17.5.11

Com vaig viure el míting central, i tornada a la feina



La darrera setmana electoral havia de començar amb la fita destacada del nostre míting-acte central al Teatre Bartrina. Malgrat porto moltes campanyes a l’esquena, són d’aquelles situacions que continuen imposant quan t’hi trobes. Arribar a la platea del teatre i veure l’espai ple de gom a gom de persones, totes elles desitjoses d’escoltar les teves paraules i les teves propostes polítiques, impressiona de debò fins al més veterà.

La Sandra Guaita va exercir de mestra de cerimònies, mostrant el potencial i talent que amaga darrera la seva joventut. La Teresa Pallarès va mostrar el seu aspecte més “mitinero”, deixant palesa la important aposta personal que ha fet en tornar a la política municipal de Reus.


I el debut de Jordi Lamas va ser molt emotiu, recordant els valors socialistes que va heretar des de ben petit del seu pare, inspirador de l’urbanisme democràtic que ha permès el creixement i modernització de la ciutat. Hem fet una renovació a fons que, combinada amb l’experiència que aportem altres, suma noves energies i vitalitat al PSC de Reus.

Després em tocava parlar a mi. Vaig començar amb la línia d’emotivitat apuntada pel Jordi, agraint l’aportació de totes les persones que composen la nostra candidatura, enaltint els valors i el bagatge personal amb què s’incorporen els nous i la bona gestió realitzada pels que ja eren membres del consistori de Reus. Em vaig emocionar especialment el glossar les figures dels regidors que tanquen la nostra llista: José Magrazó, Joan Anton Verge i Josep Morató. Després de la bona feina que han fet a les respectives regidories, estan treballant en la campanya electoral com si el diumenge 22 haguessin de tornar a sortir elegits, amb una actitud que els honora com a persones i que demostra la seva fidelitat al projecte socialista.

Em vaig dedicar a fer balanç del mandat municipal que ara clou, que serà recordat com el més prolífic de la democràcia local: mai havíem posat a disposició tants equipaments municipals i tan importants com en aquests 4 anys. I això, com deia un cronista de la blogosfera reusenca, ja no ens ho traurà ningú.

I a part de fer balanç, vaig desgranar extensament el nostre Programa de Govern 2011-2015, que és l’únic realment existent i amb consistència que es presenta en aquestes eleccions. Recomano als electors que passin a buscar un exemplar al nostre local de campanya (Carrer Jesús-Plaça de les Basses) i que després demanin el programa als altres partits: si algú encara dubta, a dia d’avui, que busqui, compari i després triï amb coneixement de causa.

Vaig parlar també de Carles Pellicer, relatant la seva permanent política de parlar de Reus en negatiu des de que va arribar a l’Ajuntament, fa 8 anys, malgrat ara es presenti amb el lema ”Reus en positiu” i el somriure groc que li han fet posar des de Barcelona. Aquesta és la realitat que coneix la gent de Reus que ha seguit l’actualitat local els darrers anys, i ara no val a fer-se l’ofès.

No és només que m’hagi difamat a mi personalment i a la meva família, allotjant falsedats al seu mur de facebook, que realment és així. El més greu és que ha anat generant la discòrdia pels barris de Reus i ha venut lemes demagògics contra la immigració, dient que estem construint una mesquita a cada barri i altres mentides, posant en perill la convivència ciutadana només per guanyar 4 vots. Porto molts anys mossegant-me la llengua quan m’ha tocat parlar institucionalment com a Alcalde, però en la campanya electoral corresponia denunciar el mal que ha fet la seva política a Reus.

Dit això, no em vaig estar d’afirmar que hi ha moltes persones de Convergència que estimen veritablement Reus i que desaproven aquestes maneres de fer. Vaig recordar que amb regidors de CiU vam pactar fa 10 anys el primer Pla Estratègic de Reus i la fundació d’Innova, l’empresa municipal de la qual el Sr. Pellicer només sap dir en les entrevistes que és un “monstre”. I vaig recordar el Sr. Francesc Cailà, primer alcaldable de CiU, l’any 1979, que en el seu dia es va enfrontar al seu partit, com a president de la Diputació, per aconseguir portar la Facultat de Medicina a Reus. Aquell amor incondicional a la ciutat, per damunt dels partits, ha inspirat també la seva filla, l’advocada Dolors Cailà, i per això es presenta en el número 17 de la nostra llista. Gràcies, de tot cor, pel teu gest, benvolguda Luli.

