Fil dels
Apunts
Comentaris

La meva tornada a Girona des de Helsinki s’esa convertint en un laberint kafkià. Primer la vaga de Finnair, després el mal temps (per exemple, aquí segueix nevant sense parar) i ara, després que ja tenia un bitllet per aquest vespre, la vaga salvatge dels controladors espanyols ha acabat convertint la situació en un malsòn. Com que es tracta d’un malsòn que afecta centenars de milers de persones això pot durar molts dies. És increible que gent sensata, que té en la seva feina habitual la vida de molta gent a les seves mans, es pugui arribar a comportar d’aquesta forma! Tot plegat fa que jo, ara mateix, no tingui ni idea de com ni quan tornar a Girona. Els telefons d’atenció als clients estan bloquejats a tot arreu.

Abans que comencessin les complicacions, hem fet una bona feina pel Consell d’Europa, gràcies a la col.laboració de les autoritats finlandeses. Tinc temps, mentre espero, de recollir en aquest blog algunes de les qüestions sobre les que hem treballat:

Monitoring of local and regional democracy in Finland

[26/11/2010 15:00:00] A monitoring mission to assess the state of local and regional democracy in Finland is being carried out to Helsinki, Mariehamn and Kouvola from 30 November 2010 to 3 December 2010. Congress Rapporteurs Pia Bosch I Codola (Spain, SOC) and Jean-Louis Testud (France, EPP/CD) will meet Minister for Public Administration and Local Authorities Tapani Tölli, President of the Supreme Administrative Court Pekka Hallberg, Governor of Aland Peter Lindbäck and Speaker of Alands Lagting Roger Nordlund, as well as Mayor of Helsinki Jussi Pajunen, Mayor of Kainuu Alpo Jokelainen, Mayor of Uusimaa Ossi Savolainen, and Rakel Hiltunen, President of the Association of Finnish Local and Regional Authorities (AFLRA). Meetings are also scheduled in the Finnish Parliament. Photo: Congress Rapporteurs Pia Bosch I Codola (Spain, SOC) and Jean-Louis Testud (France, EPP/CD) meet Minister for Public Administration and Local Authorities Tapani Töll

En la foto ens veieu amb el Ministre de Finances finlandès, amb qui ens varem reunir el dimarts. L ‘objectiu de la nostra visita és fer l’informe de seguiment de l’estat de la democrácia local i regional a Finlàndia del Consell d’Europa. Com que en aquest moment està en curs una reforma de l’administració local, la valoració d’aquesta ha ocupat una part important del nostre treball.  Pels finlandesos, com per altres paisos escandinaus, la democràcia local, la democràcia municipal, és un dels eixos més importants del seu sistema polític. Per ells l’espai local, el més proper al ciutadà és el que garanteix la qualitat democràtica del seu sistema polític. Aquest principi està recollit en la Constitució i gelosament protegit per totes les instàncies, tal com varem comprovar amb l’equivalent al defensor del poble, i amb la trobada amb el President del Tribunal Suprem. Per això els preocupa molt que una reforma que veuen necessària per millorar l’eficiència en la prestació dels serveis municipals, en especial dels serveis socials ,  sanitaris i educatius, pugui allunyar el lloc de presa de decisions de la ciutadania. Mantenir l’equilibri entre eficiència i qualitat en la prestació dels serveis públics i presa de decisions propera a la ciutadania és el repte. Per ells, el secret de la qualitat de la seva educació té a veure amb que es tracta d’un servei municipal que gestionen les autoritats locals amb una estreta col.laboració de les famílies, que participen directament en la gestió de les escoles i, fins i tot, en la gestió del personal de les mateixes. Per les mateixes raons que els preocupa la reforma no els agrada massa la idea de transferir poders municipals a estructures regionals, que, de moment, no els atrauen.

I fet aquest brevíssim resum, tornem a la dura realitat de intentar tornar a casa enmig d’un caos monumental. Paciència i bon humor seran imprescindibles per passar els properes hores!!! Per cert, llegiu el blog den Donaire. Reflexions interessants

Una de les qûestions

Us reprodueixo aquí, pel seu interès, l’editorial de “Nou cicle”, sobre la situació actual del socialisme català:

Editorial de “Nou Cicle”: Un nou començament del socialisme català

Per Raimon Obiols | 30 November, 2010

El PSC ha estat derrotat de manera inapel·lable a les eleccions catalanes del 28 de novembre de 2010. Encara que no ha tingut l’efecte brutal de la derrota de 1980, quan tothom donava per suposada la seva victòria. Ara la derrota, en un o altre grau, estava anunciada a tort i a dret per totes les enquestes i la seva digestió havia començat feia un cert temps.

