UB - Facultat de Biblioteconomia i Documentació

Què oferim a...

Informació i activitat de la Facultat

Publicacions

Novetats - Quaderns de treball - Biblioimatges - Textos i imatges de conferències - Punt i coma - Memòries de la Facultat - Altres publicacions

Novetats

Seminari amb la professió: Preservació digital.[en línia]. Universitat de Barcelona. Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 7 de maig de 2007.

Ferrer, Joana; Mulet, Marga; Siles, Mireia. Service charts: a tool for promoting and marketing university libraries [en línia]. Presentació utilitzada en el simposi anual BOBCATSSS el 30 de gener de 2007. http://www.ub.es/biblio/docs/bobcatsss2007.ppt

Peek, Robin. Strategic Directions for Library, Information Science, and Archives Curriculum [en línia]. Presentació utilitzada en la xerrada del 2 de novembre de 2006.

Estivill Rius, Assumpció. Una mirada retrospectiva: de l'Escola Superior de Bibliotecàries a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació: 1915-2005: exposició 90 anys. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 2006. [56] p. ISBN 84-475-3071-X.

Catàleg de l'exposició del mateix nom, que recull de forma sintètica els 90 anys d'història de l'Escola de Bibliotecàries –fundada per la Mancomunitat en 1915– i les successives denominacions de la institució, fins als temps actuals. Nombroses fotografies il·lustren el text.

Jornada d'Orientació Professional. La inserció laboral des de cada un els ensenyaments. Facultat de Biblioteconomia i Documentació. FeinaUB: Servei d'Inserció i Orientació Laboral; Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 26 de maig de 2006

Quaderns de treball

Biblioteques digitals i dipòsits nacionals de recursos digitals. Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2000. 135 p. (Quaderns de treball; 15). ISBN 84-475-2318-7.

Actes del seminari del mateix nom (celebrat el març de 1999), que tenia com a objectius donar a conèixer l'estat de la qüestió sobre les biblioteques digitals, repassar la legislació internacional, examinar els projectes de la Unió Europea, i presentar els casos concrets d'Espanya, el Regne Unit i Suècia.

Cugueró, Maria C.; Boada, Maria T.; Allué, Vicenç. El Servei de Biblioteques del Front (1936-1939). Barcelona: Diputació de Barcelona, 1995. 308 p. (Quaderns de treball; 14). ISBN 84-7794-420-2.

Estudi sobre el Servei de Biblioteques del Front organitzat durant la guerra civil espanyola per la Generalitat de Catalunya. El treball ha estat elaborat a partir de documentació d'arxiu i d'entrevistes amb protagonistes supervivents, i documenta els elements més importants del servei: gestació, organització i posada en pràctica.

Estivill i Rius, Assumpció. L'Escola de Bibliotecàries: 1915-1939. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1992. 508 p. (Quaderns de treball; 12). ISBN 84-7794-176-9.

Estudi sobre l'antiga Escola Superior de Bibliotecàries, precedent de l'actual Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Fruit del buidatge de l'arxiu històric de la institució, analitza l'evolució de l'Escola fins a 1939, tenint en compte les diferents etapes històriques per les que passa.

Mañà Terré, Teresa. Les Biblioteques Populars a Catalunya a través dels seus anuaris (1922–1936). Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació. Universitat de Barcelona: Diputació de Barcelona. Àrea de Cultura. Servei de Biblioteques, 2001. 120 p. (Quaderns de treball; 16). ISBN 84-475-2500-7.

S'analitzen els anuaris de les Biblioteques Populars de 1922 a 1936, amb el doble objectiu d'estudi i de consulta: per una banda, permetre una aproximació a la història de les Biblioteques Populars; per una altra, sistematitzar les dades que contenen i elaborar unes eines de recuperació que en facilitin l'accés.

Rubió i Balaguer, Jordi. Impremta i llibreria a Barcelona. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1986. xii, 154 p. (Quaderns de treball; 9). ISBN 84-505-4559-5.

Tractat sobre la història del llibre a Barcelona des de la introducció de la impremta fins a mitjan s. XVI. Estudia diferents aspectes d'interès, com l'origen social dels llibreters, dinasties de llibreters barcelonins, el mercat del llibre imprès, títols que tingueren més sortida, organització del treball editorial, etcètera.

