xerrada – Reserveu Data

xerradaFerranSalmuri

No hi ha cap comentari.

Famílies i Escola: Parlem?

1. Sovint, els pares i mares tenim la sensació que els fills no ens escolten. Alerta, però: aquesta sensació poden tenir-la ells.
2. El diàleg amb els nostres fills no sempre ha de ser verbal. Sovint, un petó, una abraçada o un somriure són una molt bona manera de comunicar-nos amb ells.
3. El diàleg amb ells serà més fàcil si comencem escoltant-los.
4. Busquem una manera natural, relaxada, de comunicar-nos amb els fills. La vida de cada dia ens dóna desenes d’oportunitats.
5. Alguns pares tenim la sort de passar moltes estones amb ells fills; d’altres, no. Sempre, però, hem de procurar que siguin estones “de qualitat”.
6. Algunes preguntes dels fills no sabrem respondre-les. No passa res. Acceptar-ho davant d’ells no és un problema. Ens ho agrairan.
7. No visquem l’educació dels fills de manera excessivament estressant. Podem equivocar-nos i tantejar. L’educació és un camí ample per on podem caminar.
8. Raonar les coses és sempre positiu. Intentem fer-ho. Expliquem les coses als fills i orientem-los.
9. De vegades, però, davant una insistència excessiva, podem fer servir, sense por, el “perquè sí”.
10. No cal esperar que els fills preguntin per tal d’explicar-los coses. Fem-ho de manera natural, aprofitant les oportunitats quotidianes.
11. Quan els nostres fills són adolescents, prenen distància però segueixen volent que estiguem a prop d’ells, per quan ens necessitin. Sempre serem els seus referents.

1 comentari.

Nens bombolla: un article interessant

“Criar fills entre cotons, evitar-los disgustos, maquillar-los les crítiques i resoldre els seus conflictes potser permet veure al nen feliç, però otorga molts números per a que, al créixer, sigui un adult insatisfet que viurà qualsevol dificultat com un drama”

Més o menys així comença l’article publicat a La Vanguardia aquest passat dissabte 20 de novembre. Bona lectura i bona reflexió.

( l’article està dividit en tres parts,…)

Pinchar la burbuja

Pinchar la burbuja2

Pinchar la burbuja3

1 comentari.

Una escola de pares i mares en format televisiu

Des de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona hem iniciat aquest curs la segona temporada del programa televisiu Famílies i escola. Es tracta d’una iniciativa produïda conjuntament amb la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Secundària (FAPAES) i la Xarxa Audiovisual Local (XAL). En aquesta segona temporada, la sèrie emetrà 13 nous capítols de 25 minuts, amb un destacat caràcter divulgatiu, adreçats a la comunitat educativa i, especialment, als pares i mares, a qui es pretén donar eines de suport de cara a l’educació dels seus fills i filles.

 
Famílies i escola
Famílies i escola: Les seves emocions, els seus sentiments

El programa és una escola de pares i mares en format televisiu que tracta, amb la participació d’experts i de famílies, d’alguns dels aspectes que ens preocupen quotidianament. En els capítols d’aquesta temporada trobarem, per exemple: “Ensenyar a estudiar”, “Ensenyar a aprendre”, “Què diem i com ho diem”, “Independent sí, responsable també”, etc. Tot i que el programa s’enfoca inicialment més cap a la secundària, si hi esteu interessats veureu que hi estem molt a prop. Aquells que vulgueu podeu consultar els capítols de la nova temporada al bloc http://familiesiescola.blocs.xtvl.tv/ i els de la primera temporada directament al web de la XAL http://www.xtvl.tv/programes/paresfillsiescola/

Famílies i escola
Famílies i escola: Eduquem l’esforç, ens ho agrairà

 

Jordi Plana (pare de Driss i Farah)

5 comentaris.

Claudio Naranjo

A veure què us sembla,….

Claudio Naranjo: “La escuela se usa para domesticar
Marzo 31, 2010 por proyectoavolar
GASPAR HERNÀNDEZ “El Periódico”
Un niño sabio