Algunes causes estaven cantades. La greu crisi econòmica internacional, amb les recents mesures d’ajustament del govern socialista de l’Estat, mossegava durament en els sectors més febles, en els tradicionals jaciments de vot socialista. No tan sols: la crisi, amb les seves causes i conseqüències més visibles, decebia greument la gent d’esquerres que, de moment, tan sols constatava la impotència del poder democràtic davant els designis d’uns poders financers globals absolutament determinants i fora de mare.

Al seu torn, la truculenta sentència del Tribunal Constitucional, havia mutilat greument l’Estatut pactat a les Corts Generals, promulgat com a llei orgànica de l’Estat i referendat pels catalans. Amb això, per via extraparlamentària, guanyava la partida el nacionalisme espanyol, sense que quedés gens clar de quines maneres i amb quin calendari podia reparar-se l’estropici.

Més encara: la sentència semblava liquidar la distinció constitucional entre regions i “nacionalitats”, és a dir, la pedra angular sobre la qual era imaginable, des de la transició, una futura evolució federal de l’Estat que permetés el degut encaix de les nacions històriques, que el tragués del seu caràcter uninacional, per fer-ne un Estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic, i per dotar-lo d’un model federal més o menys equivalent a l’alemany. La sentència, efectivament, semblava desmentir el mateix pacte constituent de 1978 i, amb ell, esclar, el projecte federal del PSC, que passava a ser, a ulls de molts, poc menys que utòpic.

Només calia afegir a tot plegat la manca de cultura de coalició imperant a Catalunya i a Espanya, juntament a la progressiva deriva mediàtica cap a la “informació de mercat” i cap al conreu de l’escàndol. D’aquesta manera, un simple esternut del Govern d’Entesa esdevenia una estrepitosa tronada. No diguem si, a més, es produïen gols en pròpia porteria. Continua llegint »

A la web del Consell d’Europa anireu trobant notícies de la nostra visita de seguiment a Finlàndia:

SUIVI DE LA DEMOCRATIE LOCALE ET REGIONALE

Suivi de la démocratie locale et régionale en Finlande

[26/11/2010 15:00:00] Une mission de suivi pour évaluer la situation de la démocratie locale et régionale en Finlande sera effectuée à Helsinki, à Mariehamn et à Kouvola du 30 novembre 2010 au 3 décembre 2010. Les rapporteurs du Congrès, Pia Bosch I Codola (Spain, SOC) et Jean-Louis Testud (France, PPE/DC), rencontreront le Ministre de l’administration publique et des autorités locales Tapani Tölli, le Président de la Cour Administrative Suprême Pekka Hallberg, le Gouverneur d’Aland Peter Lindbäck et le Président du Parlement d’Aland Roger Nordlund, ainsi que Jussi Pajunen, maire de Helsinki, Alpo Jokelainen, maire de Kainuu, Ossi Savolainen, maire d’Uusimaa et Rakel Hiltunen, Présidente de l’Association finlandaise des pouvoirs locaux et régionaux (AFLRA). Des rencontres sont également prévues au Parlement finlandais. Photo : Les rapporteurs du Congrès Pia Bosch I Codola (Espagne, SOC) et Jean-Louis Testud (France, PPE/DC) rencontrent Risto Rautava, Président du Conseil municipal de la ville d’Helsinki et Chef de la délégation finlandaise auprès du Congrès
Annonce aux médias
Programme