Rubió i Lois, Jordi. Recull de treballs sobre classificació i indexació de Jordi Rubió i Lois. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1991. 172 p. (Quaderns de treball; 11). ISBN 84-7794-137-8.

Seminari Internacional de Docència Bibliotecària (2n: 1990: Barcelona). Segon Seminari Internacional de Docència Bibliotecària. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1993. 302 p. (Quaderns de treball; 13). ISBN 84-7794-254-4.

Actes del segon Seminari Internacional de Docència Bibliotecària, que tingué lloc a Barcelona el desembre de 1990, amb reflexions i propostes sobre les necessitats docents en el camp de la Biblioteconomia i Documentació. Entre els 15 treballs publicats destaquen els aportats des d'organismes internacionals vinculats a l'àrea.

Seminari Internacional sobre Docència Bibliotecària (1r: 1985: Barcelona). Seminari Internacional sobre Docència Bibliotecària. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1990. 117 p. (Quaderns de treball; 10). ISBN 84-7794-108-4.

Actes del Seminari Internacional sobre Docència Bibliotecària, que tingué lloc a Barcelona el 1985. S'hi recullen sis treballs, amb aportacions d'experts estrangers i també del propi centre sobre el futur dels ensenyaments en Biblioteconomia i Documentació.

Biblioimatges

El bibliobús [enregistrament de vídeo]: la teva biblioteca. Coordinació: Escola Universitària "Jordi Rubió i Balaguer" de Biblioteconomia i Documentació; realització: Manel Mayol; producció: Dreams are Realities. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea d'Educació, Àrea de Cultura. Servei de Biblioteques, 1996. (Biblioimatges; 1). 10 min.

El vídeo presenta els orígens històrics del servei de biblioteca mòbil, com a eina de suport bibliotecari a poblacions que no poden disposar d'uns serveis fixos. S'informa dels bibliobusos existents actualment a Catalunya i es veuen imatges d'un bibliobús en funcionament: organització, activitats...

La biblioteca [enregistrament de vídeo]: un espai per a la cultura. Coordinació: Escola Universitària "Jordi Rubió i Balaguer" de Biblioteconomia i Documentació; guió: Jordi Permanyer... [et al.]; realització: Manel Mayol. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea d'Educació, Àrea de Cultura. Servei de Biblioteques, 1997. (Biblioimatges; 2). 22 min.

En aquest vídeo es plantegen les tendències actuals en la concepció dels espais per a serveis bibliotecaris, sobretot en l'àmbit de les biblioteques públiques. Es veuen plànols, mobiliari, instal·lacions... tant d'edificis nous com de remodelats, en l'àmbit de la província de Barcelona. Hi parlen arquitectes, bibliotecaris i usuaris.

La biblioteca pública [enregistrament de vídeo]: un servei per a tothom. Coordinació: Escola Universitària "Jordi Rubió i Balaguer" de Biblioteconomia i Documentació; guió: Xavier Montanyà; producció: Lourdes Español; realització: Manel Mayol. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea d'Educació, Àrea de Cultura. Servei de Biblioteques, 1998. (Biblioimatges; 3). 16 min.

Vídeo eminentment didàctic que mostra la varietat de serveis que s'ofereixen actualment des de les biblioteques públiques del nostre entorn. Es fa esment dels catàlegs, la informació bibliogràfica, el préstec, la formació d'usuaris...

Informació i documentació empresarial [enregistrament de vídeo]. Coordinació, Lourdes Reyes; realització, Manel Mayol. Barcelona: Universitat de Barcelona, Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 2001. (Biblioimatges; 4). 35 min. Guia didàctica per Cristina Soy i Aumatell. Disponible també en versió castellana.

Aquest vídeo presenta una panoràmica general de la problemàtica de la informació i la documentació en el context empresarial, i del paper del professional de la informació en aquest entorn. Intervenen els responsables dels serveis de documentació de diverses empreses i institucions, tant públiques com privades.

Utilitzar la biblioteca [enregistrament de vídeo]: els serveis al vostre abast. Guió, Maite Comalat, Loures Reyes; realització, Manel Mayol; producció: Blanc Frame. Barcelona: Diputació de Barcelona, Servei de Biblioteques. Universitat de Barcelona, Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 2002. (Biblioimatges; 5). 15 min. No venal.

