Fundació Bosch i Cardellach

Carrer de la Indústria 18, baixos, 08202 Sabadell

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente
Benvinguts
E-mail Imprimir PDF

Escut de la Fundació, dissenyat per Ricard Marlet, que es trobava a l'antiga seu del C. d'en Font

La Fundació Bosch i Cardellach és una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat promoure els estudis locals i comarcals i constituir un lloc de trobada i debat per als estudiosos de tots els camps. Per tradició, la Fundació ha abraçat des dels seus inicis un ampli ventall de branques del saber, tot actuant com a dinamitzadora de l’intercanvi de coneixements i experiències i de la divulgació científica i cultural a Sabadell i rodalies.

La Fundació conserva avui aquest esperit multidisciplinar. Organitza conferències, cursos, taules rodones i seminaris de temàtiques diverses, convoca premis de recerca i manté una línia de publicacions de documents inèdits derivats de la seva activitat de recerca i difusió. Estretament lligada a l’activitat cultural i associativa de Sabadell, la Fundació participa també en l’organització de nombroses activitats, com les Jornades de difusió del Patrimoni del riu Ripoll, en els premis Minerva i Montserrat Miró, la Beca Miquel Carreras o el Dia de l’Autor

Més...
 
E-mail Imprimir PDF

Presentació del llibre La Guerra del francès a Catalunya segons el diari de Raimon Ferrer

D’Antoni Moliner Prada

 Coberta del llibre

Participaran en l’acte: l’autor del llibre el Dr. Antoni Moliner, el Dr. Borja de Riquer, Cat. Hist. Contemporània de la UAB,  el  Dr. Bonaventura Bassegoda, Vicerector de transferència social i cultural de la UAB i el Dr. Josep Lluís Martín Berbois, coordinador de la Secció d’Història i Arqueologia de la Fundació.

 

Barcelona cautiva, dietari escrit pel pare Raimon Ferrer (1777-1821), és una obra fonamental sobre l’ocupació napoleònica de Catalunya i l’organització de la resistència durant la Guerra del Francès (1808-1814). Espectador privilegiat, dedicat a l’assistència hospitalària i a les presons reials, dóna testimoni de tot el que succeeix a la ciutat i al Principat. Recull totes les informacions i mitifica l’esperit de resistència dels catalans i la seva fidelitat a Ferran VII. L’obra conté referències molt valuoses sobre la vida quotidiana i els problemes generats per l’ocupació francesa. Entre altres aspectes, tracta sobre l’evolució del comerç, el problema de les subsistències i la mendicitat; les qüestions fiscals i monetàries; l’evolució de la guerra, les accions militars de l’exèrcit espanyol, sometents i miquelets, i del francès; la situació dels hospitals militars i el nombre de morts; les disputes i divisions entre autoritats civils i militars; el fenomen de la deserció, el bandolerisme i la inseguretat; les noves institucions creades pels «patriotes» i l’administració del govern intrús; els personatges més destacats de la vida política i militar; la propaganda patriota i l’afrancesada; les pràctiques religioses i la situació de l’Església; la vida cultural, el teatre, la premsa i les festes, etc. Aquesta obra es reedita amb motiu del bicentenari de la Guerra del Francès. [Informació extreta del Servei de Publicacions de la UAB]

 

ANTONI MOLINER

Professor d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, és un reconegut expert a escala internacional de la Guerra Peninsular (1807-1814). Ha escrit nombrosos articles en revistes d’història i, amb motiu del bicentenari d’aquesta guerra, ha participat en molts congressos, fòrums, seminaris i col·loquis. Ha estat professor invitat en diferents universitats d’Espanya, Portugal, França, Itàlia i Mèxic.

 

Data

Dimecres 9 de febrer a dos quarts de vuit de la tarda

Lloc

Seu de la Fundació

 
E-mail Imprimir PDF

Sabadell: de la ciutat multicultural a la ciutat intercultural

 

Conferència organitzada per la Secció d'Història i Arqueologia

A càrrec d'Enric Prat Carvajal

 

Enrci Prat és Doctor en Història per la UPF i professor del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB. És membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra, del Consell Editorial de la revista Sin Permiso i del Consell Assessor de la revista Viento Sur.
Les seves línies d’investigació són la Història del Present, la Història de la Catalunya Autonòmica, els Moviments Socials Contemporanis, les Arrels Històriques dels Conflictes Armats i la Filosofia de la Pau.


És autor de la tesi doctoral El movimiento por la paz de los años ochenta en Cataluña (Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra, 2004). I és autor dels llibres Moviéndose por la Paz. De Pax Christi a las movilizaciones contra la guerra (Hacer, 2006) i Activistes de la Pau. Estudi sociològic i polític dels activistes del moviment per la pau de la dècada de 1980 (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008).

[Més informació]


Data

Dimecres 23 de febrer a dos quarts de vuit de la tarda

Lloc

Seu de la Fundació

 
E-mail Imprimir PDF

Cinquena sessió de Didàctica musical: Música del renaixement

A càrrec de Joan Alsina

 

En col·laboració amb Joventuts Musicals de Sabadell



Data

Dimarts 22 de febrer a dos quarts de vuit del vespre

Lloc

Seu de la Fundació

 
E-mail Imprimir PDF

AutorQuadern d'arxiu 108

Joan Sellent Arús

Títol

L'ofici de traduir

Shakespeare, un home de teatre

Any de publicació

2010

Col·lecció

Quaderns d'Arxiu de la Fundació Bosch i Cardellach ; 108

Estat

En estoc

Preu

12,00€

Comandes

Aquesta adreça electrònica està protegida contra spam bots. Necessita activar Javascript per a visualitzar-la