diumenge 27 de juny de 2010

Imprudències i irresponsabilitats... de qui?


Immediatament, van responsabilitzar els propis morts i els ferits de l’accident a l’estació de Castelldefels Platja. Veient el què estava passant, vaig sentir que s’havia de respondre davant d’aquestes acusacions, però no ha estat fins tres dies més tard que m’he decidit a fer-ho, quan una periodista de les moltes i molts que surten a la TV (que, enlloc d’informar, semblen lloros repetint allò que els han indicat), assegurava: “tothom coincideix en que va ser una imprudència dels accidentats”. Alguns titulars dels diaris assenyalaven que el Govern, altres forces parlamentàries i els sindicats, tancaven files culpant als viatgers. No podia ser de cap altra manera. Tot quedava entre amics i camarades.
Doncs mirin vostès, en cap cas estic d’acord amb atribuir tota la culpa a les moltes persones que baixaren a la via per creuar-la. Penso, com altra gent que no viu de i per al món mediàtic manipulador, que els principals culpables són els qui haurien d’haver-lo evitat. Doncs segons els fets, el lamentable i brutal accident es produí per una evident irresponsabilitat d’aquells que tenien l’obligació de controlar les situacions que es podien donar amb elevada probabilitat, al llarg del què durés l’activitat dels trens i viatgers d’aquella nit, en punts com el de l’atropellament. Només cal tenir en compte el lamentable encert d’una regidora d’ERC que va advertir el passat novembre que, en nits com la del 23 de juny, aquella estació, tal i com havia quedat, podia esdevenir una autèntica “ratonera”. És per això que és injustificable que a aquella hora no estigués funcionant el personal de seguretat, que incomprensiblement encara no s’hi havia incorporat perquè la seva jornada començava cinc o deu minuts més tard que arribés aquell tren, cosa que s’adjunta a altres deficiències serioses.
Analitzem altres factors: la majoria de les set-centes persones que viatjaven, amb ambient de festa, baixaren a aquesta estació. Un pont que anava a l’altra banda de la via, camí de la platja, es trobava tancat, quan era l’únic pas conegut des de feia molt de temps. Ningú o molt pocs, sembla ser, coneixien la nova sortida i, per tant, ignoraven la ubicació del pas subterrani, inaugurat feia poc temps. Segurament, hi havia qui accedia a la nova sortida, però donada la gran quantitat de gent present a l’andana, probablement aquest accés continuava passant desapercebut. Mentrestant, és lògic pensar que la majoria de persones, desorientades, s’impacientés, i encara més si tenim en compte que no s’escoltava cap megafonia que informés sobre res, no hi havia llum, o aquesta estava apagada segons testimonis, i no es veien els indicadors de la sortida. Quan el tren que els va deixar començà a marxar, en aquest escenari tercermundista, l’opció de la gent estava cantada. Per darrera del tren, a riuades, segons han dit alguns presents, la gent va baixar a la via per creuar-la, coincidint amb l’espantosa arribada de l’altre tren, en direcció a Barcelona i contrària a la del tren que marxava. La tragèdia ja era inevitable.
Les primeres notícies eren estremidores. Imaginar el que havia passat aterrava. Des d’un principi vaig interpretar el terrible succés com un casual i tenebrós parany en el què podríem haver-hi caigut qualsevol de nosaltres. Per això, cada cop que escolto que tot es limita a acusar d’imprudents a totes aquelles persones que van morir o què van viure la brutal envestida del potent tren, m’assalta la indignació. Sort que no van ser els i les nostres germanes i filles. De seguida se’ns va informar que eren, majoritàriament, persones sud-americanes, cosa que sintonitza millor amb la cantarella de la imprudència.
Dubto que aquest accident s’hagués pogut produir en alguna estació de ferrocarrils de certs països d’aquesta Europa amb la què ens volem comparar quan ens convé. Per això, els interessats en desempallegar-se de les culpes, immediatament, han engegat una campanya des de tots els fronts. A banda de tot el què s’ha dit a la televisió, he llegit algunes opinions anònimes a Internet, realment vomitives, des d’on s’exhibeixen els coneixements sobre el civisme de la gent a altres països, inclús de les severes sancions contra les famílies dels morts si es demostra que aquests són culpables. No obstant, aquells que estem farts de veure com es violen els drets més elementals de la ciutadania, enlloc de veure tant d’incivisme, parem compte en la manca d’un transport públic adequat, alhora que veiem com el seu sector més important, el ferrocarril, o s’està venent a empreses privades, per a viatgers d’alt poder adquisitiu, o bé es deixa deteriorar i morir línies senceres que són vitals per la bona comunicació dels pobles.
Aquells/es que exigeixen el compliment de les normes als i a les “de sempre” són, precisament, qui passen olímpicament de les normes que, en primer lloc, haurien de complir.

27-06-2010
José Estrada Cruz
Llegir més...

dimarts 6 d’abril de 2010

Multes per a tapar el dèficit de Tarragona, i altres cosetes



4.500 euros, gairebé un milió de pessetes de multa, a quatre persones d'un grup de 12, a les quals se les acusa del greu delicte de repartir fulles i utilitzar un megàfon de mà informant la gent que passava per la porta de la, falsament anomenada, “Caixa d'Estalvis” de Tarragona. Sembla ser que es refereixen a un dels molts actes que s'han estat fent, per part de sindicats i grups polítics de la veritable esquerra independentista, en diverses entitats financeres de Catalunya, on s'informava i es denunciaven els enganys als i les hipotecades, els embargaments, i l'ús usurer que s'estava fent amb els diners dels i de les estalviadores; a més de la manca de vergonya que se'ls estigués empastifant de diners públics per a cobrir-los els seus abusos i balafiaments, en comptes d'empaperar-los i asseure'ls a la banqueta.

