Primeres diferències entre els principals partits

Autor: Adam Tomàs - Data: 3/05/2011

Només natros podem escriure el nostre destí

Avui us presento un equip de gent plena d’esperança, de gent amb il·lusió. Un grup de persones amb ganes d’aportar aire fresc a l’Ajuntament d’Amposta.

Però no serà fàcil. Després de 24 anys de govern dels mateixos i d’alguna desil·lusió, encara hi ha gent que diu que aquest dia no arribarà mai. Alguns, fins i tot, afirmen que apuntem massa amunt, que Amposta és una ciutat massa conservadora per unir-se al voltant d’un propòsit com el d’aconseguir l’alternança, el relleu, el canvi.

No obstant, estic convençut que de la mà de les persones que avui us presento, i amb el vostre suport, el proper 22 de maig serà un dia històric per a la nostra ciutat. Entre tots farem allò que tothom diu que no és possible. Amposta farà història aquest 2011.

Sou molts els qui us heu sumat a aquest projecte que encapçalo, molts els qui m’heu anat mostrant el vostre suport els darrers mesos. Gent de diferents opcions polítiques: d’esquerra, de convergència, socialistes o independents que heu decidit que ja n’hi ha prou del mateix color, que ha arribat el nostre moment de canvi.

Aquesta és l’ocasió que ens apropa a trencar les barreres que han construït al nostre voltant i que ens han separat durant massa temps. És el moment de sumar persones de tots els partits i de totes les edats en una causa comuna. És l’hora de fer que gent que mai ha participat en política tingui una raó per aixecar-se i fer-ho.

Ha arribat el moment d’acabar amb una estratègia política basada en la divisió i d’optar per una altra de basada en la cohesió. Podem construir una nova majoria. Podem véncer les inèrcies que encorseten l’acció d’un alcalde que fa més de vint anys que està dins l’Ajuntament d’Amposta. Podem fer-ho. Podem posar fil a l’agulla i superar definitivament els reptes que tenim com a poble.

Ha arribat el moment de plantar cara a les temors i de deixar-nos portar per allò que més ens il·lusiona. Hem d’enviar a tothom el missatge que el canvi és possible, que hi ha una alternativa preparada per assumir el treball que comporta governar una ciutat.

Ha arribat el moment de dir-los, a aquells que creuen que la seva influència és intocable i eterna, que no són els amos del nostre Ajuntament, que ho som nosaltres, el poble, i que volem recuperar-lo.

És el torn d’un alcalde honrat i que tingui el grau d’honorabilitat que s’espera del màxim representant institucional de la nostra ciutat. Perquè la conducta d’un alcalde ha de tenir aquesta qualitat intacta.

Un alcalde no pot inventar-se mentides per molta por que tingui a no revalidar una majoria absoluta que ostenta des de fa dues dècades. I jo lamento molt que el candidat de Convergència, i actual alcalde d’Amposta, faci declaracions públiques falses afirmant que Esquerra d’Amposta i el PSC tenen un pacte redactat. Ni el tenim amb el PSC, ni el tenim amb CiU. No hi ha cap pacte signat.

L’únic pacte que tinc, el tinc amb la ciutadania d’Amposta. Em presento a les eleccions amb les mans lliures. I si el meu partit no ha subscrit cap pacte és perquè no en vol saber res. Perquè pensem que és una vergonya el sol fet de pensar a presentar-mos a les eleccions amb el peix venut, com si les institucions fossin un pastís que els polítics ens haguem de repartir.

I la meva pregunta és: per què s’inventa una cosa així algú que diu que està molt tranquil pels resultats de les eleccions? Si tan tranquil està, per què entra en un joc tan brut com el d’inventar-se coses? L’única explicació que hi ha és que no està tan tranquil, perquè sap que Convergència perd la majoria absoluta a Amposta, perquè així ho diuen les enquestes: la nostra i la seua!

La candidatura que encapçalo, amb tota la gent de la llista que avui presentem, és l’alternativa, i per això ens ataca contínuament, pels nervis i per la temor que té al fracàs.

