Profunda remodelació del govern Zapatero

dimecres 20 octubre 2010

INTERVENCIÓN INICIAL DEL PRESIDENTE DEL GOBIERNO, DURANTE LA CONFERENCIA DE PRENSA, EN LA QUE HA ANUNCIADO LA REMODELACIÓN DE SU GOBIERNO

La Moncloa, 20 de octubre de 2010

 

En la mañana de hoy, el Congreso de los Diputados ha dado vía libre a la tramitación de los Presupuestos del Estado para 2011.

A lo largo de la misma, se introducirán las enmiendas que acuerden los grupos parlamentarios. Pero tras la votación de hoy podemos decir que está garantizado el apoyo mayoritario de la Cámara al proyecto de Presupuestos; y por tanto, que están garantizados el marco y los instrumentos imprescindibles de nuestra política económica para el próximo año.

Esta decisión tiene una gran importancia para nuestro país.

Todos somos conscientes de que si los Presupuestos hubieran sido rechazados, no sólo habría tenido graves consecuencias políticas; sino también consecuencias económicas serias, y todas ellas no buenas para nuestro país.

De hecho, gran parte del esfuerzo que hemos hecho, que estamos haciendo, para asentar la confianza y la estabilidad de nuestra economía, se habría perdido.

Afortunadamente, no ha sido así. Los votos del Grupo Socialista, del Grupo Nacionalista Vasco y de Coalición Canaria cuyo apoyo quiero agradecer, han hecho posible que hoy podamos afrontar la tarea de los próximos meses, aun dentro de la crisis económica tan seria que tenemos con un horizonte de mayor seguridad y en un marco económico más estable.

El acuerdo presupuestario va acompañado, además, de un acuerdo para favorecer y para contribuir a la estabilidad política e institucional en lo que queda de Legislatura. De ahí que se elimine otro factor de incertidumbre.

Todo ello favorece la confianza necesaria, dentro y fuera de España.

En estas condiciones, he creído que ha llegado el momento de hacer una importante renovación del Gobierno para afrontar la tercera parte de la Legislatura.

Hemos dejado atrás la incertidumbre financiera que creó una situación muy preocupante en la pasada primavera. Con la votación de hoy, hemos despejado la incertidumbre presupuestaria; y como he dicho, se ha superado la incertidumbre en cuanto a la estabilidad política.

Se dan, pues, las condiciones para volcarse con un esfuerzo renovado en la que debe ser la tarea prioritaria del Gobierno de España en estos momentos:

Completar las reformas económicas y sociales en marcha para acelerar la recuperación de la economía y del empleo.

Reformas para crecer antes y para crecer mejor; reformas para salvaguardar y fortalecer nuestro Estado del Bienestar.

Reformas para la recuperación. En esta frase se condensa el programa del Gobierno para esta etapa.

El rumbo está trazado pero hay que recorrerlo hasta el final y, para ello, considero que hace falta en este momento, y después de una tarea que ha sido muy exigente, un Gobierno renovado y políticamente reforzado.

Un Gobierno al que se incorporan nuevas personas, personas con un perfil político muy claro, dirigentes con gran experiencia de gestión, y con una extensa trayectoria en puestos de responsabilidad.

Con capacidad de comunicación, con capacidad de explicar con claridad a la sociedad española qué es lo que estamos haciendo, para que todos podamos compartir los objetivos y el esfuerzo colectivo necesario para superar definitivamente la crisis.

Un Gobierno de gran fortaleza política para completar una tarea de gran envergadura. Va a ser, en efecto, el Gobierno de las reformas, de la recuperación definitiva de la economía y del empleo.

Este es el sentido político de los cambios que he presentado esta misma mañana a Su Majestad el Rey y que paso a anunciarles. No hay suspense:

• El nuevo Vicepresidente Primero y Portavoz del Gobierno será Alfredo Pérez Rubalcaba, que mantendrá la titularidad del Ministerio del Interior.

• Ministra de Asuntos Exteriores, Trinidad Jiménez

• Ministro de Trabajo, Valeriano Gómez

• Ministra de Medio Ambiente, Rural y Marino, Rosa Aguilar

• Ministro de la Presidencia, Ramón Jáuregui

• Ministra de Sanidad, Igualdad y Política Social, Leire Pajín.

La remodelación comporta la reducción a quince de los Ministerios actuales, es decir la reducción de dos Ministerio, ya que el Ministerio de Igualdad se integra en el Ministerio de Política Social y Sanidad; y el antiguo Ministerio de Vivienda en el Ministerio de Fomento.

Asimismo, el hasta hoy Ministerio de Política Territorial asumirá las competencias relativas a la función pública.

Quiero expresar mi más sincera gratitud a las personas que hoy dejan el Gobierno y, en particular, a los que lo hacen después de haber pertenecido a él desde 2004, tras una larga, larguísima trayectoria de servicio:

En primer lugar, a María Teresa Fernández de la Vega, mi agradecimiento no se puede expresar sólo con palabras- agradecimiento por toda su dedicación, por su trabajo día y noche, por su coraje, por su entrega, por la aportación decisiva al desarrollo de derechos y libertades fundamentales en nuestro país, a la defensa de la igualdad.

Y permítanme que haga una afirmación en la que creo profundamente, María Teresa Fernández de la Vega que ha sido la primera Vicepresidenta del Gobierno de nuestra historia democrática va a dejar una huella imborrable en este país y entre todos nosotros. Por ello quiero subrayar mi especial agradecimiento a María Teresa.

Igualmente, mi gratitud por su dedicación y buen hacer a Miguel Angel Moratinos y a Elena Espinosa.

También quiero expresar mi gratitud a Beatriz Corredor y Bibiana Aído, que han asumido la difícil tarea de lanzar y consolidar nuevas políticas en materia de vivienda y de igualdad.

Y, en fin, a Celestino Corbacho, que ha ejercido la cartera de Trabajo e Inmigración en momentos particularmente difíciles, pero que ha dejado encauzada una importante reforma del mercado de trabajo.

Gracias, pues, a todos ellos por su servicio, por su lealtad y por su manera de estar en la actividad pública.

 


Important discurs de Montserrat Tura

dimecres 20 octubre 2010

Quan vaig fer diumenge l’actualització setmanal del meu diari, no disposava de l’important discurs de Montserrat Tura en la inauguració de la Conferència Nacional del PSC. El trobareu transcrit tot seguit.

Intervenció VIII Conferència Nacional del PSC
MONTSERRAT TURA
16 d’octubre de 2010

Moltes gràcies, companyes i companys. No hi ha res que alimenti més l’energia dels candidats que els aplaudiments del seus companys i de la gent que compartim un mateix projecte polític.

Moltes gràcies, presidenta de la conferència. Heu vist quina taula que presideix la més extraordinària que tenim? Són alcaldes presidents i alcaldesses presidentes dels seus respectius pobles o ciutats i que avui presideixen aquesta conferència.

Vuitena conferència, però específicament una conferència nacional destinada a elaborar el programa electoral de les eleccions autonòmiques del 2010 i m’acompanyen en aquest escenari, encara que una mica més enrere, un conjunt de candidats i candidates de totes les quatre circumscripcions, que tenen tant mèrit com pugui tenir jo.

Abans de començar voldria dir que darrerament he comentat en alguns indrets, una idea que cada vegada és més evident sobre com evoluciona la campanya electoral. I és que, en política, el contrari de la veritat no és la mentida i el contrari de la mentida no sempre és la veritat; el contrari de la veritat són els tòpics, el contrari de la mentida moltes vegades també són els tòpics. Tenim molts tòpics, tots són iguals: no es fa res, només busquen la cadira, tots se n’aprofiten i avui en aquesta Conferència una de les coses més importants que hem de fer és trencar amb aquest tòpics i fer possible que amb el treball que ja s’ha fet aquests mesos enrere més el treball que farem tots en les comissions hi hagi propostes concretes que donin solucions concretes i que vinguin a sumar-se a aquests set anys de feina extraordinària que s’ha fet des d’un govern d’esquerres, des d’un govern d’entesa, des d’un govern catalanista i d’esquerres les dues legislatures que han estat presidides per companys socialistes, primer pel company Pasqual Maragall, ara el company José Montilla.

Volia dir-vos precisament, al fil d’aquest període electoral, que ja fa dies que dura i que, de manera singular el partit i molt especialment el nostre candidat a la reelecció com a president de la Generalitat de Catalunya, en José Montilla, vam iniciar la campanya a Pinós, alguns de vosaltres, molts de vosaltres probablement ens vau acompanyar en aquell indret específic des d’on alguns diuen que és el centre geogràfic de Catalunya i des d’on es veuen els dies clars i lluminosos, un paisatge extraordinari.

Crec que el que preteníem dir, a més a més de l’explicació del perquè en José Montilla havia de tornar a encapçalar la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya i la seva opció personal que ens la va explicar en aquell dia, estàvem intentant dir que d’aquell paisatge, davant de l’inconfusible Pedraforca, que el teníem just allà al davant, i intuint darrera tot el Pirineu, entre altres coses el Massís del Cadí o els que en algun moment o altre de la vida i quan ens vagava més ens dedicàvem a la muntanya, als espectacles dels cims d’aquest Pirineu on enmig hi viuen aquells valls de difícils condicions de vida que fan el que poden i cada vegada més i amb més suport de la Generalitat per tirar endavant: el Pic de Verdaguer, el Montroig, la Pica Roja, la Punta Alta, el Montsent, la Pica d’Estats.