Crec seriosament, que el Sr. Alcalde amb el seu equip de Govern pretén tapar els forats que tenen a les seves mans, per on perden els diners dels i de les contribuents, amb aquesta cosa antidemocràtica i filofeixista, anomenada Ordenança General de Convivència Ciutadana i Ús dels Espais públics de Tarragona, manegada a l'actualitat per aquesta per l'anomenada Carlos Castillo. I com no s'atreveixen amb els seus amos, els de la pol·lució sense barreres, (els de la química) que és d'on podrien “posar-se les botes”, doncs s'acarnissen amb els i les de sempre, amb la gent senzilla del poble i sobretot amb aquells/es, a qui tenen terror, amb aquells/es que miren d'expressar-se per les úniques vies que els deixen: les octavetes, els cartells i els megàfons. Senzills i limitats instruments, però que els posen dels nervis.
I és que, cada dia que passa ha de ser més difícil justificar tant de viatge, tanta dieta del migdia per a paladars fins que han de tornar a la tarda per a apuntar-se hores extres (de feina “vital” perquè aquest Consistori continuï deixant estupefacta a la ciutadania amb la seva bona manera de fer); però sobretot, per a poder complir amb l'augment de la plantilla de la Guàrdia Urbana i amb l'augment del 7% sobre els seus salaris, que ja els desitjarien tenir molts/es treballadors/es; així com per a mirar de contrarestar (judici pendent) i camuflar les actuacions repressives que en el seu moment ens van oferir a la Rambla, enfront d'una coneguda botiga de roba, les sensacions de la qual i records (quan m'ho van explicar i vaig veure-ho a la televisió) em van fer retrocedir als “millors” temps d'aquella policia franquista, coneguda com Forces Especials de Valladolid. Aquest grupet de “servidors” de la Ciutat i de la seva ciutadania, també em va recordar als seus homòlegs de Coslada.
Igualment, els ha de urgir poder cobrir el cost de les bufandes (primes adjudicades a dit) que al 2007 ja hagueren d'intuir, seria el 2010 un any cru de fred, raó per la qual haurien de teixir més gruixut. Així doncs, si la llana de només quatre persones, incrementada en aquest temps el doble, ens costa cada any 60.984 €, esperem que no li hagin “aditat” el mateix gruix als i a les 380 “bufanderes” que ens assenyala aquesta atípica secció sindical dels “cocos” a l'Ajuntament. Curta carrera sindical els hi espera!
Com han de caminar les “bestioles”!, per a haver de tirar mà de paperots plens de teranyines, de ràncies denúncies de fa un any, i mirar de posar l'ordenança-mangui a les butxaques dels i de les ciutadanes i d'activistes d'esquerres, que estan fent la feina que gent com aquest Alcalde va deixar de practicar poc després que el bo de Pablo Iglesias se n'anés al lloc dels qui romanen quiets.
Una altra exhibició més (d'una xusma com aquesta que s'ha colat al Govern de Tarragona) que usurpa i prostitueix la paraula socialista; gentussa que amb aquest nom no es ruboritza quan, oferint-se per a servir a la Ciutat, s'obliden del salari que estaven cobrant on treballaven i van i s'adjudiquen un altre que, entre una cosa i l’altra, els resulta fins a tres i quatre vegades major. Un augment salarial que han aconseguit tan democràticament com l'establiment de l'Ordenança fatxa-rapinyaire; o sigui, amb la mateixa facilitat amb la què fiquen la mà en les arques d'uns/es humils contribuents, i amb la què escriuen mesures repressives perquè els surt d'aquest desmanegat i totalitari cervell.
Desgraciadament, ja fa molt de temps que la ciutadania sembla ser que tot ho pot tolerar. No obstant això, jo espero que, més aviat que tard, apareguin els límits i la gent us exigeixi explicacions i us ajusti els comptes.

04-04-2010
José Estrada Cruz
Llegir més...

divendres 26 de març de 2010

La burocràcia i la corrupció sindical són determinants per la derrota dels/les treballadors/es

Seguir dins d'aquestes organitzacions sindicals corruptes, creient que des d'aquí es pot fer alguna cosa útil per acabar amb la corrupció i canviar el rumb, és estar equivocats/des.