I avui us puc assegurar que ens trobem un pas més a prop d’una visió d’Amposta diferent, més a prop d’acabar amb aquesta vinculació tan estreta que s’ha forjat entre un únic partit i el mateix Ajuntament. Estem a prop d’acabar amb el dubte i amb el cinisme; d’acabar amb una manera de fer política que ens allunya del poble i de començar a treballar per aixecar junts la nostra ciutat.

Jo us ofereixo participar d’aquest canvi que està arribant a Amposta i que, d’aquí a uns anys, puguem mirar enrere i sentir-nos orgullosos d’haver contribuït a construir un nova etapa. D’aquí a uns anys, quan tornarem a passejar-nos per aquesta plaça que concentra el passat més genuí de la nostra ciutat, ens aturarem per recordar aquell dia en què l’esperança d’un poble va començar a agafar forma. Aquí, vora l’Ebre, recordarem aquell precís instant en què la història va tornar a adquirir un significat especial. Recordarem el primer capítol d’un relat que va servir per transformar la política municipal de la nostra ciutat.

La nostra esperança no la sustenta un optimisme cec. La nostra esperança és un sentiment que creix cada dia que passa dins nostre i ens empeny endavant, malgrat els obstacles amb què topem.

Aquest esperança és la mateixa que va fer que un grup de persones s’ajuntessin ara fa mes de 20 anys per presentar una alternativa a Amposta sota les sigles d’Equerra d’Amposta. La seva esperança és el que ha fet que aquesta alternativa s’anés consolidant cada quatre anys, creixent en regidors, en vots i en suport.

L’esperança, l’esperança és el que m’ha conduït fins aquí a encapçalar un equip que ens portarà a ser decisius en les decisions de la nostra ciutat. És el que ha fet que aquestes 20 persones que m’acompanyen ho facin amb il·lusió. L’esperança és el fonament d’aquest projecte. La creença que només nosaltres podem escriure el nostre destí; que només el podem escriure els homes i les dones que no ens conformem amb el món tal com és, sinó que tenim el valor de treballar per fer-lo tal com voldríem que fos.

Persona a persona, cada entitat, junts, podem fer coses extraordinàries. Perquè no som només d’Esquerra o de Convergència o socialistes. Per damunt de tot, som ampostins i ampostines, i en aquest moment, en aquestes eleccions, estem una altra vegada disposats a creure que tot és possible.

Del primer a l’últim, els membres de la llista que a continuació aniran pujant a l’escenari, s’han sumat a aquest projecte perquè creuen amb aquesta possibilitat. Elles i ells són:

2. Jesús Auré
3. Susanna Sancho
4. Julia Barberà
5. Dani Forcadell
6. Ramon Bel
7. Carles Gonzalez
8. Antoni Costes
9. Rat Peix
10. Joana Estevez
11. Cebrià Forcada
12. Jesus Ferré
13. Estela Giner
14. Montse Bonet
15. Pau Rodríguez
16. Josep Idiarte
17. Josep Franch
18. Judith Mellinas
19. Mireia Salvadó
20. Víctor Conesa
21. Marta Cid

Autor: Adam Tomàs - Data: 30/04/2011

Esquerra d’Amposta, més enllà d’un programa electoral

Si no veus bé el vídeo, mira’l al YouTube

Autor: Adam Tomàs - Data: 26/04/2011

L’esport que ens mou és l’esport que ens singularitza

El pes del sector esportiu d’Amposta s’ha anat consolidant amb el pas del temps. La posada en funcionament l’any 2004 del Centre de Tecnificació Esportiva de les Terres de l’Ebre ha afavorit un conjunt d’inversions que han permès situar la nostra ciutat al més alt nivell de l’esport català.

Aquesta plataforma suposa un reclam per a federacions esportives catalanes i països estrangers que, amb un bon treball de comunicació, es poden sentir atrets per les nostres infraestructures, clima i entorn. D’altra banda, s’ha de garantir un flux ininterromput d’esportistes cap a programes de tecnificació; per a això cal activar mesures concretes entre els clubs i els centres educatius municipals. S’han de fixar objectius específics que assegurin la permanència en el futur d’aquesta entrada constant de joves que reuneixin qualitats notables en l’àmbit de l’esport, perquè aquesta és la base del projecte.

