dijous 26 de maig de 2011

BON VENT I BARCA NOVA,

Us faig arribar aquests ratlles per a informar-vos d’una decisió que he pres derivada dels resultats electorals del diumenge.

Com sabeu, jo em presentava per tornar a encapçalar el projecte que va il·lusionar la ciutat el 2003, adaptant-lo a la nova realitat social i econòmica. Però no hem guanyat.

La dinàmica política provocada per la moció de censura fa que el meu rol pugui condicionar la llibertat política dels nous regidors i regidores dels diferents grups de l’ajuntament en l’establiment d’aliances. Jo no vull ser cap condicionant, tothom ha d’actuar amb llibertat. Per tant he decidit renunciar a l’acta de regidor.

Sempre he procurat actuar des de la responsabilitat, intentant posar per davant els interessos generals i sempre he procurat també ser honrat, honest i coherent, amb la meva acció. Crec que aquest és l’únic patrimoni que té un servidor públic. Per tant aquesta decisió està presa des d’aquesta lògica.

M’agradaria trobar la vostra comprensió i us he de dir que us estic enormement agraït pel vostre suport.

Jo seguiré treballant, com un ciutadà més, des de la meva vocació política. pel que és la meva passió: Cerdanyola.

Segur que tindrem moltes ocasions per coincidir.

Una forta abraçada.

Toni Morral.   

divendres 8 d’abril de 2011

CARTES DE CONDEMNATS A MORT PEL FRANQUISME

He acabat de llegir el llibre “Cartes de condemnats a mort pel franquisme” de les dues joves periodistes de Cerdanyola Alba Diaz i Helena Ledesma. El llibre el van presentar a l’Ateneu el passat dimarts dia 5 de març amb força audiència. La feina de recerca que aquestes dues noies han fet em sembla extraordinària.

Tots coneixem les represàlies del franquisme al finalitzar la guerra, de la quantitat de judicis sumaríssims sense cap garantia pels acusats que acabaren amb sentències a mort d’homes innocents i la esfereïdora descapitalització del país que això va representar amb l’assassinat de centenars d’homes compromesos amb la cultura i la democràcia .

Poc coneixem però, de les emocions, els sentiments i les vivències d’aquestes persones en les darreres hores de la seva vida, quan ja saben que seran injustament assassinats. Aquí es troba el valor d’aquest llibre, amb l’encert de publicar les darrers cartes d’aquests homes a les seves persones estimades.  El testimoni és colpidor pel relleu del rostre humà d’unes persones que van renunciar a l’exili perquè confiaven, cegament i ingènuament, amb la seva innocència.

El llibre aporta vint-i-quatre cassos, tres són coneguts persontges, com en Carrasco i Formiguera, Carles Rahola i Puig Antich, però la resta homes anònims del poble. Per a cada un d’aquests màrtirs s’hi recull un breu resum de la seva vida, de la detenció, de l’execució i finalment la carta. Es llegeix de forma molt amena i la lectura no et  deixa indiferent, arriba a l’ànima del lector. Val molt la pena.

Al final de la lectura però, es produeix la inevitable afirmació: No s’ha fet justícia !. El pas del temps deixa aquests fets com a números freds i referències històriques, els qui les van viure són gent molt gran i quan va passar eren molt petits. Els seus parents han contingut la paraula i ha hagut molt silenci. Quan dolor contingut en el temps....

Aquest llibre ens fa reviure la injustícia i representa una important aportació contra l’oblit i ens crida tots al compromís amb la nostra pròpia dignitat com a poble.

Felicitats a les  autores cerdanyolenques Alba i Helena, una vegada més joves de la ciutat emergeixen com a referència amb el seu talent.

dilluns 28 de març de 2011

ALS CANDIDATS I CANDIDATES D'ICV

Benvolguts candidats i candidates,

Hem tancat una etapa del procés per ordenar la candidatura.
Ha estat un període intens, il·lusionador, d'entrega, de compromís, ...
ha estat un exemple de convivència i de sana competència, sabedors que tots compartim un projecte.
ens hem conegut, hem fet relació, crec que no és agoserat dir que la vostra actitud, ha contribuit a humanitzar la política.
Alguns de vosaltres, potser esteu més amunt en la llista d'on us esperaveu, d'altres potser més avall, ...però allà on en d'altres partits es discuteixen a porta tancada. Vosaltres heu tingut la valentia d'oferir-vos i exposar-vos a l'àgora pública. Prop de 2000 persones han decidit.

Estic molt content i agraït de la vostra participació i de la vostra actitud. El valor d'aquest procés es reaferma precisament aquí, amb vosaltres i els valors que heu demostrat tenir i compartir.

Ara ens toca guanyar les eleccions. Compto amb tots i totes vosaltres. Sou el millor equip, no en tinc cap dubte !!

Una forta abraçada.