Avui he rebut moltes felicitacions pels continguts del míting. Molta gent se m’acosta pels carrers de Reus per dir-me que estan convençuts de la nostra victòria electoral el proper diumenge. Jo agraeixo aquestes mostres d’afecte, però dic a tothom el mateix: per guanyar de veritat, tots els que volem el Reus que progressa i que avança hem d’anar a votar. I hem d’estendre aquest missatge a família, amics, veïns i companys.

Després de l’esforç d’ahir al vespre, hem tornat a la feina quotidiana. Amb Josep Morató hem visitat aquest matí les noves instal·lacions de Tecnoredessa, que avui es posaven en funcionament a l’Edifici Tecnoparc, amb 5 empreses tecnològiques ja allotjades i altres que s’instal·laran abans de l’estiu, amb un 60% dels espais disponibles ja compromesos. Un bon exemple del llegat que ens deixa Josep Morató abans de plegar com a regidor, malgrat ja sé que continuarà treballant per Reus des d’altres àmbits.

M’ha agradat molt parlar amb els joves emprenedors residenciats en aquestes instal·lacions. Ells són l’exemple a seguir, el reflex d’aquest Reus acostumat a tirar endavant a partir de l’esforç propi. Són la millor mostra del futur que estem construint entre tots i totes, i del qual ens sentim responsables.

16.5.11

Amb els joves, el futur de Reus

Dissabte vam explicar les postres propostes en matèria de joventut per a les eleccions municipals del 22 de maig. Vam aprofitar per celebrar unes actuacions musicals de grups de joves de Reus en el nostre local de campanya, que ens van sorprendre per la seva creativitat, la seva qualitat i el seu talent.

Parlar de polítiques juvenils és parlar d’oci i de noves formes d’expressió cultural, evidentment. Des de l’Ajuntament de Reus som sensibles a aquesta realitat, i per això el passat estiu de 2010 vam inaugurar el nou Casal de Joves de La Palma, una revindicació històrica de les entitats joves de la ciutat, on un dels serveis estrella són els nous bucs d’assajos musicals amb aïllament acústic.

Però per davant de l’oci i el lleure, la nostra prioritat és que els joves trobin feina i es puguin emancipar per tirar endavant els seus projectes vitals. Per això seguirem amb la formació especialitzada del Mas Carandell, perquè els joves de Reus puguin accedir a la seva inserció laboral, d’acord amb les necessitats de les empreses de Reus. I millorarem l’eficiència dels serveis municipals amb la creació d’una Borsa de Treball Jove, que unifiqui totes les línies de suport a la gent jove en la recerca de feina.

I seguirem el foment a l’emancipació des de l’orientació especialitzada de l’Oficina d’Habitatge, que els darrers anys han canalitzat molts ajuts ministerials i de la Generalitat per al foment de l’accés del joves a un pis propi. Desenvoluparem aquest potencial amb l’elaboració d’un cens de pisos buits de Reus i actuant en la intermediació amb els propietaris per poder llogar-los a persones joves. I augmentarem els llindars econòmics d’accés a la bonificació del 50% de l’IBI als menors de 35 anys que adquireixin una vivenda, segons els ingressos totals dels habitants del pis.

Oci, ocupació, habitatge, estudis... Pensem en els interessos dels joves i en les famílies que pateixen pel seu futur. Un futur que els socialistes de Reus defensarem sense retallades socials, protegint el nostre model d’Estat del Benestar. I així ho farem possible amb el vostre vot el diumenge 22 de maig.

13.5.11

Dijous, aturada per Llorca. Dimecres, al Mas Iglesias

Aquest dijous la campanya electoral s’ha aturat per acord de tots elspartits, i atenent també la crida de les dues entitats municipalistes de Catalunya, en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol de Llorca(Múrcia). Aquestes tragèdies inesperades ens colpeixen especialment, peròha estat reconfortant el silenci que ha aplegat representants dels grupspolítics, d’entitats i molts ciutadans i ciutadanes a la porta del’Ajuntament. Com sempre, Reus ha demostrat la seva vocació com a ciutatsolidària.


