28N: 13 dies

20:03: Bé Marçal Sintes en aquest apunt ràpid: Préssecs, vídeos i bon rotllet.

Ahir sentia Montilla com assegurava que el que de debò planeja CiU és col·locar Rajoy a la Moncloa i Zapatero va tornar a constatar que la política catalana és rara, raríssima, ja que feia tan sols una estona, mentre sucava el croissant, havia cregut entendre que el que havia de dir és que Mas i els seus són com un préssec, ortodoxos autonomistes per fora, però rabiosos independentistes per dins. Potser, mentre Montilla encara feia el míting, Zapatero va tenir un fugaç record per al cap de campanya del PSC, Jaume Collboni, que a l’abril va opinar que convidar-lo a ell perquè els donés suport no era «el més prudent del món». És clar que també va ser Collboni qui va anunciar una campanya constructiva i de bon rotllet i després els socialistes han insistit en l’estil tradicional, aplicant-se a anunciar llops ferotges i ficar el dit en tants ulls d’altri com es pugui.

Ah, les contradiccions en campanya. Quin gran invent. O no.

19:55: Nou post a El Pati descobert: Llistes electorals paritàries? La resposta és sí però amb matisos.

19:49: Aquest és el tweet que confirma el que comentava sobre Puigcercós.

Puigcercós_content

16:11: Puigcercós segueix practicant l’art conegut com “vull sortir en portada i vull que sigui ja”

Patim sis vegades més inspeccions que Andalusia

15:06: Respecte les enquestes publicades aquest matí em quedo amb el que diu Àngels Pont, directora de GESOP.

Tot i que no són previsibles grans canvis durant la campanya, en alguns electorats hi ha molta incertesa, la qual cosa farà que el seu comportament final sigui molt important en la distribució dels escons. Aquesta incertesa afecta els partits del govern, sobretot el PSC, però encara més ERC. Constatem que tant un com l’altre milloren substancialment les seves opcions quan a la intenció directa s’hi sumen els que simpatitzen amb ells, però que encara no han decidit anar a votar. El PSC té més indecisos i un electorat desmotivat per anar a les urnes, però alhora té uns votants més fidels que els republicans «encara que sigui des de l’abstenció». És a dir, els socialistes tenen una part relativament important del seu electorat que no els serà infidel, no anirà a votar una altra opció, però que ara mateix necessiten una bona raó per votar aquell que els agradaria votar.

Podeu llegir la resta aquí.

14:50: Els nous catalans van a les urnes. L’Avui continua amb els seus reportatges, en aquesta ocasió es tracta d’una trobada amb membres de les llistes nascuts a fora de Catalunya.

10:52: Allò que deiem.

Buenafuente_campanya

09:50: Tenim novess enquestes de Rac1 i El Periódico. Res de nou sota el Sol, o això sembla. Al migdia si tinc temps les comentem.

tercer_racometre

Per cert, del poc que he llegit de premsa em quedo amb aquest article: De la tragèdia grega a la Sarsuela.

José Montilla i Joan Puigcercós fan un equilibri molt divertit aquests dies. I és que utilitzen discursos oposats que es donen cosses de cavall, però alhora eviten enganxar-se, prendre’s com a rivals. El líder del PSC s’escandalitza davant de l’independentisme (de CiU) i es presenta com l’antídot, i el president d’ERC remarca en sentit contrari l’independentisme i la convocatòria d’un referèndum. Però encara és hora que Montilla situï Puigcercós en la diana de les seves crítiques en un míting. Ni ho ha fet, ni ho farà perquè han governat junts. I només pot seguir de president si es reedita el pacte.

Resulta obvi, sí, però ningú ho havia dit fins ara.

28N: 14 dies

17:06: Premi a la frase “fora de to” del dia (PxC a banda) per Joan Puigcercós.

El régimen tributario español esta yendo en contra de las empresas catalanas. Cada día cuántos empresarios de Cataluña tienen en su casa instalado a un inspector de Hacienda cuando Madrid es una fiesta fiscal y en Andalucía no paga ni Dios.

#etfelicitofill

16:53: Mal asunto els diumenges per la tarda. Per la campanya i per qualsevol altra cosa. No ho dic jo, ho diu en Joaquim Nadal.

QuimNadal_diumenge16:43: Bon article d’Emili Bella. “Entre les JERC i les NNGG”. De com les joventuts dels dos partits pugnen pel novè escó per Barcelona.

16:10: Resum dels actes centrals d’aquest matí.

