Correu Blocs Traductor | VilaWeb.cat
Reyes | 5__Metodologia | divendres, 24 de novembre de 2006 | 21:30h

El comentari d’en borinotus sobre Psico Express en l’entrada d’e-Salut m’ha portat a investigar una mica sobre quina és la situació actual de la e-Psicologia. Sabia del debat entre professionals sobre el tema. Normal. Internet és font contínua de discrepàncies en qualsevol dels seus dominis... exceptuant, evidentment, el comercial. M’he trobat que la posició oficial dels psicòlegs és realista:

«... hi ha el sentiment generalitzat entre els professionals de psicologia que a banda de l’opinió personal que mereixi a cadascú la irrupció d’Internet en tasques relacionades amb la pràctica de la psicologia, és i serà una realitat inevitable amb una forma i una estructura que encara és impossible de preveure.»

Recomanacions i criteris deontològics de la intervenció psicològica mitjançant Internet
Comissió Deontològica del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (2001)
http://www.copc.org/informacio/materials/trece.asp

*****
El comentario de borinotus sobre Psico Express en la entrada de e-Salut me ha llevado a investigar un poco sobre cuál es la situación actual de la e-Psicología. Sabía del debate entre profesionales sobre el tema. Normal. Internet es fuente continua de discrepancias en cualquiera de sus dominios... exceptuando, evidentemente, el comercial. Me he encontrado que la posición oficial de los psicólogos es realista:

«... hay un sentimiento generalizado entre los profesionales de la psicología que aparte de la opinión personal que merezca a cada uno la irrupción de Internet en tareas relacionadas con la práctica de la psicología, es y será una realidad inevitable con una forma y una estructura que todavía es imposible de prever.»

Recomendaciones y criterios deontológico de la intervención psicológica mediante Internet (catalán)
Comisión Deontológica del Colegio Oficial de Psicólogos de Catalunya
http://www.copc.org/informacio/materials/trece.asp

(...)

Reyes | 1__Psicologia Bàsica | divendres, 17 de novembre de 2006 | 22:54h

Relaciones entre matutinidad-verpertinidad y estilos de personalidad
J.F. Díaz Morales i M. Aparicio García (Universitad Complutense de Madrid)

Anales de Psicología, 2003, vol. 19, nº 2 (desembre)
http://www.um.es/analesps/v19/v19_2/07-19_2.pdf

Estudiant aquests dies Psicologia de la Personalitat he ensopegat amb un tret psicològic al qual mai havia concedit massa importància... Matutinitat-Vespertinitat. Havia sentit parlar (com tothom, suposo) dels ritmes circadians i dels problemes biofisiològics derivats, per exemple, de treballar a torns rotatius. Però l’article d’avui no parla de Cronobiologia sinó de Cronopsicologia: els ritmes psicològics.

*****
Estudiando estos días Psicología de la Personalidad he tropezado con un rasgo psicológico al que nunca había concedido demasiada importancia... Matutinidad-Verpertinidad. Había oído hablar (como todo el mundo, supongo) de los ritmos circadianos y de los problemas biofisiológicos derivados, por ejemplo, de trabajar a turnos rotativos. Pero el artículo de hoy no habla de Cronobiología sino de Cronopsicología: los ritmos psicológicos.

(...)

Reyes | 4__Psicologia Social | dimecres, 15 de novembre de 2006 | 23:00h










Repensar la intervenció social 2: Les polítiques socials
Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (2006)
J.M. Alonso Varea i J. Rodríguez Roca (coord.)

http://www.copc.org/llibresocials2catala.pdf

M’assabento de la publicació d’aquest document mitjançant l’últim butlletí de PortalSocial.Net

“Publicació del segon cicle de debats titulats «Repensar la intervenció social», organitzats per la Secció de Psicologia de la Intervenció Social (SPIS) del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC). A través dels debats queda molt clar que la societat catalana, igual que la majoria de societats desenvolupades, es troba davant uns canvis que constitueixen un conjunt de reptes per al sistema de benestar. Aquests reptes tenen unes repercussions importants per a les polítiques, els programes i els projectes d’intervenció social.”