També des d’allà, des d’aquell punt, podíem veure perfectament la Conca del Llobregat amb les seves colònies industrials en aquest procés d’industrialització que tant està marcant la Catalunya d’avui i la Catalunya d’aquest darrer segle, segle i mig; per això tenim més teixit industrial, per això avui fan falta polítiques clares de reactivació d’aquest teixit que va néixer en aquelles velles colònies industrials i darrera d’ell, de la Conca del Llobregat també difuminat en el paisatge les Guilleries, assenyalant el camí de la tramuntana i per tant de totes les comarques de Girona, les comarques gironines que tan bé coneixen en Quim Nadal i la Marina Geli que encapçalen la candidatura per aquesta circumscripció de Girona.

Però també des d’allà podíem observar tranquil·lament el Pirineu amb les seves valls i també la plana que s’estén cap a Ponent i que encapçala i representa en Quim Llena i l’Agnès Pardell que estan aquí també com a caps de la circumscripció de Lleida. I cap el Sud, el fons, intuíem les muntanyes de Prades que sabem que darrera amaguen molt més al sud els ports de Tortosa-Beseit i les terres indestriablement vinculades a l’Ebre.

Tant el cap de Tarragona com les Terres de l’Ebre molt ben representades per en Xavier Sabaté i la Núria Ventura també aquí, avui, entre nosaltres.

Hem intentat, doncs, representar aquesta Catalunya tan plural i tan diversa que ningú com nosaltres ha intentat aproximar-se als seus problemes i també a les seves alegries perquè un poble combat els problemes i celebra el seus èxits de manera conjunta. Des d’allà, des de Pinós, podíem, en els dies lluminosos i clars, endevinar, només endevinar, la ratlla recta de la Mediterrània, aquesta Mediterrània que Barcelona vol presidir, encapçalar i dinamitzar i que no permetrem que no sigui així. Barcelona ha de jugar un paper importantíssim en la Mediterrània i la broma damunt de la gran conurbació metropolitana, aquesta conurbació que agrupa quasi el 70% de la població de Catalunya però que té els seus avantatges i inconvenients i els seus grans problemes i les seves grans virtuts i que mai ningú no s’ha esforçat tant per entendre fins l’últim del carrer dels seus barris, fins l’última de les necessitats de mobilitat dels seus habitants.

Perquè Catalunya és diversa i aquest gran mosaic de paisatges que observàvem des de Pinós, alguns molt abruptes i d’altres molts suaus i planers, alguns molt fèrtils i d’altres molt secs i els paisatges han acollit els episodis més destacats de la nostra història que han vist néixer, entre d’altres coses, la nostra llengua, les nostres tradicions, les nostres institucions, el nostre dret, tot allò que ens identifica com a poble, aportacions de successives generacions que han fet el que avui som, el món rural, el món urbà, tots ells necessaris, cap d’ells prescindibles, quantes realitats diverses, totes complementàries, totes es mereixen la nostra atenció i la nostra dedicació i a totes han d’anar dirigides les propostes que formulem avui en aquesta Conferència Nacional.

D’aquest país nostre sempre ens ha emocionat el paisatge perquè ens fa sentir a casa quan veiem elements de l’holografia que ens hi acosta però emociona sobretot l’acció humana, la gran aventura humana i social la individual i col·lectiva de generacions i generacions que, amb esforç, sempre amb molt d’esforç, res ens ha estat regalat, i amb temps, amb molt de temps i amb patiment, amb molt de patiment, hi han fet la seva aportació i tot i la crisi que sabem que avui condiciona moltes famílies i sobretot condiciona el nostre propi estat anímic i l’estat anímic dels nostres conciutadans, la generació que avui evita els paisatges diversos d’aquesta Catalunya diversa és la generació que gaudeix d’un nivell de benestar més elevat que no hauria estat possible si un part molt important dels 30 anys de democràcia no haguessin estat governats per governs socialistes a Espanya i Catalunya i, de manera molt important, aquests set anys de govern a la Generalitat de Catalunya.

Homes i dones, dones i homes que han fet el país, que han creat la nació, aquest sentiment de nació, aquesta realitat nacional que és Catalunya. D’en Joaquim Nadal, que acaba d’arribar i que espero que no s’enfadi perquè li agafo unes paraules, ha escrit recentment en un text que es diu ‘El paisatge i la nació’: ´”…hi ha moments que m’emocionen més les rengleres de feixes arrapades a les emergències del relleu que els grans monuments; en la seva presència d’avui hi trobo el testimoni més clar, més eficaç de la lluita per la supervivència per arrencar a la muntanya eixorca un pam de terra fèrtil”.

Paràgraf d’un text que us recomano que llegiu perquè és extraordinari, ja que aquest esperit, l’esperit d’arrencar un pam de terra fèrtil a la terra eixorca és el que ha representat i volem representar sempre els socialistes i impregna i ha impregnat sempre, i avui encara impregna la difícil feina de la pagesia, de la gent que es manté en el món rural i que es mereix el nostre reconeixement però també dels obrers, no només d’aquelles velles colònies industrials sinó dels actuals polígons industrials i d’algunes empreses amb certes, amb greus dificultats que han resolt de vegades les dificultats prescindint de treballadors que estan avui a l’atur i que són la nostra principal preocupació, d’una indústria que pateix, d’un sector de la construcció que pateix i que no tornarà a ser mai més el que era, dels comerciants i dels autònoms que han de fer molts comptes per arribar a fi de mes i intentar que els seus negocis aguantin en aquesta situació, dels joves que no deixen passar el temps per formar-se i que utilitzen aquest període en què els és difícil accedir al món laboral per formar-se gràcies a la promoció de la formació professional i la formació ocupacional que el conseller Maragall i la consellera Serna han ajudat a crear durant aquests darrers anys.

També dels barris, de les velles i de les noves ciutats que ressorgeixen del perill de degradació gràcies al Pla de barris que ha estat un dels instruments més importants i més poderosos i que mai no s’havien fet amb anterioritat, pensant que hi havia centres de ciutat que es degradaven i queien i que hi havia barris obrers construïts als anys 60 que tenien greus carències i dificultats.

Vam dir que faríem política des de la Generalitat amb realisme i ens hem entregat com cap altre govern a les seves escoles, a les seves universitats, als seus camins, a les seves autovies, als seus hospitals, al transport per arribar-hi, a la seva seguretat, a la seva protecció. Hem volgut i hem fet, des del Govern de la Generalitat, aquella Catalunya cohesionada i hem tingut l’honor de governar-la i de representar-la en aquests anys; és un esforç extraordinari però és alhora un honor de què no hem defallit i que no hem decebut al conjunt dels ciutadans. És, en tot cas, un altre problema, que una crisi produïda a nivell internacional que té avui a Catalunya en un sentiment de pessimisme que haurem de fer l’esforç per remuntar.

Però vam dir que ho faríem no només amb realisme, vam dir també que ho faríem amb ambició i per primera vegada amb una situació de normalitat democràtica sense haver de crear comissions de diputats amb situacions d’excepcionalitat perquè sortim de períodes de dictadura sinó amb normalitat democràtica, hem fet el que vam dir, pujar el sostre del nostre autogovern atenent el que diu la Constitució quan reconeix i recull diferents realitats polítiques en el sí de l’Estat parlant de regions i nacionalitats.

Hem estat ambiciosos i ho hem estat i hem fet un Estatut per pujar el sostre del nostre autogovern no per ser més importants que altres pobles d’Espanya, ho hem fet perquè tenint més autogovern i perquè pujant el sostre de l’autogovern som més útils als nostres conciutadans, podem tenir més possibilitats de resoldre els problemes, de crear una societat futura, de dibuixar un horitzó molt millor del que tindríem si no haguéssim mogut, si no haguéssim canviat radicalment el sostre que ens determinava i que ens limitava de l’Estatut de l’any 1979.

Per tant, més poder polític per Catalunya, més diners amb el nou sistema de finançament negociat amb molta dificultat pel conseller Castells i pel president mateix tot i que, en aquests moments, certament, la crisi dels mercats financers i, sobretot, la crisi produïda per una determinada economia especulativa a la qual cal posar-li fre, de les polítiques ultraliberals que nosaltres rebutgem han enrarit la feina feta, nosaltres hem complet amb el realisme i l’ambició que vam prometre l’any 2006.

Hem complert tant, hem complert tant, que sense ser un període constituent com ho va ser l’any 80 perquè just s’acabava de sortir de la dictadura i s’havia aprovat la Constitució i l’Estatut i hi havia les primeres eleccions al Parlament i es va constituir un govern de Convergència i Unió i els socialistes van tenir llavors una acció de responsabilitat i de lleialtat institucional i es va ajudar que es produís aquell gran fenomen de descentralització.

Si aquell període de la història és un període important i no l’hem malmès ni hem intentat mai rebutjar-lo i menystenir-lo com està fent Convergència amb la feina que hem fet nosaltres durant aquests set anys, m’atreveixo a dir que aquesta etapa, tot i no ser constituent, ha estat una de les etapes en l’assoliment de les noves competències i en l’assoliment de la capacitat per resoldre problemes des de Catalunya i per als catalans, superior quasi a la dècada dels 80, que sí que era una etapa constituent.

