Send As SMS

lunes, julio 24, 2006

CONVERGÈNCIA I LES INSTITUCIONS

El problema de passar massa temps a les institucions públiques, sense l’alternança política, té com a resultat les actituds de menysteniment i un insà sentit de la propietat que perjudica fonamentalment la democràcia.

N’han estat una mostra d’aquest comportament les freqüents vegades en què, el cap de l’oposició, Sr. Artur Mas i els seus corifeus, han faltat al respecte al president de la Generalitat, per no considerar raó suficient el resultat electoral i la majoria parlamentaria que el va fer president. Un fet que ha aixecat no poques mostres de rebuig, i que posava de manifest el sentit de propietat respecte de la Generalitat com a institució.
El mateix president va manifestar la duresa d’algunes de les campanyes iniciades per Convergència contra la seva persona quan era alcalde de Barcelona. És una manera de fer política característica d’alguns règims què, enlloc de promoure la proposta, només cerquen la destrucció de l’adversari.

La Convergència aranesa no és gens diferent, tampoc en això. Ho evidencia l’article del president de CDA a l’Aran, després que el Sr. Barrera arribà a la darrera Comissió d’Agricultura amb l’exigència de comparèixer, menyspreant la sobirania del Parlament. L’objectiu de l’article, publicat el 14 de juliol, era generar greuges comparatius des de la demagògia fàcil. Doncs bé: ni tan sols el president de la Generalitat acudeix al Parlament si no és amb una sol·licitud formal de compareixença o bé amb l’acord majoritari dels grups perquè aquesta es produeixi.

Possiblement, el síndic volia esmenar l’error dels seus representants a la Comissió de Política Territorial que van votar, inexplicablement, en contra d’una substancial millora dels ajuts als pagesos afectats per la presència de l’ós. I aquest si que va ser un flac favor als interessos dels pagesos aranesos, especialment, perquè, de no ser pels grups d’ERC, ICV i PSC-CpC, el vots de CIU i PP haurien deixat sense validesa una notable millora d’aquests ajuts.

La millor manera de posar-hi una cortina de fum és fent l’espantall del victimisme i tornant a la desqualificació. El Parlament de Catalunya és absolutament respectuós amb els representants dels ciutadans, siguin polítics o d’altres àmbits de la societat. El seu reglament però s’ha de complir, i les formes parlamentàries requereixen sovint del pacte i el diàleg, dos virtuts que semblen ignorar els maldestres entorns del Sr. Barrera.

La pregunta, però, seria: per què un tema com l’ós que ha aixecat tota aquesta polèmica, no ha merescut, tal i com ha demanat reiteradament l’oposició, un Ple del Conselh Generau per abordar aquesta qüestió en l’àmbit de les Institucions Araneses? O es que no és en l’àmbit del Ple d’aquesta Institució on recau la reclamada sobirania d’Aran?
La raó, però, no és altra que el sentiment de propietat de la institució, i l’ostentació del poder que fa prescindible l’òrgan col·legiat del Ple en favor del presidencialisme més absolutista.

Estic absolutament d’acord amb el Sr. Jusèp Loís Boya en que el síndic ha de tenir una presència més continuada i reglamentada en el Parlament. Una proposta, per cert, que va ser feta pel conjunt dels representants dels partits polítics aranesos, en l’anomenada “Taula de Vielha” en una frustrada reforma de la Llei d’Aran, que ell, com representant del seu partit, no va acceptar. Clar que, en aquell moment, Convergència era al poder a Catalunya i el control democràtic era prescindible.
Mentre arriba la propera Llei d’Aran, proposo al conjunt de les forces polítiques araneses i molt especialment al síndic que comencem les reformes per la casa pròpia i iniciem la reforma del Reglament del Conselh per dignificar el debat polític a l’Aran augmentant la raquítica i vergonyosa xifra de sis Plens del Conselh Generau a l’any. Perquè, finalment, seria bo que el nostre Ple, i la nostra màxima institució, s’assembli una mica més al funcionament del Parlament de Catalunya i menys al “coto” privat dels que, en nom dels aranesos, fan de les institucions un ús partidari i degradant.


Francesc X. Boya i Alós
Secretari General d’Unitat d’Aran i diputat
Publicat al diari Segre el dia 22 de juriol

domingo, julio 16, 2006

"BRAMATOPIN"




A estat tota ua experiéncia reconfortanta, demarrar en àmbit dera musica aranesa damb Bramatopin. Auem trabalhat pendent lèu lèu un an. Premanir repertòri, trobar percusionista; arténher que tot plegat auesse un son acceptable a demanat dedicar fòrça tardes de dimenge en tot premanir era aventura.

Fin finau, eth dia 23 pugèrem per prumèr còp tar scenari, en un ambient tant especiau coma eth dera net deth 23 de junh en Les damb er unic objectiu de hèr dançar e de hèr a passar ua bona estona damb era nòsta musica. En bona mesura pensi qu’ac artenhérem.

Demori que Bramatopin age longa vida pr'amor que significarà, qu’auem trobat un camin tà devertir-mos damb es nòsti sons, es nòstes dances, e es cançons que mos inspire era nòsta tèrra.

Eth dia 21 de juriòl tàs 10 deth ser seram en Salardú, e eth dia 10 d'agost, tanben tàs 10 deth ser en Vilamòs, enes palhèrs de Joanchiquet .

viernes, julio 14, 2006

ERA PROPAGANDA


Mos auram de cordar es sabates. Era propaganda politica escampe era vertat e alende eth victimisme mès demagogic en aguesti tempsi de campanha electorau.

Eth sindic ven tath Parlament de Catalunya e demane de comparéisher per via d’urgéncia. Era urgéncia non existís o aumens non se justifique e es grops vòten en contra dera urgéncia per manca de justificacion. Ère era darrèra comission d’Agricultura e fòrça d’autes persones e institucions quedaràn sense comparéisher en aguesta Comission.

Er intent de vulneracion deth reglament deth Parlament e era campanha de propaganda posteriora mòstre enquia quin punt era vertat ei manipulada. E era vertat non ère ua auta que justificar çò d'injustificable, ei a díder, eth vòt en contra des convergents as ajudes as pagesi afectadi pera reintroduccion der os ena anteriora Comission de Miei Ambient substanciada sonque uns dies abantes. Era estratègia ère simpla: crear ua cortina de hum qu’amaguèsse era vertat e qu’eth sindic apareisher-s
e coma era victima.

Un còp mès, dauant es institucions, eth benefici propagandistic e personau deth sindic dèishe en ua mala posicion as aranesi e as sues institucions que son vistes coma era plataforma personau d’un grop de persones que sonque cerquen era fòto facila e era demagògia simpla.

EBLUL


Fa alguns dies que no tinc activitat al meu blog, per la qual cosa demano disculpes. Un viatge de L’EBLUL, les festes de Sant Joan són les culpables de la meva absència.
La conferència anual de L’EBLUL em va convidar a fer una conferència sobre el marc legal de l’aranès i posar-lo en contraposició amb altres llengües minoritàries europees. El cert és que en aquest procés en sortim molt ben parats, especialment davant el marc legal. Altra cosa són els mitjans i les capacitats de normalització d’uns i altres. Us recomano una passejada per la pàgina web de l’EBLUL i els seus enllaços.

La situació de l’aranès és encara molt desconeguda, fins i tot la seva existència. Mercator Eucation encara no té cap ressenya sobre la tasca feta amb l’aranès en el món de l’educació. Un altre àmbit en el qual gairebé tot està per fer.