la labor. Millor que encara no descartem res, perqupe tot just el Dragon Khan acaba d'arrencar. El fet objectiu és que ERC va convidar a la guanyadora CiU a "obrir el ball", i la primera trucada i reunió, prevista per a avui, serà entre Artur Mas [web] i José Montilla [web]. La federació nacionalista no tanca formalment cap porta, però Josep Antoni Duran Lleida tampoc no dissimula la seva preferència per un acord sociovergent amb el PSC.

La sociovergència, el gran tabú de la campanya en els mitjans de comunicació (no en aquest bloc), irromp hores després de l'escrutini. ¿On són les causes de força major que justifiquin la grossen koalizionen que Mas i Montilla han rebutjat durant la campanya? Sembla contradictori que el guanyador i el perdedor [Francesc-Marc Álvaro li ho retreu] de les eleccions s'asseguin per explorar un acord de govern que s'havien dedicat a descartar quan demanaven el vot. Que ho fessin al cap d'uns dies d'atzucac negociador tindria sentit. Però el primer dia fa lleig.

El PSOE de José Blanco [bloc] i el propi José Luis Rodríguez Zapatero, que anava al Congrés pel nou Estatut d'Andalusia (cafè per a tothom en l'Espanya plurinacional i federal i tal i tal), s'han dedicat aquest dijous a matisar les paraules del secretari d'Organització dels socialistes espanyols la nit electoral a Ferraz. A Blanco se li entenia tot: sociovergència. Era el primer a trencar el tabú de l'oasi (mediàtic) català. La mateixa nit electoral, de gran consum d'Internet.

[José Blanco: Elecciones, el día después]

Ara, però, el PSOE sembla que faci un gest cap a Montilla i cap al PSC. De donar-los el pèsam la mateixa nit de Difunts, Blanco i també Zapatero han passat a renovar-los el xec en blanc. "El liderazgo corresponde a Montilla, que tiene mi respaldo", ha dit el president espanyol deixant fer. Zapatero és aquell que va prometre que respectaria l'Estatut que aprovés el Parlament de Catalunya, ¿recordeu oi?

¿El mateix Zapatero que s'ha tret de sobre Bono, Ibarra i Maragall deixarà d'apretar el PSC? ¿Permetrà que se li generi un problema a Catalunya anomenat tripartit versió 2.0? Tinc dubtes raonables, però aquesta tarda de dijous el PSC ha fet una aposta estratègica per un "Govern de progrés", segons ha explicat Miquel Iceta [bloc]. Les cometes són importants aquests dies. La campanya electoral és l'època del broc gros a les cometes, de fot-li-que-és-de-Reus. En canvi, un cop fet l'escrutini les cometes són sagrades i cal analitzar-les mil·limètricament. Allà on diu "progrés" no dedueixi vostè que vol dir "esquerres".

La Mònica Terribas ha sortit en pantalla llegint les portades d'aquest divendres i tots els diaris catalans titulen a la primera que el PSC i Montilla volen un nou tripartit, però corregit i refet ràpid. L'ABC destaca que el PSOE vol que CiU governi amb el suport del PSC. I El Mundo... què dir d'El Mundo? Treu els tres Ciutadans [web i bloc] fotografiats en portada. Exhibeixen el seu resultat electoral (en part), sense pudor de cap mena.

[Juan Varela: Ciutadans, ciberdemocracia mestiza]

Des d'un punt de vista estrictament nacional, el panorama és desencoratjador de totes totes. Pendents de Madrid, novament. Ho alerten Carod i Saura. Mas i Montilla, tots dos. El primer perquè té el seu millor aliat en l'aposta sociovergent a La Moncloa. El segon perquè ha de negociar amb Ferraz i Moncloa el no-suïcidi polític i electoral del PSC i del seu primer secretari, recordem-ho, que és el mateix Montilla. L'articulació de possibles pactes per governar Catalunya els propers quatre anys es basa, en aquestes primeres hores, en el triangle Mas-Zapatero-Montilla, és a dir, el pont aeri de sempre per a uns, CiU, i per a altres, PSC.

[Toni Dalmau: L'hora dels pactes]

Com que és profunda i evident la ferida i el ressentiment en l'espai sobiranista que podrien compartir nacionalistes i independentistes, el pacte nacional és un brindis al sol. I llavors els nacionalistes recorren al PSC, mentre que els independentistes els imiten i fan tres quarts del mateix. Al carrer Nicaragua els telèfons deuen treure fum. Hi ha qui diu que el PSC atén CiU per submissió al PSOE. N'hi ha que diuen que ho fa per fer-se valer en la negociació amb amb ERC i ICV-EUiA, la gran guanyadora de les eleccions d'entre les forces d'esquerres.

[Lluís Foix: Dónde están las llaves]

El líder reforçat ecosocialista Joan Saura [web], entrevistat per la Terribas, ha insistit que el govern d'esquerres es mereix una segona oportunitat. Els seus votants estan per aquest projecte, sense cap mena de dubte. Però, ¿poden els republicans dir el mateix? Els 21 escons són un nou vot de confiança de l'electorat independentista al tàndem Carod[web]-Puigcercós[bloc]. ¿Entendrà determinat votant d'ERC que facin Montilla President quan és Mas el guanyador (per segona vegada en escons) i li ha tret 11 diputats d'avantatge al PSC?

