Setmanari dels Països Catalans

Número 1239
14 març 2008

EL TEMPS

EL TEMPS

Sumari

Sumari

Seccions
Seccions:
Portada

Portada

9-M Què ha passat?

El PSOE ha guanyat de nou les eleccions al Congrés de Diputats. Una victòria que sense l’èxit aclaparador que ha tingut el PSC hauria estat pírrica. A les pàgines següents expliquem els resultats electorals del 9-M.

Fa 20 anys

Fa 20 anys

Fa vint anys que fa vint anys que Joan Manuel Serrat es va negar a cantar en castellà a Eurovisió. En parlàvem, quan només feia vint anys de l’esdeveniment, al número 194 d’EL TEMPS. Explicàvem els ets i uts d’aquell serial que va fer parlar tant. Això a banda, la revista incloïa articles d’opinió signats per personalitats com ara Maria Aurèlia Capmany –parlava de l’Institut del Teatre–, Joan Coromines –escrivia una carta oberta a Lluís Carulla– i, com era costum, el dietari de Manuel de Pedrolo.
Siga com siga, al número en qüestió es destacava un informe sobre sexe elaborat a partir de 900 joves valencians entre 14 anys i 19. El 60%, dèiem, eren –aleshores!– verges. Arribàvem a afirmar, al reportatge que acompanyava l’enquesta, que el coit era “una pràctica desconeguda”. Fet i fet, 6 de cada 10 menors de 20 anys afirmaven que el nivell màxim de relació havia arribat a les “carícies als pits”. I, curiosament, hi havia prou més homes que no dones que havien anat més enllà: entre 14 anys i 16, el 4,6% de les dones i el 13% dels homes havien fet l’amor, i entre els 17 i els 19 ho havien fet el 20% d’elles i el 26,5% d’ells. Ja passa això, en aquesta mena de sondatges...

Als nostres lectors

Als nostres lectors

Àlex Milian

Els resultats de la contesa electoral de diumenge passat els recollim en un dossier especial a les pàgines centrals. Hi trobareu les informacions sobre les eleccions a les Corts espanyoles, els diputats elegits a les circumscripcions catalanoparlants i una selecció d’opinions que interpreten com (i per què) han votat el País Valencià, Catalunya i les Illes, com afectarà això als partits de casa nostra i quines circumscripcions han estat clau en aquests comicis. A partir de la pàgina 43 trobareu la informació elaborada per la redacció d’EL TEMPS i les opinions de Roger Buch, Josep Maria Colomer, Joan Lluís Ferrer, Dani Gómez, Joan Hernàndez, Manuel Jardí, Joan F. López Casasnovas, Joan Marí, Paco Mariscal, Manuel Peris, Pere Rostoll, Francesc Sanuy i Josep Maria Terricabras.

Editorial

Editorial

La victòria és un espill deforme

El més sorprenent d’aquestes eleccions és que la victòria de José Luís Rodríguez Zapatero es fonamente de manera pràcticament total en Catalunya, el país que durant un any s’ha queixat del funcionament dels trens de rodalia, l’endarreriment del TGV, l’apagada de Barcelona o els caos aeroportuaris, tot plegat coses que gestionava –i gestionarà– el govern de Zapatero.
És cert que el candidat socialista s’ha mantingut ferm contra els atacs del PP arreu de l’estat espanyol, però quatre dels cinc diputats nous que guanya el seu grup parlamentari els guanya el PSC, els guanya al Principat. Al País Valencià, el PP ha tornat a imposar-se, i a les Balears els socialistes resisteixen i, per poc, guanyen. Però a Catalunya baixa Esquerra, baixa Iniciativa i gairebé baixa CiU (baixa en vots però guanya molt ajustadament un diputat que el vot per correu encara li podria arrabassar).
Paradoxalment, el país del català emprenyat, la Catalunya que s’ha manifestat dues vegades, multitudinàriament, per un estatut més digne i per unes infrastructures menys indignes, ha premiat el PSC (que dóna ministres a Zapatero) i ha castigat els seus socis de govern a la Generalitat de Catalunya, Esquerra i Iniciativa.
Seria un error de pensar que aquests resultats són un senyal que el volum del catalanisme (allò que sumen Esquerra i CiU i serrells incalculables de més partits) s’ha reduït considerablement. Aquestes eleccions han estat especialment dures per a qualsevol partit que no siga PP o PSOE. Zapatero i Rajoy han apostat pels debats televisats i, certament, això ha mobilitzat el seu electorat clàssic –i no només. La desfeta d’Esquerra Unida és clarament conseqüència d’aquesta polarització –lideratges submisos a banda. Els resultats de Bloc-Iniciativa pel Poble Valencià-Esquerra Ecologista també demostren una evident fuga de paperetes. La Unitat per les Illes tampoc no ha reeixit, tot i que era un exemple d’aplegar esforços i votants.
Els resultats d’Esquerra Republicana de Catalunya, els més dolents entre els partits catalans, no s’han d’interpretar com un signe de retrocés indeturable del seu electorat. Més aviat confirmen una tendència que, subtilment, es va poder apreciar a les eleccions municipals anteriors. Llavors, el grup d’Esquerra a la ciutat de Barcelona va tenir una davallada important que era clarament un vot de càstig per la seua política a la Generalitat de Catalunya. El cap de llista, Jordi Portabella, ho va entendre i va trencar la inèrcia d’incorporar-se al nou equip de govern municipal.
Aquest avís dels votants d’Esquerra no es va poder veure enlloc més perquè les eleccions municipals –excepte en ciutats molt grans com Barcelona– tenen una mecànica singular: ningú no castiga l’alcalde o regidor d’un municipi –si ho ha fet mig bé– per castigar un govern de la Generalitat. Ara s’ha vist.
Però Esquerra pot recuperar aquests vots –una gran part, si més no– modificant el rumb en la direcció que li marquen els seus votants –i no s’ha de confondre un cop de timó amb un canvi de timoner: no té res a veure.
Pel que fa a CiU, les últimes eleccions semblen marcar-li un sostre màxim que no pot foradar. També seria erroni de fer aquesta interpretació: els líders de CiU lluiten contra l’ombra de Pujol que és espessa i suporta com poques el pas del temps. En no tenir poder institucional, els seus missatges renovats no es tradueixen en acció política i no arriben a la ciutadania de manera prou clara. Potser en aquesta legislatura, el nou Congrés els oferirà una nova eina per transmetre més sòlidament el seu ideari.


València:
Octubre, Centre de Cultura Contemporània
Carrer de Sant Ferran, núm. 12
46001 València
Tel. 96 353 51 00

Barcelona:
Rambla de Catalunya, 121, 1-2, esc. esquerra
08008 Barcelona
Tel. 93 238 42 62

Palma:
Almudaina,8 entresòl dreta
07001 Palma de Mallorca
Tel. 971 720 763

Valid XHTML 1.0! Validado por TAW