Aquest vídeo està adreçat als futurs usuaris de la biblioteca pública, com a material de formació en l'ús d'aquest equipament. Presenta els tipus de materials, els serveis que es poden utilitzar i els diferents espais que conformen una biblioteca a casa nostra. El fil conductor són les explicacions que el bibliotecari (l'actor Ramon Madaula) va fent als usuaris sobre diferents aspectes: consulta al catàleg, cerca a Internet...

Textos i imatges de conferències

Aguillo, Isidro F. Evaluación de la actividad científica a través del web [en línia]. Presentació utilitzada en la xerrada de "Estudios de producción científica a través del web: indicadores cienciométricos y webmetría" del dia 23 de març del 2006. http://www.ub.edu/biblio/docs/indicadoresweb_aguillo.ppt

Alcázar, Noemi ; Martí, Iraïs. The library and persons with hearing disabilities [en línia]. Presentació utilitzada en el simposi anual BOBCATSSS el 2 de febrer de 2005. http://www.ub.edu/biblio/docs/bobcatsss.pdf

Anglada i de Ferrer, Lluís M. Gestió de continguts i d'objectes digitals i biblioteques [en línia]. Presentació utilitzada en el Seminari amb la Professió del 15 de desembre del 2005. http://www.ub.edu/biblio/docs/anglada15des2005.PPT

Anglada i de Ferrer, Lluís M. El format MARC i l'intercanvi d'informació a Catalunya. Barcelona: Escola Universitària Jordi Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 1988. 35 p. Exhaurit.

Baró i Llambias, Mònica. Preservació i conservació de materials de biblioteca i d'arxiu a Catalunya. Barcelona: Escola Universitària J. Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 1990. 61 p.

Clari, Marta. La creació del Consorci de Biblioteques de Barcelona [en línia]. Presentació utilitzada en el Seminari amb la Professió del 13 de desembre de 2001. http://www.ub.edu/biblio/docs/clari.ppt.

D'Alòs-Moner, Adela. Gestió de continguts digitals, arquitectura de la informació i llenguatges documentals. L'experiència de DOC6 [en línia]. Presentació utilitzada en el Seminari amb la Professió del 15 de desembre del 2005. http://www.ub.edu/biblio/docs/alos15des2005.PPT

Del Rio, Lleonard. Gestió de continguts digitals: una experiència. DotNetNuke [en línia]. Presentació utilitzada en el Seminari amb la Professió del 15 de desembre del 2005. http://www.ub.edu/biblio/docs/delrio15des2005.PPT

Espelt, Constança. El Practicum: una peça clau en la formació centrada en les competències. Barcelona: Universitat de Barcelona, Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 2005. Presentació feta a la Reunió amb els centres de pràctiques el 8 de juny de 2005.

Feather, John. Preservació i conservació. Polítiques de preservació. Barcelona: Escola Universitària J. Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 1990. 52 p.

Lancaster, F.W. La publicació electrònica en xarxa dels resultats de la recerca acadèmica. Barcelona: Escola Universitària J. Rubió i Balaguer, 1995. 34 p. No venal

Massísimo i Sànchez de Boado, àngels. Problemàtica i perspectives de l'UAP a Catalunya. Barcelona: Escola Universitària J. Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 1989. 45 p. Exhaurit

Miralpeix i Ballús, Concepció. El servei bibliotecari alemany [en línia]. Presentació utilitzada en el Seminari amb la Professió del 30 de novembre de 2000. http://www.ub.edu/biblio/docs/miralpe.ppt.

Peek, Robin. Strategic Directions for Library, Information Science, and Archives Curriculum [en línia]. Presentació utilitzada en la xerrada del 2 de novembre de 2006.

Riera Barsallo, Patricia. Introducción al derecho de autor y su repercusión en bibliotecas [en línia]. http://www.ub.edu/biblio/docs/riera.ppt.

Salvador, Lluís. Model de competències del Consorci de Biblioteques de Barcelona [en línia]. Presentació utilitzada en la reunió amb els centres que acullen l'alumnat en pràctiques obligatòries del tercer curs de la diplomatura en Biblioteconomia i Documentació, del 7 de març de 2003. http://www.ub.edu/biblio/docs/compcbb.ppt.

Schreiber, Jacques. Hipermedia adaptativo [en línia]. http://www.ub.edu/biblio/docs/schreiber.ppt. Presentació utilitzada en el Seminari amb la Professió del 21 de març de 2001.

