Escut de l'Ajuntament d'Arenys de Mar
 
LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
Contra la violència masclista

Aquests darrers dies s'ha publicat l'enquesta de Violència Masclista a Catalunya.(10.12.2010)
Una de cada 4 dones residents a Catalunya ha estat objecte d'alguna agressió masclista greu al llarg de la seva vida
http://www10.gencat.cat/gencat/AppJava/cat/actualitat2/2010/01210enquestadeviolnciamasclistaacatalunya.jsp -fes clic.

25 de novembre, DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

Talla amb els mals rotllos

talla L´alumnat de l´IES Tres Turons participarà en el programa Talla amb els mals rotllos, impulsat per la Secretaria de Joventut i l´Institut Català de les Dones. Consisteix en un taller de prevenció de les relacions abusives que pretén proporcionar eines i recursos formatius a la població jove perquè esdevingui agent actiu capaç d´impulsar estratègies de prevenció de les violències i promoure el respecte mutu entre els sexes i la resolució no violenta dels conflictes.

Lloc: IES Tres Turons
De l'11 al 18 de novembre



II Mostra de Dibuix Coeducativa

mostra coeducativa A la feina, també som iguals! Aquest és el lema de la II Mostra de Dibuix Coeducativa que ha convocat la Regidoria d´Igualtat, amb la col•laboració de les escoles de primària Sinera, Joan Maragall i La Presentació. Els dibuixos que millor reflecteixin els valors coeducatius, la igualtat de gènere, la no-discriminació per raó de sexe i la no-violència en les relacions afectives seran exposats a la Sala de les Bótes del C. C. Calisay del 6 al 15 de novembre. Els premis seran lliurats per la regidora d'Igualtat, Maribel Illescas, divendres 6 de novembre a les 18.30 hores al mateix espai, coincidint amb la inauguració de la Mostra.
Enguany, la Regidoria ha convidat professionals de diferents àmbits i sectors a parlar del trencament d´estereotips i la divisió sexual del treball per rols de gènere. Des de l´experiència en primera persona, dones que s´han obert camí en professions tradicionalment considerades masculines i ocupades per homes, com són el cos de bombers o el de la construcció, i homes que treballen en professions a les quals s´ha confinat majoritàriament les professionals femenines, com ara el cos de mestres de primària o el treball de la llar, parlaran a nens i nenes sobre la seva experiència i la seva professió.

Lloc: Sala de les Bótes del C.C.Calisay
Del 6 al 15 de novembre



Exposició Golha (Flors), aproximació a l´Afganistan

Afganes L´exposició Flors és el resultat de l´exercici de participació que ASDHA va proposar a 26 dones afganeses. Cadascuna d´aquestes dones va fer dos dibuixos: en un van mostrar el seu passat i en un altre, com es desenvolupa en el seu imaginari el futur de l´Afganistan. L´exposició recull una àmplia selecció d´aquests dibuixos en mida gegant, alguns dels quals resulten totalment impactants: mostren clarament la situació durant el règim dels talibans, i la violència contra les dones. Les flors tenen un gran sentit simbòlic: tant poden significar mort i guerra, com esperança i pau.
També es podrà veure el documental Shura per aprofundir en la violència de gènere que es duu a terme a l´Afganistan contra les dones.

Lloc: Sala d´Actes de la Biblioteca Pare Fidel Fita
Del 9 al 26 de novembre (de 16.00 a 20.30 h)

{3}Videofòrum Shura{3}
Lloc: Sala d´Actes de la Biblioteca Pare Fidel Fita
20 de novembre (de 19.30 a 21.00 h)



Col•loqui en àrab i amazig amb dones magrebines

magrebines Col•loqui per parlar sobre els drets de les dones magrebines, a càrrec de l´Asmaa Aouattah, mediadora intercultural del Consell Comarcal del Maresme.