Toni Morral.

divendres 25 de març de 2011

2000 PERSONES

Avui és dissabte dia 26 de març, el darrer dia que els ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola podran anar a votar als candidats d’ICV a l’ajuntament. D’aquesta votació en sortirà l’ordre definitiu de la llista.

Mentre d’altres prenen aquesta decisió entre un petitíssim grup de persones, a porta tancada i sovint barallant-se entre ells, la gent d’ICV de Cerdanyola comparteix aquesta competència amb tota la població que hi vulgui participar. Hi han estat 2000 persones. Poca broma, tot un èxit. Aquesta és la gran diferència. No és una diferència estètica, és una diferència de fons i transcendent.

La capacitat d’engrescar a 2000 persones a participar en un procés d’aquestes característiques posa de manifest la capacitat d’aquest col·lectiu de liderar un projecte de ciutat cercant majories socials. Vol dir també la predisposició de bona part de la ciutadania a participar en decisions reservades als partits. 

Amb aquesta consulta ICV dona  el primer pas en el compromís de  governar el poble d’una altra manera i de la seva capacitat per a poder-ho fer, amb la participació de la gent, creant espais de treball col·lectiu, impulsant consultes vinculants en temes estratègics, compartint reflexió i acció, fent pedagogia social amb els assumptes de la comunitat.

Només des de la participació i aprofundint en formes de més democràcia és possible engrescar a la gent, el futur l’hem de construir entre tots. Només junts podrem fer realitat els projectes que ens proposem. Sense projecte no hi pot haver participació i sense participació no hi ha compromís col·lectiu. Construïm doncs el nostre projecte entre tots. Això només és possible amb lideratge col·lectiu.

Això és el que estem fent, aquesta és la gran diferència. El que aporta aquesta candidatura en aquestes eleccions municipals, no és poca cosa, tot el contrari és el camí per engrescar i  il·lusionar a la gent en la gestió del que és de tots. 

En els temps que corren en el món de la política, aquesta és, si més no, una aposta interessant i un camí sense retorn.



diumenge 20 de març de 2011

ELS NENS DE CAN COTS

Ahir vaig anar a l’ateneu a l’estrena de la pel·lícula:  “Els nens de Can Cots” i em va agradar molt el que hi vaig veure.

La pel·lícula era un projecte amb la implicació de molta gent del poble, vinculats a l’esplai del Clupi, nens i nenes, monitors i monitores, pares i mares, amics i amigues. La capacitat d’engrescar a molta gent en un projecte col·lectiu té un gran valor. Avui anem molt mancats de persones amb capacitat per engrescar a la participació per portar a terme qualsevol projecte col·lectiu. La nostra comunitat necessita a persones així.

Vaig quedar francament impressionat de la qualitat tècnica de la pel·lícula, així com també de la qualitat interpretativa de tots i totes els actors i actrius, petits i grans, però molt especialment els petits. Ben segur que al darrera hi ha hagut un gran treball minuciós i de molta paciència per convertir en aparents professionals a persones amateurs. Hi ha coses que només són possibles amb molta feina i il·lusió. En aquesta pel·lícula d’aquestes dues coses n’hi ha molt.

La tercera cosa que em va agradar va ser la qualitat del guió, capaç de mantenir l’atenció de la gent amb un argument molt senzill. El guió té una gran naturalitat, és molt creatiu i incorpora un punts de xispa que fan saltar el somriure.

Finalment, extraordinari el tema: L’inconformisme dels infants, davant el conformisme de la gent gran i de les estructures: “Nosaltres no ens rendim, davant el que no ens agrada”.  D’aquesta actitud, en els temps que vivim també en necessitem molta. Un bon missatge !

La sala de l’Ateneu era plena d’actors, actrius, productors, familiars, amics i amigues, tots ens vam fondre en una atmosfera ambiental entranyable i de satisfacció per haver participat d’una o d’altra manera d’un gran projecte, per la seva dimensió social i artística.

Felicitats a tots i totes, però molt especialment a la persona capital, la directora de la pel·licula Aina Sastre, aquesta jove cerdanyolenca, ara ja amb talent demostrat, a qui li auguro un futur brillant.

Una abraçada.

Antoni Morral.
      

         

dilluns 7 de març de 2011

cap pas endarrera

José Agustin Goytisolo va escriure en motiu del naixement de la seva filla el poema del Palabras a Julia, que en el seu primer vers diu:

“Tu no puedes volver atras
Porque la vida ya te empuja
como un aullido interminable”

Aquesta veritat tant evident que es troba en la lògica de la vida i en les lleis del temps, massa sovint no la tenim en compte. Amb aquesta deixadesa imperdonable, el nostre present i el nostre futur comença a perdre el valor que té i ens deixem portar per la inèrcia, com la d’una fulla que cau a la superfície de l’aigua d’un riu, deixant-se dur per la corrent sense saber cap a on va.

