L'ACCC convoca VI Premi Joan Oró

L'ACCC convoca el VI Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica. Enguany també hi haurà una modalitat dins de l'àmbit audiovisual i de les TIC. El termini de presentació dels treballs és fins al 31 d'octubre. Es poden enviar al correu electrònic secretaria-tecnica[AT]accc.cat o bé a l'apartat de correus següent en el cas que es tracti d'un CD (per a la modalitat TIC)

 

Podeu trobar més informació aquí.

 

Retrat de Joan Oró

(Foto: Retrat de Joan Oró)

L'ACCC participa en la WCSJ 2009

Diversos membres de l’ACCC van participar en la Conferència Mundial de Periodistes Científics (WCSJ, en les inicials ingleses). La trobada va tenir lloc del 30 de juny al 2 de juliol a Londres i va ser organitzada per la Federació Mundial de Periodistes Científics (WFSJ). Gràcies a la seva condició de socis de l’ACCC, alguns dels participants van poder disfrutar de beques per presenciar al congrés.

 

 

Durant el congrés, la presidenta de la ACCC, Mercè Piqueres, va participar en l’assemblea general de la Federació, que se celebra cada dos anys coincidint amb els congressos. En aquesta trobada es va elegir la nova junta, que està presidida per Nadia El-Awady, d’Egipte, i es va votar un canvi en els Estatuts per introduir dues novess categories de membres,: associats i corporatius. Seran membres amb veu, però sense vot amb els quals la WFSJ podrà establir relacions de col•laboració a llarg termini. A la mateixa reunió ja es va acceptar, com a entitat associada, el Council for the Advancement of Science Writing (CASW).
A la WCSJ es va anunciar també el lloc on es farà el proper congrés, que será El Cairo, al 2011. Estarà organitzat conjuntament per l’Associació Àrab de Periodisme Científic i l’Associació Nacional d’Escriptors Científics dels Estats Units.

 

14/07/2009

 

Nadia El-Awady (Egipte), nova presidenta de la WFSJ

(Foto: Nadia El-Awady (Egipte), nova presidenta de la WCSJ)

 

 

Presentació de l'estudi sobre reciclatge i valorització de residus a la indústria cimentera a Espanya

El passat  26 de maig va tenir lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya l’acte de presentació de l’estudi Reciclatge i valorització de residus a la indústria cimentera a l’Estat Espanyol, que comptà amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. L’estudi ha estat encarregat per la Fundación CEMA (Fundación Laboral del Cemento y Medio Ambiente) a l’Institut Cerdà

 

A l’acte van assistir-hi 130 persones, procedents del món de l’administració pública; de la indústria cimentera, com els directors de fàbrica de Ciments Molins i la fàbrica Lafarge; i del món de la comunicació i periodisme. En la presentació de l’acte, hi van intervenir diverses personalitats del món de la indústria del ciment i de la comunicació científica. El primer en prendre la paraula fou Dimas Vallina, director general de la Fundación CEMA, qui destacà els objectius de la Fundació que presideix, entre els quals hi ha la sensibilització i difusió del medi ambient, la promoció d’estudis amb centres de recerca de referència i augmentar els flucis d’informació cap al públic potencial (científics, periodistes, administració, etc.). Acte seguit va intervenir Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC, qui agraí públicament la possibilitat d’haver pogut col·laborat en l’organització de l’acte. M. Piqueras destacà que l’ACCC pretén apropar a la societat temes científics o tecnològics, car disposar d’una informació idònia és molt important. A més, destacà que en l’evolució, la cooperació és clau, cosa que permet establir un paral·lelisme entre la natura i el pla social i econòmic, on també és aplicable. Continuà argumentant que l’origen de la vida està associada al reciclatge, on els productes de desfeta del metabolisme d’uns organismes foren emprats per altres. Aquesta idea tan senzilla que es dóna a la natura, és clau en el nou model productiu i econòmic: el reciclatge de materials per a la indústria. Finalment, la presentació de l’acte conclogué amb les intervencions de Saturnino Gil i Vicente Sánchez, delegats dels sindicats UGT i CCOO, i Aniceto Zaragoza, de la patronal del ciment.

 

En el segon bloc de l’acte, Pere Torres Grau, conseller tècnic de l’Institut Cerdà, presentà la metodologia i les conclusions de l’estudi realitzat. El treball pretén analitzar en profunditat la situació del reciclatge de residus en l'àmbit de la indústria cimentera espanyola  i la seva valorització energètica, per tal d'augmentar-ne l'eficiència del procés productiu. Destacà que el seu objectiu era aportar dades objectives mantenint en tot moment la neutralitat.