Claudio Naranjo (Valparaíso, 1932) es un sabio de rostro algodonoso y polar. Tal vez se dejó barba para disimular su ojos de niño, y sus dientes. Lleva unos zapatos inquietantes, raro cruce de zueco agujereado y chancla. Afirma que los conflictos mundiales no se solucionan con conferencias internacionales de políticos, sino cambiando la educación. La esperanza: nuestros hijos. Para Naranjo, la felicidad es el equilibrio entre el pensar, el sentir y el querer. Y realizar el potencial de nuestro ser.
–Dice que el sistema educativo solo sirve para mantener la sociedad actual. ¿Cómo podemos cambiar el mundo con la educación?
–La educación tendría que pasar de ser un órgano reproductor de la sociedad que tenemos a ser un órgano de fomento de la evolución. Habría que dejar de usar la educación como sistema de adoctrinamiento o de reclutamiento para esa sociedad. Hay un elemento despótico: se usa la escuela para domesticar. Tendríamos que usar la educación para formar seres completos.
–¿Y qué es un ser completo?
–La educación actual solo se ocupa de la mente racional, práctica, instrumental, como si fuéramos solo eso. Se crean seres egoístas y prácticos que no tienen una dimensión del goce de la vida. No parece legítimo educar para la felicidad. Si se calculara el precio de la infelicidad que se crea, se vería lo antieconómica que es nuestra educación. Crea gente infeliz, que desarrolla neurosis y enfermedades psicosomáticas, que no funciona bien en el trabajo.
–Usted no está a favor de las notas.
–El sistema de aprendizaje basado en notas viene a decir que hay que aprender para comerse la zanahoria. Las cosas verdaderas se aprenden por amor a aprender, por amor a la verdad, por deseo de saber. Los niños tienen gran curiosidad, pero se les va matando esa curiosidad cuando se les obliga a repetir cosas aprendidas. Sobre su pregunta anterior, un ser completo no es solo un ser inteligente; también es amoroso y tiene una sabiduría instintiva. Esta sabiduría es sagrada para las culturas chamánicas, que tenían mucho contacto con el animal interior. El alma es como un animal.
–¿Los maestros tienen que estimular al animal interior?
–Sí. ¿Sabe cómo? Enseñando con una actitud amorosa. No siendo explotadores disfrazados de buenos maestros.
–¿Explotadores?
–Le roban al niño muchas horas de su vida durante muchos años de escuela. Lo mantienen en una incubadora, inmóvil en la clase aprendiendo estupideces que poco le van a servir para la vida. La verdad no se aprende en libros que hablan de lo que dicen otros libros. Eso es un conocimiento muerto. No hay prueba científica de que la educación de ahora sirva para el desarrollo de las personas. Por suerte, los niños tienen el buen instinto y sentido que les dice: “Esto no va conmigo, no responde a mi situación existencial”.
–Y, además, está el ego. Se nos educa para cultivar el ego.
–El ego es una prisión. Una mente chica. Un tejido de emociones destructivas y carenciales. Por eso, la envidia, el orgullo, son lo que mueve a la mayoría durante la mayor parte de su vida. Hay que conocer al ego para no ser su esclavo.
–¿Cómo es su ego?
–Es un buen burrito de carga. Lo uso para mis tareas.
–Según usted, ¿cuál es el mayor problema del mundo?
–El virus del lenguaje. Se mira todo a través de un exceso de juicios. No vivimos de forma natural, sino a tra- vés de conceptos intermedios, de lo que debería ser y cómo debería ser. Y el dinero. Hoy en día, lo único grande es el dinero. Es como si la gente estuviera loca por el dinero. Como decía Antonio Machado, solo un necio confunde valor y precio.
–¿Qué es lo real?
–La experiencia vivida. Pero la experiencia humana es como la cebolla. Hay cosas profundas y superficiales, incluso en el mundo emocional. Para un místico, lo real es el meollo de la conciencia. El ser es lo real. Y la gente no tiene esa experiencia del ser. La gente busca el ser generalmente donde no está: en el placer, en la intensidad, en tener. Casi toda su vida es un sentido de déficit, porque no saben que existen. Una persona que ha llegado a sí misma es la que ha llegado a saber que es.
–Usted lo descubrió en el desierto.
–Fue la sala de partos. El comienzo de una nueva vida. Yo era un buscador sediento, me había acercado a muchos maestros, pero no había metido la cabeza en el cielo, excepto con algunas experiencias psicodélicas. En el desierto empezó la posibilidad de encontrar una conciencia contemplativa, de entrar en contacto con lo divino, se le llame como se le llame, porque yo no simpatizo con los que hablan de Dios.
–Dios no está de moda.
–Y con razón, porque se ha usado su nombre más que en vano. El nombre de Dios lo han usado mucho los bandidos.
–Y usted ¿qué quiere ser cuando sea mayor?
–Yo ya llegué al cielo, y lo perdí. Me gustaría terminar de volver a la tierra. Sembrar aquí, en la tierra, lo que encontré en el cielo. Yo estoy creciendo, estoy en desarrollo. Por ejemplo, cada vez hablo con más fluidez. También me gustaría tener el corazón más grande, servir más a los otros y estar al servicio de lo que la vida me diga.
Vía: El Periódico

9 comentaris.

Informació – Comissió Espai de debat -


escolademaresipares

No hi ha cap comentari.

Escola de Mares i Pares

Cliqueu la icona del quadrat amb quatre fletxes per veure la pantalla sencera.(View FullScreen)
Per descarregar el document en pdf utilitzeu la icona Download.


espai de debat

2 comentaris.

La Carme Thió a Catalunya Radio

Cada setmana la pedagoga Carme Thió respon els dubtes dels oients sobre l’educació dels seus fills. Ens planteja un tema sobre el qual els oients hi poden dir la seva a través de les vies habituals de comunicació.

Horari: dilluns, a les 10.30h

Cliqueu la imatge

 


No hi ha cap comentari.

Educant pel futur

Click a Menú i a Full Screen per veure-ho amb pantalla sencera

3 comentaris.

Esport i Desenvolupament

L’escola de mares i pares de la FaPaC ens informa de la importància de l’esport :

Esport i desenvolupament

 

 

 

View more documents from etiam.

 

Comisió Extraescolars

No hi ha cap comentari.

ESCOLA DE MARES I PARES AMB LA CARME THIÓ

LA CARME THIÓ, PSICÒLOGA RESPONSABLE DE LA XERRADA SOBRE LLIBERTAT I LÍMITS QUE ES VA PORTAR A TERME A LA NOSTRA ESCOLA EL CURS PASSAT ÉS LA CONDUCTORA DE L’ESCOLA DE MARES I PARES DEL PAU CASALS. PER AQUEST MOTIU I TENINT EN COMPTE L’ INTERÈS QUE HI PUGUI HAVER ENTRE LES FAMÍLIES DE LA NOSTRA ESCOLA US TRANSMETEM LA INFORMACIÓ QUE ENS HAN FET ARRIBAR.   (més…)
No hi ha cap comentari.