Avui desapareix Ràdio Terrassa



Avui.cat - 31/1/10

Ràdio Terrassa (Cadena SER) es quedarà muda a partir d'aquest diumenge. El 31 de gener és l'últim dia d'emissió d'un mitjà referent, històric, no només a la ciutat, sinó a Catalunya.

L'actual propietari, Blas Herrero (Kiss FM), ha decidit tancar després de 80 anys a les ones, segons algunes fonts, perquè no s'ha renovat la concessió amb la cadena SER i per problemes econòmics.

Els set treballadors que quedaven se'n van al carrer amb una indemnització de vint dies per any treballat, segons fonts properes a l'empresa. Des que Kiss FM va comprar l'emissora a José Manuel Salillas, el 28 de desembre del 2006, la plantilla s'ha anat reduint progressivament. La primera del grup a desaparèixer de les ones va ser Ràdio Club 25.

La notícia ha agafat per sorpresa els treballadors, oients i a la ciutat en general. Pels estudis de Ràdio Terrassa han passat veus de primer ordre com Josep Cuní, Carles Cuní, Miquel Calçada (Mikimoto), José Luís Fernández Abajo, Carme Roldan i Josep Maria Francino. Figures del periodisme que van iniciar la seva carrera professional des de les ones terrassenques i que avui veuen amb “tristor” com les portes de l'EAJ 25, la primera emissora de radiodifusió concedida a Catalunya des de la República, es tanquen després d'una llarga història.

El 1928 s'iniciava el projecte de Ràdio Club Terrassa en un local situat al carrer Font Vella, cantonada amb Puig Novell. L'EAJ 25, però, començava a emetre el dia de Nadal de 1933 com a Ràdio Terrassa, segons recorda Francino, al carrer Sant Pere i al 1984 es traslladava a l'edifici del carrer Gutenberg, on més tard compartiria espai amb la seu de Locàlia i el periòdic Terrassa Societat.

Paco Plaza va ser una de les veus més emblemàtiques de la ràdio local, gràcies a les seves unitats mòbils a peu de carrer i al camp del Sabadell, però, sobretot, als programes musicals Populares de la canción en Catalunya, Flamenqueando i El Cancionero. Va passar 30 anys de la seva vida parlant pels micròfons de l'emissora que va deixar el 1995 per ser regidor de l'Ajuntament. Recorda com al 1966, quan va començar a treballar a Ràdio Terrassa, els mitjans “eren prehistòrics”, es treballava amb magnetòfons Ingra “que pesaven com tres quilos”. Pels estudis van passar infinitat d'artistes i personatges rellevants de l'època. Miguel Bosé, Los Pecos, José Luís Perales, Peret, Manolo Otero, Miguel Gallardo i molts d'altres van promocionar els seus treballs discogràfics en els anys que es feia Populares de la Canción en Catalunya, programa que va iniciar Josep Cuní al 1973 i va continuar Plaza fins el 1977 i que cada any acabava amb un festival amb els artistes que havien passat per l'emissora, primer al Cinema Regina i després al Casino del Comerç.

“Allà vaig passar la millor part de la meva vida, em vaig fer professional. M'ha afectat molt la notícia, és trist. Que es tanqui un mitjà sempre és dolent des de totes les perspectives”, Plaza creu que el tancament és una pèrdua per a la ciutat.

L'emissora va començar a ser un referent a partir dels anys 70, quan va ser adquirida per Salillas i va aconseguir la concessió de la Cadena SER. “En tres o quatre anys l'audiència i la publicitat va pujar com l'escuma”, Josep Maria Francino recorda com quan va arribar ell, al 1968, l'emissora estava en hores baixes. “Vaig entrar amb 17 anys quan encara era estudiant i hi vaig estar 14 anys. Ràdio Terrassa em va confirmar que la ràdio és la professió més apassionant que pot existir. Evidentment he rebut la notícia amb molta tristesa”.

Ràdio Terrassa deixarà d'emetre diumenge 31 de gener.