En anterior article, "Recuperar la filosofia revolucionària..." deia a la primera part, que en no existir una claredat sobre la base dels objectius per a la lluita, en trobar-se absent una filosofia revolucionària directa al cor dels explotadors, van ser aplanats els camins per els camins de la degeneració sindical.
I en un altre, titulat "Breu història i anàlisi de la degeneració sindical de CC.OO" deia, que per partir d'una decisió mecanicista, equivocada, es va deixar passar l'oportunitat d'haver pogut construir una veritable alternativa sindical revolucionària. Els obtusos dirigents polítics, que ocupaven els aparells en el PCC i al PCPE, en aquells moments de ruptura amb el PCE i amb el PSUC, van imposar la continuïtat de la militància sindical a CC.OO Amb aquesta decisió burocràtica, (exempta del debat que hagués requerit) revestida de "mecànics" arguments que versaven sobre l'activitat que calia aplicar, des de dins, (per canviar el curs de la degeneració i la corrupció en CC.OO) el que va succeir va ser, que a poc a poc, la majoria dels que havien de forçar el gir per a la recuperació del sindicalisme combatiu, van anar abandonant les posicions revolucionàries, i incorporant al pastís interclassista i al vici de la comoditat.
Després, els resultats que fins ara s'han vingut vivint, emmarcats en els fets de tot aquest recorregut, ens demostra que des d'una organització corrupta, amb caràcter general, no només no s'aconsegueix sanejar-, sinó que des d'aquí, quan ha sorgit l'oportunitat de reprendre en la pràctica els continguts de classe i s'ha presentat batalla enfront de les empreses, els resultats finals han estat desastrosos. Un dels casos, més clar i escandalós el tenim en el que ha passat a la gran lluita dels treballadors de SINTEL, acampats a la Castellana de Madrid durant vuit mesos. No només no van ser recolzats per la direcció del Sindicat, en cap sentit, sinó que per contra, aquests van col·laborar amb la patronal i el govern per la seva derrota.
Malauradament, atès el podriment sindical que ja existia, el que va succeir en aquesta ferma i imaginativa batalla obrera, no podia ser d'una altra manera. En aquells moments, ja feia temps que s'havien plasmat els suficients exemples (Sagunt, els sectors miners, Reinosa, etc.) Com per a que s'haguessin produït veritables desbandades de militants i haver creat una altra alternativa o centenars d'elles. Qualsevol cosa hagués estat millor que seguir sent part d'un engany a la classe obrera. Els treballadors de Telefònica, pertanyents a CC.OO, després de molts fets de caciquisme infligits per la direcció, i atès el de SINTEL, van decidir sortir-se i organitzar COBAS. Gràcies a aquesta decisió, el grup més combatiu que encara quedava, en aquell moment, va poder accedir al Comitè d'Empresa, ja que la intenció que tenia la burocràcia, de CC.OO, era la de sorprendre'ls i deixar-los fora del mateix. Un fet que ha vingut succeint en moltes altres empreses. I és que, en qualsevol part on sindicalistes honests, van gosar discutibles ú oposar-se a les seves barrabassades antiobreres, van ser exclosos de les candidatures a representació sindical d'empresa, o escapçats de les responsabilitats que tenien dins del sindicat. Així, els que han quedat dins, tinguin la responsabilitat que sigui, a l'hora d'opinar sobre si un conveni s'ha de signar o no, si s'ha de consultar a la gent, etc. no pinten absolutament res, els que estan per sobre, són els que fan i desfan, estimin dels que ocupen la cúspide, que ja s'encarreguen de limitar i desfer tot a base de confabular amb els del Ministeri de Treball i signant pactes amb l' CEOE.
És dur assumir, que es vagi en orris tot un llarg període d'anys de combat, d'esforços, de riscos, d'una rica i descomunal experiència individual i col·lectiva. Quan s'havien assolit estadis i possibilitats de assestar grans i efectius cops al capitalisme i donar salts en l'organització i en la consciència dels treballadors; (tot i tot i l'escassa formació política que hi havia a molts/es dirigents obrers/es intermedis) un grup reduït de polítics porucs, oportunistes i traïdors, decideixen destruir tota aquesta riquesa de classe. Aquests van ser els individus dels aparells dirigents del PCE i del PSUC, on també hi havia els màxims exponents de CC.OO Per això, ja en la "crisi econòmica" dels 80 d'aquest últim segle, els que ocupaven les cúpules de direcció en aquest Sindicat, (la majoria) ja havien començat a assumir el camí de la claudicació. Eren sindicalistes que havien "mamat" els comportaments burocràtics “filosoviéticos” de submissió a les jerarquies del Partit.
Un hàbit que es manté a l'Estat espanyol, tot i que es va produir un trencament amb la URSS feia uns pocs anys, en base a la moda del eurocomunisme representat per E. Berlinguer i per S. Carrillo, secretaris dels partits comunistes d'Itàlia i Espanya, respectivament. Tots dos, criticaven a mata-degolla el PCUS, Mentre que mantenien els mateixos mètodes de manipulació i de ordeno i comandament. Justament, aquests dos elements, Berlinguer i Carrillo, van aconseguir que calés, subtilment, la teoria que ja no era possible fer la revolució a Europa i que per tant, el camí era guanyar les institucions utilitzant la democràcia burgesa. Aquesta, segons ells, havia de ser la tasca principal. Es imposaven opinions simplistes com que, amb el prestigi del partit i una tasca d'honestedat dels militants, (amb poc més o menys) seria suficient per anar arrasant en les institucions i des d'allà, modificar les lleis a favor de la classe obrera i del poble.
Cal recordar, que la història, sempre ens mostra, perquè les coses succeeixen d'una o altra manera: depèn de qui, o qui estan, en un moment donat, al capdavant d'un projecte revolucionari, els fets es desenvolupen d'una manera o de altre i amb resultats totalment dispars. La revolució la fan les masses, però sempre que estigui encertadament teoritzada i organitzada, del que resulta, que els seus "arquitectes" s'hagin estat jugant la vida. Una premissa, que en aquests dos casos concrets, de dirigents polítics que acabo d'esmentar, havia desaparegut feia molt de temps, si és que alguna vegada la van albergar. Un altre exemple il·lustratiu és, el del que va ser secretari general del Partit Comunista Francès, George March; "entre Pinto i Valdemoro", part prosoviètica i pràctica eurocomunista. Trist exemple, de líder revolucionari, el que va mostrar en els successos de Maig del 68, (davant de l'amenaça, de tancs al carrer, del general Degaulle) on va preferir passar de la gent que hi havia al carrer i continuar, “veure’s les orelles", per guanyar les eleccions i la majoria al Parlament. Quaranta anys després, els resultats per la tasca política d'aquests tres "impostors" (també de molts altres que al seu voltant ho van permetre) enlluernen per la seva estrepitós desastre. Desastre en les organitzacions polítiques que representaven i sobretot, en les "corretges de transmissió" sindical que són arrossegades al fangar de la burocràcia i la corrupció.