El dimecres al migdia vam visitar la zona de Mas Iglesias. Aquesta és unade les parts de Reus que més ha canviat els darrers anys, un dels barris denova creació, com jo acostumo a dir. El creixement urbà ha estat harmònic i es detecta qualitat urbana. Moltes famílies joves han fet cap a viure aquí,en els múltiples pisos protegits construïts per sindicats i entitatssocials, en terrenys cedits per l’Ajuntament. L’actuació municipal directa també ha estat important. Hi destaca larehabilitació del Mas Iglesias com a seu del Centre municipal de la Imatge (CIMIR), un equipament cultural diferencial de Reus que és admirat ireconegut per la gent de Reus i pels amants de la fotografia i el cinemad’altres indrets.


L’àmplia zona verda és agradable i convida a passejar tranquil·lament i ara, a mitjans de maig, està especialment esplendorós el roserar que honora el símbol de Reus. La plaça del Canal, amb els seus jocs d’aigua, i la remodelació de l’Avinguda de Salou, amb unes mitjanes que llueixen ben verdes, han contribuït a embellir la imatge que té aquesta entrada de Reus per a tots els visitants que venen de la Costa Daurada. Amb la nostra carpa, vam anar a explicar als veïns els múltiples projectes que des de la candidatura del PSC-Progrés Municipal proposem per a aquestaàrea de Reus en els propers 4 anys: la finalització de la Biblioteca Pere Anguera, que donarà servei a tota la zona Sud de la ciutat, la construcció de l’Institut Roseta Mauri al costat de l’Escola Eduard Toda i el futur Pavelló Municipal Molinet, al qual volem iniciar l’experiència pilot d’un Centre Bàsic de Salut, des de la col·laboració Reus Esport i Lleure-GrupSAGESSA, pensat per fomentar la salut mitjançant la pràctica esportiva de tots els segments de la població.


Va cridar especialment l’atenció als veïns amb qui vam parlar el projecte del Parc Recreatiu del Mas Iglesias, una gran zona de jocs infantils i esbarjo familiar, amb espais de picnic i terrassa de bar, envoltades d’unavalla per protegir el conjunt, que volem construir els propers anys a la part més propera a l’Avinguda President Macià, just davant de l’Estaciód’Autobusos. És un projecte il·lusionant que esdevindrà un gran pold’atracció no només per a la gent de la zona, que en seran els seus beneficiaris més propers, sinó per a famílies de tot Reus que podran atansar-s’hi per gaudir del seu esbarjo a l’aire lliure. La ciutat necessita un espai d’aquestes característiques, que vindrà a ser una actualització del que en el seu dia va representar la construcció del Parc de Sant Jordi a un altre extrem de Reus. La bona acollida a les nostres propostes ens fa esperar un bon resultat electoral el diumenge 22 de maig en aquesta zona. En pocs anys el Mas Iglesias ha millorat moltíssim, i en el proper mandat encara millorarà més,si ens feu confiança. Moltes gràcies!

11.5.11

El Govern de CiU acorda retallar la sisena hora

En plena campanya electoral, als candidats se’ns fa difícil seguir totes
les notícies i informacions que apareixen als mitjans, i més si tenim en
compte la multiplicitat de canals comunicatius de què disposem avui dia i
l’allau de notícies locals, nacionals i internacionals que circulen
constantment.

Ara bé, tots els responsables polítics catalans sabem que els dimarts són
un dia important en l’agenda setmanal, perquè és el dia en què es produeix
la reunió del Consell Executiu de la Generalitat, en la qual s’adopten els
corresponents Acords de Govern.

Doncs bé, aprofitant que l’atenció estava centrada en una votació al
Congrés dels Diputats, propiciada per una moció del Grup Parlamentari de
CiU i convenientment esbombada pels mitjans i comentaristes afins, la
reunió governamental d’ahir va servir per acordar sigil·losament la
retallada de la sisena hora a les escoles públiques de Catalunya. A més, la
informació penjada després al web de la Generalitat camufla cínicament la
qüestió titulant que allò acordat es refereix a “mesures excepcionals per
al personal docent” i a la “lluita contra el fracàs escolar”, quan el
mateix text informatiu acaba desvetllant que es tracta de la supressió
universal de la sisena hora en els centre públics, que només es mantindria
en les escoles “d’entorns econòmics desafavorits”.