Els trens, el traspàs de rodalies que ningú somiava i ni tan sols s’atrevien a mencionar fa deu anys avui són una realitat, la inspecció de treball, l’increment de la corresponsabilitat fiscal que tant havíem propugnat els socialistes i que avui en el nou sistema de finançament comença ja a ser aquella realitat volguda encara que no sigui el final de cap camí perquè cap camí té final.

No es tracta del que diguin les institucions de l’Estat sobre si som o no som una nació, es tracta que el pas de generacions i generacions sobre aquest mosaic de paisatges i la història que s’hi escriu dia a dia en aquests paisatges des de fa segles, ens han configurat com una nació digui el que digui una sentència o 100 sentències d’un tribunal incapaç d’acceptar la seva pèrdua de legitimació.

Aniré una mica enrere, si em deixeu, i us diré que en Thomas Jefferson, quan debatia i discutia sobre la necessitat de crear un Estat, la Unió, després de tants conflictes bèl·lics i va crear el que avui coneixem com els Estats Units va fer un discurs extraordinari en el qual va dir que no ho feia per passar a la història, que no ho feia per tenir una seu del govern amb moltes més competències i molt més important, sinó que ho feia per instint de supervivència del seu propi poble, perquè s’ha d’estructurar quan a un país hi viuen molts habitants els serveis bàsics, en aquell moment deurien ser els ferrocarrils i l’abastament d’aigua i poca cosa més, però era un discurs del perquè cal configurar els estats, del perquè l’Administració cal dotar-la d’instruments perquè pugui intervenir clarament en la millora de les condicions de vida i va dir per instint de supervivència i per defensa pròpia.

Més endavant, va ser Nelson Mandela, quan lluitava contra l’apartheid a Sudàfrica, que va dir “No ho fem només perquè és de justícia i de garantia dels drets humans la igualtat entre les persones sigui quin sigui el color de la seva pell, ho fem perquè si es mantenen règims com els que mantenim a Sudàfrica, la raça humana, l’espècie humana desapareixerà del planeta”.

Per tant, per instint de supervivència i per defensa pròpia, així ho va tornar a dir en Nelson Mandela, va acabar amb l’apartheid. Si com a socialistes pensem que les persones, en defensar els valors democràtics, en enfrontar-se a la discriminació i a la intolerància, en defensar el pensament lliure i plural, en dotar-nos de serveis públics de qualitat perquè sabem que els serveis públics de qualitat són el patrimoni d’aquells que no tenen patrimoni, quan ho fem, no fem altra cosa que fer-ho en defensa pròpia, perquè una ciutat i una societat complexes, i amb necessitats molt importants que no es poden resoldre individualment, necessiten d’un govern fort, amb idees pròpies, amb un programa realista, amb valentia, que sigui possible, en defensa pròpia d’aquesta societat organitzada i d’aquesta nació que és avui Catalunya, tirar endavant un programa realista.

Doncs els socialistes catalans i les socialistes catalanes, en defensar el nivell d’autogovern que ens marcava l’Estatut del 2006, en no voler renunciar ni un sol mil·límetre del que, en sufragi universal i lliure, el nostre poble va ratificar en referèndum, en mostrar la nostra indignació cap una institució que és el Tribunal Constitucional, que ha actuat com una instància política i no com una instància jurídica, que és el que li pertoca de fer i que s’ha permès signar expressions com que la ciutadania catalana és com una espècie de subgènere d’una altra ciutadania, també actuem en defensa pròpia.

No volem, i ho hem dit molt clar, i sembla que alguns no ho volen escoltar, no volem el centralisme reaccionari, no volem l’autonomisme uniformador, no volem tampoc, no perquè ens faci por la paraula ni ens faci por de parlar-ne, l’independentisme que no explica com s’arriba a la independència i que intenta dir que tots els problemes es resoldrien amb aquesta paraula com si es tractés d’una paraula màgica; no volem tampoc l’ambigüitat del nacionalisme que es mou des de fa anys, amb l’etiqueta del sobiranisme que, com a estructura política, no vol dir res si tenim en compte que avui la sobirania està distribuïda en la Unió Europea, en els ajuntaments, en el Govern de la Generalitat, en el Govern de l’Estat i, per tant, és un procés d’ambigüitat el que ens proposa Convergència i Unió.

En aquests moments i amb el programa i amb les propostes concretes que sortiran d’aquesta Consell Nacional, el Partit dels Socialistes de Catalunya ha d’alçar la veu clara i unànime a favor del federalisme, garantint una cosa que hem aconseguit i de la qual som els principals avaladors, la unitat civil del nostre poble, que és el que ens ha fet realment forts, però és també l’hora greu i exigent, que va dir el president Montilla en una intervenció en el Parlament, dels progressistes de totes les terres de l’Estat, dels progressistes i dels socialistes de Catalunya i d’Espanya, per tant del Partit Socialista Obrer Espanyol i del Partit Socialista de Catalunya perquè hem de recuperar la vinculació indestriable, inseparable del pensament progressista, d’aquest voler avançar cap a la justícia social amb el reconeixement de les realitats nacionals que hi ha en el si de l’Estat Espanyol. El nostre compromís per Catalunya està vinculat a tots aquells que, diàriament i amb molt d’esforç, intenten fer funcionar les petites empreses d’aquests país i, malgrat la crisi, aposten per la qualitat i es preocupen pels seus treballadors i intenten obrir-se mercat, internacionalitzar-se i saben que avui el món és més petit, però alhora és més gran l’esforç que han de fer per tenir mercats que els garanteixin la continuïtat de les seves activitats econòmiques que són imprescindibles perquè Catalunya recuperi l’element més important.

Volem també dedicar-nos a aquells que no deserten dels barris amb problemes i que es queden allà i ajuden a la seva regeneració; els que fan possible la seguretat, la seguretat pública que és un bé democràtic; els que saben que l’ocupació, que tenir feina, és el primer pas cap a la igualtat d’oportunitats que no hi ha igualtat d’oportunitats si no hi ha un sou a final de mes, si no es pot accedir al món del treball i som conscients que l’atur és el primer problema a combatre.

Pels que sabem, per tots nosaltres, que hi ha molta feina a fer i que volem tenir una Administració de la Generalitat, l’Administració que cada ciutadà es mereix; cada ciutadà està en una situació diferent, persones que s’ho passen molt malament perquè viuen situacions terribles, inferns autèntics en la vida domèstica o per raó d’haver estat objecte de delictes violents o persones que senzillament necessiten un assessorament puntual o persones que senzillament necessiten que l’Administració no sigui farragosa, per tant, tenim molta feina a fer en aquest canvi que hem començat a l’Administració de la Generalitat per tal de que sigui l’Administració que cadascun dels ciutadans, segons les seves circumstàncies, es mereix.

Volem també treballar per reduir la diferència entre les rendes, que ha estat sempre un objectiu dels socialistes i que malauradament en aquests tres anys de crisi econòmica, la diferència entre les rendes ha crescut i, per tant, hi ha fortunes que encara s’han enriquit més i persones que estan en situació molt greu.

I nosaltres tenim un objectiu al qual no renunciarem i la separació de rendes s’allunya d’aquest objectiu, el nostre objectiu es diu ara i es dirà sempre justícia social. Pels que sabem que cal coratge, que no és fàcil, que governar no és fàcil, cal coratge, cal ser valent, cal ser-hi en els moments dolços i sobretot en els moments difícils en què el poble, els nostres conciutadans, als quals representem humilment, però amb molt d’orgull, cal tenir el coratge de fer-ho, però també cal tenir també la sensibilitat d’entendre i d’entendre el sentiment del poble i de comunicar-los que el nostre sentiment no és altre que el sentiment d’un poble a qui li preocupa la incertesa del futur que ara sembla que finalment podria iniciar el camí de la recuperació.

Per tant, aprofundirem la democràcia, no ens conformarem mai amb la democràcia que tenim perquè sempre és possible aproximar més els ciutadans a les decisions dels governs i perquè aprofundint la democràcia reforcem també la nostra identitat si aconseguim que la població nouvinguda participi amb nosaltres d’aquest sentiment de comunitat, d’aquest sentiment nacional, d’aquesta nostra identitat, que en un món en què tot s’internacionalitza allò propi, allò proper ens identifica i ens fa sentir part d’una comunitat que ens emociona quan la descric en aquest mosaic de paisatges que alhora dibuixa un mosaic de situacions de vida dels catalans i catalanes perquè som, i ho torno a dir, una nació i no volem que ens calgui haver-ho de repetir i, sobretot, no volem que ens calgui haver-ho de demostrar cada dia sinó que se’ns accepti amb normalitat, amb naturalitat, com una riquesa extraordinària, d’un estat que des del primer dia que vam tenir possibilitats d’intervenir a la vida democràtica, vam dir que era un estat plurinacional.

Acabo recordant-vos que, en política, en aquestes darreres setmanes, ha donat la impressió que el contrari de la veritat no era la mentida i el contrari de la mentida no era la veritat, sinó que el que havíem de vèncer eren els tòpics que han intentat escampar els nostres principals adversaris i que es creuen moltes vegades propietaris d’aquesta nació tan diversa; el tòpic que tots som iguals, que s’ha fet molt soroll i poca feina són els tòpics que hem de vèncer i la realitat, que és tossuda i persisteix i és perseverant, els desmenteix a cada pas.