No obstant això, les oportunitats del futur no ens han d’allunyar de la responsabilitat de tenir unes instal·lacions netes on les persones usuàries s’hi sentin a gust. El seu manteniment ha de ser una qüestió permanentment vigilada, ja que d’això també dependrà que els espais de pràctica esportiva es converteixin en un punt de trobada confortable i atractiu.

L’estímul primer ja no és construir noves infraestructures, sinó conservar les que tenim i, en tot cas, generar espais urbans útils per a la pràctica d’activitats esportives. Aquestes superfícies noves permetrien un accés immediat a l’esport, sense necessitat de desplaçar-se a la zona on es concentren la major part d’instal·lacions. La complementarietat d’àrees de joc infantil, per als més menuts, amb altres que facilitin el retorn de l’ús del carrer com a lloc per a l’esbarjo és un aspecte clau per recuperar la vitalitat de barris sencers.

No obstant això, hi ha reivindicacions d’alguna modalitat esportiva que es troba en una situació molt precària a les quals caldria trobar una solució definitiva. Paral·lelament, també s’hauria d’avançar enfortint l’estructura de l’àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Amposta i ampliar el període actual de vigència dels convenis que se signen amb les entitats esportives. Subscrivint convenis plurianuals aconseguiríem un major grau d’estabilitat econòmica i proporcionaríem un recurs per poder planificar a mitjà termini.

L’esport compta amb moltes dimensions i les polítiques de l’Ajuntament d’Amposta en aquesta matèria han de ser sensibles a aquesta realitat.

Autor: Adam Tomàs - Data: 21/04/2011

Amposta, tocant el canvi

Si no veus bé el vídeo, mira’l al YouTube

Autor: Adam Tomàs - Data: 20/04/2011

Especular és una cosa, però mentir n’és una altra

A principis d’aquesta setmana, CiU d’Amposta presentava la seva llista a les properes eleccions municipals, que suma persones fins ara al marge de la política activa. Bona part dels mitjans de comunicació que hi van ser presents han recollit unes declaracions del candidat de CiU a l’alcaldia d’Amposta que es mereixen un aclariment específic.

Aquesta nota naix, per tant, amb la motivació de corregir unes afirmacions que estan molt lluny de la realitat i que em sorprèn que les faci una persona a qui se li pressuposa un mínim de moderació i honestedat. L’alcalde actual hauria de situar-se per sobre de determinades batalles electorals que no ens porten enlloc i hauria d’allunyar-se de la temptació de fer córrer missatges contaminats de mentides. Perquè no és cert que el PSC i EA-ERC tinguin redactat a hores d’ara un pacte; de fet, l’únic partit que ens ha citat per parlar de pactes ha estat CiU.

Suposo que la nostra negativa a subscriure un acord preelectoral no els va agradar gens ni mica i per això inverteixen temps anunciant que ja el tenim a punt de signar amb el PSC. Esquerra d’Amposta es presenta amb les mans lliures a les properes eleccions i no té cap pressa per entrar a governar. Evidentment aquest és el nostre objectiu, per això ens presentem a unes eleccions, però en cap cas ho farem amb el peix venut abans d’hora.

Espero que el candidat a l’alcaldia de CiU rectifiqui públicament i sigui fidel a allò que pregona. Natros també volem fer una campanya en positiu.

Autor: Adam Tomàs - Data: 16/04/2011

3r compromís amb la ciutadania

La credibilitat dels polítics es troba en un moment fràgil i la desafecció creix; l’allunyament de la ciutadania s’accentua amb cada cas de mala gestió pública. La corrupció associada al desenvolupament de les responsabilitats dels càrrecs electes pot aparèixer en qualsevol partit, en qualsevol moment i en qualsevol circumstància. És per això que, des d’Esquerra d’Amposta, creiem fermament que, per al correcte exercici de les nostres funcions com a servidors públics, no n’hi ha prou a mantenir-nos dins de l’estricta legalitat. Cal que anem més enllà i que fem allò que és èticament correcte.