Schreiber, Jacques. Algunas aplicaciones de la inteligencia artificial para la organización de la información [en línia]. http://www.ub.edu/biblio/docs/schreiber2.ppt. Presentació utilitzada en la xerrada del 30 de març de 2001.

Sulé Duesa, Andreu. El futur de les titulacions de Biblioteconomia i Documentació en l'Espai Europeu d'Educació Superior. Barcelona: Universitat de Barcelona, Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 2005. Presentació feta a la Reunió amb els centres de pràctiques el 8 de juny de 2005.

Vodosek, Peter. L'ensenyament dels estudis de biblioteconomia i documentació a Alemanya. Barcelona: Escola Universitària Jordi Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 1998. 29 p. No venal.

Punt i coma

IFLA. Pautes d'entrades d'autoritats i de referència. Barcelona: Escola Universitària Jordi Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 1990. xv, 51 p. (Punt i coma; 1). ISBN 84-7794-132-7. Exhaurit

Memòries de la Facultat

Les memòries de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació estan també al Dipòsit Digital de la UB, un dipòsit institucional que conté en format digital les publicacions en accés obert derivades de l'activitat docent, investigadora i institucional del professorat i d'altres membres de la comunitat universitària. La Facultat de Biblioteconomia i Documentació compta amb una de les primeres col·leccions del Dipòsit, dins de l'apartat institucional (documentació institucional i/o administrativa) de diferents òrgans de govern de la Universitat de Barcelona a la qual es vulgui donar difusió.

 

Memòria del curs 2005-2006 [en línia].Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, abril 2007. http://http://hdl.handle.net/2445/1421

Memòria del curs 2004-2005 [en línia].Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, setembre 2005. http://hdl.handle.net/2445/1521

Memòria del curs 2003-2004 [en línia]. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, juliol 2003. http://hdl.handle.net/2445/1541

Memòria del curs 2002-2003 [en línia]. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, juliol 2003. http://hdl.handle.net/2445/1542

Memòria del curs 2001-2002 [en línia]. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, juliol 2002. http://hdl.handle.net/2445/1543

Memòria del curs 2000-2001 [en línia]. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, juliol 2001. http://hdl.handle.net/2445/1544

Altres publicacions

Baró, Mònica; Mañà, Teresa i Roig, Anna M. Les biblioteques a les escoles públiques a Catalunya. Barcelona: Diputació de Barcelona. Àrea d'Educació, 1991. 79 p. (Temes d'educació; 2). ISBN 84-7794-087-8.

BiD [en línia] : textos universitaris de biblioteconomia i documentació. Núm. 1 (juny 1998)- . Barcelona: Escola Universitària de Biblioteconomia i Documentació, 1998- . http://www.ub.es/bid/. ISSN 1575-5886.

Carme Mayol, entre la professió i la docència. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació: Departament de Biblioteconomia i Documentació: Universitat de Barcelona. Publicacions, DL 2002. 93 p. ISBN 84-475-2637-2. No venal.

Llibre d'homenatge a la professora Carme Mayol, amb motiu de la seva jubilació, que inclou nou textos en què diferents col·laboradors presenten diferents facetes de la vida acadèmica i professional de l'homenatjada: com a professora i directora de l'Escola de Biblioteconomia i Documentació, com a presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, com a membre de l'IFLA i com a impulsora del projecte de llibre fàcil.

Estivill Rius, Assumpció. Una mirada retrospectiva: de l'Escola Superior de Bibliotecàries a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació: 1915-2005: exposició 90 anys. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 2006. [56] p. ISBN 84-475-3071-X.

Catàleg de l'exposició del mateix nom, que recull de forma sintètica els 90 anys d'història de l'Escola de Bibliotecàries –fundada per la Mancomunitat en 1915– i les successives denominacions de la institució, fins als temps actuals. Nombroses fotografies il·lustren el text.

Estivill, Assumpció; Gascón, Jesús; Miralpeix, Concepció; Sulé, Andreu. MEC: manual d'exemples de catalogació: recull d'exemples comentats en els formats ISBD i MARC. Barcelona: Publicacions i Edicions Universitat de Barcelona, 2004. 1 CD-ROM. ISBN 84-475-2821-9.

