L'esquerra "seriosa"

Llegeixo un article de Paul Krugman sobre els pactes d'Obama amb la dreta republicana al Congrés dels Estats Units. No el deixa massa ben parat. El president nordamericà, que està a les mans d'una majoria republicana ultraconservadora acorda amb aquesta un pacte pressupostari que, de fet, suposa desmantellar l'assegurança mèdica per a les classes baixes i les classes mitjanes i rebaixar els impostos dels molt rics. Aquest pacte, una veritable rendició del partit demòcrata, es venut, segons que explica Krugman, per la casta política "seriosa" i "responsable" de Washington com un gran acord amb sentit d'estat. Els arguments de Krugman, premi Nobel d'economia, em recorden que a casa nostra, a Vic, també tenim una esquerra "seriosa" i "responsable" que pacta acords amb la nostra dreta particular que perjudiquen greument la causa de les classes mitjanes i baixes (per exemple el perdó de determinats impostos en determinades operacions). Aquests mateixos es presenten, després, ja no com l'esquerra "seriosa" sinó com la "única" esquerra. Com diu un veí meu, si aquesta és la única esquerra que hi ha a Vic, què malament que estem. A aquesta esquerra li cal parlar menys i tenir un full de ruta clar, i d'esquerres.
Continua llegint...

El soufflé d'inversions es desinfla


Al final del sac hi trobaràs les engrunes. Aquesta dita catalana tan aclaridora serviria per a definir el que ha passat amb el Pla d'Inversions de l'Ajuntament de Vic. De les 120 actuacions programades se n'han materialitzat només 70, que no està malament. Però 70 no són 120. És a dir el 58% del que estava previst. De les que s'han quedat al tinter algunes de les que s'havien venut amb més insistència: Parc tecnològic, Palau Firal, Mercat municipal. És a dir tot allò que es venia com el gran "projecte polític" del tripartit vigatà. De fet, el tripartit vigatà no ha tingut, ni té ara, cap projecte polític, més enllà de conservar el poder. I promocionar-se personalment. Alguns ho han aconseguit, d'altres no, com s'ha vist. Aquesta sí que és una obsessió malaltissa: la de tenir poder a canvi de renunciar al que sigui o d'acceptar el que sigui. D'això, de la renúncia constant i sistemàtica als projectes que identifiquen una política progressista, alguns fins i tot n'han fet bandera, en nom de la la laxitud ideològica. Aquest mantra, precisament, el de la flexibilitat ideològica és el que fa servir la dreta per a carregar-se l'estat del benestar. Però, és clar, a ells que més els dóna, si ja tenen les seves cadires i els seus càrrecs. De totes maneres, no cal perdre gaire temps en tot això, la gent de Vic ja ho sap. El que cal és treballar per a oferir propostes i solucions de present i de futur, i fer-ho honestament, pensant en les moltes dificultats que ens setgen. Lamento, fins i tot, haver perdut tant de temps reclamant una mica d'autocrítica al tripartit vigatà. Podia haver utilitzat aquest temps en coses més profitoses. Per cert, aquest divendres ens trobem a Can Pau Raba per a parlar d'educació (a les 20 hores).

Continua Llegint..

A Vic, una cultura per a tothom: propostes d'ICV


Per a ICV, la cultura no és una col·lecció d'infraestructures enormes i elitistes que s'allunyen de la gent i que no promouen les activitats de base. Nosaltres pensem la cultura com a una activitat que surt del poble, de la gent, de les entitats. Tanta cultura hi ha en un grup de nois que toquen la guitarra al carrer com a l'espectacle més refinat de l'Atlàntida. És per això que nosaltres volem donar veu a les entitats, defugint la cultura de la subvenció i apostant pel conveni. Creiem que els pressupostos de cultura haurien de ser participatius i que la planificació cultural general de la ciutat de Vic s'hauria d'acordar amb les entitats. Elles són les que han mantingut el tremp en aquest sector durant els anys que hem passat sense grans infraestructures. Pensem que és indispensable i urgent posar en funcionament un Consell de Cultura amb la participació de tots els actors culturals vigatans, amb tots, no amb uns quants, que és el que pretén l'actual equip de goven. Apostem per a crear una agenda cultural municipal unificada, que es pugui consultar a la pàgina web de l'ajuntament. Proposem que els equipaments culturals de Vic siguin gestionats per les entitats i no per entitats paramunicipals que no coneixen les necessitats de la gent que fa i promou cultura. I exigim que aquestes infraestructures estiguin a disposició del poble, no com a cnsumidor passiu de cultura sinó com a generador d'activitats i discurs cultural.