 

L’acte fou clausurat per Josep Garriga i Sala, Director de l’Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

 

Nou mitjà global produït per estudiants

El New Science Journalism Project és una nova revista online de ciències ambientals, produïda per estudiants de ciències i periodisme de tot el món. La revista està destinada a totes les persones interessades en les ciències ambientals. El projecte està obert a la participació de "ciutadans periodistes".

 

 

Les entitats col·laboradores de l'ACCC renoven el seu compromís

L’ACCC vol agrair públicament a les entitats col·laboradores que totes hagin renovat per a l’any 2009 el vincle i col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica. La figura de l’Entitat Col·laboradora és clau per a l’ACCC,  ja que comporta una col·laboració econòmica que li permet desenvolupar la seva activitat diària i realitzar activitats per als socis. Actualment, l’ACCC compta amb 9 entitats col·laboradores: ACITRE, Agbar, Laboratoris Esteve, FEIQUE, Gas Natural, Institut Universitari Dexeus, Novartis, Ciment Català i divu-Ciencia/Leitat.

Totes les entitats col·laboradores reben una prestació indirecta, en forma de valor afegit, per part de l’ACCC, que es compromet a fer-ne difusió mitjançant el portal web, els butlletins, els Papers de Comunicació Científica, els tríptics, etc.). A més, l’ACCC hi col·labora en la realització d’actes públics, conferències, sessions, etc., com ara l’acte de presentació de l’estudi sobre revalorització de residus en la indústria cimentera realitzat per l’Institut Cerdà per encàrrec de la Fundación CEMA (Fundació Laboral del Ciment i el Medi Ambient.

Jornada sobre la valorització i el reciclatge dels residus en la indústria cimentera

El proper 26 de maig, a les 11:30 hores, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, tindrà lloc l’acte de presentació de l'estudi sobre Reciclatge i Valorització de residus a la indústria del ciment a Espanya, realitzat per l’Institut Cerdà per encàrrec de la Fundación CEMA. L’acte, organitzat per la Fundación CEMA amb la col·laboració de l’ACCC, comptarà amb la presència de Josep Garriga, Director de l'Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

 

L’assistència a l’acte és gratuïta, però cal confirmar-la amb anterioritat a través del correu electrònic jornadas [at] fundacioncema.org o del telèfon 932430835.

 

Podeu trobar més informació al web

Concurs Bioimatges 2009

El Col·legi de Biòlegs de Catalunya ha convocat el concurs de fotografia de temàtica biològica Bioimatges 2009. El concurs està dirigit a un públic força ampli, des del professorat i l’alumnat de segon cicle de primària i de secundària fins als col·legiats de la citada entitat.

Les fotografies presentades s’incorporaran a una base fotogràfica per a les escoles catalanes consultable en línia. A més, del concurs es derivarà una exposició itinerant per a centre escolars, facultats de Biologia i altres entitats de l’ambit social i cultural.

El termini per presentar els originals és el 30 d’octubre de 2009, i poden enviar-se per correu, mitjançant un CD al Col·legi de Biòlegs de Catalunya o bé a través del web del concurs www.bioimatges.net. Per a més informació, podeu consultar les bases del concurs al web abans esmentat.

Reunió del GIA amb el Col·legi d'Enginyers de Forests de Catalunya

El passat febrer, membres del Grup d’Informació Ambiental (GIA) de l’ACCC es van reunir amb representants del Col·legi d’Enginyers de Forests de Catalunya per analitzar la situació del sector i l’impacte del temporal que assolà Catalunya a finals de gener. A la reunió, de la qual varen sorgir diversos articles en diaris catalans, es va analitzar la situació crítica que travessa el sector silvícola català. Les intenses ventades hivernals van causar una forta caiguda d’arbres, cosa que ha fet augmentar la disponibilitat de fusta als boscos catalans. El que podria semblar una gran oportunitat de negoci ha esdevingut, però, l’estocada mortal a un sector, el de la recollida de fusta, que agonitzava al compàs de la crisi econòmica. L’explosió de la famosa bombolla immobiliària espanyola ha comportat una dràstica davallada de la demanda de materials per a la construcció, entre els quals es troba la fusta. A més, la inundació del mercat intern espanyol de fusta subvencionada procedent de França ha esfondrat el negoci. L’origen d’aquesta situació s’ha de cercar en el suport econòmic que el govern francès, amb l’aprovació d’un paquet d’ajudes valorades en 1000 milions d’euros, ha donat al sector silvícola gal. Així, la fusta francesa, amb un preu inferior al del mercat, és més competitiva. Tot plegat, ha comportat que s’acumuli una gran quantitat de fusta als boscos catalans que, segons el Col·legi d’Enginyers de Forests de Catalunya, comporta un augment del risc d’incendi.