MONITORING OF LOCAL AND REGIONAL DEMOCRACY

Monitoring of local and regional democracy in Finland

[26/11/2010 15:00:00] A monitoring mission to assess the state of local and regional democracy in Finland will be carried out to Helsinki, Mariehamn and Kouvola from 30 November 2010 to 3 December 2010. Congress Rapporteurs Pia Bosch I Codola (Spain, SOC) and Jean-Louis Testud (France, EPP/CD) will meet Minister for Public Administration and Local Authorities Tapani Tölli, President of the Supreme Administrative Court Pekka Hallberg, Governor of Aland Peter Lindbäck and Speaker of Alands Lagting Roger Nordlund, as well as Mayor of Helsinki Jussi Pajunen, Mayor of Kainuu Alpo Jokelainen, Mayor of Uusimaa Ossi Savolainen, and Rakel Hiltunen, President of the Association of Finnish Local and Regional Authorities (AFLRA). Meetings are also scheduled in the Finnish Parliament. Photo: Congress Rapporteurs Pia Bosch I Codola (Spain, SOC) and Jean-Louis Testud (France, EPP/CD) meet Risto Rautava, Chair of the City Board of Helsinki and Head of the Finnish Delegation to the Congress
Media Advisory
Programme (French version)

És impossible de resumir tota l’ enorme quantitat de coses que hem après avui en una nota breu del blog. Només dir-vos que la forma dels finlandesos de plantejar-se els reptes que la crisi econòmica implica pel seu país, em sembla modèlica. Racional, realista i cercant el consens polític,  i treballant el consens entre tots els nivells de l’administració. Una de les mesures anticrisis ha estat la reforma i racionalització de l’administració pública. Una de les linees fortes d’aquesta reforma és la reducció del nombre d’ajuntaments, per garantir que el nivell local pugui seguir mantenint el nivell de qualitat de prestació dels serveis públics. Aquí, com en altres paisos nòrdics,  els Ajuntaments tenen moltes competències de serveis bàsics com la sanitat, els serveis socials i l’educació. Com segurament ja sabeu,  el seu sistema educatiu és un dels millors del món, sinó el millor. El que ens han explicat sobre l’educació mereix un comentari apart. La veritat és que estem convencuts que l’Informe de seguiment que farem podrà esser d’utilitat per altres paisos membres del Consell d’Europa.

Hi ha molt per explicar, peró la jornada ha estat esgotadora per la densitat de les reunions. M’encanta esser la “Rapporteur” d’aquesta meva darrera missió , però la veritat és que treballar tot el dia en una llengua estrangera cansa molt, així que deixo la nota aquí. Bona nit des de Marienham, a les Illes Åland, enmig de la Mar Bàltica, entre Suècia i Finlàndia.

Finalment: Moltes gràcies a tots i totes els que m’heu escrit per donar-me ànims. Us ho agraeixo de tot cor. Estic profundament impressionada per la magnitud de la nostra derrota electoral, peró, de moment, no estic personalment apenada per la meva situació. Segurament quan torni a Girona em vindrà tot de cop. En tot cas, peró, una forta abracada. Us ho agraeixo molt sincerament!

Gairebé sense conèixer els resultats electorals marxo a primera hora del matí del dia 29 en missió pel Consell d’Europa a Finlàndia. Enmig d’una onada de fred que  fa que al país les temperatures estiguin al voltant dels -12º graus sota zero, marxem amb M. Testud, un col.lega francès, a  fer l’informe de seguiment de l’evolució de l’autonomia local i regional a Finlàndia. La visita promet esser molt interessant. La veritat és que és un privilegi poder fer el “monitoring” d’un país del que em penso que tenim moltes coses a aprendre. Ens assisteixen M Semmelrogen, un expert consultor, i els tècnics del CPLRE del Consell d’Europa. La veritat és que marxar en aquest moment, amb tantes incerteses en el panorama polític català em fa estar un xic inquieta, però fa molt temps que m’havia compromès i el calendari ha fet que la visita quedés situada aquí enmig. Així que, per responsabilitat, he de ser fora tota la setmana entrant! Això vol dir que viuré a distància l’evolució de les coses a Catalunya durant tota la setmana.

En tot cas, però, aprendrem moltíssim sobre com un país gran en territori i relativament petit en població està abordant els problemes que la crisi econòmica els està plantejant. De quina forma l’evolució del proces de regionalització es veu afectat?. Com es plantegen la imprescindible racionalització de la despesa pública? Com els municipis, que a Finlàndia tenen moltes més competències que a Catalunya, afronten la situació de crisi? Totes aquestes són qüestions que haurem d’analitzar en el decurs de les moltes entrevistes que tindrem al llarg d’aquests dies. Les trobades previstes contemplen el nivell nacional, per exemple la trobada amb el Ministre d’administracions públiques, o amb el President del Tribunal Supremel nivell local, per exemple amb l’alcalde i altres autoritats locals de Helsinki, la Presidenta de l’Associacio de municipis finlandesa, o l’alcalde de Kouvola; i el nivell regional amb la visita a les Illes Aland, que tenen un Estatut especial, i on veurem les seves autoritats regionals. Crec que és una oportunitat únic, malgrat el fred intens i la preocupació per la situació política catalana, d’aprendre d’un país que és modèlic en molts aspectes. Intentaré anar explicant alguna d’aquestes coses en aquest blog.