Continua Llegint..

El nostre partit és Vic


A la gent d’ICV de Vic, els que ens trobem els divendres al vespre al local del carrer Pare Gallissà, no hi ha res que ens apassioni més que la nostra ciutat. Durant una bona colla de mesos hem observat astorats com destacats membres d’altres formacions polítiques municipals (de tots els colors) pugnaven per obtenir càrrecs nacionals i abandonaven les obligacions que, com a membres destacats del consistori, tenien amb els seus conciutadans. A alguns, la jugada els ha sortit bé, a d’altres no. En tot aquest temps, nosaltres hem continuat treballant per la ciutat, preocupant-nos pels problemes de la gent, fent propostes i sent amatents a les dificultats que la gent normal té en aquests moments de crisi. Ho hem fet, com sempre, des de la humilitat del qui sap que no té la veritat absoluta però també des de la tenacitat del qui està disposat a defensar valors que ens afecten a tots i que ara estan en perill. Estic convençut, ara més que mai, que el nostre partit és Vic. Que no hi ha res que hagi de passar per damunt dels legítims interessos col·lectius de la nostra ciutadania. Que estem convocats, en el present període de crisi econòmica i social, a donar el millor de nosaltres mateixos en benefici de la majoria i, especialment, en benefici dels qui més pateixen. Que cal reordenar les prioritats municipals per a fer front a aquesta situació i que cal tocar de peus a terra. Que cal activar tots aquells mecanismes de solidaritat social que tinguem a l’abast per a constituir un front anticrisi.
Sabem que els polítics no tenim totes les solucions i que la nostra intervenció en la vida ciutadana sovint és limitada, per això pensem que l’Ajuntament ha de fer un esforç per escoltar primer, i fer costat després, a totes aquelles iniciatives que sorgeixin de la societat, sense interferir-les ni manipular-les, simplement amb la voluntat d’acompanyar tot allò que vagi en la direcció de fer una ciutat més solidària i igualitària. Creiu-me, ara ens cal aquesta actitud. Un consistori tancat en sí mateix, sord a la veu del carrer, desconeixedor de les problemàtiques que afecten a la gent, algunes relacionades amb drets tan bàsics com el dret a l’habitatge o el dret al treball, conduiria Vic directament al no res. En aquest procés, la veu d’ICV és imprescindible. Nosaltres no hem entrat en el joc de les prebendes ni en el joc de les rebaixes ideològiques. Continuem pensant, i defensant, que calen serveis públics de qualitat, que la cultura ha de ser per a tothom, que l’urbanisme ha de servir als ciutadans desinteressats i no als especuladors, que cal activar l’economia social i apostar fort per un serveis socials justos i no assistencialistes, que hem de treballar per la convivència amb totes les nostres forces, que la defensa de l’entorn natural de la ciutat és estratègica, que cal atendre la gent gran amb prestacions de qualitat (a ells els devem molt), però que alhora cal estar amb el jovent, no per a criminitzar-lo sinó per a escoltar-lo i ajudar-lo a créixer. Que hem de desenvolupar un model universitari arrelat al que la ciutat pot oferir a Catalunya i el món, sense menystenir la qualitat que un projecte d’aquestes característiques requereix. Que cal invertir en educació, des dels zero anys, democratitzant-la i fent que sigui el baluart de la igualtat d’oportunitats. Aquests reptes, a la gent d’ICV, ens apassionen. Treballar amb la gent és el millor de la política municipal, n’estem convençuts. Per això, perquè el nostre partit és Vic, ens presentarem a les properes eleccions municipals. Amb la voluntat de seguir defensant, amb la gent de la nostra ciutat, un projecte municipal d’esquerres, ecologista i nacional. Sense sectarismes però amb coherència.

Continua Llegint..

