En busca de la cameta perduda

A vegades les grans gestes nàutiques s'aconsegueixen terra endins. La última varada del Sant Pau es va cobrar la cameta que va trencar-se pel mig. Es en el bosc de tardor on trobem la peça de recanvi.

Adéu Cap de Sant Pere. Adéu estiu 2010

Palers, vareu la barca!

Seguint l’ordre de l’avi Negre en Josep comença a amollar, els palers empenyen i el Sant Pau, disfressat d’Amor, vara decidit embarcant un abundant glop d’aigua per popa. Ja al mar corre àgil demostrant que aquest es el seu medi, tot i que a la platja de Sant Pol se sent estimat per tota la gent que passa pel seu costat admirant-ho. L’arrencada encara no s’acaba quan el motor comença a brunzir. Des de terra la gent de A Tot Drap, en mig de la Dulors i la Tortuga, diu adéu amb el teló de fons dels focs artificials. No només ens acomiadem del Sant Pau, també es un adéu a un estiu en el que hem viscut a la platja i al mar, imaginant la vida, no gaire llunyana, d’un poble pescador: una vida dura i també bonica...  cada dia era una autèntica aventura.

Aquest cap de setmana ha acabat el Cap de Sant Pere. Alguns no han amagat un sospir de pena i també d'alivi de pensar el munt de coses fetes durant aquest estiu.

A la última representació de l'obra varem comptar amb un espectador d'excepció: en Jordi Salvador que ens convida a visitar el seu bloc on explica de manera magistral com va anar la Barca Nova des del seu punt de vista:

BLOC ESCENAVEGANT

No patiu, la gent de atotdrap ja està pensant en la propera...

Fotos: Pere Sauleda

Exvot del Sant Pau

Crònica del dia 22 d'agost de 2010

EXVOT: “Do fet a Crist, a la Mare de Déu o a un sant en compliment d'un vot o en record d'un benefici rebut, consistent en un objecte que hom penja a la paret o al sostre d'una capella o temple” (Enciclopèdia Catalana)

Els amics de Atotdrap hem volgut donar gràcies al Sant per la bona marxa del nostre projecte i alhora demanar protecció pels nostres navegants tan a la mar com a terra.

En Toni Clapés (veure la seva maqueta de la LUISA) ràpidament va oferir el seu art, paciència i dedicació i després d'un munt d'hores ens va portar un veritable tresor: una maqueta del Sant Pau tan real que quan el vent de Sant Pol li va inflar la vela semblava que anava a sortir navegant (veure la contrucció de l'exvot del Sant Pau).

El matí va començar amb la tirada de l'art a la platja: dues colles tirant de l'art fins ajuntar-se per treure la pesca: uns trenta quilets de sonso. Després la penya Xíndries (organitzadora de Firamar) va convidar a tothom a sardines.

La Tortuga i la Dulors van sortir a rebre al Sant Pau en el que viatjaven Ben Hassat i l'avi Negre portant l'exvot. El so de les gralles ens avisava de que les barques eren aprop.

Arriba el Sant Pau i baixen a terra els seus il·lustres passatgers i per fi l'exvot, que es rebut pel seu creador, en Toni.

Els balls i la música de gralles i el tambor va circulant pels carrers que pugen a l'ermita. Els de la colla ens expliquen que es el primer cop que els gegants s'atreveixen a arribar tan amunt i fins i tot hi entren al temple. La capella plena com els dies de festa gran acull un senzill acte en el que en Quim ens diu que el patrimoni d'una comunitat no tan sols son bens materials i per això el que volem els que allà estem es recuperar també l'esperit del nostre poble mariner. La benedicció del mossèn es continua amb el cant dels goigs de Sant Pau: altre tradició recuperada. L'exvot queda com ofrena al Sant, testimoni de la il·lusió i empenta del nostre poble envoltat de l'emoció que tots els que varem estar vam sentir.

VEURE MÉS FOTOS A PICASSA

Fotos: jtallada

El Sant Pau a rem

Amb la vela a dalt però sense vent el Sant Pau ha arribat a Sant Pol amb el rum-rum del motor. Aquest soroll de fons, de cop i volta, ha parat i tothom ens hem mirat amb el què passa dibuixat a les nostres cares... Encara hi ha prou gasoil, el motor no fa pudor a cremat, sortia aigua pel tub d'escapament,...

El garbí ha vingut en el nostre socors i bufant, mica en mica, ens ha portat de nou a Arenys.