Avui qualsevol ciutadà que s’aixeca al matí i porta els seus fills a una escola bressol sap que abans no n’hi havia; qualsevol ciutadà que utilitza el transport públic sap que ha millorat; qualsevol ciutadà que va als serveis sanitaris no cal que li expliquem l’esforç que s’ha fet, qualsevol dels ciutadans que tenim fills en edat d’estudiar en els ensenyaments universitaris i no universitaris, sabem l’esforç que s’ha fet.

Però és, i no ho desmentim, i torno a utilitzar una expressió del president Montilla, l’hora greu i exigent. I aquesta hora greu i exigent ens obliga que sigui també el moment de fer política d’una altra manera, de perdre la por a les paraules, de dir volem debatre realment quina és la proposta que fan els altres partits, perquè a partir de demà al migdia nosaltres tindrem una proposta concreta per a cadascun dels problemes que té plantejats avui Catalunya.

Perdem-li la por a les paraules, discutim realment què vol dir federalisme, què vol dir sobiranisme, què vol dir independència, que no sigui un discurs fàcil i superficial.

Obliguem-los que facin un debat tan profund com el que estem fent nosaltres aquest cap de setmana i parlarem clar i farem el que diem perquè sempre hem complert amb el nostres programes electorals, sempre hem complert amb la paraula donada als nostres conciutadans i tornarem a fer un esforç per estimular i engrescar i no pas perquè vulguem ser animadors socioculturals, que no és cosa nostra, sinó perquè el que sabem fer i ho hem demostrat en el món municipal i ho hem demostrat en aquests set anys de presència en el Govern de la Generalitat, el que sabem és batre el pessimisme i la negació amb la realitat de les millores socials que s’han produït com mai.

I Catalunya necessita continuar avançant i només avançarem en un estat federal, però també en una Catalunya amb Govern socialista.

 


Èxit de la Conferència Nacional del PSC

diumenge 17 octubre 2010

 

La celebració aquest cap de setmana de la Conferència Nacional del PSC que ha aprovat el programa electoral amb el que ens presentarem a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 28 de novembre m’ha privat de molt de temps per fer l’actualització setmanal del meu diari a Internet. També és veritat que a efectes del diari aquesta setmana començava dimecres ja que l’actualització anterior es va produir dimarts dia 12. És per tot plegat que avui el diari serà més breu que de costum.

Començo per recomanar-vos dos discursos imprescindibles del president Montilla. El primer va ser pronunciat davant del Foro Nueva Economía a Madrid i el segon és la intervenció del president Montilla en l’acte de cloenda de la Conferència Nacional del PSC d’aquest matí. En el decurs de la Conferència Nacional del PSC el president Montilla va presentar una mesura programàtica que hem batejat com “Contracte pel futur” (cap jove sense estudiar o treballar) i que consisteix en oferir crèdits-salari als joves menors de 30 anys que es troben en atur i sense haver acabat els estudis (situació anomenada de forma col·loquial “ni-ni”) que trobareu explicada en el document coordinat per Eva Granados (candidata número 10 en la llista del PSC per Barcelona) i recollida en aquesta nota de l’agència EFE publicada a l’edició digital del diari Público. Aquí sota hi trobareu una foto de l’acte de cloenda de la Conferència.

En relació a la preparació de les eleccions al Parlament i al futur de Catalunya, trobareu molt interessants els articles de Pilar Rahola “Absurdo debate”, Ferran Mascarell “Política para el día después”, Màrius Carol “La capa del hombre normal” (sobre la campanya de la JSC que trobareu il·lustrada en acabar aquest paràgraf), Carmen Andrés “Doce escenarios para el futuro”, en el que resumeix l’estudi de prospectiva coordinat per Enric Llarch sobre el futur de Catalunya, i Jordi Hereu “No es lo mismo” que resum les prioritats per assegurar el millor futur per a Barcelona.

Aquesta setmana s’han conegut noves proves que relacionen el tresorer de CDC amb el Palau de la Música i pagaments de l’empresa Ferrovial a aquesta institució. Per no haver d’afegir res a les informacions us recomano que llegiu les cròniques de J. G. Albalat a El Periódico de Catalunya “El Palau de la Música aporta al jutge més proves contra CDC”, Santiago Tarín a La Vanguardia “Ferrovial pidió a Millet que le consiguiera obra pública” i El País “La agenda de Montull relaciona de nuevo al tesorero de CDC con pagos de comisiones”. Un cop més ens hem adreçat a Artur Mas per trobar una explicació a aquests fets i novament el líder de CDC, del qual l’al·ludit Daniel Osàcar és home de màxima confiança, diu que no té res a dir i que en tot cas les explicacions les donarà davant la justícia. Fa mesos quan papers del Palau feien referència a un “Daniel”, els màxims dirigents de CDC negaven una i altra vegada que es tractés de Daniel Osàcar. Per ara només tenim la paraula d’Artur Mas negant que CDC tingui res a veure amb aquesta presumpta relació triangular entre la Fundació de CDC, una important empresa constructora que va rebre importants encàrrecs d’obra pública del govern de CDC i el Palau de la Música; si la justícia en el futur declarés provada aquesta relació, la situació política d’Artur Mas esdevindria insostenible.

Sobre temes controvertits relacionats amb la gestió del Palau de la Música també us pot interessar un esclaridor article de Carles Pareja “Hotel del Palau, urbanisme i delicte”.

En la política espanyola la notícia més destacada de la setmana ha estat el pacte fins al final de la legislatura acordat entre el govern Zapatero, Coalició Canària i el Partit Nacionalista Basc. Podeu llegir al respecte els articles de Luis Rodríguez Aizpeolea i I. C. Martínez “Zapatero cierra con el PNV y CC un pacto para el resto de la legislatura” i Gonzalo López Alba “Un día de euforia en el Consejo de Ministros” i “Ciclotimias políticas”.

Sobre les perspectives econòmiques espanyoles us interessarà l’article d’Angel Laborda “Las empresas ven la luz al final del túnel”.

Sobre la deriva política del PP en matèria d’immigració us interessarà l’editorial del diari El País “Populares y populistas”.

També en relació a aquesta qüestió em va interessar molt l’article d’Ian Buruma “Europa gira a la derecha”.

També val la pena llegir l’article de Josep Fontana “USA, S.A.” que alerta contra l’hegemonia creixent dels poders econòmics als Estats Units que resten marge de maniobra a la política democràtica, com el president Obama està comprovant de forma tan contundent en aquests moments.

Amb reflexions més profundes sobre la crisi actual us recomano l’article de Vicenç Navarro “Trabajo y calidad de vida” i la crítica de Justo Barranco al llibre de John Cassidy “¿Por qué quiebran los mercados?”.

Finalment, i per celebrar la concessió del Premi Planeta d’enguany a l’escriptor i amic Eduardo Mendoza us recomano que llegiu tres entrevistes sobre l’obra premiada que li fan, respectivament, Lídia Panelo a Público, Justo Barranco a La Vanguardia i Carles Geli a El País.

“Perles” del programa del Polònia emès el 14 d’octubre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

PERLES DEL POLÒNIA
- Mola el Duran fent classe de reli a mig govern per preparar-se per la visita del Papa enmig d’acudits tipus “Humor se escribe con hache”

- Intercanvi de favors. Rahola cap a Intereconomia i Losantos cap Els Matins… home, es podria provar un dia, no?

ARXIU HISTÒRIC (avui fa un any)
- El MiniMolina ens presenta la seva Mininòvia, Julieta Mauri, així que el seu amor és impossible… que dolentot.

ALGÚ HO HAVIA DE DIR
- Els iogurts s’haurien de poder comprar d’un en un… perdoneu, però algú ho havia de dir!
- Citar frases de Josep Pla està molt vist… perdoneu, però algú ho havia de dir!

LA PICADA D’ULLET
- A Joan Herrera [d’esquerres i ecologista, de debò] se liu escapa el riure davant el Saura del Polònia… no m’estranya! i està menys tens que normalment… segueix així!

LA FRASE DE LA SETMANA
- Mas sobre Montilla: “jo a aquest me’l pelo en cinc minuts, tot i que és de Cornellà i potser porta navalla”

LʼESTÀVEM ESPERANT
- El cara a cara Mas-Montilla. Els sparrings Iceta x Montilla i Pujol x Mas tenen mètodes similars… Mas s’enfronta a un maniquí [ensopit, estàtic i poc comunicatiu, segons Pujol] i Montilla a un paó [vanitós, presumit i vehement, segons Iceta]… si ja et dic jo que… al final com que sembla que no hi ha acord al Cuní no sembla importar-li gaire el casting alternatiu…

SURREALISTA
- Puigcercós puja les apostes de l’independentisme prop del deliri a mesura que Laporta l’esperona… i sinó mireu quina pinta fa Puigcercós de Darth Vader i Ridao d’Avatar…

KA FORT
- La casa del Santi Sistema… no es pot dir que no ha trencat mai un plat.

ZW 231 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://twittertim.es/http://paper.li/

The Twitter Tim.es és un servei online que ens permet visualitzar els tweets més importants dels nostres seguidors i de fonts rellevants en format de diari online, creant-lo amb només donar-li accés al nostre compte a Twitter. Cada 24 hores actualitza i es visualitzen, com si fos la pàgina d’un diari, els continguts sobre els que han parlat més els nostres seguidors de Twitter: missatges més retwitejats, imatges o vídeos més enllaçats, etc.