Manifest de la Junta de l'ACCC en relació a la informació sobre els transgènics

Arran del debat generat a la llista de distribució de l’ACCC sobre la informació i tractament en els mitjans de comunicació en relació als transgènics (vegeu “Resum de la llista ACCC” en el butlletí número 34), la Junta de l’ACCC va emetre el següent Manifest:”:

El debat sobre els transgènics a la nostra societat és un dels més difícils de portar al terreny del diàleg, més enllà de les postures del tot enfrontades . No és només un tema científic, sinó que també inclou aspectes socioeconòmics i polítics fonamentals. La simplificació que es fa sovint afavoreix una presa de posició simple, a favor o en contra.

El nostre interès és difondre, per una banda, dades contrastades pel mètode científic per tal de lluitar contra la manipulació i la ignorància. Per una altra, ens agradaria promoure un debat on es tinguessin en compte els diferents punts de vista, incorporant-hi tan els fets científics com els aspectes socioeconòmics que generen aquests productes.

La millor manera de formar-se una opinió és tenint a l'abast informació ben documentada i contrastada. Així doncs, animem els científics que desmenteixin amb arguments les dades que considerin falses quan les vegin publicades als mitjans, adreçant-se als mateixos mitjans i a aquesta llista, que vol ser  un espai obert al diàleg i dedicat a la comunicació científica.

Considerant, a més, que aquest és un tema que arribarà al debat parlamentari, ens sembla prou important centralitzar la informació creant un apartat dins del web de l'ACCC. També seria desitjable celebrar una jornada o debat presencial promogut per l'ACCC amb persones disposades a aquest diàleg per donar encara més visibilitat als arguments i les dades recollides. Per ambdues coses demanen la col·laboració dels membres de la llista, sempre amb la premissa d'aportar dades i de no tancar-se al diàleg.

Enllaços sobre la Grip Nova

Organització Mundial de la Salut (espanyol)

Ministerio de Sanidad y Política Social (consells contra la grip)

Ministerio de Asuntos Exteriores

 

The Lancet: H1N1 Resource Center

¿La salud reside en el aire?

El passat dijous 5 de febrer, al Centre Internacional de Premsa de Barcelona, va tenir lloc la conferència ¿La salud reside en el aire?, de Nino Künzli. La xerrada, emmarcada dins de l’acte d’inici d’any de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, abordava la relació entre els nivells de contaminació i la salut de les persones que la pateixen.

 

Nino Künzli, professor investigador ICREA al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL-IMIM) de Barcelona, va traçar una línia molt clara durant tota la seva xerrada: mostrar els efectes nocius de la contaminació a Barcelona sobre la salut dels seus ciutadans. Els resultats preliminars i les estimacions realitzades per membres del CREAL indiquen que l’adopció de mesures encaminades a combatre la contaminació ambiental a Barcelona podria evitar 3500 morts a llarg termini. A més, suposaria un augment de l’esperança de vida de 14 mesos per als barcelonins. Malgrat que les polítiques de la Generalitat en aquest sentit són bones, Nino Künzli va remarcar que donaran els seus fruits a llarg termini (10 anys), per la qual cosa fa falta valentia política i perseverança. A més, criticà l’Administració en aquells aspectes en què no ha actuat correctament, com la millora en el servei de Renfe, l’ús de combustibles de la pitjor qualitat al Port de Barcelona o el pèssim servei i manteniment del Bicing.

 

Es fan públics els guanyadors del V Premi Joan Oró

El 30 de gener, el jurat del V Premi Joan Oró per a la Divulgació de la Recerca Científica que convoca l’ACCC amb el patrocini del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa (DIUE), va decidir atorgar el premi a Marc Furió Bruno per l’article Una musaranya a Hollywood, i concedir el primer, segon i tercer accèssits a Irma Roig, per l’obra El pagès que fugia de les ombres, Josep Fortuny per Doble repte Triàsic i Violeta Riera per No cal anar tan lluny.

