Continuem Millorant Sabadell

Continuem millorant Sabadell

Junts per Sabadell

Perquè som de Sabadell

Sabadell és una ciutat que té un gran capital: la seva gent. Les ciutadanes i els ciutadans, les entitats, associacions i institucions, el teixit comercial, empresarial i sindical que han fet i fan possible que avui Sabadell sigui el que és. El sabadellenquisme que tots i totes lluïm amb orgull ens fa possible progressar com a ciutat i avançar per aconseguir cada dia una millor qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. En aquests 30 anys de democràcia local, aquest esperit sabadellenc ens ha guiat a tots els regidors i regidores que hem tingut el gran honor i responsabilitat de treballar per la ciutat, ja sigui des del govern o des de l’oposició.

En els 10 anys que els sabadellencs i sabadellenques m’han donat de forma majoritària l’oportunitat, la confiança i la responsabilitat de representar-los com al seu alcalde, ja sigui en coalició amb d’altres forces polítiques o en solitari, hem tingut sempre com a objectiu fonamental fer de Sabadell una ciutat amb més benestar i progrés. El centre de totes les nostres actuacions han estat, són i seran les persones, el conjunt de veïnes i veïns que compartim la nostra ciutat.

Perquè som de Sabadell, perquè sentim l’orgull de ser sabadellencs i sabadellenques, perquè ens estimem la nostra ciutat, hem treballat aquests 10 anys per fer-la més amable, competitiva, cohesionada, viva, sostenible i respectuosa amb la nostra història. El govern municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya ha tingut i té com a principal objectiu que les dones, els homes i els infants de Sabadell ens sentin més orgullosos de la nostra ciutat, més feliços de viure-hi i de compartir-la amb els nostres veïns i veïnes.

Sabadell és una ciutat singular, amb una mescla de trets diferencials que, al llarg dels segles, ens han constituït en el que som. Hem estat i som ciutat d’acollida de persones que l’han escollit com el lloc per desenvolupar-hi el seu futur i el de la seva família. L’artista i intel·lectual sabadellenc Marian Burguès va escriure fa poc menys d’un segle que “Sabadell té aquesta particularitat; tots quants vénen d’altres regions en poc temps queden transformats”. Totes i tots, per poc temps que duguem a la ciutat, lluïm amb orgull que som de Sabadell. Així, any rere any i segle rere segle, hem anat construint la nostra ciutat, amb l’esforç de milers de dones i d’homes.

El Sabadell modern neix a l’Edat Mitjana a l’entorn d’un mercat, un àmbit de comunicació, de convivència i d’interrelació. D’aquell origen medieval possiblement provingui l’esperit de la ciutat tal i com avui la coneixem. Hem rondat món per vendre la nostra ciutat, i del món han vingut a la nostra ciutat. I així durant segles, amb aquest esperit obert, d’empatia, de sociabilitat, d’humanitat, que sempre ens ha caracteritzat.

En aquest llibre volem fer un passeig i un repàs pels projectes, somnis i il·lusions que des que em vau atorgar la vostra confiança per ser l’alcalde de Sabadell, l’any 1999, hem portat a terme. Hi ha una cosa que tinc molt clara des del primer dia que em vau donar aquesta responsabilitat, l’honor més gran que una persona que estima la seva ciutat i el servei públic pot tenir, i és que per aconseguir que la qualitat de vida dels sabadellencs i sabadellenques sigui cada dia millor, cal l’esforç compartit de totes les entitats, associacions, institucions, partits polítics i cadascun dels ciutadans i ciutadanes. Només des del màxim consens possible i el treball conjunt de tots i totes els que estimem Sabadell aconseguirem fer-lo cada dia millor. Per això, ja l’any 1999, vaig proposar un pacte de govern el més ampli possible i també vaig convidar tothom a treballar des d’aquest gran Pacte de Ciutat.

Vull aprofitar l’ocasió per donar-vos les gràcies a tots i a totes els que ens heu acompanyat en aquest camí, per posar Sabadell sempre per davant dels vostres legítims interessos, de la mateixa manera que ho hem fet nosaltres. Aquest treball conjunt fa que avui continuem avançant amb la mateixa il·lusió, empenta, responsabilitat i compromís que l’any 1999. Malgrat que les condicions polítiques a la ciutat han canviat i no tothom prioritza el progrés de Sabadell sinó els seus interessos partidistes, els homes i dones que formem part del projecte socialista continuem oberts a treballar des del consens per millorar Sabadell.