Aquí teniu un vídeo The Twitter Tim.es que il·lustra la iniciativa.

En la mateixa línia, Paper.li organitza i presenta els enllaços que es comparteixen a Twitter d’una manera visual senzilla, també com si fos un diari online. Podem crear el nostre diari basant-nos en un usuari de Twitter (allò que diuen els nostres seguidors), en un #tag o paraula clau o en una llista.

Una forma senzilla i pràctica d’estar al dia d’allò que està passant en l’univers Twitter, que ens permet crear fins a 10 diaris. Un exemple que he referenciat en relació a les ELECCIONS CATALANES 2010, el teniu en el seguiment de continguts sobre el tag #28N: Què es diu diàriament sobre el 28N? (Paper.li)

 


Pilar Rahola sobre el cara a cara

dijous 14 octubre 2010

Avui us recomano especialment que llegiu l’article que publica Pilar Rahola a La Vanguardia sobre la polèmica al voltant de la negociació sobre els debats cara a cara entre el president Montilla i Artur Mas.

Absurdo debate
PILAR RAHOLA
LA VANGUARDIA, 14.10.10

No sé si la distancia es el olvido  o… la confusión, pero desde el otro lado del Atlántico, no se ha entendido nada del gratuito debate sobre el cara a cara que se ha producido estos días. De entrada, la oferta del PSC de dos debates entre Montilla y Mas, uno en catalán para Catalunya y otro en castellano para el global, me pareció razonable, interesante y altamente valiosa, no en vano la política catalana tiene una incidencia directa – y así queremos que sea-en la política española. Pensé que había sido una oferta generosa por parte del president Montilla, además de insólita, porque es obligación recordar que Jordi Pujol nunca quiso debatir mano a mano con su principal opositor. Si añadimos, además, que Montilla no es ducho en el arte de la palabra, hombre más dado a los silencios y a las pausas que a la guerra dialéctica, cabe destacar la valentía de la oferta. Por primera vez, pues, quien ocupa el poder aceptaba verse las caras con quien es amado por las encuestas, y esa voluntad es notable y aplaudible. Pero como en Catalunya somos duchos en el arte de crear tormentas en vasos de agua, en lugar de estar encantados, los convergentes han montado un extraño pollo sobre el debate en castellano, aún no se sabe si por explosión patria, por alergia lingüística o sencillamente por pura estupidez.

¿A qué ha venido todo este inútil sarao, con Felip Puig sacando los incisivos y luego escondiéndolos y luego, donde digo digo, digo no sé qué digo, sin más objetivo que remenar les cireres del ruidito mediático? Oigan ustedes, que José Montilla se presta a lo que nadie se prestó, que les está ofreciendo dos debates, y no uno solo, que por fin tendremos lo que siempre hemos querido, una confrontación de ideas a dos bandas, que romperemos el corsé de los debates marcados a fuego por reglas imposibles que destruyen cualquier sentido informativo, que…, que ¿qué les pasa? Como siempre en estos casos, quien ha estado más atinado ha sido Duran Lleida, que parece tan perplejo como quien esto escribe ante la extraña reacción de sus colegas de coalición. Yes que si los sueños de la razón creaban monstruos, los sueños de las elecciones crean pequeños gremlins, cuyo jueguecito sólo sirve para peinar al gato.

En fin, esperemos que se recupere el sentido común, y no sólo por bien del susodicho, tan poco común en épocas electorales, sino porque uno, dos, cinco cara a cara con los dos grandes candidatos es algo que cualquier democracia necesita, para bien de la política. Y no nos vengan los pequeños con su lloriqueo clásico, porque negar el cara a cara en bien de la teórica “pluralidad” es negar el derecho a la información, al conocimiento de los líderes y a la pura lógica. Claro que quizás algunos siguen la máxima de Montesquieu, que dijo: “A la mayoría de las personas prefiero darles la razón rápidamente antes que escucharlas…”.

 


El balanç del president

dimarts 12 octubre 2010

Diumenge vaig anunciar que faria avui l’actualització setmanal del diari: allà va:

Dilluns dia 4 d’octubre, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat, el president Montilla ha fet balanç de la legislatura i ha signat el decret de convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya que tindran lloc el proper 28 de novembre. Podeu veure una ressenya i imatges de l’acte al web de la Generalitat i descarregar-vos l’important discurs del president Montilla.

El mateix dilluns, El Periódico de Catalunya feia pública una enquesta pre-electoral que apuntava els següents resultats: CiU 63-65 escons (48 el 2006), PSC 30-31 escons (37 el 2006), PP 14-15 escons (14 el 2006), ERC 12-13 escons (21 el 2006), ICV-EUiA 9-10 escons (12 el 2006), C’s 2-3 escons (3 el 2006), Solidaritat Catalana per la Independència 0-2 escons (cap el 2006). En la meva opinió la dada més preocupant és la que feia referència a la participació, que segons l’enquesta seria del 48%, i el 2006 va ser del 56%. Podeu llegir al respecte l’article d’Àngels Pont, directora de l’estudi, “Pocs canvis a la vista al mapa electoral”.

Per ara totes les enquestes assenyalen un nivell de participació molt baix que ve a coincidir amb la constatació d’un gran malestar polític en el nostre país en la darrera enquesta del CIS segons la qual la preferència pel sistema democràtic a Catalunya està 11 punts per sota de la mitjana espanyola. Ho podeu veure a la crònica de Carles Castro “Democracia maldita”.

Sobre la llarga precampanya us convido a llegir els articles de Margarita Rivière “En clave catalana: las elecciones del malestar”, Enric Company “El último día del tripartito”, Jordi Coca “Ai, les banderes…”, Josep M. Balcells “Confessions a l’hora del relleu”, Antonio Franco “’No ens ho podem permetre’”, Margarita Rivière “¿Qué puede sorprendernos?”, Andreu Mayayo “El pecat original d’Artur Mas”, Francesc Escribano “El tripartit que no vol ningú” i Jordi Font “Nou són massa”. També us interessarà la reflexió de Raimon Obiols en el seu bloc.

Aquesta setmana s’ha fet públic un document del Cercle d’Economia en el que fixa les preocupacions davant l’etapa política que s’obrirà després de les eleccions especialment pel que fa a les relacions entre Catalunya i Espanya. El document parla de refer el pacte constitucional, proposta que ha estat una constant en les declaracions del President de la Generalitat quan ha alertat sobre la desafecció entre Catalunya i Espanya i, molt especialment, en la seva declaració institucional amb motiu de la sentència del Tribunal Constitucional. Sobre aquestes qüestions podeu llegir els articles de Josep Ramoneda “La reforma de la Constitución”, Andreu Mayayo “Molt soroll independentista per a no res” i Francesc Valls “Soberanismo difuso”.

És evident que una de les causes profundes del malestar català és la percepció d’un tracte econòmic injust, que el nou sistema de finançament corregeix. Sobre aquesta qüestió podeu llegir l’article de Guillem López Casasnovas “Sort que els números són tossuts”. Aquesta percepció és la que ha portat a Artur Mas a reclamar el concert econòmic per a Catalunya (que la constitució només empara pels règims forals de Navarra i el País basc) com posa de relleu també Guillem López Casasnovas en el seu article “Concert desafinat”. La llarga elaboració estatutària ens proporciona molts exemples de reclamacions de CDC que després van quedar enterrades en l’oblit (autodeterminació, dret a decidir, concert econòmic, drets històrics com a instrument per assolir competències exclusives de l’Estat,…); tal com van fer al llarg de 23 de govern en el que la queixa permanent sobre limitacions de l’autogovern mai va anar acompanyada de reformes concretes (la de l’Estatut va haver d’esperar a la victòria de les esquerres el 2003). El propi Josep Antoni Duran Lleida ja va aigualint la qüestió i no parla de “concert” sinó de “nou pacte fiscal”, com ho fa en l’entrada del seu bloc del 9 d’octubre: “És important valorar el sentit de la proposta d’intentar obtenir un nou pacte fiscal per a Catalunya que millori els nostres ingressos. El nom que més ha quedat és el de concert, tot i que a mi no m’agrada perquè es tendeix a equiparar-lo al basc i a l’acord foral navarrès. I en cap dels casos pot arribar a ser el mateix que el que podem aspirar amb realisme per al nostre país”. Agitar la bandera per després amagar-la quan convé, aquesta és la divisa convergent.

Aquesta setmana s’ha conegut també la decisió del Govern de Catalunya d’emetre deute per valor de 1.000 milions d’euros amb la intenció que sigui subscrita per particulars. CiU ha criticat aquesta emissió i s’ha atrevit a parlar de fallida de les finances de la Generalitat, oblidant que els governs de CiU van recórrer a operacions similars. Actuant així CiU posa de relleu tant desconeixement com a irresponsabilitat i mala fe. Vegeu al respecte la informació del diari El País. També us interessarà la crònica d’Àngels Piñol “La Generalitat necesitó seis años para tapar los agujeros que dejó CiU”.

Quan estava a punt de publicar el diari, m’arriba la notícia que CiU ha rebentat la negociació sobre la celebració dels debats cara a cara. Si la seva prepotència és tan gran amb les enquestes que s’han publicat fins ara, no vull ni pensar què passaria si arribessin a governar amb una majoria com la que les enquestes els atribueixen en aquests moments. Llegiu la nota oficial del PSC al respecte.

