Acte central de campanya

Ahir diumenge vam celebrar l’acte central de campanya a la Biblioteca “La Cooperativa”, i em van acompanyar amb les seves intervencions l’Eduard Pérez, l’Eloi Abradó, en Jaume Martí i l’Anna Maria Anglada. Van explicar els motius que els han portat a fer-me costat per encapçalar la candidatura d’Esquerra a les eleccions municipals del proper diumenge, i tots vam coincidir en les nostres intervencions en una cosa: la necessitat d’un canvi de govern després de 32 anys de govern socialista, i una altra manera de fer les coses.

Amb els quatre primers de la llista d'ERC. Foto: T.M.

L’Eduard Pérez, militant d’Esquerra, va fer un recordatori de la trajectòria de 80 anys del partit, i ens va animar a treballar per fer del partit més vell, el partit més modern. L’Eloi Abradó, el candidat jove de la candidatura va fer esment de la necessitat de polítiques de joventut de veritat i no com les que ha dut a terme el PSC en els últims anys, i va manifestar la poca voluntat d’aconseguir consensos que ha tingut l’equip de govern actual. En Jaume Martí va esmentar la necessitat d’un replantejament de la mobilitat, amb una millor senyalització i canvis en algunes direccions dels carrers, apostar fort pels carrils bici, i una millora en la seguretat dels ciutadans i ciutadanes de Malgrat. L’Anna Maria Anglada va lamentar la insuficient inversió i poca planificació en l’àmbit de la cultura que ha dut a terme l’equip de govern actual (PSC-PP), i ha explicat les grans possibilitats que té Malgrat de ser un referent cultural de la zona si es fa una bona feina desde la regidoria de Cultura.

Vull agraïr a la setantena de persones que ens van acompanyar la seva assistència, l’acte va fer que estiguéssim encara més il·lusionats del que estàvem abans de començar-lo, i tenim més clar que mai el nostre objectiu: governar Malgrat canviant actituds i prioritats.

Junts ho farem possible!

Posted in Candidatura | Deixa un comentari

Sempre hi som

A Catalunya hi ha persones que tenen cura dels parcs públics, i no fan de jardiners. Que s’apassionen per l’escola, i no són mestres. Ciutadans que vetllen pel comerç de proximitat, però no són botiguers. Persones que defensen el patrimoni sense cap necessitat de ser arqueòlogues. Que promouen el turisme, i no tenen una agència de viatges, ni cap hotel. Persones que et pregunten com et trobes, i no són pas el teu metge.

Així és la gent d’Esquerra a tots els ajuntaments. Ciutadans que fan país des del seu petit racó de món. Cada dia. A tothora. Que lluiten per una societat més justa des del seu poble. Des del seu barri. Que batallen per la independència sense demanar res a canvi. Perquè s’ho creuen. Perquè hi somnien. Militants del seu país, de la seva ciutat, apassionats del lloc on viuen. Enemics de les retallades, partidaris de les consultes…

Tu ja ho saps, quan ens necessites, a Esquerra sempre hi som.

Posted in Uncategorized | Deixa un comentari

Esquerra treballant per la qualitat del Turisme

El passat dijous es va publicar a la pàgina web de l’Ajuntament de Malgrat els nous horaris de l’Oficina de Turisme. Després de l’ insistència del Grup Municipal d’Esquerra perquè aquest servei d’atenció obrís també els diumenges (per oferir un millor serveis a les persones que ens visiten), l’equip de govern ha decidit executar la proposta d’Esquerra.

Estarà oberta els diumenges al matí (de 10h a 13h), i això permetrà una millor informació per a les persones que estiguin interessades en descobrir nous indrets de Malgrat.

Des d’Esquerra donem una gran importància a aquesta Oficina de Turisme, i per això hi hem estat insistint en els últims anys. L’any 2007 vam fer una proposta perquè estigués oberta els diumenges de la temporada d’estiu. Vam posar també en dubte que l’equip de govern destinés suficients recursos a aquest servei, i vam lamentar que l’Oficina de Turisme estigués tancada precisament el Dia Mundial del Turisme.

Posted in Opinió, Turisme | Deixa un comentari

Vídeo de presentació de propostes

M’agradaria compartir amb vosaltres un vídeo que vam projectar el dia de la presentació de la candidatura, i que volem fer extensiu a tots aquells que no vau poder venir.

Amb aquest vídeo, els 5 primers candidats de la llista d’Esquerra us presentem les principals propostes que tenim pels propers 4 anys a Malgrat de Mar.

Trobareu una versió més curta (de 6 minuts) aquí.

Espero que us agradi!