Aquest recurs pretén ser una eina per a la docència de la catalogació descriptiva. Recull un total de cent cinc exemples catalogats d'acord amb les Regles angloamericanes de catalogació. Per a cada un es dóna el registre complet —entrada principal, descripció i traça— en els formats ISBD i CATMARC, i un comentari ampli on es justifiquen i raonen les decisions preses en catalogar el document. Dels recursos catalogats s'inclouen imatges d'aquells elements que proporcionen informació a l'hora de catalogar-lo, com ara fonts principals d'informació, sumaris, cobertes, contenidors, etc. El recurs té una versió web d'accés gratuït a l'adreça següent: http://bidoc.ub.es/pub/mec/inici.php

Estivill, Assumpció; Urbano, Cristóbal. Com citar recursos electrònics [en línia]. Versió 1.0. Escola Universitària Jordi Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 24 juliol 1997. http://www.ub.edu/biblio/citae.htm. Versió castellana a: http://www.ub.edu/biblio/citae-e.htm.

Jornades Biblioteca Pública i Lectures [en línia]. Universitat de Barcelona. Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 2-4 de novembre de 2005. http://bd.ub.es/jbpl/

Jornades Interprofessionals: Les Biblioteques Públiques: Espais d'Integració Social (Salt, 15-16 març 2002).Bibliografia selectiva [en línia]. Elaborada per la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB. http://www.ub.edu/biblio/salt-bibliog.htm.

Jornades sobre revistes digitals: de l'autor i el productor a l'usuari [en línia]. Universitat de Barcelona. Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 23 de gener de 2003. http://www.ub.edu/biblio/index.php?option=com_content&task=view&id=209.

Conté alguns dels treballs presentats a les dites jornades, organitzades per la Facultat de Biblioteconomia i Documentació i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), així com informació sobre les taules rodones que s'hi van desenvolupar i alguns materials complementaris, com la traducció catalana del fullet Create change elaborat per SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition).

Pautes per a la presentació de treballs acadèmics [en línia]. [Barcelona]: Facultat de Biblioteconomia i Documentació, setembre de 2004. [2] f. http://www.ub.edu/biblio/docs/pautes_presentacio.pdf

Practicum de la Diplomatura de Biblioteconomia i Documentació. Comissió de Pràctiques. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació: Universitat de Barcelona. Publicacions, cop. 2002. 59 p. ISBN 84-475-2643-7. No venal.

Guia que té com a objectiu donar a conèixer l'organització i el funcionament actual del Practicum que es realitza a la diplomatura de Biblioteconomia i Documentació, impartida a la Universitat de Barcelona, tot mostrant la importància que una assignatura d'aquestes característiques té en uns ensenyaments orientats a formar tècnics en tots els vessants del tractament i accés a la informació. S'estructura en cinc capítols. El primer capítol analitza la tradició d'assignatures d'aquest tipus en els nostres estudis i el context en què s'emmarquen dins de la Universitat de Barcelona. El segon capítol fa un repàs històric del Practicum al llarg de la història de l'actual Facultat, des dels seus orígens. En el tercer capítol s'exposa la modalitat de pràctiques aplicada a la Facultat a partir dels canvis introduïts pel pla d'estudis de 1993. El quart capítol presenta de forma detallada l'actual assignatura de Practicum: objectius, coordinació i organització, planificació, contingut i metodologia i avaluació. La guia es tanca amb una bibliografia, i deu annexos que recullen la documentació utilitzada en la gestió de l'assignatura.

Seminari amb la professió: Preservació digital.[en línia]. Universitat de Barcelona. Facultat de Biblioteconomia i Documentació, 7 de maig de 2007.

Vocabulari d'arxivística : català, castellà, anglès. Barcelona : Comissió de Normalització lingüística de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, 2005. 20p. (Vocabularis bàsics per a l'alumnat). ISBN 84-95817-14-4. No venal. http://www.ub.edu/slc/docum/termin/vocabu.htm

Vocabulari de biblioteconomia: català, castellà. Barcelona: Servei de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona, 1999. 27 p. (Vocabularis bàsics per a l'alumnat). ISBN 84-922885-8-2. No venal. Versió en línia: http://www.ub.es/slc/termens/Bibliotec.pdf.


Adreceu les comandes dels documents anteriors a l'adreça següent (podeu fer-les per fax o per correu electrònic). Les despeses de l'enviament aniran a càrrec de la persona que fa la comanda:

Facultat de Biblioteconomia i Documentació
Melcior de Palau, 140
08014 BARCELONA
Fax: 93 403 57 72
bibdoc@fbd.ub.es

Darrera actualització: 08.10.2007