 

El 5 de febrer, en l’acte d’inici d’any de l’ACCC, es van dur a terme el lliurament dels guardons del premi, presentat per Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC, i atorgats en mà per Salvador Maturana, de la Direcció General de Recerca del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya.

 

Seguidament, Mercè Piqueras, va  presentar en Nino Künzli, professor investigador ICREA del CREAL-IMIM, qui va exposar les dades dels estudis duts a terme recentment sobre l’efecte de la contaminació sobre la salut humana a Bacelona.

 

Els treballs guanyadors

Beques per a periodistes en actiu per assistir al 6th WCSJ

L'organització del 6th World Conference of Science Journalists (Londres, 30.06- 2.07.2009) ofereix beques per a periodistes en actiu (treballant com a "free-lancers" o per compte d'altri en mitjans de comunicació), que cobreixen la inscripció, viatge i 6 nits d'allotjament a Londres. Aquestes beques s'afegeixen a les 10 que concedeix EUSJA a membres d'alguna associació integrada a l'EUSJA.

Més informació

Sortida a la Fundació Alícia (II)

El passat dissabte 24 de gener socis i simpatitzants de l’ACCC van poder gaudir d’una visita guiada a la Fundació Alícia, un centre tecnològic de recerca i difusió en agroalimentació i gastronomia. La visita fou possibles gràcies a la coordinació de Claudi Mans, membre de la Junta de l’ACCC, i  de Pere Castells, cap del Departament de Recerca Gastronòmica i Científica de la Fundació Alícia.


En Pere Castells féu una introducció sobre què representa la Fundació Alícia, intentant transmetre als assistents la importància de dur les innovacions de l’alta restauració a la societat i, de manera més concreta, a les escoles i als centres hospitalaris. En aquest sentit, una part fonamental dins d’aquest vocació de servei a la societat de la Fundació Alícia són els diversos tallers de divulgació per a escolars, centrats en aspectes d’hàbits saludables d’alimentació, divulgació de les cuines del món, aspectes científics dels aliments, etc.

 

Els assistents van poder entrar fins a la cuina, mai millor dit, de la Fundació Alícia, visitant els “laboratoris” (terme que desagradava a Pere Castells, ja que afirmava que s’havia adonat que eren més cuines que laboratoris) i els despatxos dels investigadors, on en Pere Castells desvetllà una primícia científica: un nou microones que ha patentat la Fundació Alícia. La visita conclogué amb un àpat a la fonda contigua a la Fundació Alícia.

Beques per al Congrés Mundial de Periodistes Científics

L'EUSJA ha decidit concedir 10 beques de 600 euros per a la 6a Conferència Mundial de Periodistes Científics que es durà a terme el proper juliol a Londres. Per tal de competir s'haurà d'enviar un manuscrit original a l'EUSJA abans del dia 15 de febrer del 2009 explicant quin profit s'espera treure de la participació al congrés. Els guanyadors seran anunciats a l'Assamblea General del març a Trieste.

 


Més informació

World Conference of Science Journalists 2009

Sortida a la Fundació Alícia

L’ACCC ha organitzar una visita científica a la Fundació Alícia, a Sant Fruitós de Bages (Barcelona), el proper dissabte 24 de gener del 2009. La Fundació Alícia és un centre pioner centrat en la recerca tecnològica dins de l’àmbit de la cuina, i a la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. La Fundació fou creada per la Generalitat de Catalunya i la Caixa Manresa i dins del seu Consell Assessor s’hi troben científics de gran reputació, com el cardiòleg Valentí Fuster, o restauradors de renom com Ferran Adrià.

La visita a les instal•lacions de la Fundació Alícia la realitzarà el Sr. Pere Castells, cap del Departament de Recerca Gastronòmica i Científica de la Fundació Alícia. També es podrà visitar, de manera opcional, el monestir de Sant Benet de Bages, conjunt arquitectònic medieval del s. X i exemple del romànic català.

Per a més informació podeu enviar un correu electrònic a secretaria-tecnica|AT|accc.cat abans del dia 10 de gener.

L'ACCC convoca el V Premi Joan Oró

TERMINI AMPLIAT FINS EL 10 GENER DE 2009.