En anteriors articles he assenyalat els milers de persones, que de manera directa o indirecta, sindicalment viuen amb millors remuneracions que la majoria de treballadors, sense donar un pal a l'aigua". La seva funció; conscient per uns, i inconscientment per altres, és la de col·laborar amb les empreses, la teoria ha estat distribuïda subtil i extensament per tots ells: "competir és necessari per mantenir els llocs de treball, si no hi ha empreses no hi ha feina; hem de tenir cura de no prémer més del compte, més val que fiquin a cinquanta al carrer, que els cent de la plantilla", etc. S'ha buidat a la classe treballadora del poder d'elaboració i participació en les plataformes reivindicatives, no només per la base, sinó també per la representació sindical d'empresa, fins i tot d'òrgans intermedis de les estructures del Sindicat. És la conseqüència del procés que al seu dia van emprendre els aparells, dels dos principals sindicats, d'unir rams i territoris en un mateix conveni (no amb la pretensió de guanyar unitat i força, sinó divisió i control) el que està sent, per la burocràcia sindical, una de les armes més útils de neutralització dels treballadors, ja que, sobretot, l'estan utilitzant per a combatre a totes aquelles petites organitzacions sindicals que tracten de resistir i ser alternativa.
D'altra banda, llevat d'excepcions, les seves xarxes de delegats i comitès d'empresa són els que connecten i canalitzen gairebé tots els acomiadats per mitjà d'expedients, o de qualsevol altra manera, marginant els afectats de la lluita i avocant-les a la tria dels seus serveis jurídics, evitant la confrontació amb les empreses i facilitant, que moltes d'elles, se'n van de “rositas” amb càrrec als fons de l'estat, bé ja sigui per acomiadar a tothom o per seguir treballant amb la gent que ha quedat.
A l'uníson, els empresaris actuen com si no existissin convenis negociats. De manera que, les empreses en general i principalment les grans, amb les lleis a favor seu, aprofitant-se de la situació referida i de la manipulació del que en veritat passa, substituint-lo per la breu definició en la paraula crisi, el poc legislat que encara queda utilitzable pels treballadors, ho estan violant sense que ningú els cridi l'atenció. Em refereixo, per exemple, els milions d'hores extraordinàries que es vénen efectuant diàriament, sense que siguin abonades als treballadors, ni cotitzades, principalment en les grans obres de construcció, i, força d'elles, de caire públic. Tampoc, en molts casos, són remunerades les pagues extres, ni s'atorguen vacances i, en aquesta ofensiva “antiobrera”, les empreses estan donant prioritat a la gent treballadora vinguts d'altres països, per la seva major submissió, donades les seves més greus dificultats econòmiques. Fins i tot en aquests moments, a Tarragona, s'està contractant en origen, a centenars de treballadors per a la construcció, principalment de Portugal, a través de subcontractes portugueses, quan aquí en totes les seves comarques i en tot Catalunya hi ha milers d'aturats amb aquestes mateixes categories. El cas és, que a aquests contractats en origen, se'ls obliga a executar jornades interminables, sense que els diners que perceben arribi, ni tan sols, el 60% del que marca el conveni del ram i segons la jornada que fan.
Aquesta situació és permesa pels dos principals sindicats que no estan fent absolutament res per que, almenys, les empreses siguin obligades a complir els mínims que dicten els convenis. La seva permissió dóna facilitats a les empreses per discriminar els treballadors autòctons, donant peu a que es creïn ambients i combustions d'aversió xenòfoba.
Qualsevol que hagi llegit els revolucionaris més destacats, comprovarà que la història de determinats fets, torna a ser calcada. Troski en el seu llibre, "sobre els sindicats", denuncia que davant del poder que adquireixen les organitzacions sindicals, els burgesos amb la col·laboració dels governants, emprenen el camí d'atorgar prebendes i poders especials a les cúpules sindicals, esqueixats dels seus representats, qui seran marginats de la lluita de classes.
Quan alguns destacats revolucionaris teoritzaven sobre la conveniència de rebentar les burocràcies de les organitzacions obreres des de dins de les mateixes, (Trosky, potser va ser un dels que més va persistir en aquesta teoria) s'ha de tenir en compte, que eren èpoques en les que les condicions, en general, no tenien res a veure amb situacions posteriors i sobretot del moment en què vivim. I molt menys, hauria de veure, amb el “entrisme” de quadres que el Partit Comunista va dur a terme, a partir de mitjans dels anys 60, al vertical de franc. Tots els fets, quants exemples ens vénen a la memòria i constatem dia a dia, ens mostren que la teorització sobre la utilitat de militar dins de CC.OO i UGT, no té cap sentit que afavoreixi en alguna cosa a la classe obrera i que permeti alguna via eficaç per a la recomposició del sindicalisme de lluita.
Com que s'observi, des de l'any 78 als nostres dies, el capitalisme ha aconseguit configurar i consolidar un nou sindicalisme vertical amb color groc, depenent del Govern de torn, amb un volum burocràtic, mig, molt superior al que va existir en la dictadura. És evident que l'esquerra "radical" és conscient que aquest poder burocràtic és el que té desmobilitzat i lligat de mans al món del treball. Se sap, també, que si es manté aquest deplorable panorama sindical, continuarà donant peu a que se segueixi produint la imposició de retrocessos en els drets de la classe obrera. Per tant, tot això obliga a esforçar la ment i veure com acabar amb el.
En aquesta reflexió, les organitzacions revolucionàries extraparlamentàries estan obligades a trobar solucions. Certament, els marxistes, sabem que cal una alternativa sindical, com sabem també que aquesta només podrà ser si hi ha organitzacions comunistes que li donen suport i la alimenten de continguts i militància.

