Quin PSC?

Mentre Montilla deixa pas, Hereu s’atrinxera, Castells cerca alternatives, i el propi partit es mira a si mateix en busca de respostes, les regnes del vaixell queden en mans de Joaquim Nadal, que queda com a referència d’un projecte que l’encara Conseller defensa com millor sap.

Nadal parla del milió i pico de vots que van rebre a les legislatives de 2008 i diu que en dos anys no hi pot haver un canvi estructural tan radical. Cert, no s’ha produït un canvi tan radical, i ningú nega que la tirada del PSC en les legislatives i contra un PP enquistat a la dreta de la dreta és real. Però si s’assumeix que aquest és el camí que volen seguir els socialistes llavors també han d’assumir que el seu paper a Catalunya no serà més rellevant que el sostre de 42 diputats del 2003. I gràcies.

No són incomprensibles les acusacions que parlen de dues ànimes, com tampoc ho són els motius per negar-ne la seva existència. Sí, potser els socialistes se senten com una gran família i creuen, amb encert, que no s’han de justificar pel seu federalisme i el seu bon enteniment amb Madrid. Tenen raó, però quan defenses amb fermesa el que ets llavors també has de tenir molt clar el que no ets. I, altre cop, assumir-ne les conseqüències.

No cal remuntar-se a Maragall, ni al milió de vots del 99. En revisar el que va passar diumenge en tenim prou per comprovar aquestes conseqüències. El que sabem fins ara, i que de fet ja intuíem, és que la majoria de vots que se li van escapar al PSC no van anar ni a l’abstenció, ni al PP, van anar cap a CiU. I ho van fer per tot el territori, també en aquells feus (Barcelona, cinturó metropolità, etc.) que la direcció socialista ha utilitzat per justificar la seva estratègia dels últims sis anys.

D’acord. Hi ha la crisi, hi ha el desgast del tripartit, hi ha el vot de càstig en clau nacional, d’acord. I si voleu no són aquestes eleccions les millors per demostrar que les sigles PSOE perjudiquen en excés la marca PSC. Però la crisi interna que s’ha generat sí que és una gran oportunitat per treure el debat del calaix, si és que mai es va desar.

S’ha dit milers de vegades però potser cal dir-ho un altre cop i cal dir-ho més fort: l’electorat català es posiciona en el centre-esquerra catalanista. No des de fa uns anys, no des de Maragall, no des de la transició. Ja als anys 30 aquesta era la millor definició d’aquest electorat, i ni l’Estatut, ni el 10-J, ni la crisi, ni la immigració, han canviat gaire el panorama.

Ho podrà entendre el PSC? O millor, ho voldrà entendre el PSC?

—-

Actualització: Val la pena llegir el post de Pau Canaleta: ‘És la centralitat’. Continuo pensant que l’eix catalanista és fonamental pel PSC per acostar-se al centre de l’espai electoral català, però té raó en Pau quan diu que els socialistes han perdut la sintonia (tota la que ha guanyat CiU) amb els valors d’unes classes mitjanes que han canviat molt els últims anys.

Tagged with:
 

El protagonista d’aquesta campanya

El protagonista d’aquesta campanya no és una estratègia, ni un discurs, ni un candidat, ni una enquesta, ni un vídeo. El protagonista d’aquesta campanya és el poc interès que ha despertat. El desinterès, vaja.

Ja el coneixem de fa temps aquest desencís de la ciutadania. I diem que serà la crisi, o serà el Tripartit, o serà la corrupció, o serà tot plegat. No ho tenim clar. L’únic que sabem segur, i ara ho hem corroborat, és que els propis partits han acceptat aquest escenari.

La clau la va donar fa dos dies el Vicent. Sí, la política està en retirada. Els partits han perdut espai d’influència i han decidit enfortir posicions al voltant d’estructures tradicionals.

