Rss Feed
Tweeter button
 

Quins són els principals reptes estructurals de les PIMES catalanes? Quines són les tres accions clau a posar en marxa en els 100 primers dies de govern per a potenciar-les i ajudar-les?

El 99,9% de les empreses són pimes, tres quarts dels treballadors treballen a les pimes, i les pimes generen una mica més de dos terços del valor afegit de l’economia catalana. Llavors una de les tasques bàsiques del govern és crear les condicions favorables per a la creació i el creixement de l’empresa. Això suposa realitzar accions concretes com millorar l’accés al crèdit o simplificar l’administració i eliminar tràmits.

Nosaltres promourem més instruments i fons públics per a les persones emprenedores. Potenciarem el capital risc i els business angels, donant més garanties i avals als projectes solvents i de futur. Intensificarem els programes de l’ICF que fomenten la innovació i la internacionalització. Continuarem simplificant l’administració, eliminant tràmits i fomentant l’ús dels TICS a l’empresa i el sector públic .

I com ja ha anunciat el President, crearem un Fons d’eficiència energètica, valorat en 2.000 M€ destinat a finançar projectes d’eficiència energètica i energies renovables.

També crearem un Fons d’innovació, recerca i transferència tecnològica que es podran acollir aquelles empreses que tinguin com a objectiu fer de mitjanceres entre les PIME i les universitats/centres de recerca. El fons permetrà l’aparició d’un segment nou d’empreses intermediadores per a una millor intermediació en la R+D+I i una disminució del cost fix de la innovació que és elevat sobretot per a les PIMES.

Quins són els tres sectors al voltant dels que l’economica catalana ha de treballar per tornar a créixer? Quines propostes específiques presenteu per a cadascun d’aquests sectors?

Dins de la nostra visió global de l’economia catalana, apostem per un canvi del model econòmic. Posem especial rellevància en la recerca (R+D+i) i en potenciar els sectors motors i d’alt valor afegit de l’economia. El alt valor afegit no és limita ni és pot limitar a sectors específics. Ha de ser una característica de la economia en el seu conjunt. El Govern ha treballat per aquest canvi de model. des de l’any 2005, i ho ha fet conjuntament amb els agents econòmics i socials.

La recerca és primordial. Nosaltres assegurarem el finançament dels centres de recerca i d’innovació i prioritzarem aquells centres de recerca que potenciïn la transferència tecnològica i de coneixements amb el món empresarial. Dotarem de més recursos el programa de nuclis tecnològics: arribarem als 100 M€ per promoure projectes de col·laboració internacional acostant-los a la petita i mitjana empresa. Però a la vegada donarem suport a la indústria tradicional. Això vol dir que activarem programes de reestructuració de sectors en crisi per afavorir-ne la reorientació cap a nous productes i noves activitats que aportin més valor afegit.

Quines són les tres infraestructures prioritàries per millorar la competitivitat econòmica de Catalunya? Quins terminis proposeu (any) per a la seva entrada en funcionament?

Crec que si parléssim de tres infraestructures per la competitivitat econòmica de Catalunya, ens quedaríem curts. Primer hauríem d’aclarir de quina economia volem parlar. De la basada en els serveis? De la industrial? De la tecnològica? De l’agrícola? Totes elles ja tenen infraestructures prioritàries en marxa. Hem ampliat l’aeroport de Barcelona, amb la Terminal 1, tenim una nova terminal de creuers al Port de Barcelona, a Tarragona, Palamós i Roses. Tenim els accessos a la costa brava desdoblats, per fi, i una via ràpida que ens porta cap als Pirineus, amb l’autovia des de Barcelona fins a Berga. Tenim el supercomputador Marenostrum, i el Sincrotró Alba, peces bàsiques de l’economia de recerca, i per fi, el Segarra-Garrigues, que transformarà l’agricultura de les Terres de Lleida. Hem d’acabar l’ampliació del Port de Barcelona, l’AVE fins a Figueres i el Corredor Mediterrani, així com finalitzar el desdoblament de l’eix transversal i de la Ronda del Vallès.

Tagged with:
 

2 Responses to “Montserrat Capdevila – PSC – microentrevista Economia i empresa”

  1. [...] Montserrat Capdevila, Regidora de l’Ajuntament de Sabadell i diputada del PSC al Parlament de Catalunya [...]

  2. [...] This post was mentioned on Twitter by Socialistes (PSC), xmenduina. xmenduina said: Na @montsect de @socialistes_cat ens respon la micro-entrevista d'n-giny sobre Economia i empresa. Més info http://bit.ly/az4G8O #nginy #28N [...]

Leave a Reply



Better Tag Cloud