Disculpes!

No, no he abandonat el bloc, ni les ganes de compartir coses amb tots vosaltres, simplement, primer m’he col·lapsat de feina, i després m’he pres un descans. Reconec que aquesta situació m’ha angoixat: tenir moltes coses per dir, per explicar o només compartir, però no trobar el moment, sense una urgència pel davant, per compartir-ho m’ha provocat un cert malestar.

A tall d’exemple només us diré que durant el mes anterior a les eleccions he participat a 10 debats organitzats per diferents entitats, he assistit a 25 convocatòries de mitjans de comunicacions en alguns dels quals també hem tingut debats electorals, i he assistit a 16 actes organitzats per entitats, tot això al marge dels actes i activitats del partit.

També soc conscient que l’èxit o el fracàs d’un bloc és la constància, i durant unes quantes setmanes he trencat aquesta regla d’or dels blocs. Hi torno. Però necessàriament he de fixar un punt de partida, i aquest el situaré en el 29 de novembre. Què, per què? Doncs per què he observat que aquest dia hi va haver una important quantitat d’accessos a aquest bloc, segurament cercant reaccions al resultat de les eleccions del dia abans.

Molts us heu preocupat per la meva posició en la candidatura, certament el número 12 per Barcelona, era un fita difícil. Us agraeixo molt sincerament les moltes mostres de suport, igualment que les moltes més felicitacions per haver sortit escollit en aquesta posició que potser per alguns semblava impossible (incrèduls!), però us he dir que a mi només em semblava difícil.

A molts us he explicat que entenia perfectament la posició que he ocupat a la candidatura que rés té a veure amb que s’apreciï més o menys el treball que durant dues legislatures he pogut desenvolupar al Parlament. La posició tenia més a veure amb la conjuntura del moment i hagués pogut ser pitjor, i en aquest sentit permeteu que recordi que uns quants companys d’aquestes dues darreres legislatures, no han tingut lloc a la candidatura, i no serà per què no s’ho mereixessin.

Quant la Presidenta em va comunicar que em proposava a la posició 12 de la candidatura, li vaig prometre que sortiria escollit, segurament per la satisfacció personal, però els que em coneixeu sabeu de la meva satisfacció per haver obtingut el 12è escó per Barcelona, és que el Partit Popular de Catalunya hem trencat el nostre sostre i hem obtingut un molt bon resultat.

Però encara tenim camí per recórrer i el vull recórrer, des de la posició 12 o aportant idees o només enganxant cartells; el que és veritablement important és el projecte.

Ara, la vista fixada a les eleccions municipals, sobre tot a les de Vilanova i la Geltrú, però sobretot la vista fixada als problemes dels ciutadans, que són els autèntics destinataris del projecte del Partit Popular.

El patrimoni de Joan Herrera, no m’interessa.

Potser el fet de fer públic el patrimoni dels candidats en una campanya vols ser un exercici de transparència. Així alguns mitjans “afins a la causa” han seguit el joc i han lloat aquesta actitud, i han convidat, més falsament que no sincerament, a altres candidats a seguir el mateix exemple.

 

A mi, la veritat, el patrimoni de Joan Herrera, m’interessa proporcionalment tant com les possibilitats que té d’arribar a governar, és a dir, gens. Ara bé posats a exercir la transparència, potser sí que m’agradaria conèixer, no el patrimoni, si no el diferencial de patrimoni entre el 2003 i el 2007, per exemple, de Joan Saura.

 

En primer lloc, la dada que resulta rellevant no és el patrimoni en un moment donat, que no és indicatiu de rés, en canvi sí resulta rellevant el diferencial del patrimoni entre el moment inicial i el moment final de l’exercici d’una responsabilitat pública. Per exemple Joan Herrera podria haver fet públic el seu patrimoni abans de ser diputat al Congrés, i així ara podríem valorar si s’ha enriquit o no; però no, no ha estat aquest el cas. Però també la veritat, és rellevant que Joan Herrera hagi guanyat més o menys exercint de diputat al Congrés? Tampoc em consta que se l’hagi vist massa en bicicleta per Madrid.