miting girona aniol resclosa

No tinc temps d’escriure en el blog. La campanya electoral requereix tota la nostra dedicació: porta a porta, visites als mercats, actes electorals de petit format, sopars electorals… Ahir varem fer  l’acte central de Girona, on varem comptar amb la presència dels nostres candidats per Barcelona i Girona i del Vicepresident Alfredo Perez Rubalcaba (us copio la foto d’Aniol Resclosa del “Diari de Girona”. No sabeu com m’han pres el pel avui a casa meva,  per la cara amb què surto a aquesta foto)

Aquesta propera setmana enfilem la recta final . Esperem poder convèncer a la majoria d’indecisos de que :

1. Cal anar a votar. Per respecte a les Institucions democràtiques que tant ens varen costar d’ aconseguir. Per respecte a aquells i aquelles que varen deixar-se la pell lluitant per l’arribada de la democràcia. Per fer sentir la nostra veu. Perquè si acceptem els missatges de la antipolítica que s’escampen pel mon a través de mitjans molt poderosos, fem el joc a aquells que volen que els poders “fàctics” (econòmics, financers, mediàtics…) puguin fer encara més impunement de les seves, sense el control dels poders democràtics, sotmesos (aquests si) al control de la ciutadania.

2. La millor opció en aquest moment tan difícil i amb la crisi que ens afecta és votar el PSC. El partit socialista és la força política que més ha treballat per obtenir i mantenir els drets socials un cop restablert l’estat de dret i la democràcia a Espanya. Per exemple varen esser propostes socialistes la “llei general d’educació” i de la “llei general de sanitat” (feta pel Ministre Ernest Lluch)  que garantiren educació i salut per tothom. (I avui el nostre sistema de salut està considerat el tercer millor del món, juntament amb el suec ) . També va esser socialista la proposta d’estructuració del nostre sistema de pensions actual. El PSC és qui millor defensarà el manteniment dels drets socials que tant ens han costat d’aconseguir. Els partits de dretes que estan guanyant eleccions arreu del mon occidental, un cop són al poder inicien immediatament retallades socials que impliquen que la forma de sortir de la crisi  per la que opten, implica deixar enrere una part de la població dels seus països. Ningú surt d’una crisi tal com hi ha entrat. Hi ha dues grans direccions a prendre: Per la dreta: surt una part de la població i la resta, els més febles, els que menys culpa tenen de l’inici de la recessió, queden enrere. Per l’esquerra, procurant que ningú quedi enrere, fent les reformes que calgui per mantenir els drets socials i els serveis de l’estat del benestar tant com sigui possible. No us refieu de les promeses de campanya, com varen fer els anglesos, que ara ja, segons els sondejos, estan penedits d’haver portat els conservadors al poder (que guanyaren ajudats per les altes taxes d’abstenció). Alguns sondejos fets ara diuen que si es fessin les eleccions en aquest moment guanyaria el partit laborista.  Ara, però , hauran d’esperar quatre anys!.

La dreta no ha estat mai la defensora dels drets socials. Sempre son partits i forces d’esquerra les que estan al capdavant dels avenços socials. Només heu de mirar els fets, la feina feta pels diferents governs. Els serveis públics son el patrimoni dels que no tenen patrimoni i cal defensar-los, pensant en el futur de tots plegats. Si us hi fixeu, a més, veureu que, a la llarga,  les societats més igualitàries, les menys dualitzades, són també les més pròsperes.

Insistirem fins al final. Els missatges contraris tenen altaveus molt potents: els interessa desmobilitzar els votants de l’esquerra, a qui la crisi salvatge que vivim afecta especialment. La dreta vota sempre, la història ens ho ha demostrat una i altra vegada al llarg del segle XX. Diumenge que ve sabrem si hem estat capaços de fer sentir la nostra veu.

