Història

El Museu Geològic del Seminari de Barcelona té com a objecte d’estudi la paleontologia, principalment d’invertebrats.

Aquest museu forma part de l’Església de Barcelona i es va fundar l’any 1874, tot i que té com a precedent el Gabinet d’Història Natural que es creà l’any 1817 i posteriorment s’agregà a la Biblioteca Episcopal.

El primer director del Museu fou el Dr. Jaume Almera (1845-1919), que s’introduí a la Geologia amb J.J. Landerer, geòleg i astrònom de Tortosa, el qual va apadrinar la seva entrada a la Societat Geològica de França el 1877. L’any 1885 es va dedicar a la confecció del mapa geològic de la província de Barcelona, mapa que encara s’utilitza actualment i que ha estat molt elogiat per científics tant nacionals com estrangers.

L’any 1926, Josep Ramon Bataller (1890-1962) continuà la tasca del Dr. Almera com a director del Museu. Fou el primer catedràtic de Paleontologia de la Universitat de Barcelona, fou nomenat doctor honris causa per la Universitat de Tolosa i va ser membre de diverses societats científiques. En la seva trajectòria de recerca destaquen els fòssils del Mesozoic, de cabdal importància, i el seu treball en diferents fulls del mapa geològic nacional de l’Instituto Geológico y Minero de España. L’any 1951 va rebre suport moral i econòmic del Centro Superior de Investigaciones Científicas i la vinculació entre el CSIC i el Museu va continuar amb el seu successor Dr. Via i va permetre la creació de la secció de Bioestratigrafia del CSIC.

El Dr. Bataller va ser substituït a la direcció del MGSB per un deixeble: el Dr. Lluis Via (1910-1991). El doctor Via va dedicar la seva Tesi doctoral a l’estudi dels crancs de l’Eocé espanyol. Durant la seva vida es va dedicar en cos i ànima al Museu; sempre va procurar enriquir-lo en tots els aspectes i obrir-lo als savis i als afeccionats.

 

 

Després de la mort del Dr. Via, la direcció del Museu va a passar al Dr. Sebastián Calzada. L’any 1975 es va doctorar en Geologia amb una tesi sobre braquiòpodes del Cretaci de Llevant peninsular. Calzada, és autor de molts articles de caire paleontològic, ha procurat aprofundir en la divulgació del Museu en tots els aspectes i entre altres coses, ha impulsat i consolidat l’Associació d’Amics del Museu.

Des del 1939, quan es referen les col·leccions, el Museu Geològic del Seminari de Barcelona ha arribat a les 68.000 entrades de fòssils. La documentació per a portar a terme la tasca de classificació i estudi forma una Biblioteca especialitzada que arriba als 13.000 títols. També posseeix un laboratori capaç per a preparar els fòssils que van arribant al Museu. Compta, a més, amb un arxiu històric (Fons Almera, Vidal, Font i Faura, Bataller, Via, Candel, Solé Sabarís, etc.).

Nombrosos investigadors de tot el món visiten el Museu per estudiar el material de la seva especialitat. Des del 1988 es publica la revista anual Batalleria que reflecteix part de la investigació realitzada i difon la vida al Museu. També col·laboren en la difusió del museu els Amics del Museu, l’associació fundada l’any 1994.

Per ampliar el coneixement de la història del Museu Geològic del Seminari es poden consultar Nicolau & Valls (1987) i Abad (2000).


Referències bibliogràfiques sobre la història del mgsb

Abad, A. (2000): Breu història del Museu Geològic del Seminari de Barcelona. Butlletí Informatiu nº 1 de la Sala Cardenal Carles.

Nicolau, Francesc & Valls, Joan (1987): El Dr. Almera i la seva Escola de Geologia. Ed. Terra Nostra, S.A., 190 pp. Barcelona.