*****
Me entero de la publicación de este documento por el último boletín de PortalSocial.Net
“Publicación del segundo ciclo de debates titulados «Repensar la intervención social», organizados por la Sección de Psicología de la Intervención Social (SPIS) del Colegio Oficial de Psicólogos de Catalunya (COPC) A través de los debates queda muy claro que la sociedad catalana, igual que la mayoría de sociedades desarrolladas, se encuentra frente a unos cambios que constituyen un conjunto de retos para el sistema de bienestar. Estos retos tienen unas repercusiones importantes para las políticas, los programas y los proyectos de intervención social.”

(...)

Reyes | 60__Psicologia Aplicada | dilluns, 13 de novembre de 2006 | 18:04h






"Aplicacions de la e-Salut a la promoció de la salut i la qualitat de vida dels ciutadans"

Aquest és el títol que porta el Taller Virtual que el Grup de Recerca PSiNET de la UOC juntament amb la Universitat de Màlaga imparteixen aquests dies en el marc de la 11ª Setmana de la Ciència 2006.

http://psinetsaludenlared.blogspot.com/

*****

“Aplicaciones de la e-Salud a la promoción de la salud y la calidad de vida de los ciudadanos”

Éste es el título del Taller Virtual (bilingüe) que el Grupo de Investigación PSiNET de la UOC y la Universidad de Málaga imparten estos días en el marco de la 11ª Semana de la Ciencia 2006.

http://psinetsaludenlared.blogspot.com/

(...)


Reyes | 62__Psicologia Econòmica | dimecres, 4 d'octubre de 2006 | 22:14h

Psicología y Economía
Ismael Quintanilla i Tomás Bonavía, Universitat de València (2005), cap. 4.4 i 4.5


D’aquesta part del llibre m’interessen especialment aquests tres punts: a) Sembla prou clar que un problema econòmic és un problema social, però... Els problemes socials, són també econòmics?, b) La PE i els perfils professionals del psicòleg, c) Com s’integren la investigació en PE i la pràctica professional?

(cliqueu la imatge si voleu ampliar-la)

*****
De esta parte del libro me interesan especialmente estos tres puntos: a) Parece bastante claro que un problema económico es un problema social, pero... Los problemas sociales, ¿son también económicos?, b) La PE y los perfiles profesionales del psicólogo, c) Cómo se integran la investigación en PE y la práctica profesional?

(...)

Reyes | 4__Psicologia Social | divendres, 29 de setembre de 2006 | 10:04h

Fotografia amb Copyright
«This pair of maps show the global presence of Starbucks coffee shops and McDonald's restaurants. When examined graphically, both companies act as global hubs that connect some of the world's poorest, most remote countries with some of the wealthiest.»
Font: INA (International Networks Archive), Princeton’s University
http://www.princeton.edu/~ina/infographics/starbucks.html

El rescate de las comunidades en el marco de la Globalización
Esther Wiesenfeld
Instituto de Psicología. Universidad Central de Venezuela

Athenea Digital
, núm. 9, 46-57 (primavera 2006)
http://antalya.uab.es/athenea/num9/Wiesenfeld.pdf


(cliqueu la imatge si voleu ampliar-la)


Ahir em va quedar pendent el segon punt, el més important i que dóna títol a l’article:

II) Anàlisi de les potencialitats de les comunitats del continent americà en situació de desavantatge econòmic que enfortides mitjançant la psicologia social comunitària, possibilitaran la seva resistència als efectes negatius de la globalització.

«Los pueblos de todos los continentes han sido capaces de movilizar elementos obtenidos de los pueblos colonizadores para desarrollar sus perspectivas de autoafirmación, autoconciencia y lucha, a veces con limitaciones y otras con sorprendentes invenciones.»

