Portada
ALFAZETA Edicions

Presentació de "Samuel Gili Gaya"
i "Valeri Serra i Boldú"

Alfazeta
i l’Institut d’Estudis Ilerdencs presenten els llibres Samuel Gili Gaya de Neus Vila i Valeri Serra i Boldú de Ramon Miró el 25 de gener a les 19:30, a l'Aula Magna de l'IEI . Dos obres que formen part de la col·lecció Biblioteca de Lleidatans Il·lustres i que, per tant, tenen en comú la voluntat de divulgar la biografia i obra de dos personatges lleidatans cabdals per a la cultura Catalana.

giliNeus Vila ha escrit una semblança de Samuel Gili Gaya (Lleida, 1892 – Madrid, 1976), un referent de la filologia hispànica. Gili Gaya va treballar com a professor i pedagog de l’Instituto Escuela, entitat molt lligada a la Institución Libre de Enseñanza. Després de la guerra civil fou represaliat per les seves idees. Tanmateix, durant els anys quaranta va escriure importants obres filològiques, com el Curso Superior de Sintaxis Española o el Diccionario Vox, considerades de referència per al món hispànic. El 1961 fou anomenat membre de la Real Academia Española.

valeriD’altra banda, l’estudi que Ramon Miró ha dedicat a “Valeri Serra i Boldú” suposa un recorregut per la trajectòria biogràfica del folklorista nascut a Castellserà (Urgell) el 1875, fins a la seva mort a Barcelona el 1938. L’atenció de l’autor se centra en els seus treballs literaris, com a prosista i poeta, en la seva tasca com a crític teatral i, evidentment, en els seus valuosíssims treballs com a folklorista. L’estudi, a més, destaca la intensa relació d’amistat que el va unir a Jacint Verdaguer, de qui sempre es va sentir un fervent admirador.

A la presentació, que presidirà el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Albert Turull, intervindran l’editor d’Alfazeta, Txema Martínez, i els autors dels llibres.
 

Novetats de desembre

Cristòfol íntim de Marga del Campo i Anna Sàez i El mur d'Indíbil de Quim Garcia són els nous llibres que Alfazeta acaba d'editar i que es poden trobar a les llibreries des del 15 de desembre. Dos volums molt diferents, un assaig i una novel·la, que tenen en comú, però, un mateix escenari, Lleida.

cristofolMarga del Campo i Anna Sàez ens permeten fer un recorregut per la memòria familiar, sentimental i artística del geni d’Os de Balaguer, Leandre Cristòfol, a través de les entrevistes que recull Cristòfol Íntim. Un seguit de converses amb persones que el van conèixer de molt a prop.mur



El nou llibre de Quim Garcia, El mur d'Indíbil, és la novel·la històrica de la Lleida medieval. Narra la recerca per part d’un monjo benedictí, Fra Hug de Féval, d’un secret ocult al Castell de Gardeny, la tomba del rei ilerget Indíbil.

 



 

Per Déu, per la Pàtria i Verdaguer

Aquest és el subtítol del llibre "Valeri Serra i Boldú", que ha escrit Ramon Miró i que serà el tercer de la col·lecció "Biblioteca de Lleidatans Il·lustres". El volum, que apareixerà al gener, suposa un recorregut per la trajectòria biogràfica de Valeri Serra i Boldú, des del seu naixement a Castellserà (Urgell) el 1875, fins a la seva mort a Barcelona el 1938. L’atenció de l’autor se centra en els seus treballs literaris, com a prosista i poeta, en la seva tasca com a crític teatral i, evidentment, en els seus valuosíssims treballs com a folklorista. És destacable la intensa relació d’amistat que el va unir a Jacint Verdaguer, de qui sempre es va sentir un fervent admirador.