 

D’acord amb l’anterior, que un candidat faci públic el seu patrimoni no serà significatiu de transparència, fins que no ho torni a fer quan abandoni les seves responsabilitats, en conseqüència si el missatge que volen enviar és que hi ha qui no s’enriqueix amb la política, haurien de fer públics el diferencial del patrimoni dels nombrosos càrrecs que han tingut al Govern des de 2003, fins ara, i posats a ser transparents, podrien començar pel Joan Saura.

 

I no acaba aquí el meu interès: seria interessant veure quin és el futur (i també el passat) professional de tots aquests càrrecs; bé ja posats, a veure a quines altres administracions, ni que sigui a ajuntaments de “tercera” o a empreses públiques “locals” s’acaben resituant, això sí, amb sous de primera. Fem encara un altre exercici: analitzem l’historial professional de tants i tants càrrecs del partit del Joan Herrera, que no es caracteritzen precisament per provenir de cap mena de trajectòria professional, més enllà de la de la fidelitat política al seu partit.

 

Pobres, pobres, no sé si seran, ara bé tontos, segur que no.

El turisme: una oportunitat!

Fa anys, molts anys que a la nostra ciutat hi ha un debat etern sobre si cal orientar la nostra economia cap al sector turístic, o mantenir i impulsar la tradició industrial que al llarg de tants anys ha caracteritzat Vilanova i la Geltrú. Si haguéssim de cercar un moment clau en el que es comença a encetar aquest debat, potser ens hauríem de remuntar a la desaparició de la fàbrica de la Rambla, que deixava pas a una significativa obertura al mar de la ciutat.

No tinc cap mena de dubte de què és necessari i oportú mantenir el teixit industrial que existeix, pot ser són reminiscències d’un passat industrial molt intens, però una part important del ja escàs teixit industrial vilanoví està adaptat al segle XXI amb fàbriques modernes, processos i productes innovadors, i això és garantia de permanència en el temps. Per tant en el nostre cas, no crec que hi hagi activitats econòmiques excloents les unes de les altres, i que la tradició industrial de la nostra ciutat ha de continuar present i compartint un lloc important amb altres sectors.

La economia local en els darrers 30 anys s’ha diversificat força, però també crec molt sincerament que ens hem perdut en el debat, i no s’ha actuat per aprofitar les oportunitats que tenim al davant, i estic convençut que el sector turístic n’és una de prou evident.

Platges magnífiques en magnífics entorns, encara que algun hauria de millorar; un port amb tots els ingredients necessaris: activitats nàutiques (algú recorda encara allò de l’estació nàutica?), activitat pesquera i comercial; una potent xarxa cultural entorn al segle XIX, Biblioteca Museu Balaguer, Can Papiol, un Museu del Ferrocarril únic, i encara que amb assignatures pendents com un Museu del Mar potent, o un Museu de Curiositats Marineres, o un Museu de la Dansa; espais naturals propers i a l’abast al Garraf i Olèrdola; una oferta gastronòmica diferenciada com els productes que el mar ofereix; festes importants, un Carnaval diferent, una Festa Major potent; activitats musicals de renom,… D’actius en tenim, només cal posar-los en valor, i que generin sinergies que permetin oferir noves oportunitats.

Probablement mai ens hem cregut, i per això potser tampoc mai hi ha hagut massa interès en que la nostra ciutat tingui noves infraestructures hoteleres i turístiques. Segurament la proximitat d’un turisme de massa espanta, per això és necessària l’habilitat per aprofitar les oportunitats amb la cura necessària. Però per aprofitar les oportunitats primer és necessari creure-hi, després convèncer altres per que hi creguin i al final impulsar noves inversions, que generin riquesa, sí riquesa que beneficiï a la ciutat.

L’actitud que hi ha hagut al llarg dels anys ha estat la de posar traves i traves a inversions que permetrien aprofitar oportunitats i fer créixer aquest sector. Mentre els cicles econòmics són creixents, pot ser no se li dona importància, però quan els cicles són recessius i la manca de treball es converteix en un problema social de primer ordre és quan ens lamentem de no haver aprofitat les oportunitats que tenim al davant.