Com a contrapunt val la pena subratllar la bona notícia que ens proporcionava Antoni Fuentes a El Periódico de Catalunya “Nissan estudia fabricar motors elèctrics a la planta de Barcelona” o reflexionar sobre les aportacions d’Enric Llarch “Sociedad innovadora” i Irene Boada “Universitats de primera”.

Sobre Barcelona us convido a llegir l’article de Joaquim Coll “(Des)enamorar-se de Barcelona” i a fullejar l’extra Barcelona d’El País-Negocios publicat diumenge en el que destaquen les informacions sobre l’atractiu des del punt de vista econòmic i empresarial de la capital de Catalunya.

I per reflexionar sobre la jornada festiva d’avui, abans de passar als temes relatius a la política espanyola, considero imprescindible llegir la reflexió de Toni Coromina “Hispanidad y catalanidad”.

Sobre política espanyola us convido a llegir els articles d’Ignacio Escolar “En defensa de las primarias”, José Andrés Torres Mora “La democracia interna y sus enemigos”, Celestino Corbacho “Intervenció a Nova Economia Fòrum”, Ramón Cotarelo “La corrupción que no cesa”, Jesús Caldera “Solo hay un camino, la integración”, l’entrevista a Carme Chacón que li fan Javier Casqueiro i Miguel González a El País i l’article de José Luis de Zárraga “El quinto escalón”, que explica el camí que ha portat a l’actual avantatge de 13 punts i mig del PP sobre el PSOE.

Sobre qüestions relatives a la política econòmica us recomano que llegiu els articles de Joaquín Estefanía “Huelga general de propuestas”, Ramón Jáuregui “8 precisiones a la huelga general”, Josep Oliver “Mercats atents al pressupost” i Vicenç Navarro “Zapatero, ¿el Schröder español?”.

Aquesta setmana s’ha conegut la proposta de reforma de les pensions plantejada pels “100 economistas” de FEDEA, al respecte podeu llegir l’article favorable de Sergio Jiménez “La imperativa reforma de las pensiones” i l’article contrari de Vicenç Navarro “Los errores del manifiesto neoliberal sobre las pensiones de los cien economistas”.

Dijous vaig assistir a la presentació del llibre de Felipe González “Mi idea de Europa”, editat per RBA. En el llibre es troben molts dels materials que finalment van donar lloc a l’Informe sobre el futur de la UE elaborat pel grup de savis presidit per Felipe González. En el decurs de l’acte de presentació Felipe González es va plànyer que els dirigents europeus no haguessin fet cas de l’informe de Wim Kok del 2004 en el que ja es denunciava l’incompliment dels objectius de l’estratègia de Lisboa i s’assenyalaven les necessàries rectificacions. També us recomano que llegiu l’article d’Enrique Guerrero “¿Es la UE un actor global?”.

Sobre política internacional us recomano que llegiu els articles de Sami Naïr “Proclamar el Estado palestino”, Jeffrey Sachs “La creciente crisis moral de Estados Unidos” i Lluís Bassets “Peligrosos y fascinantes mandarines”.

Sobre l’orientació de la política econòmica internacional us convido a llegir els articles de Joan Tugores “Complementarios” (afirmant la necessitat de fer compatibles competitivitat i equitat), Claudi Pérez “¿Sobredosis de austeridad?” (sobre els debats en el si del Fons Monetari Internacional), Lluís Bassets “Devaluaciones competitivas” (sobre els riscos d’una competència deslleial entre Estats) i Joaquín Estefanía “Se busca otro hotel Plaza” (sobre la necessitat de negociar els tipus de canvi entre Estats Units, Europa i la Xina).

En referència a d’altres debats d’interès us recomano els articles de Jean Marie Colombani “El futuro del laborismo”, Walter Oppenheimer “Los ‘tories’ desafían a la clase media al privarla de ayudas a las familias”, Xavier Sabaté “L’Església catòlica i el pluralisme”, Rafael Nadal “Las revelaciones de Sant Benet”, Javier Cercas “La Academia sueca se premia a sí misma” (sobre la concessió del premi Nobel de Literatura a Mario Vargas Llosa), Luis García Montero “Algo va muy mal” (sobre el llibre pòstum de Tony Judt) i l’entrevista a Michel Wieviorka que li fa Josep Playà Maset a La Vanguardia.

I acabo amb la trista notícia de la mort sobtada del dirigent de CCOO Simón Rosado, amb el meu condol per la família i la gent de Comissions Obreres i d’Iniciativa per Catalunya Verds. Podeu llegir l’obituari que li ha dedicat Jordi Guillot “Simón Rosado, el sindicalista tenaz”.

“Perles” del programa del Polònia emès el 7 d’octubre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

PERLES DEL POLÒNIA
- Molt bo. Mas haurà de fer cartells electorals enrotllables si vol incloure no només el seu lema de campanya sinó els seus innombrables “totiques”! I d’on sortirà tot el paper necessari? Es pregunta Oriol Pujol… sembla que la resposta està en la versió “pocket” que farà a partir d’ara La Vanguardia.

- Un 10 per l’actuació d’Albert Rivera, convidat del gegant Xavier Bosch a l’Àgora. I molt bona la idea de subtitolar-lo en castellà, també. El Bosch una mica passat de voltes, no trobeu? O s’adorm o s’exalta…

- Avui, a L’Hora del Lector… els prospectes dels medicaments! Anagrama d’automedicar -> ui toca merda!

ARXIU HISTÒRIC (avui fa un any)
- Mas intentant explicar el cash Millet, és a dir, en què es van gastar els 600.000 leurus a la Fundació Trias Fargas… a banda dʼuna biografia i tot de productes de merxandatge inútils sobre Fèlix Millet pare… és de visionat imprescindible el documental sobre la seva vida en què Fèlix Millet, fill, ja apunta maneres. Veieu en aquest fotograma com Fèlix Millet, pare, renya Fèlix Millet, fill, per haver-li robat un penjol a la minyona.

ALGÚ HO HAVIA DE DIR
- Tots els mercats medievals són idèntics… perdoneu, però algú ho havia de dir!

- El Bruce Springsteen crida massa… perdoneu, però algú ho havia de dir!

LA NOVETAT
- Trinidad Jiménez… Buscant a Zp desesperadament ;)

LA PICADA D’ULLET
- Montilla dissol el Parlament, literalment, amb àcid sulfúric… aquest home, això de les metàfores, li costa…

KA FORT
- Iceta atura Montilla en el moment de “marcar” Montserrat Tura amb les sigles del PSC perquè no s’oblidi de quin és el seu partit… no!!! No la maltractis -diu que la necessitem de número 2! És dona, catalanista, té bona imatge…

LA FRASE DE LA SETMANA
- Joan Puigcercós: “Perdre el poder és un marrón”

LA IMATGE DE LA SETMANA
- Joan Herrera, locomia total.

LA CANÇÓ [Bad romance, Lady Gaga]

[Puigcercós i Herrera] Ohhhhhhhh
Ai, quin marronàs!
[Puigcercós] Ma-ma-marronàs
[Carod] No te’n sortiràs!
[Puigcercós] quin marronàs!
[Carod] Quina pena fas!
[Herrera] Ma-ma-marronàs
Ja em diràs què fas!
Ma-ma-marronàs
Amb tots els cessats
[Puigcercós] Tots aquests paios
Se’n van al carrer
Si no governo,
No sé què en faré
Ai quin merder
Quin marrón
Em menjaré
[Herrera] Director, tècnic,
Sotscap i assessor
He de ficar-vos a un contenidor
De quin color?
Mare meva quina por!
[Carod] Això és el que passa
Quan la cagues massa

Si repetís jo,
Aniria millor
[Puigcercós] Potser podríem pactar amb l’Artur Mas
[Herrera] Això també seria un marronàs
[Puigcercós] No et pensis…
[Herrera] Si tot acaba amb sociovergència…
Ens menjarem els mocs a consciència
[Tots] Ohhhhhhh Ai, quin marronàs

ZW 230 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

Una nova selecció de decàlegs sobre temes diversos que espero que us resultin interessants:

Sobre Màrqueting:

Sobre Gestió i lideratge a l’empresa:

Sobre Ciberactivisme:

Sobre xarxes socials (Twitter, Facebook):

Altres d’interès:

I com sempre, enllaço altres Zona Web amb diferents seleccions: Decàlegs I, Decàlegs II, Decàlegs III, Decàlegs IV, Decàlegs V, Decàlegs VI i Decàlegs VII.

Zona Vídeo (ZV). DonaMcine – Primera edició del Concurs internacional de Curtmetratges Solidaris realitzats per dones sobre dones. DonaMCine és un projecte àudiovisual impulsat per l’Associació Entrepueblos/ Entrepobles/Entrepobos/Herriarte, que treballa en cooperació solidària des de fa més de 20 anys, i la productora Doble Banda, amb una àmplia experiència en cinema i documentals de contingut social.