Cada moment és únic i irrepetible. El nostre moment, el d’ara i aquí, és d’aquells més especials per tot el que està passant en el nostre entorn i resulta fàcil intuir que deixar-nos portar per la inèrcia de la corrent ens porta cap al precipici: La crisi comença a esdevenir coartada en la retallada de drets, de serveis i de recursos públics que fins ara han garantit uns mínims en la igualtat d’oportunitats per a tothom, elements  bàsics en la cohesió social.

Molt em temo que del que es tracta és de no donar cap pas endarrere i no perdre cap dels drets socials guanyats amb l’esforç de molts durant tants anys. I en la mesura que es pugui capgirar el sistema perquè sigui afavoridor de la Pau, la Llibertat, la justícia social i la igualtat d’oportunitats per a tothom en un planeta ecològicament habitable.

Certament, lloables objectius, que només seran possibles des del compromís de les persones en el nostre ara i el nostre aquí. És a dir, des del nostre compromís amb la nostra comunitat, allà on vivim i compartim, allà on patim i gaudim, d’allà on ens sentim membres.

El proper 22 de maig seran convocades les properes eleccions municipals i aquest és un moment important perquè els ciutadans i ciutadanes expressem a les urnes els nostres anhels, és un dia rellevant per la comunitat, es presentaran llistes i persones, propostes i projectes, per la nostra comunitat. És important que aquesta convocatòria representi un pas important en l’expressió de la idea de comunitat. Més enllà dels partits hem de mirar de posar l’accent en les persones, la seva comunitat i els seus compromisos.

Situo la importància del moment que vivim en la fortalesa de la idea de comunitat: Si anem junts podrem fer realitat els nostres somnis col·lectius, per això les persones han de sentir-se membres d’una comunitat i han de tenir projectes col·lectius i il·lusió per a fer-los possibles.

A Cerdanyola des d’ICV hem iniciat un procés que va en aquesta direcció d’obertura en el debat per a concretar projectes de comunitat i d’obertura de la candidatura per ser una candidatura de ciutat.

Tothom hi pot participar. Aquest és el nostre moment no podem ni volem donar cap pas endarrere, perquè com va dir Jose Agustin Goytisolo: “La vida nos empuja”            

  

      

dimarts 25 de gener de 2011

Amb l’alè de la comunitat

És dilluns, són dos quarts de nou del matí, estic al tren, vaig a Barcelona on hi tinc una reunió. El tren va ple, fonamentalment, de gent jove que va a la feina. El tren s’atura entre estacions i se’ns comunica que hi ha un problema de senyalització que portarà un inevitable retard. L’actitud de la majoria de la gent es troba entre una barreja d’indignació i de resignació, la gent connecta el mòbil per informar del retard als seus llocs de destí.

Aquesta actitud de la gent senzilla i treballadora, davant una adversitat inesperada que li afecta directament a la seva vida quotidiana em fa pensar.

Avui, la majoria de gent senzilla i treballadora, ens trobem en un moment ple d’adversitats que condicionen la nostra vida quotidiana, adversitats però, que no són conjunturals com aquesta del tren, sinó estructurals, de fons: Les dificultats de trobar feina, la por de poder-la perdre, l’increment progressiu del preu dels productes bàsics, dels serveis públics,... i molt més. L’actitud aquí també és d’indignació i de resignació, molt semblant a la del tren, però sobretot d’impotència: I jo què hi puc fer ?

A aquesta impotència em vull referir. Aquests darrers anys de democràcia, mentre el desenvolupament econòmic ha estat de progressiu creixement, la ciutadania hem anat guanyant capacitat d’autonomia personal, hem incrementat els serveis públics bàsics, com l’educació i la sanitat i hem millorat el benestar col·lectiu per a gairebé tothom. Això ha estat possible perquè el context econòmic ho permetia, però sobretot perquè han hagut organitzacions socials que amb el compromís de molta gent ho van conquistar. Conquestes que ara corren el risc de perdre’s.

Segueixo pensant que la força dels canvis està en la gent. En canvi però, les estructures socials de masses, les que feien valdre la força de la majoria s’han envellit, s’han debilitat i han perdut crèdit, en un moment que, paradoxalment, estem més ben connectats que mai, via  Internet.

Potser ens calen noves iniciatives organitzatives, nous conceptes de lideratge col·lectiu, de treball en xarxa,... perquè el capital humà, és a dir la majoria de persones senzilles i treballadores puguem intervenir i influir en els temes que afecten d’una manera important a les nostres vides quotidianes.

Intueixo que aquest és un procés que hem de començar des de les comunitats locals, des de la proximitat, construint espais socials ben arrelats localment però a la vegada ben connectats globalment. Al tren estem patint, però amb el mòbil socialitzem la nostra angoixa. Ens cal no tenir por per trencar fronteres de velles organitzacions i obrir nous espais de cooperació. Sempre, amb l’alè de la comunitat. La gent del tren.

A Cerdanyola ho anem a intentar. Aquest és el nostre tren.