En resum: les famílies catalanes que porten els seus fills i filles a totes
les escoles públiques que no tinguin la dita consideració patiran la
retallada de l’hora suplementària de què disposaven des del curs 2006-2007,
per decisió del Govern d’Entesa. Queda clara, doncs, la voluntat del Govern
de CiU de desmantellar els avenços socials dels darrers anys i la seva
ferma decisió de retallar serveis públics essencials, com són la salut i
l’educació.

Des de la candidatura del PSC-Progrés Municipal apostem per ajudar les
famílies de Reus que patiran aquesta reducció horària a partir del proper
curs 2011-2012, amb la proposta de pal·liar-la amb la subvenció municipal
d’activitats complementàries que permetin mantenir les 6 hores dels nens i
nenes als centres escolars públics. Totes les persones que vulguin poden
passar pel nostre local de campanya del carrer Jesús-Plaça de les Basses
per demanar-nos un exemplar del nostre Programa de Govern 2011-2015, i
comprovaran que aquesta és la proposta que formulem amb el número 2.2.13
per al proper mandat municipal.

La gestió feta en matèria d’educació a Reus els darrers anys ens avala, i
les famílies treballadores de la ciutat saben que si ens voten el 22 de
maig complirem amb aquest compromís. Perquè creiem en l’educació pública, a
diferència dels que la volen retallar descaradament. Igual que defensem la
sanitat pública, i no tolerarem cap retallada dels serveis d’un Hospital
nou que hem tirat endavant des de l’Ajuntament de Reus i amb recursos
municipals.

7.5.11

Pensar en l’Educació a Reus, i sense retallades

El vespre del primer dia de campanya electoral el vam començar ahir al magnífic local provisional que hem obert a l’antiga botiga de vestits de núvies queconfronta al carrer Jesús i a la Plaça de les Basses. Mentre altres inauguraven el seu local com si fessin una exhibició de lluïment o un acte
de vida social, la gent de la candidatura del PSC ho hem fet al nostre millor estil: passant comptes i anant de cara a la feina.

Vam reunir a la nostra seu una bona representació de la comunitat educativa
de Reus, tant de l’escola pública com de la concertada, direccions, professorat i representants de les AMPA. L’objectiu era presentar les
propostes en matèria d’educació que figuren al nostre Programa de Govern
2011-2015.

Misericòrdia Dosaiguas va fer una excel·lent exposició de la feina que ha
dut a terme els darrers quatre anys al capdavant de l’Àrea d’Educació, que
realment ha estat espectacular, sense comparació amb cap altre mandat de la
democràcia municipal: canvi de sistema de zonificació escolar en un sentit
de major objectivitat i proximitat, creació de la Zona Educativa de Reus,
efectiva coresponsabilitat amb la Generalitat, construcció de 3 escoles i 2
instituts, l’experiència integradora dels Espais de Benvinguda Educativa,
l’avançament d’inversions per part d’Innova, obres de remodelació a totes
les escoles públiques per import de més de 6 milions d’euros, increment de
120 fins a gairebé 500 places d’Escoles Bressol Municipals (EBM), etc,
etc….

A part del balanç 2007-2011, que demostra una capacitat operativa i
d’execució molt notable al servei de l’alumnat i les famílies de Reus, hem
presentat les propostes per al proper quatrienni, que es desgranen en fins
a 23 mesures concretes, les quals es poden sintetitzar en els següents
objectius principals:

1. Construcció i planificació dels nous centres d’educació previstos a
Reus:
· Institut Roseta Mauri al Mas Iglesias (curs 2011-2012)
· Escola Reus 21 als Jardins de Reus (curs 2012-2013)
· Institut-Escola els Ganxets a l’Avinguda de Castellvell (curs
2013-2014)
· Institut-Escola Isabel Besora al Pàrking de Camions (Av. Pintor
Fuster)
· Institut Reus 9 al Tecnoparc, amb cicles formatius de nutrició, salut
i serveis comunitaris
· Planificar les futures escoles del Camí del Roquís i del Passeig Nord