Si voleu fer un tast de la navegada mireu el VIDEO.

A la bocana del port hem cridat de nou al motor que ens ha fet unes quantes bufades i calades. Per la qual cosa, empenyats pel vent i la força dels rems hem entrat a port.

Fotos: jmontmany i psubias

La barca nova

Els dies 20 i 22 d'agost i el 10 i 12 de setembre al Centre Cultural i d'Esbarjo es representa l'obra: La Barca Nova, d'Ignasi Iglésias, a càrrec del Grup de Teatre del Centre Cultural i d'Esbarjo de Sant Pol.

Aquesta representació s'engloba dins les activitats del Cap de Sant Pere i A tot Drap col·labora al tercer acte que es representa a la platja i on es vara el Sant Pau.

En Josep Mestres, director de l'obra, ens diu el següent:

La barca nova és una obra que a tots els santpolencs ens toca de ben a prop, ja que Ignasi Iglésias, durant les seves estades al nostre poble a principis del segle XX, es va inspirar en tota aquella gent del mar que feien vida a la platja: els nostres pescadors.

Ignasi Iglésias ens proposa una transformació, un trencament amb tot allò que és tradicional, una lluita per canviar l'ordre de les coses.

Tots els personatges estan inspirats en els nostres pescadors i, fins i tot, hi podem trobar noms ben coneguts encara a la nostra població.

La seva manera de parlar, d'explicar-se, el llenguatge propi dels santpolencs, l'autor ho té present en tot moment.

L'obra es presenta en tres actes, dos a l'interior d'una casa i el darrer a la platja.

És un xic atrevit potser i hem d'esperar que el temps ens acompanyi, però si res no ho impedeix penso que podrem veure un espectacle únic.

I res més, moltes gràcies a tots per ser avui aquí i per ajudar-nos a varar aquesta barca nova.

I tant que es tracta d'un espectacle únic!, la platja a la nit amb les barques il·luminades i la mar i la lluna plena de fons. Quan finalment la tensió de la història culmina amb la varada de la barca els espectadors no poden reprimir un oooohhh! que surt del fons dels cors juntament amb alguna llàgrima amagada pel clamor dels aplaudiments finals que duren fins que la Sant Pau torna a terra i deixa a la sorra als actors que havien marxat a la mar.

 

Fotos de la varada de la tarde del primer dia per tal de preparar el Sant Pau per l'estreno de la nit. (VEURE MÉS A PICASA)

Bateig del cap gros: l'avi Negre

L'avi Negre arriba per mar, a bord del Sant Pau i envoltat dels sons dels grallers que l'acompanyen. A la platja focs, llums, torxes... i cants alegres que responen als de la barca. Als geganters de Sant Pol els hi acompanyen els de l'Ametlla i Andorra. El vell pescador baixa de la barca, saluda a tothom i es col·loca al mig mentre sonen les gralles i els timbals i parla de la següent manera: Salut gent de Sant Pol, autoritats, mossèn, padrins, geganters, Mercè, Ben Hassat, Carlemany, Hermenesenda, Maria de Merola, Mateu i àmics que avui esteu aquí presents. Es per mi un goig i una alegria poder formar part d'aquest patrimoni i que hagueu pensat amb mi per ser el representant de totes les famílies dels pescadors de Sant Pol. Gràcies geganters, em sento joiós de poder-vos acompanyar per arreu del país i plegats fer d'ambaixadors d'aquest poble de pescadors.

Tot i que el meu cap es de cartró, tinc molt de sentiment en l'interior, arreu explicaré les històries dels mariners que durant molts anys vivien i omplien aquest indret de Sant Pol. Saltaré i ballaré el so de la música de les gralles i dels timbals, m'aproparé els infants perquè per ells és motiu de la meva existència... I amb el dimoni d'or, la Mercè i en Ben Hassat a partir d'avui a cada festa ens trobareu per Sant Pau i Sant Jaume...