Posted in Uncategorized | Deixa un comentari

Inici de la campanya electoral

El dia 6 de maig a les 00.00h ha començat la campanya electoral de les eleccions municipals del proper 22 de maig. En aquests propers 15 dies volem acabar de fer arribar a la ciutadania el nostre projecte per Malgrat en els propers 4 anys, i treballar fort per convèncer al màxim de gent possible de que tenim un bon projecte i un bon equip per tirar-lo endavant. Farem una campanya en positiu i que serveixi perquè les nostres propostes pels propers 4 anys arribin al màxim de gent.

Des de la candidatura d’Esquerra hem fet la tradicional enganxada de cartells a diversos racons del municipi, amb el lema de campanya “Amb tu fem poble”, una frase amb que la candidatura d’Esquerra vol expressar el seu compromís amb la participació i la implicació de la ciutadania en la construcció d’un Malgrat millor.

Posted in Uncategorized | Deixa un comentari

Un Malgrat ordenat, amable, i coherent amb les seves necessitats

Des d’Esquerra sempre hem apostat per un model de poble ordenat, amable, sostenible, respectuós amb el medi ambient, i que sigui racional amb l’ús del territori.

Volem promoure un model urbanístic que estigui al servei de les persones i de la cohesió social, adaptat a les necessitats de la ciutadania. Aquest ha de ser l’eix central de la política urbanística del municipi.

L’any 2000 Malgrat tenia censats 13.686 habitants , i les últimes dades, que són de 2010, xifren un cens de 18.596 habitants.

Des de la nostra opinió, s’ha produït un creixement de població massa accelerat, amb l’agreujant que aquest creixement no ha anat acompanyat de l’augment dels serveis que els habitants de Malgrat necessitem.

Un plànol del Pla General de Normes Subsidiàries, la que va ser la primera eina que va tenir Malgrat de Mar en temes d’urbanisme (any 1981)

El POUM (Pla d’Ordenament Urbanístic Municipal), aprovat l’any 2005, tenia una sèrie d’objectius, entre els quals hi havia ampliar l’oferta de sòl urbanitzat per satisfer una demanda previsible en els següents deu anys de 1300 habitatges (un 30% dels quals havien de ser de caràcter protegit). Degut a la crisi econòmica que patim,  és possible  que al 2015 no s’hagin construït 1300 habitatges més, tot i que la xifra no en restarà massa lluny.  No entenem, però, que des de l’aprovació del POUM,  el nombre d’habitatges protegits construits sota la gestió dels convergents fins el 2007 i els socialistes fins aquest mateix 2011 doni com a resultat l’espectacular xifra de 0.

L'any 2007 es va aprovar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, vigent actualment

Mapa de classificació del sòl que determina el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, vigent actualment

 Des d’Esquerra tenim diverses propostes per millorar urbanísticament Malgrat, i que passen per aprofitar aquesta pausa que ens atorga la cojuntura econòmica actual per aconseguir fer-lo més ordenat i equilibrat: hem d’aprendre les lliçons que ens han estat donades durant   aquests anys de creixement massa accelerat. Cal revisar alguns plantejaments del POUM. Entre altres, aquestes són les  nostres principals propostes pel que fa a l’urbanisme:

 -Proposem aprofundir el Catàleg de Béns Protegits del POUM per tal de revisar els Béns Culturals d’Interès  en totes les seves vessants —històric, natural, arqueològic…—, fent una especial atenció al patrimoni arquitectònic, però també al documental, etnogràfic i històric.

-Fugirem del sistema de creació d’urbanització dispers, pel seu elevat cost de manteniment  per al conjunt de la població i pel seu consum de sòl innecessari.

-Elaborarem Plans de Gestió i Preservació dels espais oberts amb interès ecològic o paisatgístic, o que compleixen una funció compensadora de les activitats urbanes. Aquests espais no han de ser considerats només espais residuals per a futurs creixements

-Vetllarem per l’embelliment del paisatge urbà —neteja de carrers, rehabilitació de façanes, redacció de la carta de colors i de materials, enjardinaments…

- Endegarem actuacions per tal d’ aprofitar els espais naturals per a les persones, creant i potenciant zones per a l’esbarjo, el passeig i l’esport on es pugui anar amb bicicleta o simplement caminar amb una relativa tranquil·litat.

-Racionalitzarem l’espai urbà per facilitar la mobilitat de les persones discapacitades o amb mobilitat reduïda, i procurar que hi hagi aparcaments reservats a aquest efecte.

Posted in Propostes, Urbanisme | Deixa un comentari

Coherència

El passat 15 d’abril, ERC presentàvem la nostra candidatura per a les properes eleccions municipals. Com ja havíem anat explicant, Esquerra ha decidir portar endavant la renovació de les persones que encapçalen el seu projecte, un relleu que continua tenint les mateixes prioritats i objectius que l’anterior Grup Municipal. S’han renovat les persones però no el nostre model de poble. Continuem posant l’accent en totes aquelles actuacions adreçades a fer de Malgrat un municipi on les necessitats dels seus veïns i veïnes siguin el més important.