  • Montilla: “Catalunya no ha tingut mai tant nivell d’autogovern com fins ara” i ha definit CiU com “Llops disfressats amb pell de xai que ja van votar dues vegades la investidura de José Maria Aznar”.
  • Mas i Duran: El PSOE i el PP volen una Catalunya “dèbil, grisa, sense tremp, desanimada i confosa”
  • PP: presenta el seu “Compromiso de Barcelona” una sort de pacte del tinell a la genovesa.

No ha donat gaire més de sí el tema. En general es diria que la campanya està sent d’un perfil baix, sense grans cops d’efecte, i amb la sensació de que está todo el pescado vendido.

Esperem que es vagi animant.

12:38: ZP i Montilla minuts abans de començar el miting.

ZP i Montilla

Via fetsandtwitts

12:35: Un anàlisi més relaxat i informal dels spots de campanya al bloc del Jorge Galindo.

Respecte l’spot del PSC “WTF. No, en serio. WTF. Desconcertante”, del d’ICV “Ritmo, relato, idea, neohippies. Bien” i el de Solidaritat Catalana “Demagogos, pero graciosos”.

11:55: Anna Simó ens anuncia el quartet titular d’ERC pels debats amb desconnexions territorials demà a l’Àgora. Curiositat, 3 dels 4 representants tenen twitter.

Anna Simó_tweet11:48: Confirmat. L’acte d’Artur Mas a Banyoles és d’allò més familiar.

Banyoles_CiU

Via un tweet d’Elisabet Casamitjana.

11:28: Aquest matí el focus estarà a Viladecans, al miting de Montilla i Zapatero. Com no, al Baix Llobregat sembla que la capacitat de mobilització dels socialistes no ha baixat.

Per la seva banda, Artur Mas serà a Banyoles en un acte de benestar i famílies junt amb el candidat per Girona, Santi Vila.

11:20: Ahir Montilla comparava CIU amb un préssec i avui Jaume Collboni tuiteja que ha repartit préssecs entre els periodistes que segueixen la campanya del PSC. Acte seguit, Marc Güell, periodista de Rac1, ens ho confirma amb un tuit amb foto inclosa.

Collboni_préssecs

Aquells petits detalls.

10:50: Entrevista de Manuel Cuyás a José Montilla. Sempre he pensat que és positiu poguer comprovar el costat més humà dels polítics, i més si es tracta d’algú aparentment tan hermètic com el candidat socialista.

En la seva conferència al Romea va parlar de la seva primera dona. Va explicar que s’havia mort aquest estiu. Es va emocionar. “Ho vaig sentir molt. Tot i estar separats teníem bona relació. És estrany, oi?” Hi pensa, en la mort? I en un més enllà? “Jo no vaig a missa però tinc un sentiment de transcendència i em sento immers en la religió cristiana. Independentment de creences, penso que tothom hauria de llegir la Bíblia. La mort no em fa por. Em fa por arribar-hi en males condicions. Molts dels que s’oposen a l’eutanàsia canviarien d’opinió si tinguessin un familiar vell que patís de manera irreversible”.

10:43: Més recull de premsa: El tercer, en discòrdia, ¿Cuándo se estropeó Catalunya, Zavalita?, ADN convergente, Homenatge a Berlanga, i poca cosa més. Molt poca.

10:30: Lluís Bou fa un bon reportatge amb els números 2 de cada candidatura.

Barcelona. Fotografi

Els segons en la gran cursa catalana.

El número dos de les llistes electorals és el yin del yang, el contrapès, el complement. Per això les direccions dels partits rumien tant qui posen de segon, sabent que se’ls miraran amb lupa. En cas de patacada electoral, abans es veia en el número dos el relleu natural a la direcció. Però com que els partits n’han après, quan van mal dades ara ja mai no posen de segon qui pugui ser el futur adversari del líder portes endins. El segon de les candidatures és un món de matisos.

Interessant.

10:15: Comencem el dia amb un post de la Sandra Bravo on analitza els diferents programes. Una senyora currada d’article que val la pena llegir amb calma.

28N: 15 dies

18:51: Tanco la paradeta que un vol descansar. Demà al matí més.

18:45: Bona perspectiva la que dóna Rac1 a través del seu perfil de twitter especial per les eleccions. Van fent RT’s dels redactors que cobreixen la campanya, i en treuen bones perles com ara:

rac1rac2

13:10: De l’article ‘El 28-N encara no aixeca passions’ que enllaçava fa una estona:

Una cosa similar passa en la resposta sobre quin és el dia de les eleccions. El 65,6% dels enquestats encerten, cosa que tot i estar lluny del que seria acceptable a aquestes altures del partit és el doble del que es va registrar fa dos mesos. Un alleujament relatiu si es compara amb el resultat de la pregunta sobre les propostes dels partits. Set de cada 10 entrevistats admeten que no en coneixen ni una. Un cero patatero per a la reflexió col·lectiva que s’agreuja si es té en compte que entre els pocs que estan informats la iniciativa més comentada és especialment òbvia: crear ocupació.