Octavio Iani, La era del globalismo (1999), citat per Wiesenfeld

*****
Ayer me quedó pendiente el segundo punto, el más importante y que da título al artículo:

II) Análisis de las potencialidades de las comunidades del continente americano en situación de desventaja económica que fortalecidas mediante la psicología social comunitaria, posibilitarán su resistencia a los efectos negativos de la globalización.

(...)

Reyes | 4__Psicologia Social | dijous, 28 de setembre de 2006 | 23:48h

Fotografia: George Ritzer, "Outsourcing: Globalization and Beyond", by Ilia Eric Lee

Some Rights Reserves - Creative Commons

«Culture in Context: Pragmatics, Industries, Technologies, Geopolitics (September 16-17, 2006) is a conference held by Insitute of Ethnology, Academia Sinica and organised by Allen Chun 陳亦麟. Here are some parts and random fragments of my personal memory of the conference.»

http://www.flickr.com/photos/ilyaericlee/245092679/


(cliqueu la imatge si voleu ampliar-la)

Aquest apunt d’avui té molt a veure amb aquest d'en borinotus al seu bloc Temps d’incertesa (com tots) sobre El món que ens espera: Globalització. No deixeu de visitar-lo: el debat està servit.


El rescate de las comunidades en el marco de la Globalización
Esther Wiesenfeld

Instituto de Psicología. Universidad Central de Venezuela

Athenea Digital
, núm. 9, 46-57 (primavera 2006)
http://antalya.uab.es/athenea/num9/Wiesenfeld.pdf

L’autora centra el seu desenvolupament en aquests dos punts:

I) Anàlisi de les similituds existents entre la primera versió de la globalització (la dels gestors i partidaris) i el paradigma dominant de la ciència i entre la segona (la dels oponents) i els paradigmes emergents;

II) Anàlisi de les potencialitats de les comunitats del continent americà en situació de desavantatge econòmic que enfortides mitjançant la psicologia social comunitària, possibilitaran la seva resistència als efectes negatius de la globalització.

*****

La autora centra su desarrollo en estos dos puntos:

I) Análisis de las similitudes existentes entre la primera versión de la globalización (la de los gestores y partidarios) y el paradigma dominante de la ciencia y entre la segunda (la de los oponentes) y los paradigmas emergentes;

II) Análisis de las potencialidades de las comunidades del continente americano en situación de desventaja económica que fortalecidas mediante la psicología social comunitaria, posibilitarán su resistencia a los efectos negativos de la globalización.

(...)

Reyes | 7__La meva psicoBiblioteca | dimecres, 27 de setembre de 2006 | 18:25h


Mi planta de naranja-lima

José Mauro de Vasconcelos
Títol original: O Meu Pé de Laranja Lima
Traducció: Haydée M. Jofre Barroso
Editorial El Ateneo (17ª edició espanyola, 1996)
194 pàgines
ISBN: 84-7021-059-9



Mai no havia sentit parlar d’aquesta novel·la (tampoc del seu autor). La recomanació de lectura em va arribar casualment just quan començava el llibre sobre la resiliència. Després de fer una ullada a la sinopsi vaig pensar que potser havia trobat un exemple literari de tot allò que explica Cyrulnik sobre la capacitat dels nens resilients per a superar una infantesa traumàtica.

«–¿Pero tú hablas de verdad?
–¿No me estás escuchando?

Y se rió bajito. Casi salí gritando por la quinta. Pero me sujetaba la curiosidad.

–¿Por dónde hablas?
–Los árboles hablan por todas partes. Por las hojas, por las ramas, por las raíces. ¿Quieres ver? Apoya tu oído aquí en mi tronco y vas a escuchar palpitar mi corazón.

Me quedé medio indeciso, pero viendo su tamaño perdí el miedo. Apoye la oreja y una cosa lejana hacía tic. . . tac. . . tic. . . tac. . .