Com us deia, la nostra gran prioritat des que vam arribar al govern i, especialment darrerament en què la crisi econòmica ens afecta de forma global a totes les ciutats i pobles del món, és la de donar serveis a les persones que més ho necessiten. Una ciutat no pot tirar mai endavant quan massa gent queda enrere. Per això treballem per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per a tothom. Com a socialistes, creiem en la justícia social i en la igualtat en tots els àmbits com a dret bàsic i fonamental de les persones.

En 12 anys hem lluitat perquè la qualitat i quantitat dels serveis públics fomentessin la cohesió social de Sabadell. Més de 1.200 noves places d’escoles bressol municipals, 10 nous centres d’assistència primària, 5 noves biblioteques, prop de 2.650 habitatges protegits. Són exemples concrets de l’aposta decidida per la cohesió social. Però les infrastructures, escoles, hospitals, biblioteques, etc., precisen de programes actuals per al seu funcionament diari, només així poden aprofitar tots els seus recursos i potencialitats. Per aquesta raó hem bastit programes de tot tipus, adreçats als sectors de la societat que més ho necessiten: gent gran, infants, joventut, nova ciutadania, etc.

La quantitat i la qualitat de les entitats sabadellenques demostra el vigor de la ciutat i de la gent que la compartim. Nosaltres, durant aquests 12 anys liderant el govern, hem posat al seu abast les eines i els equipaments perquè aquesta vida tingui la màxima força i pugui funcionar de la millor manera possible. Equipaments culturals, esportius i cívics són algunes de les eines que hem posat en mans de les entitats i persones de la ciutat.

La cura de l’espai públic, amb la millora de tots els racons de la ciutat –places, carrers, la supressió de pràcticament el 100% de les barreres arquitectòniques…- ha estat i és també un dels nostres eixos de treball. Perquè la ciutat és la nostra segona casa, l’espai que compartim. Per això treballem per fer-la més amable cada dia. Només per donar-vos algunes xifres: hem fet o rehabilitat places, zones de jocs infantils i carrers amb les voreres ampliades. Aquests són només alguns exemples del Sabadell amable que hem treballat durant aquests 12 anys i que continuem fent possible amb la vostra col·laboració. Veure cada tarda, cada cap de setmana, com la gent aprofita i viu l’espai públic demostra també l’esperit de convivència i de civisme i l’estima per Sabadell que protagonitza la nostra relació ciutadana.

Fer possible aquesta segona gran transformació de la ciutat, després de la primera que es va fer a partir de l’any 1979, no ha estat gens fàcil perquè els ajuntaments tenim el mateix model de finançament des de fa 30 anys. Cal, i no deixaré de repetir-ho com a Alcalde de Sabadell i com a president de la Federació de Municipis de Catalunya, una reforma estructural del model de finançament local que ens permeti disposar dels recursos necessaris per desenvolupar les competències que tenim com a administració més propera a la ciutadania i com a principals garants de la cohesió social. I no només les competències pròpies, sinó també les que assumim donant resposta a allò que ens demana la ciutadania, cada cop més plural i diversa, tot i que no siguin competència dels Ajuntaments.

Però no podíem esperar a aquest canvi de model i de finançament i per això, amb molt treball, hem aconseguit que altres administracions veiessin i reconeguessin el valor de Sabadell. Així, any rere any, l’Estat, la Generalitat i la Diputació han cregut en la nostra ciutat i hi han invertit, i no només per Sabadell mateix, sinó també perquè som una ciutat capital que lidera la comarca del Vallès Occidental i que viu de cara al conjunt de Catalunya. Perquè hem fet una aposta decidida per la capitalitat. No és casualitat que a Sabadell s’hagi construït la Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya; ni que la seu central dels Mossos d’Esquadra estigui a la nostra ciutat; o que el Museu estatal del Gas es faci a Sabadell; o que Sant Pau de Riu-sec sigui un referent de futur per a grans empreses com IKEA; ni que aviat tinguem Metro a la ciutat. Tots aquests elements han arribat a la ciutat perquè els nostres governs municipals han lluitat com mai davant d’altres administracions, convencent-les que Sabadell és la millor solució possible. I continuem treballant en aquesta línia: impulsant i reclamant la millora de les infrastructures de comunicació, actualment ja en marxa amb la ronda Oest, Metro Sabadell o l’entrada sud de la ciutat, que ens han de permetre ser més competitius i millorar la mobilitat a l’interior de Sabadell.