26-03-2010
José Estrada Cruz
Llegir més...

divendres 19 de març de 2010

La judicatura al servicio del capitalismo y la corrupción

Sabemos fehacientemente que en el Estado español (por hablar de lo que tenemos más cerca y conocemos) no existe un@ sol@ multimillonari@ que no haya hecho su riqueza (además deexplotando al prójimo) a base de corrupción permitida por todo su peonaje, colocado en la política y en la judicatura.

De modo que, por lo general, quienes administran la justicia, (salvando a una pequeña parte de estos profesionales) además de pertenecer, mayormente, a la burguesía, obedecen a sus órdenes y a sus exigencias. Descaradamente están entroncados con el funcionamiento económico de explotación y corrupción. Es por eso que las denuncias de envergadura quedan al margen totalmente de las capas populares, no sólo por las dificultades que van apareciendo sino, sobretodo, por las cantidades económicas que se han de desembolsar.Precisamente si algunos casos han sido descubiertos a la luz de todos, se ha debido a que por medio han estado denunciantes y abogados de cierto peso, coincidiendo a su vez con jueces de dicha excepción minoritaria, tal y como ocurrió en catalunya, donde apareció aquel “sorprendente” entramado: vimos a exbanqueros que habían estado “hasta el cuello” convertidos en presidentes de la Generalitat y a sus “consellers” de finanzas acabando en la cárcel, vinculados a su vez con prestigiosos abogados, jueces y empresarios que igualmente entraron al “trullo”; empresarios como el Sr. J. de la Rosa, intimo amigo del “Honorable” y también de su Majestad el Rey.

Aunque podemos recordar que desde los 80 a nuestros días se pueden encontrar miles de páginas con escandalosos casos de corrupción; todo y así, no es más que una pequeña muestra de lo que no ha aparecido ni aparecerá nunca. Y es que, estamos hablando del funcionamiento de un sistemaque no podría sostenerse sin la corrupción generalizada y la violación permanente de las leyes y derechos de la población.

La justicia, en la falsa democracia del sistema capitalista, no es otra cosa, que una abominable tomadura de pelo, donde por norma y cuando se trata de resolver pleitos de fondo y trascendencia general a nivel político y económico, sus resoluciones, salvo escasas excepciones, se decantan a favor de la clase en el poder, ó simplemente los jueces se cruzan de brazos ante la violación de los derechos de la clase obrera y del pueblo,tanto en lo que se refiere a las leyes internacionales respecto a derechos humanos, como a nuestra Constitución: el derecho al trabajo es violado por las leyes laborales que permiten el despido libre y mantienen la irracionalidad de no repartir el esfuerzo, y a una gran parte de los que trabajan, actualmente, no se les respecta los salarios establecidos en sus convenios. Por otra parte, cientos de miles de personas no pueden acceder a una vivienda, todo y que existen varios millones de estas sin habitar; multitud de servicios sociales son inaccesibles para la mayoría de la población, porque están en manos privadas, y así mismo, millones de personas malviven agobiadas de insuficiencias, principalmente de la tercera edad, después de haber padecido una vida dura de trabajo y de trasmisión del mismo a sus hijos. Estas personas que lo dieron todo, ahora no pueden siquiera permitirse subsistir con un mínimo de holgura, y han de seguir sometidos al agobio de las insuficiencias y preocupaciones personales y familiares. “Maravillosa forma de poner en practica lo que se dice en la Constitución y, de que la justicia vele porque así sea”.

Sin embargo, es difícil que se encuentre en alguno de los artículos de la Carta Magna, una explicación donde diga que se ha de poner el dinero público a disposición de bancos privados y empresarios cuando estos tienen problemas económicos, (y además cuando han delinquido) en vez de sentarles en el banquillo y meterles en la cárcel. Con esta disposición gubernamental y asunción de todo el Parlamento, (grapado a la desmovilización de la clase obrera, lograda por la corrupción de sus dirigentes sindicales más conocidos)no debe extrañarnos toda esta ofensiva y acosode los capitalistas, cuyas evidentes intenciones y métodos fascistas son camuflados y a la vez reforzados por sus batallones mediáticos.

Estos batallones de las mentiras, cumplen con su actividad de intoxicación y confusión llevándose todo por delante, y sin que les quede un solo cabo suelto. No obstante ahora toca disponer su mayor énfasis en aprovechar lo poco que tienen de Cuba (aunque para ellos eso es ya una gran cosecha)y emprenderla contra el Juez Garzón, cuando a este le da por desenterrar asesinados del fascismo y casos de corrupción perpetrados por chorizos de guante blanco, amigos del que ya debería haber sido juzgado también, por la destrucción de Irak y el millón de asesinadostras del complot criminal de las Azores.

Mientras que Garzón vino actuando en base al GAL, a la corrupción de la competencia política, ó al entorno aberzale, la derecha recalcitrante, o bien ha hecho la vista gorda o ha aplaudido, todo y que existían evidencias de que el juezestaba interpretando la Ley como le venía de gusto, en no pocos casos, sobretodo respecto al País Vasco.