2. Continuació del programa de reforma de les escoles públiques de Reus al
futur Pla d’Acció Municipal 2012-2015 i construcció de nous
poliesportius a les pistes exteriors

3. Anàlisi de fórmules de cooperació paritària de l’Ajuntament de Reus i la
Generalitat per fer obres de millora en les escoles concertades que així
ho necessitin

4. Pal·liar amb el suport municipal, d’acord amb la comunitat educativa,
els efectes discriminatoris de la supressió de la sisena hora a les
escoles públiques

En presentar aquesta darrera mesura ho vaig dir explícitament davant les
persones assistents a la trobada: els homes i dones del PSC ens comprometem
a ajudar les AMPA d’escoles públiques afectades per la retallada de la
sisena hora que planteja el Govern de CiU, amb la subvenció municipal de
les activitats que vinguin a suplir les necessitats de les famílies.

Ahir llegia astorat a la premsa com dues candidates de CiU a Reus –que, a
més, són professores ambdues- anunciaven la seva proposta de donar
suport econòmic a les llars d’infants privades de la ciutat, mentre aproven
la retallada horària de la Generalitat a les escoles públiques. Doncs bé,
el programa del PSC avança precisament en sentit contrari en matèria
preescolar: construirem l’EBM La Sajolida a l’antiga Escola Sant Bernat
Calbó, al costat del Barri Juroca, per donar servei a totes les famílies de
la part Sud de Reus. Per suposat, places públiques de guarderia a preu de
servei públic, no a preu de negoci privat, que és el que necessiten les
famílies treballadores per poder conciliar vida laboral i criatures.

Com hem dit a l’acte d’ahir, presentem un Programa de Govern factible i
realista, ajustat a les necessitats de Reus, que respon a les peticions que
ens han fet arribar des del sector docent i des de les AMPA, i contrastat
amb la feina que ja hem portat a terme els darrers anys.

Si penseu en l’Educació dels vostres fills i filles, si penseu en Reus, el
vostre vot el diumenge 22 de maig ha de ser per al PSC-Progrés Municipal.

6.5.11

L'hora de fer balanç

La ciutadania exigeix, cada cop més, que els responsables polítics fem
rendiment de comptes de les nostres actuacions. Una sàvia exigència que té
tot el sentit en temps de crisi i escassetat de recursos.

En aquesta línia, ahir vam presentar el balanç del Pla d’Acció Municipal
2008-2011, que ha representat el major volum d’inversió pública de la
història de Reus. El PAM ha permès tirar endavant més d’un centenar
d’actuacions a la ciutat, amb 520 milions d’euros d’inversió, que han donat
feina al voltant de 4.600 persones durant aquests 4 anys. La xifra
representa un 225% més que la inversió total de l’anterior mandat
(2003-2007). Un 41% dels recursos han estat captats d’altres
administracions (Generalitat, Estat i Unió Europea).

Com a Alcalde, estic molt satisfet de la feina efectuada per una
administració municipal innovadora i gestionada amb criteris d’eficiència.
Els resultats són a la vista de tothom: nou Hospital, edificis empresarials
del Tecnoparc, centres d’atenció personal integral, noves escoles, nous
centres cívics i socials, reformes escolars, ampliació del Mas Carandell,
poliesportius, prop de 500 places municipals de guarderia, etc… Reus queda
ben dotada d’equipaments socials i infraestructures econòmiques.

Tot això ha estat possible per la planificació efectuada anys enrere pel
govern municipal, que partia d’un projecte de ciutat meditat i contrastat
amb la participació ciutadana. En la situació econòmica actual seria
impossible tirar endavant un programa com aquest, però la feina ja està
feta i ens permetrà sortir de la crisi en millor posició que altres
ciutats. Això és el que m’ha obsessionat els darrers anys, mentre altres
només es dediquen a posar pals a les rodes als projectes o a fer demagògia.

Avui comença la campanya electoral. Caldrà analitzar les propostes per
valorar qui creu en el potencial transformador del sector públic local, qui
té més credibilitat i qui està més capacitat per governar Reus. I
especialment, caldrà veure les respectives postures sobre les retallades de
serveis públics. El diumenge 22 de maig, els reusencs i les reusenques
tenen la paraula