Avui el “Diari de Girona” ha publicat un article magnífic de Raimon Obiols parlant d’Ernest Lluch, titulat “Ernest Lluch, la joventut del món” . El reprodueixo aquí. Em sembla un bona manera de recordar-lo avui que fa 10 anys que varen assassinar-lo:

“A finals del 79 vaig ser uns dies a Milà, amb l’Ernest Lluch, i visitàrem Riccardo Lombardi, mític resistent antifeixista i dirigent de l’ala esquerra del partit socialista. Ens rebé a la Universitat, després d’un debat en una aula plena d’estudiants; estava a punt de fer vuitanta anys i fumava, a mig matí, un llarg toscano. La cosa impressionava sabent que, detingut per la milícia feixista quan repartia octavetes a la sortida d’una fàbrica, tenia un pulmó inutilitzat per les pallisses dels squadristi de Mussolini.
Recordo el compliment que li féu l’Ernest que, com jo, mai no havia aconseguit fumar-se més que un prudent
mezzo toscano, i la resposta que donà Lombardi: “la política rejoveneix”.
Tenia, en efecte (ho vàrem comentar amb l’Ernest), exactament el mateix aspecte que trobàvem a casa nostra en homes i dones més grans que nosaltres, actius en la república i la guerra civil, l’exili o la clandestinitat antifranquista. Sovint tenien al darrere una història de penalitats, però  mantenien una radical i alegre vitalitat, perseverant en el neguit de l’acció amb els altres i pels altres, fent i refent, com modestos sísifs, entre esperances i desil·lusions, l’incert combat per sortir del temps de la foscor, la ignorància i l’odi.
Havien convertit la vella màxima burgesa de “la caritat ben entesa comença per un mateix” en la idea inversa: l’egoisme ben entès comença per la generositat d’obrir-se als altres i de treballar pels altres. Això els feia joves. “No és només la política”, recordo que vàrem comentar amb l’Ernest després de la conversa amb Lombardi; “són les passions de la vida activa, el neguit de conèixer i d’actuar, d’avançar…”. Continua llegint »

Quan vaig tornar d‘Estrasburg, de l’Assemblea del CPLRE del Consell d’Europa, les Fires engegaven i la pre-campanya anava a tota vela. Tot i així, encara varem tenir temps de presentar, amb Joaquim Nadal, el nostre llibre a Calonge, en un emotiu acte que va presentar Joan Vall Clara, i a Celrà, al Casal d’avis, on ens va presentar l’alcalde ,  Francesc Camps. El dissabte,  en Quim va anar amb la Dolors Padilla, l’alcaldessa de Platja d’Aro, a fer la darrera presentació a Castell. Jo no hi vaig poder esser perquè m’havia compromès a pedalar de Girona a Cassà de la Selva, amb alguns companys socialistes, en un acte de suport (ben actiu) a l’esport.

presentacio programa blog

Aquests darrers dies han estat ja d’activitat frenètica. No he parat, ni podré parar, de moment, d’anar a representar als PSC a debats diversos. Avui he estat a “El Periódico” al debat sobre política cultural, ahir vaig esser a Onda Rambla, demà al debat de “El Gironès decideix, demà passat al debat de la Federació catalana d’empreses d’inserció, la setmana passada al de Onda cero. En fi, que segur que el problema no és la manca de debat. Mentrestant Joaquim Nadal va fer la presentació del programa del PSC gironí , que m’he encarregat de coordinar en les darreres setmanes, en una conferència a La Mercè.

Demà, però, ja engega la campanya oficialment i, per tant, tindrem més actes al carrer, més visites porta-a-porta i més mítings. Seguirem, per descomptat, presentant el programa en petites “píndoles” diàries, com hem fet fins ara, amb l’esperança que, enmig del brogit de la campanya, aquestes propostes facin forat. El nostre gran objectiu és mobilitzar els nostres votants, aconseguir que, malgrat la duresa de la crisi i la brutalitat de la onada mediàtica antipolítica els nostres votants se’n adonin de les conseqüències terribles que pot tenir el fet que es quedin a casa, malgrat els molts motius que puguin tenir.

Tant preparar debats i pedalar en sentit real i metafòric, no he tingut temps de parlar de la derrota del Partit demòcrata americà a les eleccions de mig mandat, ni tampoc de l’alegria de la victòria de Dilma Roussef a Brasil. Us recomano que sobre aquests darrers temes, especialment sobre el tema de l’antipolítica, llegiu les darreres notes, clarividents com sempre, o encara més, de Raimon Obiols al seu blog.