 

La cinquena edició del Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica ja s’ha convocat, per part de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) amb el patrocini del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, de la Generalitat de Catalunya.  El premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica s’atorgarà a l’article que millor descrigui la tasca de recerca de l’autor o autora. El text podrà tenir la forma d’assaig o de reportatge. Els originals estaran redactats en català i hauran de ser inèdits. El límit d’edat dels participants serà de 35 anys. El treball guanyador serà publicat en algunes publicacions en llengua catalana. S’atorgarà un primer premi de 1000 euros al guanyador, i un màxim de tres accèssits optatius, dotats amb 350 euros cadascun. L’objectiu d’aquesta iniciativa és incentivar en el jovent investigador la capacitat per comunicar el contingut i el valor de la seva recerca científica i facilitar la publicació del seu treball de divulgació en els mitjans de comunicació.

Bases del premi

Presentació del llibre Convivint amb transgènics, de David Bueno

El dimarts 11 de novembre va tenir lloc al Centre Internacional de Premsa l’acte de presentació del llibre Convivint amb transgènics, de David Bueno, professor del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona. L’acte fou organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i el Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB), amb la col•laboració de la Fundación Antama i Omnis Cellula.

A l’acte hi van intervenir Cristina Ribas, vicepresidenta de l’ACCC i amfitriona de la presentació;  Héctor Ruiz, director d’Omnis Cellula, David Bueno i Pere Puigdomènech, investigador del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Cristina Ribas presentà l’acte, donant les gràcies al CIPB per la seva col•laboració i donant pas als diferents ponents de l’acte. Héctor Ruiz, en qualitat de director d’Omnis Cellula, explicà el procés de gestació del llibre, mentre que David Bueno féu èmfasi en els motius que l’havien dut a escriure el llibre i com l’havia estructurat. L’autor fou clar en la seva defensa dels transgènics des del punt de vista científic, ja que poden aportar força solucions a problemes medicinals, ambientals, agrícoles..., intentant desmarcar el debat purament i estrictament científic, del de model socioeconòmic de país. Malgrat tot, remarcà que la feina d’un científic era divulgar la ciència per tal que, la ciutadania sigui, amb la informació a la mà, qui decideixi. Per la seva banda, Pere Puigdomènech, especialista en Biotecnologia, centrà la seva xerrada en les desigualtats alimentàries mundials i la incidència que hi pot tenir el desenvolupament dels transgèncis. L’acte fou clausurat per la Cristina Ribas, agraint a tots els membres de la taula la seva presència.

 

Convivint amb transgènics, David Bueno

 

L'EICOS invita periodistes científics a treballar en laboratori

Un any més, l’EICOS (European Initiative for Communicators of Science) invita periodistes científics a treballar en el laboratori durant uns dies i dur a terme experiments de biologia cel•lular i molecular, discutir-ne les implicacions socials amb els investigadors i entrar en contacte amb altres professionals del periodisme científic de diferents països. Els requisits són tenir com a mínim dos anys d’experiència professional, si bé no són necessaris coneixements en biologia molecular, i un nivell elevat d’anglès.

El programa “Hands-on Laboratory”  té com a objectiu permetre una estada de 8 dies a l’Institut Max Planck de Química,  de Göttingen (Alemanya) per tal de participar en experiments de Biologia Molecular. Als vespres es faran reunions informals de discussió amb els científics. El programa “Hands-on Laboratory” 2009 se celebrarà del dissabte 6 al 13 de juny. El programa Extended Laboratory Assignment permet ampliar l’estada en un  centre de recerca capdavanter d’Europa durant una setmana més i, en casos puntuals, dues.
 
Tots els costos són assumits per l’EICOS, incloent-hi el transport. EICOS 2009 compta amb el suport de la Societat max Planck de Munic i la Fundació Hertie, de Frankfrut/Main. El termini per presentar-hi les sol•licituds és el 15 de febrer de 2009 Per a més informació, podeu dirigir-vos al web http://www.eicos.mpg.de, on també podreu descarregar els formularis, o contacteu amb:

Dr. Ulrich Kuhnt
MPI biophys. Chem.
Am Fassberg 11
D-3707 Göttingen
eicos|AT|gwdg.de
Tel: +49(0)551/201-1646
Fax: +49(0)551/201-1075

entitats col.laboradores
Esteve
Feique
Gas Natural
Dexeus
Novartis
logo ciment català
fundacio recerc
gene mediambient
gene DIUE
divu ciencia
Logo leitat