No es tracta ni molt menys de reconvertir la nostra ciutat en una ciutat desconeguda, si no simplement es tracta de que mantenint el nostre propi caràcter i les nostres pròpies característiques siguin capaços de treure un rendiment econòmic sí, però social també dels nostres actius. La oportunitat la tenim al davant, només cal aprofitar-la.

La llum al final del túnel.

Trobo molt encertada la nova campanya publicitària de CiU, en la que es veu la llum al final del túnel. De fet aquesta és la esperança molts catalans, que després de set anys de foscor i de “guirigai” com diria el President “súper normal” per fi es veu el final del túnel, o no!

Ara bé aquesta llum poden ser dues coses: certament que el túnel s’acaba i es comença a veure l’horitzó sense l’angoixa que dona la foscor del túnel; però també pot ser un tren que ve de cara, i aleshores el remei pot acabar sent pitjor que la malaltia.

Que vol dir CiU amb la seva campanya? M’atreveixo a interpretar que les dues coses: que és possible que s’acabi aquest malson que ha representat el tripartit, però també que, compte que potser la llum que veiem no és la millor solució als problemes, i certament que potser així.

Si cal acabar amb les aventures i desventures del tripartit com ara les d’ara deixo urnes per consultes independentistes, ara no les deixes, ara faig el que vull; no em dona la impressió que la llum al final del túnel siguin els que no només les deixarien, si no que les promourien.

Si cal acabar amb les multes als comerços per retolar en castellà, la llum al final del túnel no seran aquells que van impulsar una llei que ho feia possible. Si cal acabar amb la manca d’un horitzó clar per les nostres empreses i els nostres treballadors, no sembla que els que es preocupen més de la independència, puguin representar la llum al final del túnel.

Si cal acabar amb una Administració sobredimensionada per amics i coneguts, la llum al final del túnel no poden ser els “quitate tu, que me pongo yo”. Si cal acabar amb la sospita permanent de que les obres de la Generalitat costen més diners del normal, la llum al final del túnel, no poden ser els que no aclareixen les seves fosques relacions amb Millet.

En aquestes eleccions la garantia de que la llum al final del túnel no és un tren que ve de cara, com podrien ser les aventures incertes que CiU proposa, si no certament un horitzó clar i net en el que es visualitza un futur lluminós pels catalans, és el PPC.

Moltes gràcies!!

En l’exercici de l’activitat política hi ha moments dolents, però també hi ha molts moments bons i d’entre els bons, aquells en què hi ha qui explícitament reconeix un treball. Si a més, és un col·lectiu i és el col·lectiu al que pertanys, al menys jo em ruboritzo.

No és falsa modèstia però crec que els que ens dediquem a l’activitat política a temps complert, encara que no sé si en el meu cas per gaire temps, no necessitem reconeixements, més enllà de vots, que sempre són necessaris. Fem la nostra feina, fem el que el que està al nostre abast, per fer una societat més lliure i més justa, i moltes vegades els èxits dels petits passos es celebren en la més estricta intimitat, sense més reconeixement que la satisfacció personal.

El Col·legi d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions del qual sempre m’ha enorgullit formar part, m’ha considerat mereixedor d’una placa de reconeixement, cosa que em satisfà alhora que em ruboritza, per la contribució en la creació del col·legi català. El cert és que crec que no he fet rés extraordinari, si no simplement allò que considerava que havia de fer per assolir un resultat que és bo pel col·lectiu, i que ningú hi busqui lectures més enllà de l’estricte millora del marc de relacions institucionals per a l’adequada defensa dels interessos professionals.

Això sí sempre hi ha qui fa lectures interessades de les coses, i això va passar en el tràmit parlamentari del Decret que conduïa a la creació del col·legi català, i aquí us deixo la meva intervenció:

No em queda més que agrair molt sincerament al Col·legi el reconeixement, i espero poder continuar contribuint a la defensa dels interessos professionals del col·lectiu, des de qualsevol àmbit en el que correspongui qualsevol mena d’actuació pública o privada: moltes gràcies!!!