Divendres passat varem estar a Font de la Pólvora amb Pere Garcia, coordinador de la xarxa gitana “Romipen” del PSC, i candidat a la nostra llista de Barcelona per les properes eleccions. Varen venir també l’alcaldessa i les regidores Isabel Salamaña i Amèlia Barbero . Anàvem a parlar de participació electoral amb els veïns del barri de Font de la Pólvora. Llàstima que un embús monumental, causat per un accident retardés l’arribada d’ en Pere i fes que molta gent, quan varem començar l’acte hagués de marxar!. Almenys, però, varem poder saludar molts veïns del barri i comentar el tema de la xerrada, que resumint seria: Participa, la política si no la fas, te la fan”. Dissabte varem estar a Vilarroja a explicar el mateix amb el Conseller Nadal. Als veïns del barri els fa molta il.lusió veure en Quim i l’acollida que ens varen donar va esser reconfortant!.

La foto den Marc Martí , que va esperar una estona allà amb nosaltres, amb la Nico i la Maria saludant-se en primer terme , m’encanta.L’Anna, la Isabel, la Meli i jo estem al fons

font polvora

Però, hi ha vida més enllà de la política catalana i gironina. Tant explicar les nostres coses, no havia comentat la notícia de la setmana passada: el canvi de govern. M’agrada, com a la majoria de la gent.  He de dir que soc “fan” de la Vicepresidenta, però m’encanta Rubalcaba, de qui Pasqual Maragall deia : “si no ho sap en Rubalcaba, no ho sap ningú”.  Han corregut rius de tinta sobre aquests canvis. Del molt escrit trio l’article que sobre la Vicepresidenta va publicar  Soledad Gallego ahir al “El País”, titulat “Homenaje feminista”

La vicepresidenta

(Fa ja algun any que ens varem fer aquesta foto amb ella amb la Gemma Martinez.)

Com diu Soledad Gallego “(…) Nadie podrá reprocharle que no haya hecho incansablemente honor a ese compromiso. Con María Teresa Fernández de la Vega se notó que había una mujer en lo más alto del poder político y eso es algo que, seis años después, merece al menos el agradecimiento público de quienes estábamos hartas de observar cómo mujeres que alcanzaban cargos de relevancia política o profesional se apresuraban a negar cualquier interés en temas feministas, como si eso fuera garantía de su inteligencia y eficacia y no una simple demostración de falta de coraje o de ignorancia.(…)

Una altra noticia de la darrera setmana que m’ha encantat és la concessió dels premis Prínceps d’Astúries a Zygmunt Baumann i Alain Touraine. Són , juntament amb Richard Sennet i Daniel Innerarity els meus sociòlegs assagistes de referència. M’agrada  com trien els seus temes d’estudi i com els desenvolupen. En els seus llibre hi trobo les preguntes pertinents, i fins i tot algunes respostes…. És més del que es pot demanar  en el mon complex en què vivim. D’Alain Touraine recordo encara vivament el seminari que va oferir a la Càtedra Ferrater Mora, a Girona, al que vaig tenir el privilegi de poder assistir. Les seves reflexions sobre l’educació em varen entusiasmar.

La meva petita mala notícia de la setmana és el virus que m’ha tombat i m’ha fet passar 48 hores al llit en condicions lamentables. De tota manera, encara que una mica alatrencada, me’n vaig igualment al Plenari del Consell d’Europa, a passar fred a Estrasburg.

Estic feliç perquè hem acabat una feina que ha comportat moltes hores de dedicació: el programa electoral del PSC a les comarques gironines. D’una banda calia coordinar els treballs dels diferents responsables sectorials dels diferents àmbits. D’altra banda redactar-ne algunes parts concretes. També incorporar les propostes que hem anat recollint en les moltes reunions de treball fetes els darrers mesos amb grups de gironins i gironines de diferents mons: social, econòmic, cultural, sanitari, educatiu, …. Ha estat una feina gratificant i el resultat, mèrit col.lectiu, crec que és molt bo. És un programa realista i ambiciós alhora,  que parteix del coneixement profund d’aquesta demarcació que atresorem els i les socialistes gironins, de les nostres oportunitats i els nostres riscos. El programa projecta sobre aquesta realitat de les nostres terres l’optimisme de la voluntat, avalat per la credibilitat que ens dona la nostra acció de govern . Una part molt important de la nostra feina en campanya serà explicar això: quin programa tenim pels propers anys, i quina feina hem fet que ens avala.