Després del cant de gralles i timbals parlen els padrins: Salut vell pescador... és un gran honor que avui ens atorguen els teus companys geganters de ser nosaltres els escollits per ser els padrins, la gent de Tot Drap, els àmics del mar i de la platja. Amb seny i amb les mans molt precises de l'artista Casserras de Solsona, mica en mica t'ha anat donant forma, al igual que els teus companys la Mercè i en Ben Hassat i la resta de gegants que avui ens acompanyen... L'artista s'ha inspirat i no es casualitat de la teva gran assemblant-se en aquell vell pescador tant emblemàtic de la nostra platja, en Jaume Pujol: l'Avi de cal Negre. Benvingut, vell pescador i et convidem a que siguis el patró de la nostra embarcació. Per terra aniràs amb els gegants a fer d'ambaixador de la nostra població. Per mar també ho faràs amb nosaltres, resseguint tota la costa de llevant fins a ponent, si a tu no et sembla malament. Mentre sortíem del port de Sinera, de camí per el mar cap aquí, segur que t'hauràs fixat amb el Montnegre, amb els cims del Montalt, Grimola, el Campo Santo, Sant Pau, el far, la casa de les nines, les torres de Calella, totes elles són senyes en que tu ja fa temps et guiaves. Juntament amb el Sant Pau, ens ajudaràs a mantenir el bon record, on la platja era fa uns anys per la gent de Sant Pol el centre del món. Benvingut vell Pescador... Ara parla en Mateu, gegant de l'Ametlla: Bones àmic pescador, àmic de Sant Pol, segur que a partir d'avui anirem plegats, junts ballarem el so dels nostres grallers i compartirem de ben seguir bons moments. Enfila un xic amunt, a l'altra banda del Montnegre, passant per el Vallés, on quatre pins en fan un bosc espès, vés seguint el riu... ja veuràs que entre Navàs i Puigreig hi ha l'Ametlla de Merola a on la Maria, jo i els nans t'esperarem i junts passejarem entremig d'aquelles fàbriques de teixit. Ballarem plegats a ritme del galop entre nans i gegants. Quan arribi el Nadal no oblidis de pujar, doncs la nostra població es coneguda com a terra de pastorets, i no marxis pas del Berguedà, abans no hagis saltat al ritme emocionant d'un ple de la Patum. Ja tinc ànsia de que vinguis a veure'ns a l'Ametlla i et puguem explicar les nostres petites històries d'aquesta colònia del Berguedà...

Quan calla la música parla l'Ermenessenda, geganta d'Andorra: S'ha et saluda àmic santpolenc, ja tinc ganes també de que vinguis a terres andorranes. No cal que tiris endarrere quan deixis el Berguedà, doncs enfila més amunt, a l'altra banda del Cadí, i ja estaràs a la Cerdanya, enfila més amunt, hi passes la frontera, i en no res arribaràs a Andorra la Vella. En Carlemany com a bon amfitrió et portarà a fer un tomb entre muntanyes, turons, carenes i planes... podràs fer el vol per el nostre petit país... Amb tu volem ballar, com moltes vegades ho fan també els teus companys geganters, el contrapàs d'Andorra el diumenge de Festa Major a la plaça engalanada. Si pujes a l'hivern, quan la neu ho cobreix tot, una bona escudella provaràs, d'aquelles que ens animen a tots plegats. Segur que no tindràs excusa d'aceptar la invitació doncs la propera setmana el teu poble i el meu s'agermanaràn. Salut i llarga vida vell pescador!! Et donem la benvinguda els teus àmics i germans del Principat... I el mossèn fa la benedicció i un alegre cercavila recorre Sant Pol. La platja recupera la pau d'una nit d'estiu tot sentint allunyar-se la algaravia de la gent que canta, balla i salta al ritme de gralles i timbals. Amb l'espurneig de torxes ja consumides el Sant Pau es torna al mar en mig de la remor del trencall de les onades...

Fotos: jmontmany i jarmengol

Trobada Vilanova Sitges. Juny 2010

Fotos de: jsol, jmontmany, jtallada i montse.

PICASA

PICASA (Montse)

 

El Cap de Sant Pere

 

A Sant Pol encara hi ha qui recorda els temps en què en sentir l'avís de les campanes tot el poble corria cap a la platja per ajudar a les palangreres santpolenques que havien quedat atrapades pel temporal. En arribar les barques, els palers, amb el cap de Sant Pere en mà, esperaven el moment propici per llençar el crit de CIA!! i d'aquesta manera indicar a la barca que emprengués l'atracada a força de rems aprofitant la xurria d'una plena. Quan la barca quedava amorrada al tocar de la sorra un paler posava el cap de Sant Pere a la roda de popa i, llavors, tot el poble tirava amb força al mateix temps que es llençaven crits d'entusiasme per animar-se els uns als altres.

 

 

El projecte que aquí us presentem és el resultat del treball conjunt d'un grup d'entitats santpolenques i és per aquest motiu que hem pensat anomenar-lo El cap de Sant Pere ja que aquesta expressió s'ha convertit per als vilatans de Sant Pol de Mar en símbol de l'esforç col·lectiu per a un fi comú.