Perquè la nostra ciutat continua avançant tot i la situació complexa que provoca la crisi econòmica mundial que també ens afecta. Per això, actualment estem prioritzant les línies de treball que us deia: les polítiques socials, l’impuls a l’economia local, l’augment de la inversió pública, les infrastructures de comunicació i la construcció de pisos socials. A això cal afegir-hi la inversió en marxa: per sobre dels 1.100 milions d’euros, la més gran que s’ha fet mai a Sabadell i que ajuda, en la mesura del possible, a generar i mantenir ocupació, a part, òbviament, de transformar la ciutat. Una feina més necessària que mai per posicionar-nos bé quan aquesta situació de crisi s’acabi.

Sabadell no va néixer ahir, ni l’any 1999, ni l’any 1979, ni l’any 1931, ni a mitjans del segle XIX. La història de la nostra ciutat és molt antiga i farcida de grans i bons moments. L’actual expressió de tota aquesta història es palesa en un seguit d’elements patrimonials, d’edificis i àmbits històrics. I és que la recuperació de patrimoni ha estat un aspecte clau del nostre treball i els edificis recuperats són molts: el Teatre Principal, el Despatx Lluch, la Casa Duran, els Safareigs de la Creu Alta, el Vapor Codina, Can Balsach, l’Hostatgeria de la Salut, el Molí de Sant Oleguer, etc. Perquè recuperar els elements físics de la nostra història i donant-los usos actuals possibilita fer ciutat amb l’atenció i el servei a les persones.

En l’àmbit mediambiental, la millora ha estat bàsica per donar també un sentit de natura i sostenibilitat a Sabadell. El riu Ripoll ja és avui un parc fluvial, amb flora i fauna diversa; el Parc Agrari és la consolidació d’un espai que és alhora natura i font d’activitat econòmica; i els nous parcs com el Can Gambús, d’Odessa, el de la Romeua o el de la Clota, per citar-ne alguns, aporten espais per a la convivència en un entorn verd. I estem treballant a nivell local per lluitar contra el canvi climàtic. No en va encapçalem les llistes de les ciutats que més residus reciclen o que menys aigua consumeixen. I per molt que Sabadell sigui una ciutat, una gran ciutat, hem volgut salvar i preservar els espais naturals del nostre entorn.

El mèrit d’aquesta segona gran transformació de Sabadell és un mèrit conjunt, de tots i de totes, de la ciutadania i de la societat civil sabadellenca. Perquè totes aquestes actuacions les hem fet buscant la col·laboració i la cooperació de tothom. Així, per posar alguns exemples, darrerament hem tancat els pactes per a les infrastructures, per a l’habitatge i per la millora de l’ocupació i la competitivitat. Des del consens i el diàleg que són els eixos de la nostra feina. Tothom que es vulgui afegir a treballar en positiu per a la ciutat és benvingut perquè, en definitiva, tots i totes perseguim un objectiu comú: fer de Sabadell una ciutat cada dia millor.

En aquestes pàgines hi trobareu part de la feina feta i liderada pel Partit dels Socialistes de Sabadell. No ho hem fet sols, sinó amb l’aportació de moltes persones que comparteixen, com nosaltres, la passió per Sabadell. Tot el que hi llegireu reflecteix 10 anys de treball intens que configuren el nostre present i posen les bases del nostre futur. Estic convençut que, malgrat l’actual situació econòmica, el futur de Sabadell s’obre a perspectives encara millors, perquè hi ha nous projectes en marxa i perquè la ciutat continua creient en si mateixa.

Us convido a imaginar junts el futur!

Manuel Bustos

Alcalde de Sabadell

Impulsem l’habitatge protegit

En 12 anys, Sabadell s’ha consolidat com a referent en habitatge protegit. Les polítiques perquè tothom pugui tenir accés a un habitatge digne han estat protagonistes de la gestió municipal.