La ciutadania ens encomana la gestió dels béns i serveis públics i no podem defraudar-la gestionant-los pensant en interessos particulars o de partit, en lloc de fer-ho a favor de l’interès de la comunitat.

És en aquest sentit que em comprometo a vetllar per la separació de l’exercici de la funció pública dels interessos econòmics privats i respectar escrupulosament els procediments administratius per contribuir a distanciar-nos de pràctiques reprovables.

A més, crec en la necessitat de restablir la normalitat en l’ús dels mitjans de comunicació públics, fent partícips a tots els partits polítics dels seus òrgans de direcció i garantint la seva presència amb quotes de representativitat que reflecteixin el seu pes específic.

Des d’aquest punt de vista, Esquerra d’Amposta adquireix els següents compromisos:

a. cap càrrec electe o de confiança del Govern podrà formar part de la junta directiva d’una entitat que rebi subvencions de l’Administració local.

b. cap càrrec electe o de confiança del Govern podrà tenir vinculació laboral amb empreses o entitats que gestionin serveis municipals.

c. no hi podrà haver incompatibilitat ètica entre la tasca pública d’un regidor amb dedicació parcial i aquella que desenvolupi de forma privada en el seu àmbit d’ocupació professional.

d. s’establiran criteris de representació política en els òrgans de redacció dels mitjans de comunicació d’àmbit local.

Autor: Adam Tomàs - Data: 13/04/2011

Cultura plural: de la recreació històrica a la integració de les noves tendències

Amposta es caracteritza per ser una ciutat culturalment molt inquieta. La història que acumula la situa en un escenari plural on hi conviuen amb naturalitat les seves arrels amb les vessants més innovadores de la cultura catalana i d’arreu. Mentre la jota, les regates de muletes i les bitlles, la música de banda o els bous continuen formant part del nostre present amb força i ganes de continuar persistint al pas del temps, ens arriben altres manifestacions culturals i aquestes també s’han de poder exhibir amb garanties.

La necessitat de nous espais és cada cop més important i és per aquest motiu que cal buscar noves instal·lacions. Una d’aquestes podria ser l’antic Col·legi del Sagrat Cor, per on han passat moltes persones de generacions diverses. Poder-hi tornar a entrar suposaria un èxit col·lectiu i permetria obrir al públic un equipament que està situat al bell mig de la ciutat. Un altre espai que resta inactiu des de fa molts anys és el Casino. La seva possible reactivació es converteix en una oportunitat per ampliar l’oferta d’activitats culturals de la ciutat. Amb aquest intent podríem iniciar cicles musicals de petit format i tota mena d’accions amb valor artístic i cultural.

El Catàleg de paisatge de les Terres de l’Ebre apunta la necessitat de promoure una xarxa patrimonial vinculada al riu Ebre, recuperar-ne les façanes fluvials i la navegabilitat, i reforçar-ne el vincle social i cultural de la població. Les muralles fluvials de la zona del Castell continuen a l’espera d’una intervenció en profunditat que les rehabiliti per tornar a tenir el protagonisme d’abans. És l’hora de cercar el finançament que permeti desencallar aquesta situació i col·locar al lloc que li correspon aquest racó d’Amposta.

Ens cal aprofundir també en la dimensió econòmica de la reeixida Festa del Mercat a la Plaça. Aquesta recreació, que ens permet traslladar-nos a principis del segle XX, recull totes les característiques necessàries per projectar-nos turísticament. Celebracions com aquestes s’han convertit en un motiu de mobilitat per a curiosos i curioses que cerquen un contacte directe amb aquells elements que la modernitat ha exclòs de la vida de moltes localitats.

Recreant la nostra pròpia història es desperta un fort sentiment de pertinença entre les persones que participen de l’organització de la Festa i s’enforteixen les relacions socials entre el veïnat. En alguns casos, les activitats que combinen tradició i festa tenen un impacte econòmic gens menyspreable, tal com apuntava recentment un estudi fet per la Universitat Rovira i Virgili. Perquè la Festa del Mercat a la Plaça pugui fer aquest salt serà molt important professionalitzar els recursos humans que hi intervenen.