–¿Viste?
–Pero, dime, ¿todo el mundo sabe que hablas?
–No, solamente tú.»

*****
Nunca había oído hablar de esta novela (tampoco de su autor). La recomendación de lectura me llegó casualmente justo cuando comenzaba el libro sobre la resiliencia. Después de echar una ojeada a la sinopsis pensé que quizá había encontrado un ejemplo literario de todo aquello que explica Cyrulnik sobre la capacidad de los niños resilientes para superar una infancia traumática.

(...)

Reyes | 62__Psicologia Econòmica | dimarts, 26 de setembre de 2006 | 17:57h

Fotografia: Traffic Jam, by Le Chef (2005)
http://www.flickr.com/photos/lechef/51532500/
Some Rights Reserved (Creative Commons)


«
Observar sin pensar es tan peligroso como pensar sin observar. La hipótesis es nuestra herramienta intelectual, pero susceptible de mellarse y de enmohecerse, necesita continuas reparaciones y sustituciones.»

Ramón y Cajal (1924), citat per Quintanilla i Bonavía


Psicología y Economía

Ismael Quintanilla i Tomás Bonavía, Universitat de València (2005)

Cap. 4: Alternatives teòriques i metodològiques (I)

A més de revisar les discussions acadèmiques relacionades amb la independència de la psicologia econòmica respecte a altres disciplines (des de les ciències naturals fins a la pròpia psicologia social, passant per la sociologia i la economia), en aquest capítol els autors fan una petita introducció a tres teories socials que han contribuït al desenvolupament d’aquesta especialitat (teories de l’intercanvi, interaccionisme simbòlic estructural, representacions socials)

*****
Cap. 4: Alternativas teóricas y metodológicas (I)

Además de revisar las discusiones académicas relacionadas con la independencia de la psicología económica respecto a otras disciplinas (desde las ciencias naturales hasta la propia psicología social, pasando por la sociología y la economía), en este capítulo los autores hacen una pequeña introducción a tres teorías sociales que han contribuido al desarrollo de esta especialidad (teorías del intercambio, interaccionismo simbólico estructural, representaciones sociales)


(...)

Reyes | 7__La meva psicoBiblioteca | dilluns, 25 de setembre de 2006 | 11:01h

El desorden de tu nombre
Juan José Millás
Punto de Lectura, S.L. (2006)
188 pàgines
ISBN: 84-663-1829-1

Sens dubte, la millor novel·la de Millás que he llegit fins ara. Sota la original ploma de l’escriptor, tres personatges presents (un d’ells, psiquiatra psicoanalista) i un d’absent es reflecteixen els uns en els altres en la realitat i en la ficció. Aquesta cita correspon a una de les sessions de teràpia i dóna una idea de l’argument.

«Por cierto, que tengo que contarle algo que quizá le divierta: el sábado se me ocurrió una idea para una novela en la que usted es uno de los personajes. Ya he empezado a escribirla. Se trata de un sujeto como yo que se analiza con un sujeto como usted y que se enamora de una mujer como Laura. Finalmente, Laura resulta ser la mujer del psicoanalista, o sea, de usted. A partir de esa situación, el relato puede evolucionar en varias direcciones.»

*****
Sin duda, la mejor novela de Millás que he leído hasta ahora. Bajo la original pluma del escritor, tres personajes presentes (uno de ellos, psiquiatra psicoanalista) y uno ausente se reflejan los unos en los otros, en la realidad y en la ficción. La cita (en color azul) corresponde a una de las sesiones de terapia y da una idea del argumento.

(...)

Accés de l'autor

Nom d'usuari
Clau
Recorda'm

Categories

Últims 30 canvis

Arxiu

« Novembre 2006 »
dl dt dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
MÉSVilaWeb és una producció de Partal, Maresma & Associats
ecoestadistica.com