Cinc articles imprescindibles

diumenge 10 octubre 2010

Tot i que aquesta setmana tinc previst fer l’actualització del meu diari el proper dimarts dia 12, no he volgut deixar passar el diumenge sense fer algunes recomanacions. Aquí teniu els que considero els cinc articles imprescindibles de la setmana:

 


El balanç del president Montilla

dimarts 5 octubre 2010

Ahir, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat, el president Montilla ha fet balanç de la legislatura i ha signat el decret de convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya que tindran lloc el proper 28 de novembre. Podeu veure una ressenya i imatges de l’acte al web de la Generalitat i descarregar-vos l’important discurs del president Montilla.


Montserrat Tura: un nou encert del president Montilla

diumenge 3 octubre 2010

En aquesta actualització setmanal del meu diari a Internet començo per recomanar-vos la lectura de la intervenció del president Montilla en la sessió del Consell Nacional del PSC que va decidir les candidatures socialistes a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Trobareu aquí les llistes del PSC.

Una de les notícies més esperades era qui havia d’ocupar el número dos de la candidatura socialista per la demarcació de Barcelona. El president Montilla ha decidit que ho faci la Consellera de Justícia Montserrat Tura, membre de la direcció del PSC. La seva decisió va ser acollida amb entusiasme pel Consell Nacional del partit. Avui diversos mitjans de comunicació publiquen entrevistes amb Montserrat Tura. Us convido a llegir les que li fan Neus Tomàs a El Periódico de Catalunya i Silvia Hinojosa a La Vanguardia.

Sobre els primers compassos de la llarga campanya electoral i una eventual fragmentació del Parlament us convido a llegir els articles de Pilar Rahola “Cómica frivolidad”, Xavier Rius “Mentides i xenofòbia en campanya” i Ferran Mascarell “Cacofonia o eufonia”.

Aprofundint en el debat sobre el futur de l’autogovern i en les diverses posicions al respecte de les diferents forces polítiques us convido a llegir els articles de Rosa Cullell “La nostra relació amb Espanya”, Francesc de Carreras “¿Ahora toca el concierto?”, el que em va publicar eldebat.cat “Catalunya 2010-2014”, Joan Tapia “El catalanisme fragmentat” i Joan Ferran “CiU y el principio de incertidumbre”.

Sobre els aldarulls a la ciutat de Barcelona el dia de la vaga general us recomano que llegiu l’article de Joan J. Queralt “Violència, no; gràcies”.

Sobre la (sembla) imminent renovació del Tribunal Constitucional us convido a llegir la crònica de Neus Tomàs i Juan Ruiz Sierra “Montilla fica cullerada al TC i hi posa el guardià de l’Estatut” i l’article de Javier Pérez Royo “Fatiga de los materiales”. No vull deixar passar l’ocasió de dir que la incorporació d’Eliseo Aja al Tribunal Constitucional constitueix una magnífica notícia pels federalistes i pels que no coneguin Eliseo Aja només cal recordar que és en l’actualitat el president del Consell de Garanties Estatutàries, que és partidari de la reforma constitucional per aconseguir un Senat federal com l’alemany (Bundesrat) [aquí podeu descarregar-vos una important ponència seva al respecte] i que és l’autor, d’entre d’altres llibres, de l’imprescindible “El Estado autonómico. Federalismo y hechos diferenciales” publicat per Alianza Editorial, segona edició 2003.

Passant ja a temes relatius a la política espanyola us recomano la lectura dels articles d’Ignacio Urquizu “Las primarias, una oportunidad” (tot recordant que aquest vespre sabrem qui ha guanyat les eleccions primàries convocades pel PSM-PSOE) i Manuel Rivas “Un nuevo líder” (crític amb les característiques del lideratge de Rajoy).

Avui el diari El País ha publicat una enquesta d’àmbit espanyol que assenyala que la vaga general ha empitjorat les expectatives electorals del PSOE. Feta en calent, l’enquesta assenyala un avantatge del PP de 14 punts i mig, (PP 43%, PSOE 28,5%).

Sobre la vaga general us recomano que llegiu els següents articles: Celestino Corbacho “En defensa de la reforma laboral”, Vicenç Navarro “La importancia de la huelga general”, Enric Hernández “Dret a la informació”, l’editorial d’El Periódico de Catalunya “Les lliçons de la vaga general”, Manel Pérez “Si la crisis lo permite”, Fernando Vallespín “Cuando todos ganan”, Francisco Balaguer “Huelgas nacionales y políticas europeas”, Salvador Giner “Vaga general: grandesa i servitud” i l’entrevista a Celestino Corbacho que li fan avui mateix L. Abellán i M. V. Gómez a El País.

Trobareu la màxima informació sobre el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2011 a la pàgina del Ministeri d’Economia i Hisenda i us convido a llegir l’article del Secretari d’Estat d’Hisenda Carlos Ocaña “En el buen camino” i les opinions força contrastades de Jorge Calero “Evitar el síndrome de Estocolmo” i Angel Laborda “Reducir el gasto público también es de izquierdas”.

Sobre el debat fiscal i les reformes pendents us convido a llegir els articles d’Antonio Papell “Fiscalitat i ideologia”, Antón Losada “La necessària contrareforma fiscal”, Germà Bel “Y ahora, las pensiones” i Miguel Angel Ariño “Els beneficis no poden ser un ídol”.

Sobre les necessàries reformes econòmiques a nivell mundial us recomano que llegiu l’article de Javier Rojo “¿Seremos capaces?”.

Sobre política europea us recomano que llegiu l’article de Josep Borrell “El govern econòmic europeu” i l’avançament editorial del llibre de Felipe González “Mi idea de Europa” que ens ofereix avui el diari El País.

Sobre política internacional us convido a llegir els articles de José Ignacio Torreblanca “Las tres guerras afganas”, Javier Santiso “El milagro brasileño”, Francisco G. Basterra “Mandela sube al Corcovado” (també sobre Brasil, on es celebren avui eleccions presidencials) i Xavier Batalla “El colono sólo suma” (sobre l’obstacle que suposen els assentaments israelians en els territoris ocupats a Palestina).

Sobre debats més de fons us recomano els articles de Lluís Duch i Alberto Chillón “El espejismo de la identidad”, Juan-José López Burniol “El nacionalisme de Joan Maragall”, Sergi Pàmies “Energúmenos” i Joaquín Estefanía “El tiempo del desconsuelo” en el que recomana diversos llibres que aprofundeixen en l’anàlisi de l’actual crisi econòmica, les seves seqüeles, com sortir-ne i com evitar que es reprodueixi.

“Perles” del programa del Polònia emès el 30 de setembre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

PERLES DEL POLÒNIA

- Els “anti-sistema“ han arribat al plató del Polònia… naturalment, aquí tampoc saben perquè ho destrossen tot, de fet, destrossar és l’únic que fan “per sistema“.

- Eduard Punset entrevista Teresa Forcades, quina gran parella del catalanisme surrealista. Pregunta Punset a Forcades sobre l’últim llibre de Stephen Hawking: “Vostè encara creu que Déu és el principio?” I Forcades ho té clar “no, jo crec que en el principi hi havia els antibiòtics“

- Degut a la vaga del personal de la Sarsuela, els reis i el príncep Felip entren per primer cop a la cuina! És entendridor veure com descobreixen la nevera (en este armario hace frío), el congelador (un armario con nieve, deben de fabricarlo en Baqueira), les paelles (palas metálicas de pádel)… desconcertats davant la torradora o l’expremedor el príncep Felip té un moment de lucidesa “y si preguntamos a Letizia? ella fue plebeya…”

- Pobre Alicia… Rajoy i Esperanza Aguirre l’han posada a prova: qué hacemos con este torero rumano?? Qué pesa más, que sea torero o rumano??

ARXIU HISTÒRIC (avui fa un any)

LA CANÇÓ ˮEl cant dels pàjarusˮ

En veure tot el frau
que empastifa el Palau
i esquitxa la senyera,
en Millet va cantant
i a deternir-lo van
per la porta del darrere.
El pàjaru és gat vell
seʼn fot dels passarells
que lʼomplen de medalles.
Amb gran habilitat
a alguns els ha untat,
però amb les escorrialles.
Partits i fundacions
de voltors i coloms
van rebre molta pasta
Els maletins volant
seʼn vénen i seʼn van.
Déu nʼhi do quin subhasta!
El pàjaru és molt viu
però ja lʼhan tret del niu.
Lʼhan tancat en una gàbia.

ALGÚ HO HAVIA DE DIR
- Girona és maca, però tampoc no tant… perdoneu, però algú ho havia de dir!
- Els piromusicals mai van sincronitzats… perdoneu, però algú ho havia de dir!

LʼESTÀVEM ESPERANT
- Després de la confessió de Mas sobre el fet que de jove havia fumat algun porro, veiem com, a més, el porro li havia donat en Duran (acusica!) i que a sobre els va enganxar el president Pujol!

LA NOVETAT

- Alejo Vidal-Quadras… potser sí que això d’El gato al agua serveix per tenir-los a tots controlats en un mateix programa…

SURREALISTA
- ZP i Cándido Méndez es tiren els trastos pel cap fins les 12h de la nit, final de la vaga, i del partit, així que ara ja es fan tan la pilota mútuament que al final no saps qui va amb qui…
LA PICADA D’ULLET
- Puigcercós demostra a Toni Soler que en realitat és ell qui fa el doblkatge del Tardà, mira mira: “El Polònia potser ja fa massa temps que dura… perdoneu, però algú ho havia de dir!”
KA FORT
- “Catalanista que vola, catalanista a la cassola“. Iceta i Montilla a trets contra els que abandonen el barco socialista… I sinó et disparen et posen un collaret antifugida.. aix.