Com dirien els clàssics, eso no son formas, son alardes. Potser el dilluns, amb un 48% d’abstenció (aposta personal) i un 8% de vot en blanc (aposta personal i 2), algú en parlarà en alguna tertúlia. Que no pot ser, que els polítics han de fer alguna cosa i que bla, bla, bla. I aquests, acabades les celebracions o les misses, diran el mateix, que no pot ser, i que han de canviar i que bla, bla, bla, però que la crisi tal i la crisi qual.

Ai, la crisi. Sí, la crisi s’ha convertit per la classe política en el gran calaix de sastre on fer-hi entrar la batalla política, i per la ciutadania en el bosc que no ens deixa veure els arbres. Potser val la pena recordar-ho: la crisi econòmica va arribar el 2008, la crisi política ve de més lluny. I el que és pitjor, aquesta última ha vingut per quedar-se. Fora bon moment perquè alguns en prenguin nota de veritat i entenguin que aquest tema és alguna cosa més que dues línies en una declaració institucional.

Dit això, crec que el diumenge tenim la obligació d’anar a les urnes. Encara que sembli una contradicció amb el que he dit fins ara no ho és. M’explico.

No podem concebre l’acte de votar com un favor, o com que els ciutadans els hi seguim el joc als partits, perquè no és així. Votar és un acte de responsabilitat amb nosaltres mateixos, amb la societat que volem. I sí, probablement no votar també sigui una forma molt potent de mostrar que estem en desacord i, en conseqüència, una manera de dir que no és això el que volem. Però hi ha altres mecanismes per això.

No estic fent campanya pel vot en blanc. Ni molt menys. Tots tenim les nostres raons per votar a qui volguem i totes són igual de bones i de legítimes. I és precisament per això, perquè totes són legítimes i són importants, les hem de dur a terme. No pot ser que donem la raó als que diuen que votar s’ha convertit en  tràmit, encara que la tinguin. No ho podem fer. Acceptar això és acceptar que com a societat estem paralitzats i que hem decidit no decidir. I no, no és el moment per dubtar de nosaltres mateixos.

28N: 3 dies

16:36: Aquests dos últims dies de campanya assistiré als dos mítings finals de PSC i CiU. Dos dies seguits al Sant Jordi per veure com uns i altres acaben les campanyes i encaren el 28-N. Tot està prou clar però sempre fa gràcia, a mi almenys, veure aquests tinglados.

Ja no actualitzaré més aquest post, ni en faré cap altre demà a no ser que hi hagi alguna novetat prou important. En prometo un de llarg i reflexiu per dissabte.

Per qualsevol cosa, ja sabeu on som.

15:22: Les coses com són, Montilla la clava en aquesta part de l’entrevista que publica l’Avui.

El preocupa que, amb una baixa participació, es fragmenti el Parlament?

No. Em preocuparia més per la baixa participació que no pas per la fragmentació. El fet que hi hagi parlaments cada cop més amplis és una cosa que s’està produint a tot Europa. Només cal mirar Alemanya.

Paral·lelament, els partits demanen, com vostès o CiU, majories més sòlides…

Aquí tenim un diferencial amb Europa, i és que no hi ha cultura de governs de coalició. Per això l’electorat penalitza les desavinences. No n’hi ha hagut a Espanya ni a Catalunya fins al tripartit.

Aquests set anys de tripartit, hi han contribuït?

Hi ha més cultura ara que fa set anys.

Sigui millor o pitjor gestió, millor o pitjor la situació a les enquestes, això és cert.

11:44: Com no ens cansem de fer notar: Peor, imposible.

Frivolidad, improvisación y falsas expectativas en una campaña pedestre enfrentan al electorado a un dilema: votar o no hacerlo. Y en el primer caso, mantener la fidelidad de voto o cambiar su opción. Con las referencias del debate ofrecidas por los partidos –se llene o no el Palau con el PSC y con CiU–, es más fácil caer en una perplejidad paralizante que en la proactividad participativa.