Autor: Adam Tomàs - Data: 11/04/2011

Obrint traça per als més joves

La gran activitat dels nostres joves és una realitat que es pot identificar ràpidament quan donem un cop d’ull a l’elevat rendiment esportiu que aquest col·lectiu aconsegueix gràcies a l’ampli teixit associatiu que tenim. Així mateix, la seva implicació per continuar fent de la música un altre dels aspectes que ens singularitzen com a ciutat i el seu interès creixent per múltiples manifestacions culturals i artístiques reforcen la idea que cal continuar apostant pels grups d’edats més joves. Amb l’activació d’un Consell Local de Joventut donaríem veu a les seves reivindicacions i seríem capaços de concretar propostes que responguin als seus interessos.

Construir una oferta de cursos formatius que permeti millorar els índexs d’atur i contribueixi a eixugar les dificultats econòmiques que pateixen moltes famílies, així com l’activació de noves plataformes que puguin projectar el seu talent, sigui quin sigui, són aspectes prioritaris en l’àmbit de les polítiques de joventut. Tanmateix, considerem prioritari avançar en paral·lel a l’aprovació de la futura Llei de polítiques de joventut i envigorir tot el que afecta el procés d’emancipació del jovent. La comarca del Montsià és referent amb la seva Oficina Jove, i Amposta, que és el municipi que acull aquest servei, ha de forjar aliances per treballar-hi conjuntament.

En qualsevol cas, no podem passar per alt que és del tot imprescindible crear una oferta lúdica que complementi la seva intensa activitat, sobretot per a la joventut d’entre els 12 i els 16 anys. Amb la recuperació d’un nou espai destinat al jovent amb ganes d’ocupar les tardes de diumenge escoltant música d’estils diversos aconseguiríem, d’una banda, promocionar el potencial que conté en aquest àmbit Amposta i, d’una altra, oferir una alternativa d’oci engrescadora i que ocuparia un buit del tot necessari.

D’altra banda, ens cal reforçar la gestió actual de l’oferta de serveis lligada a les activitats d’educació en el lleure. El Casal d’Estiu, el Festival de la Infància i la Joventut o el Saló de Nadal són tres exemples d’activitats que cal consolidar i ampliar amb l’objectiu d’oferir un ventall de productes al més interessant possible.

Per últim i com a conseqüència d’una actuació de l’equip de Govern actual, cal recuperar l’espai que permetia la pràctica de l’skateboard. Aquesta activitat compta amb molts seguidors i amb la construcció del nou auditori s’han quedat sense tenir una instal·lació pròpia. L’existència de terrenys propers a la zona esportiva dels Xiribecs ens permeten ubicar una àrea que superi l’antiga en prestacions.

Autor: Adam Tomàs - Data: 8/04/2011

2n compromís amb la ciutadania

El passat mes de juny, arran de l’entrada en vigor del Reial decret 8/2010, l’Ajuntament d’Amposta va adoptar mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic i va minorar les retribucions del personal al servei de l’Administració local.

Tots els treballadors van veure reduïda la seva nòmina en un 5%, a excepció dels càrrecs electes amb dedicació parcial, per als quals la reducció va ser del 6%, i de l’alcalde, del 7%.

No obstant aquesta reducció, continuo pensant que el salari de l’alcalde és alt, i més tenint en compte que durant aquests anys que ha estat alcalde no ha renunciat a la seva feina de metge. Una ciutat com Amposta, de 22.000 habitants, necessita que la dedicació del seu màxim representant institucional sigui a temps complet. Per aquesta raó, em comprometo a reduir el sou de l’alcalde en un 10 % i a dedicar-m’hi de manera exclusiva, sense compatibilitzar-ho amb cap altra feina més.

Autor: Adam Tomàs - Data: 6/04/2011
 1 2 3 4 5 6 Següent