ZW 229 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.telepolitika.org

Els pròxims dies 4 i 5 de novembre se celebra a Bilbao Telepolitika, el primer Fòrum de polítiques de comunicació d’Euskadi, en la seva II Edició. Amb un format dinàmic i participatiu, Telepolitika pretén apropar l’actualitat en matèria de comunicació política i electoral al públic en general, a empreses, partits polítics, governs i institucions.

Durant dos dies, s’organitzaran diverses taules temàtiques, amb tertúlia i debat obert al públic, que inclouran des de la tasca comunicativa d’un portaveu de govern, a la investigació i estratègia en el disseny de la campanya electoral o la gestió i projecció de la imatge del candidat davant dels electors. En el programa podeu veure els diferents ponents entre qui es troben els amics Yuri Morejón o Xavier Peytibi. La inauguració correrà a càrrec de la Portaveu del Govern Basc, Idoia Mendía.

Els integrants de Telepolitika – Fòrum sobre polítiques de comunicació són acadèmics, investigadors i professionals de la comunicació política procedents de: AVASCOP-EAPE, Euskobarómetro, la Facultat de Ciències Socials i de la Comunicació i Yescom Consulting – Comunicar es Ganar. Aquí teniu alguns dels vídeos de la I Edició. La inscripció és oberta i ofereix descomptes si es realitza abans del dia 22 d’octubre. Podeu seguir també tota la informació relacionada amb aquest Fòrum a Twitter i Facebook.

Per acabar, en el context de la comunicació política us presento el widget “Parlament 2.0”, una eina molt senzilla per conèixer de primera mà l’activitat online i quines eines utilitzen els diputats i diputades del Parlament de Catalunya, així com d’on són i de quin partit. Aquí teniu les FAQ’s associades.


Catalunya 2010-2014

divendres 1 octubre 2010

Catalunya 2010 – 2014
eldebat.cat, 1.10.10

Per als socialistes catalans el futur de l’autogovern de Catalunya rau en la defensa de la integritat de l’Estatut acordat entre el Parlament i les Corts Generals, aprovat pel Congrés i el Senat per majoria absoluta i aprovat en referèndum per la ciutadania de Catalunya, i per impulsar l’Espanya plural i l’evolució federal de l’Estat de les Autonomies, que haurà de culminar, quan es donin les condicions adequades, amb la reforma de la Constitució de 1978 per assolir, entre d’altres fites, un Senat federal.

Som catalanistes i federalistes. Volem defensar amb la màxima fermesa l’autogovern de Catalunya per la via del diàleg i l’acord amb la resta de pobles d’Espanya, cercant la màxima unitat Catalunya endins i la millor entesa Catalunya enfora. Com ha dit el president Montilla no volem ni aventures, ni falses dreceres, ni invents, ni molt menys passes enrere. Volem refer el pacte estatutari i enfortir el pacte constitucional.

No volem ni enganyar ni enganyar-nos, no volem perseguir falses quimeres ni espantalls, es diguin dret a decidir, concert econòmic, administració única o referèndums amb una o vàries respostes. Volem tocar de peus a terra i assolir el màxim nivell d’autogovern i el millor finançament de la història amb els instruments que estan al nostre abast. No volem sotmetre al nostre país a tensions insuportables ni a un desgast innecessari. No volem atiar la divisió interna i l’enfrontament amb la resta d’Espanya. No volem canviar la senyera de tots per la bandera estelada d’una part del país. No volem crear falses expectatives ni proposem fugides endavant com la del concert econòmic. El nostre model és l’estatutari i no renunciem a seguir millorant per aquesta via el finançament de la Generalitat. Creiem que és temerari donar el nou Estatut per amortitzat en favor d’altres vies incertes. I ens manifestem radicalment contraris a qualsevol iniciativa que se situï fora de la legalitat. El que cal és prosseguir amb tenacitat i fermesa el camí traçat. Això és el que proposem als ciutadans i ciutadanes de Catalunya per als propers quatre anys.


Corbacho en defensa de la reforma laboral

dilluns 27 setembre 2010

En defensa de la reforma laboral
Les noves regles dotaran el nostre mercat de treball de la flexibilitat i adaptabilitat que necessita
CELESTINO CORBACHO, ministre de Treball i Immigració
EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 27 de setembre del 2010

Una de les crítiques que rep aquesta reforma laboral és que s’ha esperat dos anys per portar-la a terme. No és veritat, no fa dos anys que s’espera, sinó dues dècades, perquè el nostre model laboral ha experimentat poques variacions durant l’últim quart de segle. La reforma laboral, fora d’això, és un dels motius que ha portat els sindicats a convocar la vaga general de dimecres.

Fa uns dies, en un debat públic, una persona que havia ocupat altes responsabilitats en l’àrea econòmica dels governs del PP reconeixia que algunes de les mesures que conté la reforma laboral s’haurien d’haver incorporat a la nostra legislació a principis de la dècada, quan el PP governava a Espanya. Actualment, durant la tercera, i més intensa, crisi econòmica des de la transició democràtica, hem comprovat, una vegada més, que el model exigeix canvis. I ara el Govern ha actuat anteposant aquesta clara necessitat del nostre mercat laboral a la comoditat de no afrontar les reformes imprescindibles.

La rapidesa i espectacularitat en la creació d’ocupació a Espanya en els períodes de creixement econòmic -2.802.000 llocs de treball creats entre l’any 2004 i el 2008- és només comparable a la rapidesa i espectacularitat de l’increment de la desocupació en el moment de la recessió: 2.008.000 persones han perdut el seu lloc de treball entre l’any 2008 i el 2010.

¿Per què un país capaç de crear aquestes altíssimes taxes d’ocupació s’enfronta a un increment exponencial de la desocupació? Si existeix un factor capital per obtenir la resposta, aquest és el pes del sector de la construcció en el model productiu espanyol.

Òbviament, no és l’únic factor; és pertinent pensar que el baix valor afegit que genera el turisme de sol i platja o que l’escàs creixement de la nostra productivitat els últims 20 anys també hi influeixen, però l’elevada taxa d’atur d’Espanya és conseqüència directa de la denominada crisi del totxo. Les estimacions indiquen que més de la meitat de les persones que han perdut el seu lloc de treball durant la crisi provenien del sector de la construcció.

És obvi que necessitem un altre model econòmic, i que aquest no es pot construir amb les antigues eines. Estem en una economia oberta, globalitzada i competitiva. Lògicament, si pretenem que la nostra economia pugui competir i es pugui internacionalitzar, necessitem nous instruments.

La reforma laboral aporta algunes de les eines que ens permetran construir uns fonaments sòlids per al nostre nou model econòmic. Per exemple, la reforma dotarà el nostre mercat laboral de la flexibilitat i adaptabilitat que necessita. Però que ningú confongui la flexibilitat amb la precarietat, que ningú es pensi que adaptabilitat és sinònim de complaença.

Tots tenim al cap com es van garantir els llocs de treball i la continuïtat d’una factoria automobilística catalana. La modificació de les condicions de treball, acordades de manera exemplar entre empresa i treballadors, va evitar una bona part dels acomiadaments i va garantir l’adjudicació de la fabricació d’un nou model. Actualment, aquell acord ja està donant fruits i la firma automobilística crearà nous llocs de treball.

La reforma permet al nostre mercat laboral guanyar en adaptabilitat, perquè el teixit productiu sigui tan flexible com les circumstàncies exigeixin i que treballadors i empresa decideixin. Perquè la reforma laboral reafirma que els acords són el camí perquè les modificacions de les condicions de treball que s’estableixin siguin fruit de la negociació i tinguin com a objectiu garantir els llocs de treball.

Però la reforma té vocació de ser, a més a més d’una llei ja vigent, un punt de partida. Té voluntat i potencial per convertir-se en la base per al desenvolupament d’un marc de relacions laborals adequat per al segle XXI. És per aquest motiu que inclou una apel·lació que els interlocutors socials, en exercici de la seva autonomia col·lectiva, acordin en un termini de sis mesos una reforma de la negociació col·lectiva en el marc de la negociació bipartida que estan desenvolupant en l’actualitat sobre aquesta matèria.

Aquest és el següent repte del nostre marc de relacions laborals: adequar la negociació col·lectiva laboral, que la Constitució consagra, a l’àmbit bipartit entre els representants dels treballadors i empresaris. Tinc la convicció que els interlocutors socials afronten aquesta negociació amb la responsabilitat necessària per dinamitzar el mercat de treball i afavorir l’ocupació.

És necessari que, una vegada aprovada la reforma laboral, i amb aquest horitzó de sis mesos, les organitzacions empresarials i els sindicats representatius reprenguin la voluntat expressada en l’acord sobre negociació col·lectiva, firmat pels interlocutors socials el mes de febrer passat.

Potser aquesta setmana els esdeveniments ens desbordaran, però en cap cas haurien d’alterar l’objectiu expressat tant en la voluntat de l’acord bipartit com en la reforma laboral. La ciutadania exigeix a tots els interlocutors que tenen responsabilitat en l’àmbit social que creïn les condicions per donar resposta tant a la situació actual de l’economia com als principals problemes que el nostre mercat laboral arrossega des de ja algunes dècades.