No ha estat, però, arran de la crisi que el govern municipal liderat per l’Alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha començat a treballar per impulsar l’habitatge protegit. Ja des de 1999 les polítiques en aquest àmbit van ser prioritàries.

Sabadell supera en 30 punts la mitjana catalana en construcció d’habitatge a preu protegit.

Construcció d’habitatge de venda i lloguer

Des del 1999, la promotora municipal VIMUSA o la societat participada per l’Ajuntament SBD Lloguer Social han fet possibles prop de 1.900 habitatges protegits a diferents indrets de la ciutat. Pisos de venda o lloguer a preu assequible que s’han construït a la Serra d’en Camaró, la Ronda Santa Maria, Can Llong, Can Puiggener, La Serra o Espronceda, per citar només alguns exemples.

A més, estan en procés de començar obres o en projecte prop de 740 habitatges més a Can Llong, Can Gambús o La Serra a Torre-romeu.

En total, des del 1999 s’han impulsat prop de 2.650 habitatges.

Destacable és l’aposta del govern municipal socialista pels pisos de lloguer a preu assequible, que s’ha materialitzat amb la participació municipal a la societat mixta SBD Lloguer Social.

A més, la nostra ciutat ha estat pionera en la construcció d’habitatges adreçats a la gent gran de la ciutat, com són el centre de Sant Oleguer, com hem explicat a l’apartat d’atenció a la gent gran. També hi ha en marxa el Complex Alexandra, amb habitatges per a gent gran i altres col·lectius com joves o famílies, recentment inagurat. I ja han començat les obres del complex del mateix tipus a la zona Sud de la ciutat.

D’altra banda, amb la voluntat de donar atenció als ciutadans o famílies en situació més precària, s’han condicionat els anomenats “Pisos dels mestres” per posar-los a disposició de les persones que més ho necessiten. En total, uns 155 habitatges.

Foment de la rehabilitació i instal·lació d’ascensors

En aquest temps s’ha posat en marxa el Pla Municipal de Rehabilitació, que vehicula els ajuts i subvencions a les quals poden accedir els propietaris o comunitats de propietaris per poder fer front a la reforma del seu immoble o a la instal·lació d’ascensors.

En 12 anys de govern municipal liderat per l’Alcalde Manuel Bustos s’ha millorat l’accessibilitat (instal·lació d’ascensors o eliminació de barreres arquitectòniques) de 339 comunitats i s’han rehabilitat 966 edificis. En total estem parlant de més de 1.300 comunitats que viuen en millors condicions a la nostra ciutat.

Mediació per al lloguer

Amb la voluntat d’enllaçar la necessitat d’habitatge de ciutadans i ciutadanes i la voluntat de propietaris d’habitatges buits per llogar-los amb garanties, l’any 2008 el govern liderat per l’Alcalde Manuel Bustos va posar en funcionament el servei de mediació i cessió d’habitatges de particulars. Una idea molt ben acollida per la ciutadania, tal i com demostra el fet que durant 2009, més de 660 particulars es van interessar per aquest mecanisme. El servei va possibilitar l’any passat una quarantena de lloguers.

Servei de mediació per al lloguer

Instruments per fer possible més habitatge protegit i un millor servei

Durant aquests 12 anys, s’ha apostat per a la construcció d’habitatge protegit, per a la rehabilitació del parc d’habitatges existent i també per facilitar que els pisos buits poguessin donar servei a la ciutadania oferint alhora garanties als seus propietaris. Aquest temps, però, també s’ha treballat per dotar la ciutat d’instruments que, per una banda fomentessin les polítiques d’habitatge, i d’altra facilitessin als ciutadans i ciutadanes els tràmits per accedir a un pis protegit. Així, en el marc de la nova Llei pel Dret a l’Habitatge i del Pacte Nacional per l’Habitatge:

  • S’ha aprovat el Pla Local d’Habitatge de Sabadell 2008-2014, amb els objectius per als propers anys en la matèria.
  • S’ha constituït el Consell Assessor de l’Habitatge com a òrgan consultiu i de participació (juny de 2008).
  • S’ha posat en marxa l’Oficina Local d’Habitatge (any 2008) com a finestreta única, amb l’objectiu de millorar la informació, atenció i orientació als ciutadans i ciutadanes.
  • S’ha aprovat el Reglament del Registre de sol·licitants d’habitatge de Protecció Oficial a Sabadell per centralitzar les demandes de la ciutadania i regular de forma més eficient els procediments d’adjudicació.
  • S’ha posat en marxa aquest any el Registre de sol·licitants.
  • S’ha posat en funcionament el web www.habitatgesabadell.cat, com a portal virtual de l’Oficina Local d’Habitatge i del Registre de Sol·licitants d’Habitatge.