Treballa el sat AO51 fàcilment amb equipament rudimentari




En Randy, K7AGE, ens fa una demostració pràctica de com treballar l'AO51 des del jardí de casa amb tan sols un portàtil bibanda, un trípode de fotografia, una antena Yagi de doble banda i uns quants elements auxiliars que podem trobar a la ferreteria. En Richard Hackney, N1ASA, n'ha escrit un document detallat pas a pas que ens ha de permetre reproduir l'experiment sense massa dificultat. Que en gaudiu tot practicant anglès.

Llistat actualitzat de balisses a la banda de 10m



Ara que vindrà el "bon temps solar" i que el Cicle Solar 24 ens portarà millors condicions de propagació, és molt interessant estar a l'aguait de l'activitat de la banda de 10m, la que de manera més dràstica depèn del Cicle Solar. A tal efecte va molt bé conèixer les balisses que emeten a la banda per tal de poder comprovar-ne el seu comportament envers determinades zones del Món.

En WJ5O fa una feina molt interessant de recopilació d'informació sobre balisses i el seu estat operatiu a la seva web. Esteu informats sobre balisses a 10m a la web d'en WJ5O

A la foto, balisses actives a Catalunya per les bandes de 10m, 6m, 2m i 70cm del col·lectiu Amired.

Estació AO3NM a l'aire per l'Any Monturiol



La Unió de Radioaficionats de Barcelona i Baix Llobregat URBLL (Secció Local d'URE) en col·laboració amb la Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCat han posat a l'aire des de Barcelona l'estació especial AO3NM amb motiu del 150 aniversari de l'avarament del submarí Ictineu, del científic català Narcís Monturiol, en el marc d'activitats del ja quasi exhaurit Any Monturiol.



Durant el dia d'avui s'han treballat estacions d'Europa, Àfrica, Asia i Amèrica en bandes d'HF, malgrat les baixes condicions de propagació i el soroll predominant. Totes elles rebran la QSL especial, com a homenatge radiofònic a la tasca de Narcís Monturiol. La URBLL és entitat adherida a la Fundació Ictineu, promotora de l'Any Monturiol, qua ha rebut suport institucional del Govern de la Generalitat, el Govern Central (Ministerio de Cultura), la UNESCO, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Diputació de Barcelona (Museu Marítim) i centenars d'associacions i particulars.

QSL manager: EA3MM.

Desxifra la TDT



El proper 3 d'abril de 2010 està prevista l'apagada analògica i la implantació en tot el territori català de la TDT ( televisió digital terrestre ). La TDT es basa en l'estandard DVB-T . En qualsevol botiga d'informàtica es poden trobar petits dispositius per a veure la TDT en el PC. Es connecten al port USB i tenen preus molt assequibles al voltant de 30€.

Just amb un d'aquests dispositius i mitjançant el programa TSReader es pot desxifrar la trama DVB-T i veure paràmetres tècnics de cada multiplex. La versió TSReader Lite és una versió de gratuïta i amb certes funcionalitats inhabilitades. El programa combinat amb el player VLC permet veure un minut de programa: ideal per a monitoritzar tranmissions com TV3HD ( alta definició mpeg4 ). La configuració del programa és facil donat que sols cal triar el tipus de dispositiu i el canal d'UHF a rebre. En cas que el dispositiu no aparegui en el llistat, sempre hi ha la opció de triar un BDA-TDT genèric.