Lloc: Sala Noble del C.C.Calisay
14 de novembre (a les 17.00 h)



Exposició de retrats contra la violència contra les dones

expodonaviva Exposició fotogràfica sobre la violència de gènere, a càrrec de l´Associació Donaviva i l´Ajuntament d´Arenys de Munt.








Lloc: Sala de les Bótes del C.C.Calisay
Del 16 al 29 de novembre



Lectura del manifest i acte commemoratiu

manifest Lectura del manifest del 25 de novembre Dia Internacional contra la Violència contra les Dones, encesa d´espelmes i acte commemoratiu a càrrec de l´Associació de Dones per la Igualtat i concert a càrrec de la Coral l´Esperança, a la Sala Polivalent del C.C.Calisay.

Lloc: C.C.Calisay
25 de novembre (a les 20.00 h)



La coeducació a l´escola i a casa

mares i pares Col•loqui sobre el paper de mares i pares en la superació d´estereotips i d´actituds sexistes, a càrrec de Susagna Berenguer, de l´Institut Català de les Dones





Lloc: Sala Noble del C.C.Calisay
27 de novembre (de 19.00 a 21.00 h)




Mesures d´autoprotecció per a dones

En aquest l'opuscle que teniu més avall obtindreu tot un seguit de recomanacions per afrontar una situació de violència masclista en l´àmbit de la parella en qualsevol de les seves fases: des d´aprendre a detectar-la fins a saber com actuar quan ja s´ha produït l´agressió o quan ja s´han dictat mesures judicials de protecció.
Ha estat elaborat pel Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació responent a l´augment de gairebé 200 casos de violència masclista a l´estiu.
Trobareu l´opuscle imprès  en català i castellà, també està previst en francès, angles i àrab a les comissaries, ambulatoris, hospitals i centres municipals d´atenció a la dona.

Arxiu PDF
MiniaturaInformació
mesuresdautoproteccio

Mesures d'autoprotecció

Fitxer: mesuresdautoproteccio.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 16
Tamany: 247,78 kB



28 de Juny, Dia per l´Alliberament Gai, Lèsbic i Transsexual

portada triptic 28 de juny LGTB Enguany, fa 40 anys de la Revolta de Stonewall a Nova York, inici del moviment reivindicatiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB) pel reconeixement dels seus drets i la igualtat, però encara han d´enfrontar-se a la manca d´acceptació social, al rebuig cap a les diferents orientacions i identitats sexuals i la imposició d´un model afectivo-sexual heterosexual. Els estereotips i prejudicis socials vers el col•lectiu LGTB obstaculitzen l´autoacceptació i generen sentit de culpabilitat, sobretot entre els joves gais i les joves lesbianes. D´altra banda, s´han reconegut els drets al matrimoni o a l´adopció de Gais, Lesbianes i Transsexuals, però encara hi han dificultats reals que impedeixen la normalització de les seves famílies.
Les agressions homofòbiques, lesbofòbiques i transfòbiques son considerades per la Fiscalia Coordinadora d'Agressions Homòfobes de Catalunya delicte d´odi o falta. La major part dels casos denunciats per l´Observatori GLT contra l´Homofòbia són per agressions i discriminacions al carrer, llocs i serveis públics, i en l´accés al treball o a un habitatge.
La Regidoria d'Igualtat de l´Ajuntament d´Arenys de Mar s´ha volgut sumar a la defensa dels drets LGTB i a favor de l´educació per la igualtat, propòsit de la manifestació del 28 de juny d´aquest any 2009. És per aquest motiu que, amb la col.laboració de l'entitat l'Armari, dins el programa de lluita contra la violència de gènere, ha editat una guia de suport i serveis davant l´agressió i la discriminació homofòbica, lesbofòbica i transfòbica, i que podeu consultar a continuació (per veure la imatge en gran, cliqueu-hi a sobre).