Aquesta és la Catalunya real. La que sap que el 29-N hi ha el clàssic i que sent molt soroll per un event que es produeix el dia abans tot i que no acaba d’entendre ben bé perquè.

12:48: Post de l’Albert Medrán, qui si no, analitzant els spots de campanya: Esgarrapar vots amb un spot electoral.

12:40: En el que sembla un avantmatx d’una possible enquesta que sortirà demà, GESOP presenta algunes dades sobre el comportament electoral dels catalans. Alguns bullets:

  • El 70% afirma, en pregunta tancada, que votarà el 28N.
  • La cuina de GESOP, en canvi, diu que l’expectativa de participació ronda el 50%.
  • Un 73% reconeix ignorar les propostes dels partits.
  • El 44,5% es mostren poc o gens motivats davant els comicis.
  • El percentatge de mobilitzats, 55,4%, és 7 punts superior respecte al setembre.
  • El 65,6% acerten a dir la data de les eleccions. Un 50% més que fa dos mesos.

Recomano, i molt, els dos articles que analitzen totes les dades: Un home, dos vots i El 28-N encara no aixeca passions.

12:20: Gairebé m’oblido. Molt interessant el post del Juan Víctor Izquierdo a Electoralia: Polítics d’Estat.

Ni la abstenció, ni el vot en blanc, ni el vot nul estan fent res per canviar la classe política. [..] Polítics de veritat, idees de veritat, noms i cognoms que puguem reconèixer, que puguem votar un a un i a qui puguem demanar explicacions. Individuals que facin un grup, un grup que lideri un país, un poble. Polítics d’estat, polítics ‘glocals’. En definitiva, llistes obertes i campanyes de veritat i no de circ.

Pim, pam, pum.

12:10: Articles de premsa. Ellos también pueden, (¡y hay uno que quiere!), Votants a la recerca d’un partit, Molt més que un termòmetre, Les altres eleccions del 28-N, Valientes, desnudos y sonrientes.

12:00: Repàs del que està donant de sí la campanya a la blocesfera.

En Pau Canaleta actualitza el seu llistat d’eixos de campanya, en Toni Rodon de El Pati Descobert tracta d’explicar perquè el PSC ha perdut, o pot perdre, una part important del seu electorat de 2006 a L’hègira socialista. Per la seva banda en Carles Banús ens explica com és una campanya d’un militant de CiU per dins, el mateix sembla que faran per la banda socialista la Jordina Freixanet i el Paco Aranda. Per últim en Roger Fort fa un exhaustiu repàs a l’inici de campanya.

10:16: Comencem el primer cap de setmana de campanya amb un vídeo força còmic que simula un 29N en el que el Tripartit guanya les eleccions per un sol vot. Es presenta en aquesta web.

28N: 16 dies

17:56: Spot de campanya del PP. Era previsible: vendrá el lobo feroz en forma de pacte entre CiU i ERC per la independència, i a l’atur continuaràs.

15:50: Aquesta frase és el millor que se’n pot treure de l’entrevista de Carmen de Rivera a l’Oracle de Xavier Grasset.

“Matthew tu parles des d’una perspectiva anarquista.”

Així estem.

15:02: De moment el titular del dia, enquesta a banda, és el que ha donat Mas aquest matí al Majestic.

“El tripartit presumeix molt que ho deixarà tot pagat. Sí, però és clar, amb un deute de 40.000 milions d’euros. Tres o quatre anys enrere aquest deute era menys de la meitat [..] Si s’endeuta fins a les orelles és clar que ho deixarà tot pagat, però a canvi que totes les generacions futures dels ciutadans d’aquest país estiguin hipotecades molts anys”

14:50: Nova enquesta del CIS. CiU continuaria com a clar guanyador i com a novetat no entraria cap de les noves forces polítiques que s’hi presenten. Us recomano l’anàlisi del Jorge Galindo al seu bloc.

10:20: Petit incís per posar el que és, per mi, el tweet del matí. I que em perdonin els periodistes. O no.

Canaleta_periodistes

08:55: Comentari ràpid per enllaçar un periodista tuitaire: El horóscopo del mago Twitter.

Miting_Mas

08:40: Segons twit.cat, tot sembla indicar que ja estem en campanya. Dels 10 hashtags més utilitzats entre els tuitaires, 8 tenen a veure amb les eleccions, i els altres dos, uns clàssics, no es descartable que també es facin servir en aquest context.