La dignitat de Catalunya i dels radioaficionats catalans



Radioaficionats.CAT com a portal català de la radioafició i òrgan de comunicació de la Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCat, s'ha volgut afegir al manifest de la premsa catalana per la Dignitat de Catalunya. Vejeu Full d'adhesions de La Vanguardia
A més a més de la nostra indignació com a catalans menystinguts per polítics i jutges espanyols, en un àmbit més pròxim a la nostra pràctica com a radioaficionats, insistim en recordar els greuges que patim dia a dia els radioaficionats catalans, des dels quotidians insults a les bandes per part d'alguns brètols que no volen sentir parlar català, les normes a mitjans digitals (Echolink) que prohibeixen parlar català a la xarxa de veu digital dels radioaficionats, tot qualificant el català de "dialecto", les denúncies de radioaficionats espanyols a l'internacional QRZ.com pel fet que els catalans aspirem a ser entitat DXCC com ho és Gales o Escòcia; fins a qüestions de fons molt més greus, com la submissió obligada a la centralista, uniformitzadora i sospitosa de greus irregularitats econòmiques, Unión de Radioaficionados Españoles, URE, únic representant a l'Estat de la IARU (International Amateur Radio Union), o el ridícul traspas de competències en matèria de telecomunicacions, sense pressupost, ni capacitat normativa, i amb duplicitat innecessària de finestretes on poder fer els tràmits burocràtics, sempre més lents i costosos a la de la Generalitat, una veritable i insultant matusseria administrativa en temps de crisi econòmica; i tantes situacions anacròniques que hem de patir, fan que cada cop més el nostre sentiment com a ciutadans i com a radioaficionats sigui de reafirmació de la nostra nacionalitat i de la nostra identitat, i que no dubtem a afegir-nos a editorials en favor de la nostra dignitat com a país i com a ciutadans catalans, i que com a radioaficionats recordem la necessitat vital de ser reconeguts com a entitat DXCC independent i amb gestió, representativitat nacional i internacional i prefix propis.

Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCat

EA3AJJ

L'amic radioaficionat Albert "EA3AJJ" ha passat a SK, descansi en pau.
Desde Urcat el nostre condol pels seus familiars i amics.

Visita al BSC



Tal com estava anunciat, divendres 20 es va fer la visita al BSC, el centre de supercomputació a l'abast de la nostra comunitat científica per tal de realitzar tasques computacionals "pesades", per entendre'ns el superordinador del centre, anomenat "Mare Nostrum" pot fer en una hora la feina que un ordinador domèstic podria fer en un any sencer sense parar. Volem agraïr les explicacions que ens va donar el personal del centre sobre el funcionament i arquitectura del supercomputador, basat en "blade computing", és a dir, en el treball en paral·lel de molts processadors. Igualment vam poder veure el prototipus de la màquina basada en el processador CEL (el cor de la PlayStation 3), que a la propera actualització del supercomputador substituïrà els actuals Intel, per aconseguir una ampliació de cent vegades la potència computacional a la vegada que un significatiu estalvi a la factura del corrent elèctric, que ara passa del milió d'euros l'any.
Click aqui per a veure la secuència animada de fotos de la visita: http://www.radioaficionats.cat/files/URCAT-BSC.gif

Visita al CESCA i recordatori de propera visita al BSC



Tal com es va anunciar, el passat divendres es va fer la visita a les instal·lacions del CESCA a Barcelona. Aquesta és una foto de grup dels assistents a l'entrda del recinte. Volem agraïr molt sincerament la seva hospitalitat al personal del CESCA que ens va conduïr per les seves interessants explicacions sobre el funcionament de les seves instal·lacions en un complet recorregut pel món de la supercomputació des dels models antics de computador exposats al CESCA fins als moderns supercomputadors de Bull i les electròniques de comunicacions de Cisco Systems que donen servei a l'Anella Científica, RedIris i el CATNIX, el Punt Neutre d'Intercanvi d'Internet a Catalunya.

No deixeu de visitar els webs que recomenavem a l'article d'anunci d'aquesta visita.

http://www.cesca.es/
http://www.cesca.es/comunicacions/index.html
http://www.cesca.es/comunicacions/d_estadistiques.html
http://www.cesca.es/sistemes/supercomputacio/index.html
http://www.catnix.net/

Recordeu que tenim una altra cita al BSC el proper 20 de Novembre per tal de visitat el gran supercomputador Mare Nostrum.

ATENCIÓ: Propera visita al BSC

La visita es centrarà en el supercomputador MareNostrum ubicat a la capella de la Torre Girona. Aquest supercomputador es troba a la posició 40 en el ranking mundial de supercomputadors.

dia = divendres 20 de novembre de 2009
hora de concentració = 15h30
Lloc de concentració = Torre Girona
c/ Jordi Girona, 31 Barcelona
Freqüència d'aproximació = 437,825 Mhz - FM
Web= www.radioaficionats.cat
Aquesta visita és independent a la que es realitzarà al CESCA.
Visita oberta a no-socis URCAT.