Altres actuacions

A més de la construcció d’habitatge protegit, la promotora municipal VIMUSA s’ha implicat en altres projectes amb el desig de donar un millor servei a la ciutat i alhora contribuir en l’impuls econòmic del nostre municipi. Els principals projectes són:

  • Constitució de l’empresa participada SBD Creixent, des d’on:
  • S’ha construït l’edifici del carrer de Riego, que actualment ocupa la delegació de l’Agència Tributària a la nostra ciutat. Es tracta d’un immoble municipal que es lloga a l’administració de l’Estat. Una actuació amb la qual s’ha assegurat que la seu de la delegació continua a la nostra ciutat.
  • S’està desenvolupant el Centre Logístic de Ca n’Alzina i Can Ravella, un nou suport a la indústria.
  • S’està desenvolupant el projecte del Centre d’Empreses de Can Roqueta.
  • Gestió del pàrquing per  a abonats a la plaça Dolors Miralles, construït també per VIMUSA.

Sabadell ja té 8 biblioteques

En aquests 12 anys s’ha fet un gran esforç per dissenyar i posar en marxa el Pla de Biblioteques Municipals de Sabadell 2006-2011, un compromís envers la cultura sabadellenca, passant de les 3 biblioteques que hi havia l’any 1999 a les 9 biblioteques que hi haurà al 2011 i possibilitant que tots els ciutadans i ciutadanes disposin d’un equipament bibliotecari a 20 minuts caminant, com a màxim, del seu domicili. L’impuls del Pla de Biblioteques ha comptat amb el finançament de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.

BIBLIOTEQUES DE SABADELL

  • Biblioteca Central Vapor Badia
  • Biblioteca dels Safareigs, a la Creu Alta
  • Biblioteca del Nord, a la Planada del Pintor
  • Biblioteca del Sud, a la Creu de Barberà
  • Biblioteca de La Serra, a Torre-romeu
  • Biblioteca de Can Puiggener
  • Biblioteca de Can Deu
  • Biblioteca de Ponent, a Can Rull

Les biblioteques són exponents d’equipaments de proximitat i fan arribar la cultura d’una manera més directa i democràtica a més sectors de la població. Aquests nous centres faciliten l’accés directe a tot tipus de programacions i iniciatives culturals; són punts de formació i d’informació per a la ciutadania, alhora que són dinamitzadors de la vida cultural del territori.

A les biblioteques s’hi poden trobar activitats adreçades al públic infantil, com l’Hora del conte o el Club de lectura infantil. Respecte al públic jove s’han iniciat diverses activitats pensades especialment per aquesta població en col·laboració amb el departament de Joventut. Les activitats per al públic adult van des de les presentacions de llibres, als 7 Clubs de lectura, incloent un nou Club de lectura de poesia. Biblioteca de Can Gambús (en projecte).

INCENTIVEM NOUS PÚBLICS I POTENCIEM LA CULTURA DE PROXIMITAT

Un objectiu d’aquests 12 anys ha estat crear densitat cultural i formar el públic del present i del futur, i crear la sensibilitat artística dels nostres ciutadans i ciutadanes. D’aquesta manera, s’han engegat nous projectes com:

