Carod-Rovira a Móra d'Ebre

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, es va reunir a Móra d'Ebre amb 150 militants i amics d'Esquerra de la Ribera d'Ebre, per preparar la propera campanya electoral.

carodamora - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

El president d’Esquerra, Josep - Lluís Carod - Rovira va presidir  el  dimarts 5 de setembre una nova trobada a Móra d’Ebre en el marc de la campanya “Esquerra t'escolta”. La reunió amb simpatitzants i militants va tenir lloc al Teatre Municipal La Llanterna, de Móra d’Ebre i reuní 150 assistents. L'objectiu d'aquestes reunions – col·loquis és arribar al màxim nombre de ciutadans i ciutadanes per conèixer quines són les inquietuds i les prioritats de la societat catalana i poder incloure-les en el programa de govern d'Esquerra de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Els assistents van valorar positivament la trobada, destacant  l’oportunitat de poder intercanviar opinions amb els dirigents del partit. La sol·licitud més demanada de cara al proper programa electoral feu referència a la millora de les comunicacions de la Ribera d’Ebre per tren i carretera amb el Camp de Tarragona i Barcelona.



Curs d'història de la Ribera d'Ebre

En el marc dels cursos de la Universitat d’Estiu URV-UETE 2006, tindrà lloc els curs: La Ribera d’Ebre, de l’islam a les guerres carlines des dels castells de Móra, Miravet i Flix. El curs es realitzarà a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, durant els dies 26 i 27 de juliol, i tindrà una durada de 15 hores

castell2 - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

L’objectiu del curs és fer una aproximació a l’evolució històrica de la comarca de la Ribera d’Ebre a través de les seves fortaleses, destacant el protagonisme dels seus castells des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. El curs farà un repàs als principals esdeveniments històrics que han afectat els castells i les fortaleses de la comarca, iniciant el nostre camí a l’època islàmica, continuant per la reconquesta cristiana, continuarem per l’empremta que hi varen deixar els santjoanistes a la Baixa Edat Mitjana i l’època Moderna; també s’incidirà en el paper que tingueren les aquestes fortaleses durant les guerres d’època moderna i principis de la contemporània, i finalment es donaran a conèixer in situ les darreres intervencions de recuperació i adequació al turisme que s’estan fent a les fortaleses de Móra d’Ebre i Miravet.

Podeu consultar el programa del curs a:

 

http://www.urv.net/campus_terres_ebre/curs15-ribera-ebre.html  



Descoberta una escalinata del General Suchet al castell de Móra d’Ebre

La darrera campanya d’excavació efectuada al castell de Móra d’Ebre ha posat al descobert interessants restes arqueològiques que evidencien el protagonisme de la fortalesa morenca al llarg de la història.

escala - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

El equip de recerca integrat per Josep Maria Pérez i Pere Rams han descobert l’escalinata original del castell que va construir el general Suchet l’any 1810 quan establí el quarter general de les tropes franceses de l’Ebre al castell de Móra. Les escales es troben en perfecte estat de conservació i s’han datat gràcies a la troballa d’una moneda de Carles IV.

 

Una altra troballa que pot ser d’excepcional importància, es la base d’una petita edificació més antiga associada a una sèrie d’enterraments al seu perímetre que podria correspondre a la capella de la Mare de Deu del Castell de Móra. Aquesta capella es va construir al segle XII arran de la donació de la imatge de la Mare de Deu que va fer Ramon Berenguer IV al reconquerir el castell de Móra l’any 1153.

 

Cal valorar molt positivament aquesta campanya d’excavació i  continuar els treballs de recerca iniciats per poder esbrinar si les restes corresponent a la capella medieval. També quedarà pendent per properes campanyes l’excavació d’altres àmbits del monument com una enigmàtica porta tapiada i altres àmbits de la fortalesa.

 

Properament també està  programat  instal·lar un audiovisual a una antiga cisterna del castell que segurament correspon a  a la fortificació que es va fer arran de la tercera guerra carlina. L’audiovisual permetrà al visitant conèixer la història d’un castell que ha resistit totes les guerres catalanes.  El castell de Móra entre altres atacs importants va  resistir el setge dels poderosos templers de Miravet que estaven enfrontats al Entenza , senyors de Móra i Falset que disposaven d’un exercit integrat pels llegendaris almogavers.

 

A partir de 1 de juliol i fins el 10 de setembre el castell de Móra resta obert a les visites, de dimarts a diumenge en horari de matí i tarda. L’entrada és gratuïta i els visitant podran veure les darreres descobertes i accedir per l’escalinata del general Suchet.



Llar d’Infants Municipal

Davant la pròxima obertura de la llar d’infants municipal de Móra d’Ebre s’iniciarà el període de selecció de personal qualificat

L'Ajuntament de Móra d'Ebre informa que s'ha iniciat el termini d'admissió de sol·licituds per treballar a la llar d'infants municipals.

 Les plaçes que s'oferten són:

Mestre/a director . 1 plaça. Cal titulació de mestre/a especialista en Educació infantil o professor/a d'EGB especialitat en preescolar.

Educador/a  2 places. Titulació  de tècnic/a superior en educació infantil o técnic/a especialista en jardí d'infància.

Auxiliar d'Educador/a . 1 plaça. Titulació de tècnic/a auxiliar en Jardí d'Infància o titulació de tècnic/a superior en educació infantil.

Personal de Neteja. 1 plaça

 

Tots els interessants poden presentar el seu currículum a l'Ajuntament de Móra d'Ebre fins el dia 7 de juliol al migdia.



