Anar al cos de la pàgina
Esteu a: /Coneix la BC /Projectes
mida del text mida del text petita mida del text mitjana mida del text gran
Informació relacionadaNavegació

  1. Coneix la BC
  2. Serveis
  3. Busca a la BC
  4. Fons
  5. Altres catàlegs
  6. Secció professional
  7. Perfil del contractant
  8. Subvencions i altres
Informació relacionadaInformació relacionada

Projectes i cooperació

ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)

És un portal d'accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. és un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) que vol:

  • Possibilitar la consulta sobre les publicacions periòdiques completes. Els usuaris podran accedir a les col·leccions senceres de les publicacions sense haver de perdre temps i esforços en la seva localització i consulta a diferents institucions.
  • Recuperar i preservar el patrimoni hemerogràfic català. El fet de disposar de substituts digitals dels documents minimitza l'ús dels originals i el seu desgast.
  • Incrementar els continguts catalans a Internet en accés obert, testimoni de la història, societat i manifestacions artístiques de Catalunya al llarg de diferents èpoques. Fer-les accessibles a Internet contribueix a donar a conèixer la cultura i llengua catalana arreu del mon.
  • Promoure la cooperació entre institucions per completar les col·leccions, millorar els serveis, compartir recursos i rendibilitzar les col·leccions documentals.

Accés al portal
Contacte: arca@bnc.cat

PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya)

El projecte PADICAT té l'objectiu de dissenyar i produir un sistema que permeti a la Biblioteca de Catalunya compilar, processar i donar accés permanent a la producció digital catalana. En alguns països s'anomena "dipòsits digitals nacionals" a projectes similars, essent els més coneguts el gegant Internet Archive, l'australià Pandora o el suec Kulturarw3.

D'acord amb la tendència generalitzada arreu de les biblioteques nacionals, el model de dipòsit que persegueix la Biblioteca de Catalunya és el sistema híbrid, consistent a:

  • Compilar massivament els recursos digitals publicats en obert a Internet
  • Impulsar el dipòsit sistemàtic de la producció web dels agents implicats a Catalunya
  • Promoure línies de recerca per mitjà de la integració dels recursos digitals de determinats esdeveniments de la vida pública catalana

L'any 2005 va representar el període de planificació i proves del projecte que lidera la Biblioteca de Catalunya, i el 2006 s'ha dut a terme la implementació del sistema, s'ha iniciat la recollida de recursos i els contactes amb els agents que poden col·laborar en el projecte. El 2007 el sistema té previst la captura d’una part significativa de les pàgines web sota domini .CAT; el dipòsit sistemàtic dels recursos digitals produïts per les més de 100 institucions adherides al projecte; i la captura de la campanya electoral de les eleccions municipals 2007.

El projecte PADICAT compta amb la col·laboració del CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya) i el suport de Societat de la Informació del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

La Biblioteca de Catalunya és membre de l’International Internet Preservation Consortium.

Accés al portal
Dossier de premsa
Recull de premsa
Acte de presentació

Contacte: padicat@bnc.cat

CANTIC (Catàleg d'autoritats de noms i títols de Catalunya)

L'any 2007 la Biblioteca de Catalunya conjuntament amb el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya ha posat en marxa el Catàleg d'autoritats de noms i títols de Catalunya (CANTIC). CANTIC és un catàleg d'autoritats cooperatiu que es realitza en el Catàleg Col.·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i està liderat per la Biblioteca de Catalunya. El seu objectiu és normalitzar els punts d'accés dels catàlegs bibliogràfics, millorar la comunicació entre els diferents catàlegs i sobretot afavorir la cerca i la recuperació de la informació.

Accés al portal

Llibres de la BC a Google Books

L'any 2007 la Biblioteca de Catalunya anunciava l'acord amb Google Books per digitalitzar milers dels seus llibres en domini públic. L'objectiu és posar a l'abast de tothom una eina de difusió, descobriment i coneixement de les col·leccions de la Biblioteca i incrementar la presència de continguts catalans a internet.


Accés al portal Accés al portal

Memòria Digital de Catalunya (MDC)

És un dipòsit cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades de revistes catalanes antigues, fotografies, mapes, cartells, ex-libris, etc. relacionats amb Catalunya.