Darrerament he pogut llegir, en diverses entrevistes a candidates a l’alcaldia de Malgrat a les properes eleccions municipals, que “ara toquen les persones”.

Sembla que aquesta prioritat, que ja defensava ERC fa vuit anys, és en aquest moment el “pal de paller” de la majoria de programes electorals. Però, com es fa efectiva aquesta intenció de donar protagonisme a les persones? Sens dubte existeixen diferents vies, però cap de tanta qualitat democràtica com la participació ciutadana que tant hem demanat des d’Esquerra. La implicació dels malgratencs i malgratenques en les decisions que ens afecten s’ha convertit en el discurs polític del moment.

Els 6 primers de la llista d'Esquerra

Els 6 primers de la llista d'Esquerra (Eduard Pérez, Pilar Casanovas, Anna Maria Anglada, Obdúlia Cuatrecases, Jaume Martí, i Eloi Abradó)

Doncs bé, ja va essent l’hora de que les opinions, iniciatives i inquietuds de tots els que formem el nostre poble sigui escoltades i tingudes en compte. Si això s’hagués fet abans, ara potser no tindríem el tram de la riera de Can Feliciano amb formig, sinó un indret natural i amb identitat pròpia; potser no passejaríem per un Barri antic gris; si s’haguessin escoltat les opinions de qui fan servir les instal·lacions esportives, potser ara tindríem un pavelló poliesportiu adient a les necessitats; si s’hagués consultat als qui utilitzen el Centre Cultural, potser ara aquest local comptaria amb petits detalls i instal·lacions que el farien més útil, encara que insuficient.

Ja ho diuen, més val tard que mai, i si ara tots plegats s’han adonat de la vàlua de la participació ciutadana, doncs benvinguts al club.

Només espero que aquests bons propòsits no siguin tant sols una “arma electoral” més, allò que queda molt bé posat en el programa encara que no es tingui ni la més mínima intenció de complir-ho.

A Esquerra ho tenim clar: escoltar, debatre, compartir experiències, són totes elles condicions de la democràcia ben entesa.

(Escrit a la revista Som-hi sel mes d’abril del 2011)

Posted in Candidatura, Opinió | Deixa un comentari

El català, cosa de tots?

Després de la publicació del Butlletí municipal el passat mes de març, no em queda cap més remei que confirmar que la política del català a Malgrat no funciona.

Ara més que mai cal recordar que  fa anys que la política de normalització del català ha quedat ancorada en el passat. Primer es va suprimir el nivell B, i amb prou feina es va mantenir l’oferta del nivell elemental. Cal que la inversió en una llengua, que és nostra, elemental, imprescindible per a qualsevol currículum no sigui castigat amb la crisi econòmica. Creiem que és important mantenir un català correcte a les publicacions municipals.

L’ideal seria tenir un servei de correcció lingüística municipal que abracés la demanda dels malgratencs i que pugui suportar la demanda  que precisa l’administració municipal. Quin exemple pot donar una administració que té mancances en la seva expressió? Cal que l’esforç de reconduir la normalització i la correcció sigui acollida de la manera més natural possible. Cal que els malgratencs puguin optar a un nivell de català assequible, així també és una manera de millorar un currículum i tenir més possibilitats d’encarar una oportunitat laboral. En temps de crisi, la formació és una inversió a una millora de la formació i la conseqüent ampliació d’oportunitats per suportar una feina. L’ampliació del coneixement de llengües és una estratègia de comunicació que fa efectiva la competitivitat.

Cal un servei de normalització lingüística i més oportunitats a l’ensenyament de formació, i ara, és el millor temps per apostar-hi.

Posted in Opinió | Deixa un comentari

Creure’s una política esportiva

El passat 17 de març,  el regidor d’Esports de Malgrat Enric Viñolas feia unes declaracions a la ràdio municipal “Ona Malgrat” on afirmava que la solució al mal estat del sostre del pavelló és la construcció d’un altre pavelló esportiu, i donava com a possible situació d’aquest equipament la zona de l’ARE.

Aquestes declaracions són un resum de la planificació que ha tingut un govern encapçalat pel PSC, que porta 32 anys governant, i que no ha estat capaç de preveure les necessitats dels ciutadans, ni de tenir cura del manteniment d’una instal·lació esportiva com el pavelló de l’Avinguda Tarragona.

I quan el problema es posa de manifest, la resposta improvisada és llançar una proposta de construir un nou pavelló, una despesa molt important en un context gens favorable pels ingressos de l’Ajuntament,

L’àrea d’Esports d’un Ajuntament és molt important, perquè a Malgrat tenim moltes entitats i clubs esportius vinculats a aquesta regidoria, i la regidoria d’Esports ha d’estar a l’alçada de les circumstàncies.