LGTB 1 LGTB 2



Els drets de les dones nouvingudes víctimes de la violència de gènere

IMATGE WEB

La Delegación Especial del Gobierno contra la violencia sobre la mujer ha elaborat la següent informació sobre els drets de les dones nouvingudes víctimes de la violència de gènere. Entre aquest drets es troben el dret: a la informació, a l´assistència social integrada, a l´assistència jurídica immediata i gratuïta, drets laborals i de seguretat social, drets econòmics, dret a la informació, entre d´altres.

Trobareu aquesta informació a continuació en els idiomes: àrab, xinès, romanès, búlgar, francès, rus i Anglès


TIRAR ENDAVANT
enfortint relacions lliures de violència

flor-cepaim

Les dones immigrants pateixen doble discriminació: per la seva condició d´immigrant i per ser dona. Per aquest motiu, la Regidoria d'Igualtat de l´Ajuntament d'Arenys de Mar impulsa aquesta nova iniciativa en la lluita contra la violència de gènere, organitzant el taller Tirar endavant destinat preferentment a dones originàries d'altres països, però també d'Arenys de Mar, que vulguin viure aquesta experiència d'intercanvi cultural i d'empoderament de les dones.

El taller participatiu que s´impartirà d´abril a juny, té una duració de 36 hores, és gratuït i dóna dret a un certificat final. Serà impartit per Fatou Secka, Diplomada en Mediació i mediadora intercultural de l´organització CEPAIM i ha estat finançat pel Ministerio de Trabajo e Imigración.

Per a més informació consulteu aquí el fulletó en català i en castellà. Per formalitzar les inscripcions podeu posar-vos en contacte amb la Regidoria de la Dona de l'Ajuntament d´Arenys de Mar (telèfon 93 795 99 00) portant aquest formulari. També podeu enviar el formulari electrònic que trobareu aquí.


Guia de suport i serveis per a dones en situació de violència masclista{4}
PORTADA GUIA SERVEIS VIOLENCIA El proper dimarts 25 de novembre a les 11.00 hores a la Sala de Plens de l´Ajuntament d´Arenys de Mar tindrà lloc la presentació de la Guia de suport i serveis per a dones en situació de violència masclista d´Arenys de Mar.Aquesta guia de la qual la Regidoria d'Igualtat ha imprès una primera edició de 8.000 exemplars en català i castellà, pretén ser una eina útil i clara per a les dones i noies joves sobre els diferents recursos municipals, comarcals i autonòmics de què disposen per afrontar una situació de violència masclista, ja sigui davant una situació d´assetjament sexual a la feina, una situació de risc de maltractament físic o psicològic o d´una pràctica de mutilació genital femenina o per qualsevol altre tipus de violència que vulneri els drets humans de les dones. La guia estarà a l´abast de tota la ciutadania als mateixos serveis municipals que han col•laborat en la redacció i se´n lliurarà un exemplar a les persones assistents.
Aquesta activitat s´emmarca dins el programa de prevenció de la violència masclista mitjançant la promoció de la igualtat entre dones i homes de la Regidoria d'Igualtat, que aquest any 2008 es commemora sota el lema Arenys diu “No”, 25 novembre Dia internacional de la no-violència contra les dones.


6 de febrer, Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina

MGF-FOTOLa mutilació genital femenina (MGF) és el nom genèric donat a pràctiques tradicionals que impliquen l´extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o altres amb finalitats no terapèutiques. Actualment, hi ha al món uns 130 milions de dones que han estat sotmeses a la MGF, la majoria quan eren nenes i es calcula que cada any uns dos milions de nenes més seran mutilades.
L´ablació es practica en uns 40 països sobretot de l´Àfrica, del Pròxim Orient i d´Àsia, però augmenten les pràctiques a Europa entre immigrants d´aquest països. Una situació de risc per les nenes la constitueix la proximitat de vacances al país d´origen.
La Regidoria d'Igualtat en col•laboració amb el CAP d´Arenys de Mar ha organitzat una sessió per donar a conèixer al personal sanitari  i a qualsevol persona que s´hi vulgui apropar al centre, les conseqüències físiques, psicològiques i legals que aquesta pràctica de violència masclista té en el nostre país.