Escola Oficial d’Idiomes Ribera d’Ebre

L'Escola Oficial d'Idiomes de Móra d'Ebre està pensada per donar resposta a les demandes d'aquests estudis de les comarques de la Ribera d'Ebre, Terra Alta, Priorat i zones pròximes.

L’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre serà la seu provisional de l’Escola Oficial d’idiomes de la Ribera d’Ebre. Durant el curs 2006/2007 s’impartiran  el 1r i 2n curs de cicle elemental d’anglès i francès.  En total es podran inscriure 120 alumnes, 30 per idioma i curs. El període d’inscripció  serà del 6 al 14 de setembre. El dia 15 de setembre es farà una prova de nivell i la matriculació serà entre els dies 20 i 22 de setembre.  Per accedir a una escola oficial d’idiomes cal haver cursat el primer cicle d’ESO, tenir el títol de graduat escolar o un certificat d’escolaritat o d’estudis primaris. Per tenir més informació es pot demanar-la al correu  eoiriberadebre@xtec.cat



Nou fulletó de promoció turística comarcal

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha editat un nou fulletó de promoció turística, dedicat a divulgar aspectes com l’esport, la natura, la festa i la cultura de la comarca. Se n’ha efectuat una tirada de 7.000 exemplars en català.

fulleto - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

Aquest material promociona les regates de muletes o pontones que se celebren al riu Ebre durant l’estiu, una activitat única a Catalunya i que enguany tindrà quatre dies de celebració: 5 d'agost (Móra la Nova), 13 d’agost (Flix), 26 d’agost (Móra d’Ebre) i al setembre (IV Baixada en Muleta-Pontona de la Ribera d’Ebre, Ascó-Móra). La informació sobre les activitats nàutiques es complementa amb l'oferta de navegació fluvial entre Móra i Miravet i a l’embassament de Riba-roja d’Ebre, així com les empreses que ofereixen activitats nàutiques a la comarca.

Altres aspectes que es promocionen amb el fulletó són les festes i les fires estiuenques. Entre les quals la festa de La Móra Morisca, un mercat medieval que tindrà lloc a Móra d’Ebre, els dies 7, 8 i 9 de juliol, un certamen que promou els valors d’interculturalitat i de convivència entre religions; la Diada de la Cirera de Miravet, el 18 de juny, amb que es celebra el tancament de la collita d’aquesta fruita; la Fira de l’Oli que té lloc al mes de gener i La Fira Agrícola, Ramadera i Industrial del mes d’octubre a Móra la Nova; la representació del Setge de Miravet al mes d’agost; i les visites als castells de Miravet i Móra d’Ebre.

Altres aspectes que es promocionen al fulletó són l’activitat pesquera al riu Ebre, la reserva natural de Sebes a Flix; la Festa de Sant Antoni a Ascó del mes de gener i l'apartat "Passejar per la Ribera d’Ebre", que compta amb més de 40 rutes interiors senyalitzades.

Finalment, aquest material de promoció també dóna compte de la Fira Ramadera i Artesanal de Rasquera, que va tindre lloc el 5 de maig, un certamen únic a les nostres comarques que aplega, durant una jornada els ramats de cabra blanca que durant la resta de l’any pasturen per les serres de Cardó i Tivissa.

Els producteors autòctons són presents al fulletó amb la Clotxa, els pastissets, el vinblanc i la fruita dolça.



Propostes de millores del Consell Comarcal al PIC

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en sessió plenària, va presentar 16 propostes de millores al Pla d’Infraestructures de Catalunya

pont - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

El Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar per unanimitat una moció en la qual estan incloses una sèrie de propostes per millorar la xarxa viària i ferroviaria de la nostra comarca.

 

Entre les millores proposades destaca el desdoblament de la carretera N-420 entre Reus i Gandesa, la connexió de les autopistes A2 i A7 a traves d’una nova autovia que hauria de millorar l’actual Eix de l’Ebre i la creació d’una nova línia ferroviària de mercaderies i viatgers entre  Sant Carles de la Ràpita i Lleida.

 

La moció també inclou millores en la xarxa secundària com es la proposta de millorar la carretera C-44 entre Móra la Nova i l’Hospitalet de l’Infant i, entre altres,  la millora de la TV-3023 entre Móra d’Ebre i Miravet, amb la corresponent circumval·lació de Benissanet. Un punt destacat de la moció és el que fa referència a la millora de l’actual xarxa de ferrocarril entre Riba-roja i Barcelona que també  demana un increment  de la freqüència dels trens.




Desdoblament de la N-420 i nova línia ferroviaria

ERC ha presentat cinc propostes per tal que s’incloguin en el pla d’infraestructures del transport de la Generalitat. Destaca el desdoblament de la carretera N-420 entre Reus i Gandesa i la construcció d’un eix ferroviari entre el port dels Alfacs i Lleida passant per Móra la Nova.

autovia - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

El Grup Parlamentari d’ERC al Parlament de Catalunya ha presentat una sèrie de propostes al Pla d’Infraestructures de Catalunya, per tal de millorar l’actual xarxa viària i ferroviària de les Terres de l’Ebre i les seus connexions amb el Camp de Tarragona, Lleida i l'Aragó.

 

El desdoblament de la N-420 entre Reus i el final de província, amb els corresponent vials de circumval·lació a Gandesa, Corbera, Falset i  Riudecols, permetrà escurçar  les distàncies  amb l’àrea del camp de Tarragona i facilitarà el flux econòmic entre els dos territoris. En aquest sentit també esta pensada la proposta de crear una nova via ferroviària entre els Ports dels Alfacs i l’estació de Móra la Nova que ha de permetre el flux de mercaderies des del Montsià a Lleida i Saragossa.



Comptador