La principal finalitat de la MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni català. Aquesta finalitat es concreta en tres objectius:

  • Impulsar la digitalització del patrimoni català
  • Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d'aquest patrimoni
  • Facilitar els instruments per a la seva preservació

Accés al portal

Europeana

Europeana és un projecte europeu que té com a objectiu dissenyar i construir un lloc web que serveixi com a prototip per donar accés a prop de 2 milions d'objectes digitals, incloses pel·lícules, fotografies, pintures, enregistraments sonors, mapes, llibres, manuscrits, diaris i material d'arxiu, procedents de biblioteques, arxius i museus europeus. és previst que el prototip es presenti públicament al novembre del 2008.

L'any 2007 es va crear la xarxa temàtica EDLnet per analitzar les necessitats, funcionalitats i característiques tècniques del prototip. La Biblioteca de Catalunya va ser convidada a formar part de la xarxa com a membre, i participa també en un dels Grups de Treball.

Accés al portal

Projecte RACO (Revistes Catalanes d'Accés Obert)

RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) és un dipòsit des del qual es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes. La principal finalitat de RACO és augmentar la visibilitat i consulta de les revistes que inclou i difondre la producció científica i acadèmica que es publica a revistes catalanes.

Els objectius de RACO són:
- Impulsar l'edició electrònica de revistes catalanes.
- Ser la interfície que permeti la consulta conjunta de totes les revistes.
- Facilitar els instruments per a la seva preservació.

Accés al portal

Arxiu audiovisual de poetes

L' Arxiu audiovisual de poetes és una iniciativa de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) patrocinada per CEDRO, que té com a finalitat la conservació de la memòria històrica de la poesia contemporània, mitjançant l'enregistrament de lectures de poesia a càrrec dels mateixos autors seleccionats. Aquests documents audiovisuals, dels que només s'editen 5 còpies, estan a disposició de consulta pública i gratuïta en els següents centres: la pròpia ACEC, la Residencia de Estudiantes de Madrid, la Biblioteca de Catalunya, i a Cedro. La cinquena còpia es destina a l'autor o als seus hereus.
La col·lecció disposa de dues seccions: poetes de gran relleu per a la literatura contemporània i poetes que han participat en les sessions de lectura de novetats poètiques de l'Aula Josep A de Sagarra, a l'Ateneu Barcelonès.


L'Arxiu audiovisual de poetes al catàleg de la BC

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La BC col·labora en la Biblioteca Virtual Cervantes, iniciativa de la Universitat d'Alacant, en la digitalització de documents d'alt valor bibliogràfic i patrimonial pertanyents al fons de la BC i altres biblioteques catalanes.

La fase inicial del projecte (2000-2004) permet la consulta pública de documents com ara les Homilies d'Organyà (s. XII), el LLibre d'hores segons l'ús de Roma (s. XV), l'Oda a la pàtria, de Bonaventura Carles Aribau (1833), La Llumanera de Nova York (1874-1898); Arte Joven (1901); l'Almanac dels Noucentistes (1911), així com enregistraments sonors d'Isaac Albéniz, Joaquim Malats, Frederic Chopin i Franz Listz procedents del conjunt de cilindres de cera de la col·lecció Turull.

Accés al portal

 

Catàleg col·lectiu del patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC)

Actualment gestionat per la Biblioteca de Catalunya, el Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya es va iniciar l'any 1983 per catalogar, preservar i difondre el patrimoni bibliogràfic català. Des del 1992 col·labora amb el Ministeri de Cultura en l'elaboració del catàleg del patrimoni bibliogràfic de l'Estat espanyol. A finals de l'any 2007 el CCPBC es va incorporar al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC).

Accés al catàleg

Catàleg de les Biblioteques especialitzades de la Generalitat (BEG)

La BC gestiona o coopera amb el personal de les biblioteques especialitzades en la creació i manteniment d'aquest catàleg.

Accés al catàleg




Creative Commons License 2005 Biblioteca de Catalunya. Carrer de l'Hospital, 56. 08001 Barcelona. Tlf.:+34 93 270 23 00. Fax: +34 93 270 23 04 bustia@bnc.cat
Alguns drets reservats · Nota tècnica · Avís legal

Enllaç al Departament de Cultura