Comptarem amb la presència de Fatou Secka, vicepresidenta de EQUIS-MGF, Equip de Sensibilització sobre la mutilació genital femenina, i mediadora intercultural, educadora de camp i agent comunitària de salut.

4 de febrer de 2009, de 14 a 15 hores. CAP d´Arenys de Mar
Sessió a càrrec de Fatou Secka (EQUIS-MGF), de l´Oficina de Relacions amb la Comunitat del Cos de Mossos d´Esquadra i d'Ahmed Abdul, referent de l´Alt Maresme de la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya



Protocol d´intervenció coordinada contra la violència masclista

PROTOCOL-juliol

Els serveis municipals i socials d´Arenys de Mar comencen a treballar en l´elaboració d´un Protocol d´intervenció coordinada contra la violència masclista.

A l´abril de 2008 ha fet dos anys des de l´aprovació pel Ple de l´Ajuntament d´Arenys de Mar del Protocol d´Atenció a Situacions d´Emergència Social. Aquest protocol va ser el resultat de la col•laboració de les principals institucions, entitats i agents socials del municipi implicats directament en l´atenció i intervenció davant situacions considerades d´emergència social. Pel que fa a la violència masclista, anomenada violència domèstica al protocol, des de la Regidoria d'Igualtat volem impulsar una revisió tant conceptual com de continguts i, atès que hem detectat la falta de presència en el circuit d´actuació d´algunes entitats socials necessàriament implicades, també sol•licitarem la seva participació. La finalitat d´introduir aquests canvis persegueix aconseguir atendre les noves necessitats, adaptar-nos a la recentment aprovada legislació sobre violència masclista i fer més efectiva l´actual coordinació dels serveis i recursos.

És per aquest motiu que el passat  2 de juliol va tenir lloc a la Sala de Plens de l´Ajuntament la 1ª reunió amb tots els serveis implicats en l´atenció de les dones que han patit o pateixen violència masclista per avaluar conjuntament l´actual protocol i establir les bases del que serà el nostre treball de col•laboració per oferir un nou protocol més ampli, que treballi també per la detecció de casos i la prevenció, l´atenció i la recuperació de dones, nenes, fills i filles de la violència masclista en tots els seus àmbits i manifestacions.


El Parlament aprova una llei per a l'eradicació de la violència masclista

La llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista parteix de la premissa que els drets de les dones són drets humans. La finalitat d'aquesta llei és establir els mecanismes per contribuir a l'eradicació de la violència masclista que pateixen les dones _els seus fills i les seves filles_ les adolescents i les nenes i reconèixer i avançar en garanties respecte al dret bàsic de les dones a viure sense cap manifestació d'aquesta violència. Aquesta llei estableix mesures integrals de prevenció, sensibilització, detecció, i els drets a l'atenció, a l'assistència, a la protecció, a la recuperació i a la reparació integral. L'objecte de la llei és la remoció de les estructures socials i dels esterotips culturals que la perpetuen, amb la finalitat que es reconegui i es garanteixi plenament el dret inalienable de totes les dones, noies i nenes a desenvolupar la pròpia vida sense cap de les formes i dels àmbits en que aquesta violència es pot manifestar. La llei garanteix els drets de les dones que es troben en situació de violència masclista i els drets dels seus fills i de les seves filles.
Des d'aquí(2) podeu accedir-hi.


Arenys diu NO, 25 de novembre Dia Internacional de la no-violència contra les dones

CARTELL 25NOV. VIOLENCIA-2008


Cliqueu aquí per veure la moció que es va presentar al Ple de l'Ajuntament d'Arenys de Mar l'any 2007.
Ajuntament d'Arenys de Mar - Riera del Bisbe Pol, núm. 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00