Per emmarcar aquesta “es más fácil caer en una perplejidad paralizante que en la proactividad participativa”.

08:43: Vicent Martínez explica tot el que cal saber de la campanya, és a dir, tot allò que és realment important, en un sol post. La política en retirada.

És una qüestió general. La política perd espais d’influència. A nivell global (les actuacions sense marge arran de la crisi financera així ho demostren) i a nivell local (desprestigi de les institucions i de l’activitat de gestió de la res publica). Causa i conseqüència a l’hora és que, a un nivell inferior, els partits polítics han tancat fronteres, han cavat trinxeres i s’han dedicat a enrocar-se en sí mateixos com a organitzacions, deixant de cobrir grans espais de la societat que han de trobar altres referents.

En aquestes eleccions el més important no serà el resultat sinó les lectures que els propis partits, sobretot els derrotats, facin dels índexs de participació, del vot en blanc, i de l’escasa mobilització que han aconseguit més enllà dels seus hooligans. O, si voleu, canvio el temps verbal. No serà el més important. Però ho hauria de ser.

28N: 4 dies

17:44: A veure si Aleix Saló ens anima una mica perquè a hores d’ara crec que entre que uns no volen, uns no saben, i uns altres no poden, això ja no ho aixequem.

cornuts_ele10

17:30: M’ha agradat ‘Herrera and friends‘. Bàsicament perquè un tema com el suport dels artistes al candidat d’ICV, que a tots ens havia semblat negatiu, o anecdòtic, aquí el tracten diferent.

Herrera no tiene un glamour especial (y, seguramente, si lo tuviera se desharía de él) pero el respaldo de todos esos nombres le dan un aura de hombre respetado por la Cultura, un campo absolutamente marginal en esta campaña marcado por la crisis, la soberanía, el paro, las finanzas y la inmigración.

13:20: El tema és tan surrealista com patètic. No es poden publicar enquestes però es poden llegir a la web de El Periòdic d’Andorra.

De moment la última publicada per GESOP, feta després del debat a 6, mostra un escenari similar al que ja havíem vist. CiU consolidant els 63-64 escons, PSC movent-se en la frontera incòmoda dels 30 diputats, i la resta amb resultats idèntics menys PP i Ciutadans, on el primer en perdria un en favor dels segons.

13:15: Bo! Carme Chacón, ¿protegida?

Tres veces Zapatero, tres Felipe, dos Rubalcaba, dos Jáuregui….¿y Carme Chacón? El PSOE y el  Gobierno, recientemente renovado por el presidente en busca de una mayor solidez, se está mojando en la campaña catalana. No es tan fácil acudir a apoyar a un PSC en horas bajas, el partido “hermano” con el que las relaciones han sido tensas en los últimos años. Pero el futuro está en juego. Por un lado, las generales asoman en el horizonte. Por otro, habrá tela que cortar a partir del domingo y en función de los resultados que obtenga José Montilla

13:07: Respecte al tema del cara a cara, estic bastant a favor d’aquest article: Jugar-s’ho tot a una carta.

Amb la incògnita de per què el proposa sense la certesa de si es podria fer, el que sembla clar és que el debat el beneficiava a ell, en un moment en què les enquestes auguren una de les pitjors davallades del PSC. No tenia res a perdre. I més perquè partia com a perdedor, conscient de la seva oratòria limitada. La tàctica era esperar que el rival s’equivoqués.

12:49: Sorry, no time for blogging today.

Us deixo amb la previsió de temps per diumenge. Pluja i fred a tot el territori. Ens acostem al 50% de participació…

Després més.

28N: 5 dies

21:55: Res, que no hi ha cara a cara. I que bona nit.

19:58: Se suposa que ara estem esperant a que ERC, PP i Ciutadans presentin al·legacions al recurs que han presentat PSC i CiU. Bé, quan dic estem vull dir uns quants. Que la gent avui no mirarà cap cara a cara i si ho fa serà per casualitat.