Ahora bien; siendo importante que nuestras opiniónes y denuncias aparezcan por todas partes, en todos nuestros medios, tratando deexplicar como se viola la justicia al pueblo y para contrarrestar los potentísimos medios del sistema; nuestro problema lo tenemos en cómo hacerlo llegar a la gran masa de gente, que no solo no entra en nuestras páginas, sino que ni siquiera entra en ninguna parte y de ningún modo. No debemos olvidar que llegar a la gente es una de la claves determinantes de la lucha de clases, y aunque este no es el tema de este artículo, veamos una pequeña muestra: Estudios de la Comisión Europea nos dice que en el 2009, había Internet en el 51% de los hogares del Estado español, y que el 34% de la población hizo uso de este medio a diario. Si elaboráramos un reparto de preferencias; si hiciéramos un sondeo, podríamos quedarnos con un exiguo porcentaje para nosotros; por lo que, entre otras alternativas que debemos encontrar, sería conveniente que no se publique una sola hoja o revista de la izquierda radical que no lleve anunciadas las diversas páginas digitales alternativas, de contra-información y denuncia, principalmente las de carácter unitario.

19-03-2010
José Estrada Cruz
Llegir més...

divendres 5 de març de 2010

El quid de la cuestión

O somos capaces de dar un brusco giro a nuestra capacidad de plantear nuestras razones de clase, o no seremos capaces de salir de la dinámica de confusión y retrocesos en la que nos llevan en volandas. Antes al contrario, nos debilitaremos, ahí, cada vez más.

Cualquier ejemplo debería servir y hay muchos; pero como de lo que se trata es, de que tomemos plena conciencia de esta realidad, basémonos en lo que más fresco y presente está. He aquí, al Gobernador del Banco de España, M. A. Fernández Ordóñez, viene repitiendo, metódicamente, la necesidad de hacer reformas recortando derechos laborales y económicos a los trabajador@s. Es posible que haya sobrepasado, con mucho la cifra de mil repeticiones, según el ejemplo de J. Goebbels, (propagandista nazi alemán) si tenemos en cuenta la multitud de medios y de repeticiones diarias. Su machacona insistencia sobre el mismo tema, aunque planteado con burdos argumentos, siempre deja claro la urgencia de su puesta en marcha y advirtiendo del peligro e inconveniencia de que no se implante de una vez y al 100%. Frente al resto de contendientes, su actitud es demoledora. Zapatero y sus adjuntos, con formas aparentemente suaves,pero sobre la misma base goebbelsista y similar objetivo, hablan y hablan de no socavar los derechos de l@s trabajador@s así como de tirar para adelante reformas prudentes, progresivas, etc. En la práctica más de lo mismo: sacar del atolladero al sistema capitalista perjudicando a la clase obrera. A la par, bien orquestado, otros músicos de la misma banda, sincronizan el ritmo con argucias exagerando y chirriando las notas, como en la última propuesta de contrato laboral, ó a modo de“…Paquito el Chocolatero”: campaña “esto sólo lo arreglamos entre todos”.

Ahora bien, el “truco” no sólo se encuentra en la consecución de resultados por medio de la repetición de una idea ó de un slogan, exagerando la exigencia, introduciendo la mentira como verdad y el absurdo como racional, sino sobretodo, en la neutralización de la verdad de la clase antagónica, consiguiendo que su exposición práctica desaparezca de la escena, por medio de haber logrado borrarla de la mente del que habría de exponerla. Y es que, y aunque este tema no es para abordarlo aquí, los niveles de alienación, como los de la conciencia, están y pueden crecer, más o menos, en el interior de cada uno de nosotros. Posiblemente por ello, el debate ideológico de la clase obrera, se encuentre no sólo desnivelado, sino, en lo fundamental, desaparecido.

El ejemplo de esta última movilización del 23 f. (uno más) es una clara demostración de lo que estoy exponiendo: l@s trabajador@s han salido a la calle a gritar,(“reivindicar”) de nuevo, para que no se les deterioren sus condiciones de vida y trabajo: “no a los 67 años” , cuando en estos momentos de la historia (en el recorrido de la lucha de clases, y no ya sólo por lo que interesa a la clase obrera, sino al conjunto de la humanidad, en base a contundentes razones dialécticas centradas en los avances científicos y técnicos, así como por el sentido histórico del esfuerzo (trabajo) que han de hacer las personas para alcanzar el sustento) la lucha tendría que estar situada sobre la lógica de reducciones drásticas de tiempo de esfuerzo en aportación social, (trabajo), tanto por edad como por día. O sea, “la madre del cordero” se encuentra en el matadero.

Cierto es, que existen grandes diferencias entre quienes monopolizan la representatividad de l@s trabajador@s y quienes deseamos “arrebatársela”; sin embargo, aún siendo abismal la diferencia, basada entre quienes negocian aceptando el empeoramiento de las condiciones laborales y económicas de la clase obrera, y quienes nos oponemos a que tal cosa suceda; para el caso, los resultados, salvo diminutas excepciones, vienen a ser muy parecidos. De ahí, que los derroteros por los que se ve obligado a escapar, una y otra vez,el sistema capitalista sean, exponencialmente, más absurdos y peligrosos. Y como resulta, que sus aberraciones persiguen y consiguen no perder sus privilegios, de paso arrastran consecuencias que se estrellan como losas sobre la clase obrera, pillando también, cada vez más de lleno, a las clases medias. Sin olvidar las perjudiciales repercusiones en el medioambiente.

Si es verdad, como yo sostengo, que el problema de fondo es el desfase filosófico revolucionario de clase, y que por tanto este desfase es determinante para ser víctima de la derrota persistente y agravante, la tarea prioritaria debería estar centrada en resolver esta cuestión. Resolución que al mismo tiempo facilitaría el entendimiento y acercamiento entre toda la veta de la izquierda radical.