Des d’Esquerra sempre hem tingut discrepàncies amb la política esportiva de l’equip de govern: no vam estar d’acord a que la construcció del nou camp de futbol no es fés a on hi havia l’antic camp de futbol sinó que aquells terrenys es destinessin a la construcció de 200 habitatges, creiem que a Malgrat no hi ha suficients espais per practicar l’esport com a activitat de lleure, i que els espais que hi ha actualment (al Parc Francesc Macià o al costat del Pavelló Germans Margall) són insuficients i es podrien aprofitar molt més. Un pavelló Germans Margall, on amb una mica més d’amplada hi podrien haver 3 pistes de bàsquet reglamentàries per totes les categories que permetria uns horaris millors.

Fa 4 anys ja vam fer la proposta d’elaborar un Pla Director d’equipaments esportius , perquè consideràvem que no s’havia dut a terme un anàlisi complet de les instal·lacions esportives tenint en compte les necessitats del poble.

Hem de posar facilitats als clubs i entitats esportives: des de la simplificació de les convocatòries de subvencions, passant pel bon manteniment de les instal·lacions esportives o promoure les activitats esportives extra escolars, fins a obrir les instal·lacions esportives en horaris que no estiguin fent-les servir els clubs esportius perquè ho pugui usar la ciutadania, o crear circuits d’activitat física a l’aire lliure que poden ser molt útils per la gent gran.

Són propostes per millor l’activitat esportiva al poble de Malgrat, però sobretot el que cal és tenir ganes d’implicar-se i creure’s realment la política esportiva que es pot dur a terme a Malgrat.

Posted in Esports, Propostes | Deixa un comentari

La millor promoció turística: la qualitat

A Malgrat tenim una empresa pública que s’encarrega de la gestió de la promoció i la dinamització Turística de Malgrat. Durant aquests dies l’empresa pública Malgrat Turisme és a la ITB Berlín, una fira internacional de turisme que està adreçada als agents i professionals del sector, així com al públic general.

Estic convençuda que faran una bona tasca, perquè crec que és positiu que treballem per atraure nous visitants al nostre poble, ja que el turisme és una activitat econòmica molt important de Malgrat, i l’hem de potenciar.

Del que no estic tant convençuda és de que l’oferta turística que s’ensenyi als professionals del sector i a aquells curiosos que passin per la fira contingui tot el potencial que podria exposar Malgrat.

Crec que és urgent una remodelació del Passeig Marítim, que vagi més enllà de canviar-ne l’aspecte visual per fer-lo més atractiu. Aposto perquè tot el Passeig Marítim tingui una rambla ampla on es pugui passejar de forma còmode, on els vianants puguin seure a terrasses d’aquells negocis que en vulguin tenir sense que es produeixi cap situació d’embús per les persones que passegin. La prioritat del nou Passeig Marítim han de ser els vianants. Però no ens podem oblidar d’un carril bici per aquells usuaris que la vulguin fer servir, així que també hi tindran cabuda. Les jardineres que hi ha al Passeig Marítim ocupen gairebé una tercera part de l’amplada que podria tenir la rambla, i els cotxes aparcats ocupen una altra tercera part de l’ampla que obstaculitza la possibilitat de tenir un carril bici. L’aparcament de vehicles s’ha de treure de la primera línia del Passeig i ha de passar a la zona de l’avinguda Barcelona, de la qual en celebrem l’aprovació del seu tram final, i també haurem de millorar molt les condicions d’accessibilitat a la zona de la platja. És imprescindible actuar al tram de la gola de la riera per tal de solucionar la mala imatge que dóna aquell indret, situat a l’inici del Passeig Marítim i que és un punt d’accés a la platja.

També cal que potenciem al màxim el turisme de qualitat. És cert que molts turistes venen aquí a gaudir de la platja, on hi hem d’oferir més serveis per exemple delimitant una zona on fer esports aquàtics, o posant més material esportiu com xarxes de voleibol o porteries de futbol. Però segur que podríem atraure molts més turismes que busquen alguna cosa que ens diferenciï d’altres localitats, per exemple oferint rutes guiades pel municipi ensenyant als visitants els edificis i llocs característics de Malgrat i se’ls expliqui la nostra història.

També cal obrir l’Oficina de Turisme els diumenges dels mesos de juliol i agost, per oferir un ampli servei als turistes que ens visiten, i hem de fer més esforços per garantir una bona atenció informativa.

El sector turístic és el sector que més pot afavorir l’ocupació a curt termini, cal actuar per allargar la temporada turística i augmentar el nombre de visitants, perquè quan hi ha temporada turística, l’ocupació puja.

Posted in Propostes, Turisme | Deixa un comentari