La idea va sorgir espontàniament a partir de la presentació del llibre Una dona de mar, d'Eliseu Carbonell i Ester Pujol, i aglutina tot un seguit d'entitats per elaborar un projecte conjunt dedicat a la dona del pescador i al mar.

PROGRAMACIÓ

Diumenge 20 de juny

Presentació del programa d'actes del Cap de Sant Pere.

Dissabte 17 de juliol

Arribada del nou capgròs de la colla de geganters amb el sardinal Sant Pau, bateig del capgròs i cercavila dels gegants de Sant Pol, Andorra la Vella i l'Ametlla de Merola.

A les 22.00h a la platja de les barques.

Del 19 al 22 d'agost

FIRAMAR: conjunt d'activitats relacionades amb el mar.

(Veure programa específic)

Divendres 20 d'agost

Estrena de l'obra La barca Nova d'Ignasi Iglésias.

A les 22.00h al Centre cultural i d'Esbarjo.

Diumenge 22 d'agost

Arribada de l'ofrena i de l'exvot de vila del Sant Pau.

A les 12.00h a la platja de les barques. Tot seguit, cercavila amb els gegants i el capgròs fins a l'ermita de Sant Pau on es lliurarà l'ofrena.

Representació de l'obra La barca Nova d'Ignasi Iglésias.

A les 22.00h al Centre cultural i d'Esbarjo.

Divendres 10 de setembre

Representació de l'obra La barca Nova d'Ignasi Iglésias.

A les 22.00h al Centre cultural i d'Esbarjo.

Diumenge 12 de setembre

Representació de l'obra La barca Nova d'Ignasi Iglésias.

A les 20.00h al Centre cultural i d'Esbarjo.

 

El Cap de Sant Pere és un projecte de:

El Centre Cultural i d'Esbarjo de Sant Pol de Mar + Penya Xíndries + A Tot Drap + Colla de geganters de Sant Pol de Mar + Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar.

 

Ja l'hem inaugurat!

El dissabte 27 de març de 2010 a les 7 de la tarda al Museu de Pintura de Sant Pol de Mar es va inaugurar l'exposició dels PATINS DE VELA.

La sala del museu no podia estar més plena, i hi van parlar en Joan Puigdefàbregas dels Amics de les Arts, en Joan Tallada i en Jordi Armengol de l'associació A Tot Drap, en Roger Marcet president del Museu Marítim de Barcelona, en Gerard Esteva president de la Federació Catalana de Vela i de l'ADIPAV, i el senyor Manuel Mombiela alcalde de Sant Pol.

Un dels plats forts de l'exposició és el reportage sobre la història del patí de vela a Sant Pol que han fet en Jordi Ibort i en Ferran Armengol, i que es projecta a l'apartat audiovisual del Museu. Aquest documental inclou fotos i película antigues i entrevistes amb els pioners del patí a Sant Pol. Segurament se'n farà una projecció especial.

Durant els 3 mesos que durarà l'exposició també es faran activitats, projeccions i tallers relacionats amb el patí de vela. Tot això l'associació A Tot Drap s'encarregarà d'anunciar-ho oportunament.

Exposició del patí de vela al Museu de Pintura de Sant Pol

El patí de vela va néixer a les platges del Barcelonès i el Maresme, ara fa gairebé un segle. Es va anar estenent per la costa, portat pels primers estiuejants que anaven freqüentant els diferents pobles. Sant Pol no en va ser cap excepció. Des de principis dels anys trenta del segle passat, fins els nostres dies, la seva presència ens acompanya cada estiu. Avui dia el nombre de patins matriculats ja supera els tres mil.

Aquesta embarcació té  unes característiques especials: sense orsa, botavara ni timó, s'aparella en pocs minuts, es maniobra fàcilment, i permet gaudir de la navegació a vela amb una simplicitat sorprenent.

L'exposició creada pel Museu Marítim de Barcelona ara fa tres anys, visita el Museu de Pintura de Sant Pol portada per l'associació A Tot Drap, que n'ha fet una ampliació acurada, aprofundint en la pròpia història local. Hi podrem veure fotografies, filmacions, documents orals inèdits fins ara. Imatges dels Banys d'en Pla, a Morer, dels Banys Tarridas, a la riera, de la platja de les barques... de fa més de cinquanta anys amb la presència dels patins més antics que hi va haver.

 

Contingut sindicat

disseny-web.net