  • Creació del Passaport Cultural a partir de l’any 2004 que ha obert les portes de les programacions artístiques als joves a partir dels 18 anys.
  • Concerts didàctics per a escolars a càrrec de l’OSV.
  • Producció anual d’una òpera amb joves estudiants de música de la ciutat.
  • Tallers de dansa contemporània per a alumnes de primària i secundària a L’Estruch realitzats per companyies professionals i altres activitats per als centres d’ensenyament.
  • Campanya “Anem al Teatre” adreçada a escolars (més de 30 funcions anuals). Hi han passat més de 15.000 escolars de Sabadell i comarca.
  • Trobada de Corals Infantils.
  • Taller d’introducció a les tècniques del circ.
  • Conveni amb Escoles de música de la ciutat per assistir als concerts de l’OSV i cambra del TM La Faràndula i el Principal.
  • Programació infantil de 0-3 anys a LaSala Miguel Hernández .
  • Festival “El més petits de tots”.
  • Concerts dels alumnes del Conservatori i Escola Municipal de Música a la sala d’actes del Museu d’Història de Sabadell.
  • Programa de Música Oberta.
  • Noves línies i formats en les exposicions dels Museus.
  • Programa d’activitats didàctiques als Museus.
  • Sessions didàctiques organitzades per Joventuts Musicals en col·laboració amb l’Ajuntament.

També s’han portat a terme accions per potenciar la divulgació i formació permanent en defensa dels valors culturals i de progrés, de la participació ciutadana i la divulgació dels coneixements i les idees, mitjançant el programa Universitat a l’abast, cicles de conferències al territori, programa d’exposicions itinerants al territori, commemoració del 1r de maig, programa del Dia d’Europa, commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, actes de commemoració del Dia de l’Orgull Gai i el programa d’exposicions del Casal Pere Quart.

S’ha posat una especial atenció cap a les diferents realitats i diversitats culturals i s’han explorat nous programes culturals orientats a cercar nous perfils d’usuaris, com per exemple la creació del fons àrab a la biblioteca de Can Puiggener o els nous clubs de lectura a les biblioteques de Can Deu i Can Puiggener.

FESTIVALS I CERTÀMENS

L’oferta cultural a l’estiu era inexistent i per això l’estiu del 2000 es va crear el Festival 30 Nits, una programació a l’aire lliure on durant 30 dies del mes de juliol es poden veure espectacles de teatre, flamenc, circ, dansa, curtmetratges i altres iniciatives escèniques.

També cal destacar el Festival Embassa’t, un acte cultural dirigit als més joves que des del 2009 s’ubica a La Bassa de Sant Oleguer i que en la primera edició ja va ser un gran èxit tant d’organització com de públic.

I si l’Embassa’t és un festival pensat per atraure el públic jove, també ho és el festival de música en viu “Fot-li fulles!” i “Fot-li flors!”, que va començar la tardor 2009 i que arriba a diferents locals de la ciutat.

LA MÚSICA A LA CIUTAT

Durant aquests dotze anys, el govern liderat per l’Alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha treballat per aconseguir que les diferents disciplines artístiques tinguessin un espai a la ciutat: la música, el teatre, la dansa, la pintura, l’escultura,…

Ningú dubte que en el camp de les arts, la música és un dels principals actius de la ciutat. Sabadell és una ciutat de creació, producció i formació musical.

Al llarg d’aquests 12 anys, el govern municipal ha dut a terme accions importants per tal de consolidar aquesta particularitat tan pròpia.

En col·laboració amb entitats de ciutat o liderant el projecte, ha estat possible que Sabadell compti amb:

  • Una temporada estable de música simfònica, amb col·laboració de l’Orquesta Simfònica del Vallès
  • Un Cicle de música de cambra, amb les Joventuts Musicals de Sabadell
  • Una programació de 4 títols anuals d’òpera, amb l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell
  • Els concerts de Voces Flamencas, amb el Centro Regional de Múrcia
  • La programació de música per a cobla, amb la col.laboració de Sabadell Sardanista i Sabadell Més Música
  • El Concurs Internacional de cant Jaume Aragall
  • El Festival de grans solistes
  • Una oferta estable de música moderna SAM, amb col.laboració de la Coordinadora de Músics de Sabadell
  • Els concerts al conservatori municipal
  • L’impuls de la música en viu a diferents establiments de restauració de la ciutat.
  • El suport a l’Embassa’t, festival de música moderna.

Aquesta ambiciosa oferta es completa amb les propostes musicals per a infants com els concerts didàctics per a escolars a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), la producció anual d’una òpera amb joves estudiants de música de la ciutat, l’òpera per a escolars i la Trobada de corals infantils.