Enllaços interessants:

http://www.bsc.cat/
http://www.top500.org/list/2008/11/100
http://www.deisa.eu/
http://www.bsc.es/media/287.avi

La participació en cada visita és independent. Cal inscriure's prèviament enviant un correu electrònic a visites@urcat.cat amb còpia a visites.urcat@gmail.com . S'ha d'indicar nom, cognoms, DNI i indicatiu. Rebreu un correu confirmant la inscripció.


Mostra un mapa més gran

Enllaç de googlemaps:

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=ca&geocode=&q=barcelona+su...

Us hi esperem!

Echolink, abast EA i en espanyol i prou!

Avui mateix a Barcelona es poden escoltar diverses freqüències a les bandes de VHF i UHF, algunes son repetidors, a on de forma ininterrumpuda, s'emeten les conferències espanyoles d'Echolink. S'identifiquen clarament perque totes elles emeten el mateix "programa" i sense treva. Curiosament totes les conferències son de fet la mateixa, inclosa l'anomenada EA3-Spain, nom curiós que destaca la pertinença d'EA3 a Spain, suposem que per fer-nos recapacitar abans de fer servir el català en un CQ. Cap d'aquests canals, tant repetidors com enllaços simplex (els anomenats "links") no es poden desconnectar de la conferència amb l'ús de tons DTMF com seria preceptiu i possible segons la forma de funcionar del programari Echolink. Es a dir, que totes aquelles possibilitats divertides que ofereix Echolink de poder controlar l'enllaç amb les estacions o repetidors DX que volem amb l'ús del DTMF no son possibles. El sistema es troba "condemnat" a la conferència suprema d'Espanya i "posesiones de ultramar". Fins i tot aquells llocs com Barcelona, a on podem gaudir de diverses freqüències Echolink, totes ens ofereixen el mateix i sense possibilitat de fer res més. Vaja que l'Echolink a casa nostra no surt de les fronteres EA ni de cap altre idioma que l'espanyol, més enllà d'algun incondicional de Miami que es passa les hores saludant a la "madre Patria". Es un fenòmen comú que forces dels "líders" d'aquests nous sistemes s'entesten a impedir de totes totes que es pugui parlar en algun altre idioma que no sigui castellà. No hi sentireu mai cap conversa en anglès.
Bé, un cop a la conferència, única i exclusiva possibilitat a l'abast de l'usuari ràdio del sistema, poder transmetre requereix una certa paciència. Suposant que el nostre interès sigui el de parlar amb algun EA de la gran roda cibernètica haurem de suportar l'argot CB de forces dels usuaris que solen monopolitzar la conferència. Canvis llargs i monotons, sense contingut real, explicant qüestions purament domèstiques, donant receptes de com cuinar els cigrons i a voltes donant una imatge d'ignorància i poques llums que posa en entredit les facilitats que l'Administració dona per obtenir la llicència de radioaficionat.
El sistema, desplegat per URE, sense cap mena de criteri lògic, amb un contracte de connexió obligada a la "conferència hispana" a tots aquells radioclubs que reben equips per a Echolink, ens du a una mena de CB de poca monta que tendeix a envair les bandes altes, no apte per a radioaficionats de veritat.
Qui realment vulgui experimentar les possibilitats de l'Echolink, si us plau que no es pensi que la cosa es queda en això que s'escolta a les bandes. El consell és que us ho instal·leu en local al vostre ordinador de proves, que hi connecteu un d'aquells equips de VHF/UHF que no sabeu a què dedicar-los, i un cop en una freqüència lliure, ho proveu sense connexió a cap conferència en concret i s'obrirà tot un món de connexions d'arreu del Planeta des del vostre walkye. L'Echolink de veritat és divertit, encara que us sembli impossible. De veritat!

Contingut sindicat
Radioaficionats.cat és propietat de la Unió de Radioaficionats de Catalunya, www.urcat.cat