La veritat, però,  és que estic contenta d’haver acabat aquesta part de la feina, sobretot perquè el que a mi m’agrada de veritat és dialogar amb la gent, estar al carrer. Un cop acabat (el darrer cap de setmana) el Programa electoral general del PSC, i tancat el programa gironí tindrem molt més temps per això…. per trobar-nos amb la ciutadania. Ahir mateix a la tarda vaig estar, acceptant una invitació que em varen fer fa dies, fent una xerrada amb els avis del Casal de la Unió , del Pont Major, de Girona. En Luis Herrera, a qui conec de fa molts anys, m’esperava a la porta del Centre cívic i em va presentar als associats que havien volgut venir a la trobada. Al voltant de 50 persones amb qui vaig parlar, bàsicament del llibre que hem publicat amb en Quim Nadal, amb l’editor Quim Curbet. No es tractava de fer cap acte electoral, sinó de parlar una estona del moment social actual . Com em va dir en Luis al marxar: “Esto te da gasolina para andar”. Tenia raó: la gent del carrer, la gent gran, en especial, que coneix millor que ningú el valor de les coses,  la gent sensata i raonable que sap quan ens ha costat tenir el que tenim ara, un sistema democràtic sòlid, … aquesta és el que ens dona energia per seguir en el combat polític.

Després al vespre d’ahir mateix vaig participar al primer debat electoral gironí d’aquesta precampanya de les eleccions del 28 de novembre, a la Farinera Teixidor, organitzat pel Col.legi d’economistes de Girona. Crec que el debat va tenir interès per poder contrastar les diferents propostes que fem els diferents partits per superar la crisi els propers quatre anys. També crec que va esser interessant veure el diferent nivell de rigor entre uns i altres a l’hora d’avalar les própies opinions no només amb xifres sino amb actuacions palpables que es poden veure només de passejar una mica pels voltants de la mateixa Farinera Teixidor. El Punt diari parla així del debat:”

“Aliances, la del PP i CiU contra el tripartit i a la inversa, que es van mantenir durant el debat de més de dues hores que es va fer a la Farinera Teixidor i que va ser moderat pel periodista d’El Punt Salvador Garcia-Arbós. Pels partits a l’oposició al Parlament de Catalunya, el tripartit no ha donat solucions a la crisi. “Cal una posició ètica comuna davant els problemes. No pot ser que el govern no hagi ajudat les empreses a accedir al crèdit”, va dir Ribera. “L’administració és massa gran i poc eficaç. Els diners han d’estar a les butxaques de les famílies”, va afirmar Millo.

Per la seva banda, Bosch va defensar l’obra de govern i, enumerant xifres, va assegurar que la Generalitat “inverteix més del doble que fa set anys”, i que “s’ha aconseguit el millor sistema de finançament per al país”. El republicà Vigo va defensar els governs de coalició i la necessitat d’invertir en formació, innovació i economia productiva. Finalment, Boada va manifestar que cal un canvi de model productiu encaminat a la sostenibilitat i posar fi a la realitat que “les rendes del treball aporten més que les rendes del capital”.

Fer front a la crisi

Va ser un debat intens, amb crítiques i retrets però també amb una posició comuna: les mesures per fer front a la crisi han de ser una prioritat. Pel que fa a les comarques gironines, van sorgir temes com ara el suport a la petita i mitjana empresa i als autònoms, majoritari a la demarcació, continuar potenciant la relació entre la UdG i el parc tecnològic per fomentar la innovació, i la necessitat de fer front a l’elevat atur, el qual, per CiU i el PP, és atribuïble a “la ineficàcia de les polítiques del govern”. Pel tripartit, mai com ara s’ha fet inversió pública, una via que defensen com a sortida a la conjuntura actual.”

debat economia blog

La foto també és de Manel Lladó, del Punt

A Lloret , Pepa Celaya ens va fer una gran presentació de “El futur comença ara”. (Em va encantar poder signar i dedicar un llibre a José Luis Blanco, l’excelent atleta de Lloret!)

lloret blog

Apunts anteriors »