Escut de l'Ajuntament d'Arenys de Mar
 
DOCUMENTS
Arenys Cívic: Conviure és Compartir
Arenys Civic: Conviure és compartir


L'Ajuntament d'Arenys de Mar, a través de la recentment creada Regidoria de Civisme, ha engegat un projecte de participació perquè la mateixa ciutadania opini i digui la seva, directament, en l'elaboració de la nova Ordenança Municipal de Civisme i Convivència. Aquesta és una primera part del treball que es durà a terme, i en el qual també treballa el Senat Municipal.

Durant el mes de juliol i agost (i fins al 12 de setembre) està obert un període d'aportacions per part de la ciutadania a través de les butlletes que es poden trobar a l'ATR del mes de juliol i a través d'aquest formulari. Podeu opinar sobre el que vulgueu, dir el que penseu, aportar solucions, fer comentaris...

Civisme és la capacitat de saber viure en societat (conviure), tot respectant i tenint en consideració la resta de persones i l'entorn que compon la nostra societat, el nostre municipi, per tant, Arenys de Mar.

Per què es vol fer una Ordenança de Civisme i Convivència?

Des de l´Ajuntament s´està treballant per afavorir i millorar en la convivència entre els veïns i veïnes d´Arenys de Mar.

En primer lloc, hi ha referències des diferents àmbits departamentals de l´ajuntament que treballen amb la ciutadania i que evidencien des de diferents vessants una motivació i una necessitat de realitzar accions de sensibilització i regulació al civisme i a la convivència a Arenys de Mar.

D´aquesta manera, des de diferents serveis municipals s´han evidenciat necessitats d´enteniment a la convivència veïnal per diferències entre perfils familiars i hàbits a l´habitatge, de sorolls, de deixadesa d´espais comunitaris i, en general, per una potencial manca de compliment de “normes implícites de convivència” que poden esdevenir causes de queixes ciutadanes.

No és tant per intervenir de manera directa sinó com un enfocament normatiu a la prevenció social que es pretén fomentar la convivència i el civisme d´una manera ordenada i perquè es conegui per a tothom a Arenys de Mar.

És per aquest motiu que es veu la necessitat de fer un procés de sensibilització per tal d´ordenar i regular el civisme i la convivència, des de la corresponsabilització social i tot cercant accions conjuntes amb la ciutadania que donin suport a aquesta sensibilització i millora de les actituds cíviques i de convivència.

D´aquesta manera, tant per elaborar l´ordenança com per elaborar les accions cíviques de sensibilització, es compta i és fonamental amb la visió i amb la condició d´experts que són els veïns i veïnes d´Arenys de Mar.

L´Ajuntament en aquest sentit, du a terme un procés de promoció del civisme i la convivència amb els següents objectius:

1. Sensibilitzar a la població d´Arenys de Mar vers els valors de la convivència i el civisme
2. Elaborar l´ordenança de Civisme i Convivència com a eina reguladora de normativa municipal
3. Elaborar un programa d´accions cíviques tenint en compte les opinions dels veïns i veïnes d´Arenys de Mar establint mecanismes de corresponsabilitat en aquest sentit.

El passat maig es van treballar els valors fonamentals dels drets humans a la ciutat a través del Joc a l´Institut i l´Exposició dels DDHH al CC.Calisay.

I des de l´1de juliol fins al 10 d´octubre fem una crida als arenyencs i arenyenques per copsar les percepcions sobre civisme i convivència, les seves propostes de millora i quins són els compromisos que podem fer entre tots i totes: veïns i veïnes i ajuntament.

Tota la informació serà recollida en una memòria pública que es farà arribar als seus participants i als responsables de l´ajuntament per complementar el treball d´elaboració en l´ordenança de Civisme i Convivència, com per realitzar propostes al programa d´ accions de gestió cívica.
Informació publicada el 6 de juliol de 2010
Ajuntament d'Arenys de Mar - Riera del Bisbe Pol, núm. 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00