Considero decisivo, aclarar si esto es cierto, como se ha producido esta situación, desde cuando, y cuales son los elementos que continúan manteniéndolo y aumentándolo. Es evidente que entre otros, hoy, influye el apabullamiento de los opinadotes oficiales de la “izquierda”, cuyas medias tintas y babas son vertidas a diario y a todas horas en periódicos y en tertulias. Evidentemente que caben grandes diferencias entre sus opiniones y las nuestras, pero en el fondo van socavando y condicionando la verdad de clase más profunda. Debemos retener la afirmación de Goebbels, si no queremos olvidar la verdadera importancia que tiene.

Pero también inciden los efectos que provocan los intelectuales “relevantes” de la izquierda no oficial; es decir, los de aquellos que siendo de nuestra confianza por sus posiciones críticas contra el sistema capitalista y favorables a los pueblos, en el ámbito internacional, están favoreciendo el estancamiento en el despiste, ya que sus opiniones y sus análisis sobre cuanto ocurre, apenas va más allá de mostrarnos una y otra vez, eficaz y minuciosamente, eso si, la aberrante anatomía económica del sistema capitalista y sus brutales métodos de poder y explotación. No me cabe la menor duda, que sería de trascendente utilidad si estas buenas gentes, a la par, explicaran (dedicándole mucho más espacio) las posibilidades que la humanidad tiene para construir un mundo de ensueño, infinitamente mejor, donde se sustituye la confrontación por la colaboración y la cantidad por la calidad. No se puede avanzar sin generar sugestividad sobre la verdad.

En estas propuestas sería conveniente que se eliminara el concepto de trabajo y se sustituyera, por ejemplo, por el de aportación social y en base a las personas que están en condiciones de intervenir, sin hacer más esfuerzo del que se precisa para vivir sin agobios y con calidad. Sin necesidad de echar mano de nuestros clásicos, decimonónicos, más contundentes, como Lafargue, Kropotkin y otros, en la defensa del tiempo para disfrutar y no para trabajar; podemos citar al bueno e inteligente de Einstein; libre de ser un visceral rojo, cuando en el 34 del pasado reciente, opinaba sobre las medidas irremediables que se habrían de tomar en cuanto a reducciones sustancialesde jornada de trabajo, razonando la capacidad que ya existía para obtener los vienes de consumo necesarios y como forma de evitar el desempleo.

Por supuesto que es importante gritar que otro mundo es posible. Pero será transcendente cuando lo dibujemos miles y millones de veces, sobre las bases de la dialéctica radical de clase. Incidir es llegar, y se ha de llegar con extensos paquetes que revienten de verdad y razón.

05-03-2010
José Estrada Cruz
Llegir més...

dimecres 3 de març de 2010

Si jo tingués fusta de màrtir

Si jo tingués la condició de màrtir, encara sense estar empresonat, tindria motius per posar-me en vaga de fam per les flagrants violacions dels nostres drets constitucionals, en els aspectes més necessaris per poder viure amb unes bases mínimes de dignitat. Fins el dret a exprimir-te (a la feina) l'hi salten amb perxa; el mateix passa amb el dret a un habitatge, així com amb aspectes essencials de la sanitat, de la vellesa i moltes més coses importants. En el cas que, a l'illa caribenya, provoca la vaga de fam, em consta, per pròpia experiència, que en les presons de l'Estat espanyol i concretament a la de Tarragona, no només no hi ha telèfon i menys en les cel·les, sinó que hi ha un amuntegament de quatre i cinc persones en cada nou metres quadrats, lavabo inclòs, que mesura cada una d'elles.

És cert que a Cuba, molts de nosaltres, possiblement tindríem alguns que altres inconvenients a l'hora de discernir la manera com es desenvolupa la política, l'economia, la cultura, la participació de la gent etc. Però en bastants més països de Llatinoamerica, hauríem passat de tenir divergències, a criar malves, com els ha passat a milers i milers de sindicalistes i activistes d'esquerres. Gravíssims fets que al "món de les llibertats", solen silenciar per norma.

Tinc els meus dubtes que el Sr Orlando Zapata fos una persona amb inquietuds polítiques, i conscient dels continguts que defensava. No obstant això s'ha de reconèixer que per la seva forma de morir d'alguna cosa estava convençut pel que mereix tot el respecte. És possible que sigui més complicat del que jo m'imagino, a l'hora de que aquestes coses hagin i puguin resoldre sobre la base del lliure debat. He defensat sempre que ser-ho, és semblar-ho. Mai no entendria, que si no hi ha armes pel mig, no se li demostri al poble la força de la raó, del materialisme dialèctic i fins del comunisme utòpic, amb la que en tot moment, s'ha de poder marginar la desraó perquè prediqui al desert i entre altres desraons. Ara bé, que cal estar en els llocs, i sobretot en un tan complex com Cuba, per poder opinar sense risc a ficar la pota.

En canvi, sí que m'atreveixo fer-ho de l'Estat en què visc; on es cometen violacions com les que assenyalo al principi i sobretot com la que a mi més em impacta i perjudica: la del dret a que s'imparteixi una educació perquè cada persona pugui ser única, independent i conscient a l'hora de poder intervenir en la vida ciutadana sense que ningú la pugui manipular. Si així fora, si, al contrari del que imposen, les persones no estiguessin sotmeses a l'alienació de per vida, en aquests moments i en molts altres, caldria d'una considerable plantilla de fusters per poder atendre la demanda de difunts per vaga de fam. També per "mantenir-se de peu i no de genolls".

De manera que, si un és capaç de reparar en el que de veritat passa al teu voltant, no costa gairebé res seguir sent d'esquerres. M'estic referint algun articulista de Públic. Als que assíduament sòl llegir i coincidir, de tant en tant, amb el que escriuen.