[Josep-Lluís Carod-Rovira: Consolidar l'espai catalanista d'esquerres]

[Joan Puigcercós: Hem escoltat i hem sigut escoltats]

El problema d'Esquerra és que, si la via del pacte nacional condueix a un carreró sense sortida, l'únic escenari per evitar quedar-se a l'oposició davant d'un govern sociovergent és concedir la Presidència de Catalunya a un Montilla perdedor. Prioritat: tripartit. La patacada de 5 escons, i la derrota a la ciutat i la demarcació de Barcelona són molt contundents. D'acord que el tripartit suma 70 diputats (la majoria absoluta són 68). D'acord que el notari, el DVD i l'agressivitat de la campanya dissenyada per David Madí han estat francament contraproduents per a la federació nacionalista en la mirada posada en el 2-N. D'acord que Duran [que avui xateja a El País] es mor de ganes de ser ministre i prefereix col·locar Mas a la Presidència amb qui sigui per, finalment, seure en el Consell de Ministres de Zapatero.

[Busot: Madí posa el càrrec a disposició de Mas mentre Trias ja dispara obertament contra l'estratègia electoral]

[Diari Republicà: De mica en mica, la sociovergència omplirà la pica]

Tot això, i més, d'acord. Però em segueixo fent la pregunta políticament incorrecta. ¿Ha de presidir la Generalitat qui perd les eleccions de manera tant i tant clara? Només pregunto.

[Debat blocaire sobiranista a l'Olla de grills i en clau progressista a Els uns i els altres]

Si estem pendents de Madrid, el President serà el guanyador Mas. El PSC s'entrega definitivament al PSOE i es converteix en una sucursal pura i dura de Ferraz a Nicaragua. Carod és el cap de l'oposició i d'aquí a quatre anys ja veurem el creixement d'ERC i d'ICV-EUiA. Es mengen un bon tros dels socialistes.

Si deixem de banda Madrid, el President serà el perdedor Montilla. El PSC dissimula el seu fracàs electoral (el precipitat relleu de Maragall, bàsicament) amb l'obtenció de la Presidència de Catalunya per al primer candidat no nascut a Catalunya. No ho dic amb segones. Jo em dic Gordillo.

Deuen ser hores difícils per a CiU. [El nacionalista Croat Català escriu Catalunya, en crisi.] Però encara que avui tot apunti a una versió 2.0 del govern catalanista i d'esquerres, jo no descartaria el pacte del convergelisme català i la sociovergència espanyola. Tant dret tindria CiU com ERC a pactar amb el PSC. Oi?

En Galderic Lastras escriu aquesta anàlisi electoral, i també en versió gràfica.

Qui no ha superat la Primera anàlisi en calent, encara és el referenciat Fent la viu viu.

En David Figueres també està analític. Ai, això de l'abstenció!

En Carquinyol, des del Badiu dels Micacos, escriu La meva anàlisi de les eleccions.

Ressenya l'Escrutini català, a la Mirada Crítica.

En Marc Vidal va d'El xec en blanc al Pastís enverinat.

En Borinotus esbossa els Fronts oberts.

En Botxí, a l'estil Mireia Galindo [bloc], l'alegre, es pregunta si Fem un 69?

Qui també es pregunta és Gustau Navarro, des de l'Alguer: Un govern per a fer què?

En Jesús Cardona passa el seu ribot per Un nou tripartit.

El crític literari Joan-Josep Isern deixa escrit Eleccions al Parlament: abans d'anar a dormir.

El filòsof Ramon Alcoberro destaca que Esquerra torna a ser decisiva!

Un altre filòsof, en Josep Maria Terricabras, deixa apuntat L'endemà el vot.

L'escriptor Toni Ibàñez fa una sèrie amb Resultats, Resultats II, Resultats III i els que vindran...

L'escriptor Oriol Izquierdo suggereix Generositat i imaginació.

L'escriptor i poeta Martí Rosselló adverteix que Els Ciutadans ja són aquí!

L'Antoni Escandell, des de Sant Pol, apunta que fins al primer de desembre Encara falten uns dies per a l'elecció del President.

En Daniel Solano manté la seva tesi de la sociovergència monclovita. Desenvolupa la idea a El Pla de Ruta Mas-Zapatero és a punt de complir-se.

L'economista mataroní Francesc Amat escriu Nit electoral.

L'Esquerroscopi s'atura per fer Els partits catalans després de l'1-N: ERC, després d'un optimista Un altre tripartit és possible.

A Sí Ministre encara se sorprenen amb Bufa quina jornada!

I el nouvingut (a aquest bloc) Joan Arnera reflexiona sobre Els vots i els pactes.

sgordillo | Eleccions 2006 | divendres, 3 de novembre de 2006 | 01:45h

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Categories

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats