Projecte Boer Ajuntament de Salàs de PallarsConsell Comaracal del Pallars JussàParc Territorial Collegats-TerradetsSalàs de Pallars
HomeMapa web EspañolEnglishFrançais
Presentaciã
L'Antiga Fira de Bestiar de Peu Rodã
L'Antic ComerÆ
Centre d'Interpretaciã de l'Antic ComerÆ
 
Què ésAdreça i horarisTallersAula didàcticaArxiu i bibliotecaVisites guiadesBotiga
Sala d'exposicions temporalsExposicions en cursExposicions realitzadesAltres actes
Sala PolivalentExposicions en cursExposicions programadesExposicions realitzades
   
 

Sala d'exposicions temporals
Exposicions realitzades

Llaunes d’abans. Te’n recordes?
Del 4 d’agost al 31 de setembre de 2007 (prorrogada fins el 31 de desembre)

Unida a la història de la publicitat i a la generalització del consum dedeterminats productes, la llauna va viure una edat d’or a la primera meitat del segle XX fins que, a partir dels anys seixanta, la progressiva utilització del plàstic la va fer entrar en decadència.

Mentrestant, les llaunes van entrar a totes les cases i, més enllà del seu valor funcional per conservar aliments, es van decorar amb litografies i es van convertir en vehicles propagandístics de les marques comercials que les utilitzaren per envasar els seus productes. D’aquesta manera, les llaunes, que sovint també es reciclaven es feien servir per guardar tota mena d’objectesiarticlespersonals, van passar a formar part del paisatge domèstic quotidià. A més, per les seves característiques, constituïen un material idoni per a la realització de cartells, així com per a la creació d’elements de senyalística i retolació.

L’exposició, que mostra tots aquests usos, reuneix més de 400 peces de llauna del fons del Museu de Badalona, sumats a les aportades per Francesc Farràs, de Salàs de Pallars, i altres col·leccionistes que hi ha col·laborat. Totes les peces van ser produïdes per G. de Andreis, fàbrica d’origen italià situada a Badalona -on es coneixia com La Llauna- , que va funcionar entre el 1905 i el 1980, i que va ser una de les principals empreses del sector, que distribuïa els seus productes a tot l’estat espanyol.

Amb aquesta exposició Salàs de Pallars inaugura les instal·lacions del CIAC (Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç), un espai que neix amb l’objectiu de recuperar, catalogar, interpretar i divulgar la història de l’antic comerç.

 
     
  Exposició Llaunes d'abans  
     
     
   

Cartell Llaunes d'abansFantasies 'Troquelades'. Calendaris murals encunyats i gofrats
Del 3 de maig al 31 de desembre de 2008

La primera exposició organitzada i desenvolupada íntegrament pel CIAC volia donar a conèixer el món dels calendaris murals gofrats i encunyats. Malgrat tractar-se d’un tema aparentment menor, aquests calendaris van ser molt populars al nostre país durant els dos primers terços del segle XX, i van contribuir, potser més que els grans museus, a conformar la cultura visual i estètica de les classes populars.

L’exposició aplegà 86 calendaris murals que, seguint criteris cronològics i estilístics, es presenten dividits en tres apartats: Calendaris modernistes, del Modernisme al Noucentisme i Calendaris murals de fantasia.

També es mostrava una impremta on s’explicaven les tècniques d’estampació, i un muntatge audiovisual.

Cartell Llaunes d'abans

Els caçadors de mosques.

Els caçadors de mosques és la tercera exposició produïda pel Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç de Salàs de Pallars, que pretén donar a conèixer, d’una manera original i didàctica, tant la visió amable que la literatura i la pintura fan d’aquest insecte, com els mitjans emprats per a la seva eliminació de la vida domèstica, des de la pala matamosques fins a la química moderna a partir de productes com el pelitre i el DDT, amb marques comercials com Sansón, Inu, Excelsior, Fogo, Orion o Flit.

Amb aquesta exposició el CIAC reafirma la seva voluntat de posar a l’abast del visitant un recorregut per la història de la publicitat comercial i dels seus espais a partir de la percepció d’unes imatges, unes melodies i unes olors que ja formen part del record col·lectiu.

Caçadors de mosques s’inaugurà el dissabte, 11 d’abril, a les instal·lacions del CIAC (antigues escoles) de Salàs de Pallars i restà oberta fins el març de 2010.

 

Gaspar Camps
Del 17 de juliol de 2010 al 20 de gener de 2011 (prorrogada fins el 6/02)

La quarta exposició temporal produïda pel CIAC té com a protagonista la Gaspar Camps, l'anomenat Mucha català, un dels pares del modernisme a Catalunya:

Cartell Llaunes d'abans"Gaspar Camps i Junyent (Igualada, 1874-Barcelona, 1942) és un dels artistes importants de l'època del Modernisme, període durant el qual realitzà obres d'un exuberant decorativisme art nouveau. Fou considerat el "Mucha català" en referència al parentiu de les seves obres amb les del famossísim artista txec.

Després dels primers èxits a la Barcelona modernista, la seva carrera artística continuà a França, on substituí definitívament la seva inicial vocació pictòrica per les arts gràfiques. Fou contractat per una empresa de publicitat, per a la qual treballà durant un període de més de 25 anys, i per a la qual realitzà nombrosos dissenys per a cartells i per a tota mena de productes amb finalitat comercial.

Excel·lent dibuixant i colorista, Camps va arribar a un públic molt ampli amb els seus atractius dissenys centrats en la dona, sempre molt femenina i seductora.

Dotat d'una gran capacitat tècnica, Camps forma part de la gran família dels primers professionals de la publicitat grafica, la dels artistes -dibuixants i pintors- que van posar el seu art al servei de la indústria i del comerç per a la promoció dels seus productes."

Glòria Escala i Romeu: "Gaspar Camps". Col·lecció Gent Nostra, núm. 129. Barcelona, 2004

 

 
 
© 2007 Projecte Boer - Ajuntament de Salàs de Pallars