19:37: “Xou” must go on.

caraacara17:14: El CM del twitter del PPCatalunya diu que via el CM del Facebook de Mariano Rajoy ha vist que el seu candidat ha dit això.

Rajoy_catalánAcostant la política a la ciutadania i tal.

16:16: A Twitter hi ha un debat al voltant de qui guanya i qui perd amb la decisió de la Junta Electoral. Sembla que hi ha consens en que Montilla hi guanya davant la suposició que ho tenia magre per millorar l’actuació de diumenge.

15:17: I el veredicte (de moment) és que NO hi ha cara a cara.

JPB12:49: Si pel carrer veieu un grup de persones debatent no tingueu por, no maquinen res, són els de la Junta Electoral que aprofiten que fa un matí assolellat.

Junta Electoral Barcelona

12:41: Hi ha hagut trasllat de competències marrons desde la Junta Electoral Central a la Junta Electoral de Barcelona que ha de decidir la programació d’aquesta nit de TV3.

12:32: Joaquim Coll ens recorda allò tant del s.XX (o no) que es deia consciència de classe.

El que és molt revelador que alguna cosa efectivament va malament és que una gran part de la dreta, rearmada amb fórmules neoconservadores, ha abandonat la cultura del consens, ha deixat de ser liberal en termes polítics, es mostra altament immune als seus propis escàndols de corrupció i exhibeix una enorme agressivitat ideològica, com ha demostrat el Tea Party.

10:25: Es veu que a la Junta Electoral Central sí que hi decideixen coses. Del debat encara no han dit res però han ampliat el plaç per votar per correu fins el dijous 25, per poguer atendre totes les solicituds.

votcorreu

09:40: De la col·lecció de frases d’aquelles que es diuen per dir, o no: Si aquesta predicció es cumpleix no arribem al 51% de participació.

Arameteo

09:24: Es veu que a la Junta Electoral Central són poc de matinar i han decidit que es reuniran a les 18.30 per decidir si hi ha debat o no. Quin patir.

09:20: Bones fotos al bloc de la Claudia Trujillo: Mas jugant a fútbol amb els periodistes després del míting d’ahir a Vic.

Mas_fútbol

09:14: Per cert, que no ens embauquin. Això de publicar les enquestes a El Periòdic d’Andorra és l’estratègia de captació d’usuaris únics i visites més ben parida que s’ha vist mai a la xarxa.

09:10: L’estat de la cosa (actualitzat)

JEC

08:55: M’agrada el punt de vista del Xevi Xirgo sobre el cara a cara.

L’obligació de demanar un debat cara a cara, per lògica, doncs, és una competència de l’oposició, d’aquell candidat que aspira a treure la cadira al president. Aquest cop, però, la cosa ha anat just a la inversa. Montilla, que és el president, ha anat demanant de manera insistent un cara a cara amb el cap de l’oposició i aspirant a treure-li la cadira. Com que en el debat de diumenge Mas semblava el president i Montilla, el cap de l’oposició, potser té una certa lògica.

08:40: Continuem esperant que des de Madrid confirmin si es pot dur a terme el debat. Mentrestant per matar el temps aquí va un article sobre els alcadables de Barcelona i el que el 28N els hi pot suposar. Los alcaldables por Barcelona también se la juegan.

En los días siguientes al domingo la palabra clave será el diferencial, esto es, los votos de más y de menos cosechados en cada territorio. Los aparatos de los partidos analizarán dónde el mal humor se ha expresado con especial ahínco contra ellos y dónde se detecta entusiasmo. Este análisis será especialmente minucioso en el PSC de Barcelona, que, pasado el día 28, tendrá que dirimir si Hereu es quien encabeza la candidatura o si se propone una sustitución de emergencia.

Avorrits no estaran a Nicaragua, no.