Coca de Sant Joan

dimarts 22 juny 2010 » Joaquim García

Os dejo la receta de la coca de Sant Joan por si alguien se anima estos días a hacerles la competencia a los pasteleros. La verdad es que nos salió de santísima madre. Lamentablemente las fotos no permiten apreciar la grandeza de la obra…

 Masa madre:

Dos vasos de harina

Un vaso de agua

25 grs. de levadura de panadero

Sal

 Se amasa bien.

Cuando ya ha doblado la masa madre se le añade:

 1 kilo de harina

6 huevos

200 grs. de azúcar

125 grs. de mantequilla pomada

Dos cucharadas de esencia de limón

Un chorro de anís

 Se amasa bien, se hacen dos o tres rodillos de porciones y se pone ya en la placa del horno hasta que doble otra vez (en verano con dos horas basta). Se aplasta la masa, se unta con huevo y azúcar (y lo que se quiera: frutas confitadas, almendras fileteadas, crema pastelera…), se deja que suba un poco más y ya se enciende el horno a temperatura baja (entre 150-165) durante unos veinte minutos.

  Crema pastelera

 1 litro de leche

200 grs. de azúcar

100 grs. de maicena

6 yemas

70 grs. de mantequilla

Rama de canela

Piel de limón

Vainilla


Sopar de maig

dissabte 5 juny 2010 » Joaquim García

Aquest maig, els socis Joan Miquel i Joan Gaya ens han ofert un àpat a l’altura d’un restaurant de luxe. Un menú enginyós, combinant perfectament les tradicions casolanes amb la cuina més avanguardista, que els afortunats comensals em gaudit i aplaudit amb entusiasme. D’entrada em degustat unes sorprenents boletes de foie gras arrebossades amb farina de panís. Desprès, en Joan Miquel ens ha ofert uns callos amb ceps i cigrons, que haguessin estat la pecaminosa enveja de qualsevol cardenal renaixentista. Seguidament, el Joan ha servit una deliciosa cassola de peix. I de postre (gentilesa de la Maribel, dona de lo senyor Masip), ens em gruspit una crema de Mascarpone (que estaba en verdad de… ponedle vosotros la rima). Us deixo les fotos dels plats i us convido a consultar les seves receptes (a Categories: Menús i receptes d’aquesta web).  

Boletes de foie amb "kikos"

Callos amb ceps i cigrons

Cassola de peix amb cloïsses


Primera trobada de Societats Gastronòmiques de Lleida

diumenge 16 maig 2010 » Jordi Murgó
Uns 35 representants de set societats gastronòmiques lleidatanes es van donar cita el divendres per la nit a la Penya Sogall per conèixer-se i establir un primer contacte encarat al treball i projectes comuns. Les entitats representades (Amics del Bacallà, Cauet del Segrià, La Font de l’Aiguardent, Lo Tall, Racó del Riu, Sogall, i Sol i Bernat) sumen en l’actualitat 242 socis, i entre les idees i projectes comentats durant el sopar, destaca la celebració d’un sopar benèfic obert a la ciutadania amb la participació de cada una de les entitats en l’elaboració d’un plat.
Sobretaula de la primera trobada d'associacions Gastronòmiques de Lleida

Sobretaula de la primera trobada d'associacions Gastronòmiques de Lleida

La Penya Sogall, té una antiguitat de 30 anys, compta amb 80 membres i es reuneix tots els dijous de mes per sopar.
El Cauet del Segrià i Sol i Bernart, ambdues, tenen vint anys. El Cauet té 10 socis que sopen junts cada 15 dies; mentre que Sol i Bernat s’apleguen al voltant de la taula els darrers divendres de cada mes per dinar al migdia.
Amb 40 socis, Lo Tall celebrarà el seu 15è Aniversari durant el 2011 i es reuneix el tercer divendres de cada mes per sopar.
Els Amics del Bacallà, amb 50 socis i 10 anys d’antiguitat es reuneix de forma itinerant cada trimestre per realitzar un sopar al voltant del peix que els hi dona nom.
El Racó del Riu, amb 27 socis i cincs anys d’edat, sopen junts tots els primers dijous de mes; i el dotze socis de la Font de l’Aiguardent realitzen un dinar de socis totes les primeres quinzenes de mes, normalment en divendres.
El sopar

Amanida de cabdellets i bacallà esqueixat

Amanida de cabdellets i bacallà esqueixat

Filet de Castillonroi, fetge gras d'ànec, poma golden del Segrià i niu cruixent de patates xip

Filet de Castillonroi, fetge gras d'ànec, poma golden del Segrià i niu cruixent de patates xip

Diuen que una imatge val més que mil paraules, però es totalment insuficient per descriure l’indescriptible plaer pel paladar que van suposar els plats que ens van preparar el nostre Joan Gaya i els seus companys del Sogall: Miguel, Lluís, Belén, Joaquin, Fernando i Marcel.
També hi va ser present el nostre subministrador de pillera, lo Jordi de Casa Badio, que ens va facilitar els GinToònic de la sobretaula.

Sortida en tren amb “La GARRAFETA”

dilluns 10 maig 2010 » Joaquim García
La Garrafeta

La Garrafeta

Aquesta és la proposta de sortida ferrocarrilgastronòmica amb el tren de La Garrafeta. Animeu-vos!

Sortida dissabte 19 de juny a las 10:30 de Lleida i arribada a la Pobla de Segur a les 12:30.

Ens recull un autocar i ens porta a Salàs de Pallars. Hi ha una distància d’uns 7 km. aproximadament.

Visita de les botigues-museu i centre del comerç tradicional amb guia acompanyant (queviures, ultramarinos, coloniales, farmàcia, barberia, cafè del poble, .. tal com eren fa cent anys).

Dinar degustació de menú pallarès en un restaurant local.

Recollida en autocar i trasllat a l’estació de La Pobla.

Sortida de La Pobla amb La Garrafeta a les 16:30 i arribada a Lleida a les 19:30

Preus del tren: Adult 16.20 euros

Nen de 4 a 13 anys 8.9 euros

Nen de 0 a 3 anys, gratuït.

Si aconseguim fer un grup de 20 persones, tindriem un 15% de descompte sobre aquestos preus.

Preus de la visita amb autocar i dinar:

Adults 25 euros.

Nens 15 euros.

El viatge en tren pot semblar una mica pal per la durada, però és un tren molt acollidor, molt ben conservat, que convida a traslladar-se al passat i petar la xerrada.


Sobrassada mallorquina

diumenge 14 març 2010 » Joaquim García

Aquest divendres hem fet 15 kilos de sobrassada mallorquina. Mentre esperem que s’assequi per assaborir-la (en cru estava ja per xarrupar-se mans i colzes), us deixem els ingredients i algunes fotos que certifiquen que ens van divertir i emporcar de debò.

Ingredients:

15 kilos de carn de porc (60% carn magra / 40% de tocino ibèric).

750 grs. de pebre vermell dolç

50 grs. de pebre vermell picant

100 grs. de pegre negre

500 grs. de sal

Mig got de rom

2 tripes de bou de 60

El Roger Murgó i el Quim traginant l'ibèric

Chema i Roger, embotint

Emplenant

Penjador professional

Participants ostentant el trofeu