Tot i que tinguem present successos com els del Sr Orlando Zapata, que tristament ens desagraden, el cas és que, (respecte a la violació dels drets humans) si només una desena part del que passa a Colòmbia, a Mèxic, a Hondures, a Guatemala, a les Filipines i en molts altres països del planeta, passés en la polèmica illa, tots els llepaculs que pertanyen a la reaccionària divisió cuirassada mediàtica, ja faria molt de temps que s'haurien carregat la Cuba de Fidel, del Che...

02-03-2010
José Estrada Cruz
Llegir més...

dimarts 16 de febrer de 2010

23 de febrer: una altra moguda de CCOO i UGT per despistar

Objectiu: monopolitzar tot, inclosa la mobilització que desmobilitza i per evitar que mobilitzin altres. Per a aquesta finalitat tenen a la seva disposició tota l'orquestra mediàtica, tot el "ganao" parlamentari, el Govern i per si faltava algú, amb bombo i platerets, pandereta a la mà, se'ls incorpora el monarca. En massa adoren el vedell d'or (CC.OO i UGT el vertical del sistema "en diuen democràcia") i el cuiden amb cura, com a clau que guarda les seves riqueses i plaent vida. Més, quan el preat espantall, comença a ser un descrèdit als ulls de tothom.
Aquesta serà la segona pantomima mobilitzadora que en poc temps van a celebrar. I és que, a la primera, se li va oblidar acudir a les vuitena part dels seus alliberats d'hores sindicals. Potser com va ser el desembre, a prop del Nadal i en divendres, van haver d'anar a Mercadona i prycas. Viatge gratuït i dieta en mà, només van acudir els que tenien ganes de fer un dia de turisme per la Capital de l'Estat, per això, quan els popes i els seus escolans van pujar a l'altar per deixar anar el respons, van veure que amb prou feines quedaven tres o quatre mil feligresos. Suposem que serien els de la plantilla directa d'ambdues congregacions.
Previsible: una cosa havien de fer, per no fer res i per dificultar als que ho desitgen. No són més pocavergonyes, ni fan més mal a qui diuen representar, als/es treballadors/res, perquè ja els queda poc marge. Són els bombers que vigilen la combustió de la classe obrera, i el 23 de febrer, només significa per a ells, no una altra cosa, d'usar la mànega per tal que la temperatura es mantingui tèbia.
Després d'aquesta mascarada, tant si retira la proposta d'allargar l'edat per a les pensions, com si la mantenen, podem estar segurs que la missió s'ha complert per al govern i per als ascendents. Tota aquesta parafernàlia en base a allò de les pensions, com a únic problema esqueixat de tot el "mogollón" que està caient, és com el que té tos i es rasca l'entrecuix. Ells ho saben, però necessiten fumeres (de pneumàtics, obscures) que són el que signifiquen aquestes passejades matinals on tracten els manifestants com si fossin ànimes.
Què cal fer des de la resistència; des d'aquests grups revolucionaris, conseqüents, en defensa dels interessos de la classe obrera? En els pocs dies que queden per la desfilada de la farsa, no hauria de quedar ni un sol racó, on hi hagi classe treballadora, que no tinguin la possibilitat de llegir denúncies, relacionades amb el que significa i es pretén en aquesta manifestació. Ara bé, se'ls ha d'emplaçar a que assisteixi a aquesta, però per cridar contra tots els abusos laborals que ells mateixos (CC.OO i UGT) vénen permetent.
És determinant, defugir del fals debat i fer prendre consciència a la classe obrera del que en veritat passa. S'ha de combatre la desinformació i la tergiversació dels fets. Fins al moment, el sistema capitalista, amb tota la seva guarnició, ha aconseguit que la gent no sàpiga per què es troba, realment, en greus dificultats. Fins i tot se l'ha fet creure que també té part de culpa: "estem en crisi, el problema és de tots i totes si hem de donar un cop de espatlla per sortir..." Crisi! Bona forma d'abreujar quan no els interessa donar més explicacions. Amb la raquítica parauleta "crisi" tracten d'ocultar l'aberració del funcionament capitalista i per consegüent les injustícies que es deriven contra tota la societat. Entrar en el debat sobre la base d'aquesta breu definició, estant mitjançant un impressionant problema econòmic i social, és acceptar les regles de joc amb les que sempre guanyen.
El que hauria d'haver estat un salt qualitatiu i quantitatiu en les condicions de vida del conjunt de la humanitat, resulta que es converteix, (per que els surt, els poderosos, dels mateixos) en una desgràcia. De manera que, sent el principal problema, que unes quantes famílies tinguin en les seves mans la riquesa del planeta i els ressorts del poder, però i mentrestant, no s'aconsegueixi expropiar d'aquests dos recursos, s'ha d'aconseguir que es reparteixi l'esforç i aconseguir importants quotes de benestar general en aspectes bàsics. Una cosa és que continuïn imposant altes quotes d'explotació a tot el món, i una altra que deixin en la indigència o maten a més de mitja humanitat, quan no hi ha cap raó que ho justifiqui.
Aquesta és una raó bàsica de classe. Fer entendre, el personal de “a peu", és imprescindible si volem apropar-nos en comptes de seguir allunyant-nos. Malgrat l'enorme diferència de mitjans de comunicació, que es troben entre les seves mans i les nostres, hem de guanyar la batalla d'informació amb la gent, i en base a les raons que corresponen als temps que vivim. S'ha d'acabar amb el debat ideològic permanent, que només planteja com tallar el cap als/es treballadors/res: si d'un sol tall, o poc a poc. Gran part de culpa, la tenen aquests dos entrebancs sindicals (CC.OO i UGT) als quals s'ha de procurar deixar-los on es mereixen, tal com al seu dia es va aconseguir fer amb el vertical franquista.

14-02-2010

José Estrada Cruz
Llegir més...