Articles destacables de bon matí: Calendari d’advent, La vida secreta de las patatas, Els nous aspirants, ¿Remuntarà el PSC?, ‘Més difícil encara, Mas’, Combatiendo al hombre invisible, La foguera de les obvietats, ¿Un PP independentista?, Remontada o goleada.

Per cert, a Eskup diuen que em fan la competència en això del seguiment de la campanya. Us recomano que hi feu un cop d’ull.

Al migdia més, i potser millor.

28N: 17 dies

00:05: I ja hi som. Confeti, cançons de campanya, ànims, crits de suport i tot el repertori habitual. La campanya ha començat. Queden enrera els preparatius, les previsions, els anàlisis i els analistes.

Ara només queda una paraula, un verb. Mobilitzar. Rodes de premsa, kilòmetres, trobades, dinars sectorials, kilòmetres, trobades territorials, mitings, kilòmetres debats a 6, últimes enquestes, mitings centrals, mitings finals, i ja hi serem, el 28N.

Es farà etern o serà un sospir però toca seguir-la d’aprop i tractar d’entendre el millor possible aquest artefacte complicat i llunyà que es diu política. En aquestes estarem en la mesura que poguem.

Bona nit.

23:42: Cada vegada més a aprop de la hora 0, i els actes de tots els partits van in crescendo.

23:25: Perquè entenguem la magnitud de tot plegat. Mentre Montserrat Capdevila penja una foto dels instants previs al miting del PSC, Carles Bassaganya, d’ERC, en puja una altra de la petita roda de premsa de l’alcaldessa de Ripoll en aquesta localitat. A tot arreu, a l’instant, des de tots els angles.

23:16: Ernest Benach fa una mica de fotògraf no oficial de l’acte d’ERC a Reus. En uns minuts ha pujat fins a tres imatges (1, 2, 3)

23:11: Molt fan dels jocs de paraules de Duran i Lleida.”Menys atur, més Artur”.

23:04: Xavier Trias reprodueix un discurs que crec es convertirà en un clàssic durant la campanya.

“Les enquestes són favorables, marquen una tendència, però encara falta treballar, treballar i treballar”

23:01: Sento posar-me pesat però, què coi, aquest és el meu bloc. El que està passant ara mateix als diferents actes, no només als mitings centrals, i tota la informació que aquests estan generant a les xarxes socials, escapa a l’abast (i la comprensió) de la majoria de mitjans. I jo que me’n alegro.

22:54: Ara sí, comença el miting de CiU. Haurà de ser una hora i pico de discursos fins que la mitjanit. La resta de partits sembla que s’ho estan prenent amb més calma.

22:40: La festa de CiU ja ha començat, ho podeu seguir en directe al web del partit. Mentrestant Artur Mas fa el seu cameo a Polònia en rigurós diferit.

22:29: Preciosa versió del “Yo la tengo más grande” a partir dels assistents que hi ha (o no hi ha) als diferents actes. Twitter també és testimoni de que la batalla política es juga fins a l’últim detall. D’acord. No canvia res, no significa res, però com diria aquell, tot distreu.

22:25: El leimotiv d’aquest seguiment que intento fer al bloc està perfectament resumit en aquest tweet del Guillem. Disfrutem!

leivmotiv

22:20: CiU organitza l’acte a Pl. Catalunya, el PSC ho fa al Pavelló Itàlia de la Fira de Barcelona, ERC es desplaça al Pavelló Olímpic de Reus, ICV a Lleida, el PP ho farà al Pavelló de la Illa amb la presència de Mariano Rajoy, i Ciutadans ha escollit el Palau de la Música com a lloc simbòlic per l’acte d’avui.

22:08: Última actualització abans de que comencin els actes d’inici de campanya. Els mitjans continuen expectants i el twitter ja mostra bona part del potencial que molts li suposàvem. De fet, és a twitter on hi trobem les primeres imatges dels actes de CiU, PSC, PP i ERC.

19:19: Continuem amb el 2.0. En Janquim ens avisa de que el 3cat24 publica les entrevistes amb els caps de campanya 2.0 de cada partit. Aquí teniu els enllaços: Jordi Cuminal, Jordina Freixanet, Ignasi Llorente, Juan Milián, Marc Rius i Jordi Canyas.

19:13: Entre els missatges dels candidats als seus perfils a Facebook, crida l’atenció el d’Albert Rivera que anima als seus  “rebeldes” a que duguin a terme una enganxada de cartells 2.0.

