Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano

Patrimoni històric i monumental

Museus i centres d'interpretació

Conjunts artístics

Rutes històriques

Personatges cèlebres

Artesania

Recreacions històriques

Jornades culturals

Festa Sant Antoni, Gandesa

afegir al planificador

La Festa de Sant Antoni se celebra el dia 17 de gener de cada any.

Un dels principals actes d'aquesta festa és la recollida de la llenya pels diferents carrers de Gandesa. Els majorals i majorales, acompanyats pel "Baconet" de Sant Antoni, les pubilles, pubilleta i hereu fan la plega; els grallers i gegants de Gandesa i dos ruquets que amb carro porten la imatge de Sant Antoni. Aquesta llenya es subhasta seguidament a la plaça, juntament amb la coca i el rodot de Sant Antoni.

Un altre dels actes que s'ha mantingut és la benedicció dels animals a la portalada romànica de l'Arxiprestal, on posteriorment es beneeixen i venen les coques de Sant Antoni.

En acabar la rifa del "baconet" i de les coques, es canten els "ditxos" de Sant Antoni. Aquestes dites o cobles populars a Sant Antoni són una mostra molt interessant de la literatura popular gandesana, que s'ha mantingut fins als nostres dies. Aquest fet és possible gràcies a l'existència de poetes populars encarregats cada any de dir els seus versos. Versos que pateixen alguna nova incorporació amb critiques a possibles actes polítics.

Els antics gandesans tenien per costum confeccionar un altar davant la porta de l'Arxiprestal, que dóna a la plaça Vella, on treien la imatge després de missa. El Sant hi presidia la benedicció i tots els actes de la festa.

Per acabar la Festa, el Cap de Dansa realitza la Ballada de la dansada de Gandesa al voltant de la foguera. Els balladors obsequien a les balladores amb la coca de Sant Antoni, i el "baconet" dona caramels als balladors.

Contacte
NomOficina de Turisme de Gandesa
Emailturisme.gandesa@altanet.org
Tel. 977 420 022
Direcció Av. Catalunya, 28
CP 43780
Població Gandesa
Web www.gandesa.altanet.org


Informació per al GPS Latitud: N41.05º Longitud: E0.43º




Comenta'ns la teva experiència amb: Festa Sant Antoni, Gandesa


(dd/mm/aaaa)
Si No
 

Links relacionats | Borsa de treball | | Avís legal | Mapa web
Logos Catalunya Patronat de turisme Diputació de Tarragona