Ciutat de la Música

Al 2006, l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya formalitzen un conveni marc de col·laboració en el qual s’estableixen les bases per tirar endavant un equipament musical d’àmbit de país a l’Eix Macià. Actualment s’ha treballat el programa d’usos i el projecte bàsic d’obra.

El procés per fer possible la Ciutat de la Música ha tingut en la participació una de les seves màximes. En aquest sentit, el 2007 es va crear la Comissió Ciutadana, amb representants de les entitats de l’àmbit cultural, econòmic i social de Sabadell, i la Comissió Tècnica Assessora, amb representants de les administracions, dels departaments municipals implicats, experts i persones de rellevant experiència en el món de les arts escèniques. Durant 2007 es va lliurar, així mateix, l’Estudi fiscal i alternatives de gestió de la Ciutat de la Música i el Pla d’usos de l’equipament.

El gener de 2008, es va presentar el lloc web de la Ciutat de la Música i es va obrir un termini perquè tots els ciutadans i ciutadanes poguessin fer les seves aportacions al projecte. En la primera meitat de l’any es va avançar en el projecte d’obra i en el Conveni marc per a la recerca i el desenvolupament de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Ciutat de la Música amb la Fundació i2cat.

Paral·lelament es treballa en el Projecte de continguts del nou equipament, sota la supervisió de les comissions de treball creades amb aquest objectiu. Al juliol de 2008 es va acabar el document programàtic del que serà l’activitat del nou equipament.

Després de l’estiu de 2008 es va redactar el Pla Executiu del Projecte pilot per a la Formació a distància, mitjançant les TIC, un Conveni amb la UPC i la Fundació i2cat. Es va materialitzar en el projecte Òpera e-learning de Formació a Distància (també anomenat projecte ELS, E-learning Singing), es va encarregar la redacció del Projecte d’Escola d’Òpera i es van lliurar els Estatuts del Consorci al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat.

Durant el 2009 es va lliurar el Projecte Bàsic (Ferrater-Sanabria) incorporant-hi tots els estudis tècnics precedents, un document pendent de revisió, i s’ha avançat en el projecte ELS.

El gener de 2010, l’Ajuntament i el Departament de Cultura van acordar constituir un consorci públic per organitzar la temporada d’òpera a Catalunya. Funcionarà com un centre de producció dedicat a l’òpera en el marc del projecte Sabadell, Ciutat de la Música, amb estreta vinculació amb l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell. La Generalitat de Catalunya dedicarà cada any prop de mig milió d’euros a aquest fi.

Projecte òpera "e-learning" Sabadell

ALTRES EQUIPAMENTS AL SERVEI DE LA CULTURA

Al llarg de l’última dècada, Sabadell ha guanyat diferents espais al servei de la cultura, repartits pel territori, i que se sumen als quatre teatres municipals:

  • Al 2002 se signa un conveni de cessió de les antigues escoles de la Creu Alta a la Federació Sabadell Cultura, federació d’associacions i entitats lligades a la cultura popular i tradicional.
  • Adequació de l’Auditori Lacy. L’any 2000 s’arriba a un acord amb els sindicats per gestionar aquest auditori i es fa una primera reforma de l’espai. Des d’aleshores s’ha invertit en l’adequació de les instal·lacions i en la millora de l’accés del públic. Aquest 2010 també s’hi han dut a terme millores, centrades en el canvi de butaques, pintura i millora de les instal·lacions.
  • Casal Pere Quart. Espai que acull conferències i exposicions durant tot l’any. Actualment l’auditori disposa d’una platea amb 225 cadires i un pati que permet encabir-hi diferents actes de ciutat.
  • Amfiteatre del Parc de Catalunya. L’acabament del parc amb el nou amfiteatre va ser una de les primeres accions del nou govern liderat pel PSC. Situat al bell mig del parc, té una capacitat per unes 40 mil persones i acull grans concerts com els de Festa Major.

A més a més, Sabadell compta amb grans entitats que han fet possible grans espais de cultura com el Teatre del Centre Parroquial Sant Vicenç, el Teatre del Sol, l’Auditori i l’Amfiteatre d’Unnim o la Societat Coral Recreativa El Ciervo.

El Parc Catalunya Escenari de grans concerts Sabadell

<<==  
Perque som de Sabadell - Alcalde Bustos amb gent al riu