Facebook_Albert Rivera

19:03: I parlant de finances el que sembla que té més problemes és Carretero, que ha demanat als seus militants que adelantin el pagament de la quota del pròxim semestre per tal de poguer fer una campanya digne.

18:54: La crisi també es nota en campanya. Els partits gastaran un 14% menys de mitjana. En total més de 12 milions d’euros que es reparteixen de la següent manera:

  • CiU: 3,25
  • PP: 3
  • PSC: 2,9
  • ERC: 1,87
  • ICV: 1,1
  • C’s: Entre 200.000 i 250.000.

17:35: Aquests dos blocs de La Vanguardia, “En la caravana de José Montilla” y “En la caravana de Artur Mas”, tenen tota la pinta de convertir-se en una de les millors fonts a partir de demà. Els seguirem.

16:50: M’ho acaba de recordar un tweet d’en Guillem L. Bonafont, ERC va presentar ahir el seu spot de campanya.

16:10: Definitivament, i a l’espera de que els mitjans es posin les piles, twitter és la font. El candidat socialista, José Montilla, ha triat aquesta eina per anunciar en primícia el que anomena “els 5 compromisos per Catalunya”. Podeu seguir-ho a través del perfil @fetsandtwitts.

Per la seva banda CiU ha posat en marxa una aplicació a Facebook, el joc dels Cativistes. El primer d’aquestes característiques que es porta a terme a les xarxes socials i just abans de començar la campanya.

15:50: Llegeixo en un tweet de Dolors Camats que Iniciativa ha presentat el seu spot de campanya. El resum seria: escorats a l’esquerra i a veure-les venir. No és mala idea. Ah, i la música de fons està molt ben triada.

15:10: Nova enquesta de l’Insitut Opina per la Cadena Ser.

Dades:

  • CiU obtindria un 42% dels vots i uns 65-66 diputats.
  • PSC 18% i 30-32 diputats.
  • El 80% dels catalans creu que és necessari un canvi i el 60% aposta per un govern de CiU.
  • El PP té la candidata pitjor valorada però obtindria un 11% dels vots i tornaria a ser el tercer partit de Catalunya.
  • La fidelitat de vot del PSC es troba al 43%. El 35% dels que van votar Montilla ara estan indecisos.
  • CiU obtindria 38 dels 85 diputats per Barcelona, 11 més que fa quatre anys. PSC en pot perdre 6 i ERc 7 dels 11 que va aconseguir el 2006.

Les reaccions a l’enquesta han anat en la línia dels últims dies:

Artur Mas, “si ens creiem les enquestes estarem a prop de la derrota”, i Miquel Iceta, “fa 15 dies teniem enquestes pitjors. El nostre electorat està cada vegada més mobilitzat”. Més els hi val.

13:50: Joel Joan, actor i activista polític a temps parcial, pronostica que Solidaritat conseguirà 10 diputats, millora la perspectiva d’ERC donant-li 18  i aposta per a que Reagrupament també obtindrà representació amb 3 diputats. Això faria un total de 31 diputats independentistes al Parlament. Nostamal.

13:04: Spot de campanya que han presentat fa una estona les joventuts socialistes. ‘Hi ha moltes formes de fer-ho. Tu esculls la teva’ Parlen de votar. Crec.

13:00: Marc Rius, cap de campanya d’Iniciativa, aquest matí al debat de Rac1.

“Senyor Cornet, jo li proposo un debat entre vostès i un immigrant. [...] ‘Miri, escolti, ara quan acabi el debat, torni a casa’. Estaria bé.”

11:42: Ah, sí, lo del derbi, que al final es juga el dilluns 29. És de sentit comú. L’huracà mediàtic hagués estat completament insostenible.

11:40: Sembla que els mitjans es posen les piles per fi. La Vanguardia i el 3cat24 expliquen el seu desplegament, i l’Avui també té llest el seu canal d’eleccions. Per falta d’informació no serà, no. Esperem que a més sigui de qualitat.

11:30: Ahir llegia aquest post que vaig escriure al gener sobre quins pensava que serien els 5 eixos d’aquesta campanya. Em dono compte que, llevat de que li vaig donar més importància a Laporta de la que finalment sembla que tindrà, tampoc anava gaire desencaminat. No era difícil.

Fa una estona tots els caps de campanya han participat en un debat a Rac1 on han deixat força clar que els tirs aniran més o menys per on intuíem. Potser la única novetat és la que ja va avançar en Pau Canaleta fa uns dies, l’eix del canvi, que CiU porta per bandera.

La resta si fa o no fa s’emmarquen en els temes que ja coneixiem. La crisi i com afrontar-la, la independència i com arribar-hi, la immigració i com no fer-ne demagògia (o sí), etc.