Felip Puig, el sheriff d'Interior


M'ha sorprès que Felip Puig, un polític que no es caracteritza precisament per la seva mà esquerra, fos l'elegit pel president Mas per a ocupar la conselleria d'Interior. En fi, el tarannà de Puig augura el que serà la nova política de seguretat de la Generalitat. Passarem de tenir un conseller que pretenia una policia democràtica i garantista a un altre que vol esdevenir una mena de sheriff. Res de codi ètic, res de càmeres a les comissaries, res de limitacions de velocitat. Ell diu que vol desfer el llegat d'Iniciativa. Aquest és el leiv motiv de bona part del que diu CiU, des de fa molt temps. Ells saben que precisament va ser a ICV on es va forjar l'entesa progressista que els ha privat del poder durant uns anys, i que va ser ICV qui va empènyer perquè es materialitzessin les polítiques d'esquerres. I de tot el que s'ha fet el que més els ha molestat és la pretensió de portar a terme una política de seguretat d'arrel democràtica (ja sabem com van anar els primers anys de polícia pròpia amb governs de CiU, i quines eren les tasques "polítiques" que els encomanaven). Ara voldran recuperar el temps perdut, però no ho podran fer del tot. Perquè, diguin el que diguin, la ciutadania de Catalunya s'ha acostumat a una policia democràtica i no es deixarà arrabassà aquesta conquesta, mal que li pesi al sheriff Felip Puig.

Continua Llegint..

Joan Herrera: VERD ESPERANÇA


Continua Llegint..

Més enllà del cara a cara entre Mas i Montilla


Que el vigent president de la Generalitat, José Montilla, es negui a fer un debat en català amb el cap del principal partit de l’oposició, Artur Mas, és sorprenent. També ho és que el cap d’aquest partit d’oposició, que s’autoproclama a hores d’ara sobiranista, es presti a ser entrevistat en un programa de televisió d’àmbit estatal que sovint ridiculitza, menysprea i insulta els catalans és també sorprenent. Que ni l’un ni l’altre explicitin propostes creïbles de cara al futur ja em supera. Simplement no ho entenc. O sí, des del punt de vista de la política espectacle, buida de continguts i despullada d’ideologia (perquè la ideologia és necessària per a fer política). En qualsevol cas, a la Catalunya del segle XXI hi ha una qüestió que li hauria de preocupar: la defensa i extensió d’un model social de benestar per a tothom. La nostra versió de l’estat del benestar europeu, que els liberals de tot arreu volen esborrar del mapa. Les dues emes de la nostra política, Montilla i Mas, ja han avançat alguna cosa. El primer aposta pel copagament sanitari, primer pas cap a la privatització d’un dels millors sistemes sanitaris públics d’Europa. El segon diu que vol acomiadar el 20% dels treballadors públics de la Generalitat, no ha concretat a qui afectarà: mestres, metges, infermeres, treballadors socials, policies, bombers... El que seria una burla és que fes sortir per una porta a funcionaris que justifiquen la seva feina amb el dia a dia i fes entrar per l’altre a l’exèrcit d’amics, coneguts i saludats, això sí amb carnet del seu partit, per a feines de molt dificil justificació: assessories, càrrecs de confiança, etc. És a dir l’esquema que Cameron i Clegg han implementat a Gran Bretanya.

Continua Llegint..

Carta a la senyora Merkel


La senyora Merkel, la cancellera alemanya, ha dit que el model de convivència intercultural a Alemanya ha fracassat. Jo, com que no visc a Alemanya, no poso en dubte el que diu la senyora Merkel, potser té raó, o potser no. No ho sé. La cancellera exigeix integració completa a la cultura alemanya. Bé, d'acord, ho accepto. Ara bé, m'estranyen aquestes afirmacions tan rotundes o en qualsevol cas m'agradaria que les utilitzés per aquelles comunitats alemanyes establertes fora del seu país i que no fan cap esforç per integrar-se "completament" a la vida del seu nou lloc d'acollida. Estic pensant en l'illa de Mallorca, "unsere insel" en terminologia alemanya. A ells també se'ls haurà d'exigir que aprenguin a xerrar en català, que retolin els seus establiments en català, que deixin de menjar salsitxes i de beure cervesa i passin a menjar sobrassada i veure vi mallorquí, que per cert és molt bo. O és que la integració només s'ha d'exigir als immigrants pobres. La senyora Merkel hi hauria de pensar una mica en això. Que tots els pobles tenen la seva pròpia història. Fins i tot l'alemany.

Continua Llegint..

Per a què ha servit la vaga general del 29 de setembre


Tots els opinadors de l'extremadreta, la dreta , el centre, el centre esquerra i fins i tot alguns de l'esquerra mateixa auguraven un fracàs absolut de la vaga general del passat 29 de setembre. I no eren només els opinadors, era la majoria de la gran premsa, amb els seus diaris, les seves televisions i les seves ràdios. Davant d'això, els sindicats només tenien les assemblees de treballadors. La lluita era desigual, no cal dir-ho. Els sindicats ni són tan forts ni reben tantes subvencions ni tenen tants alliberats com ens volen fer creure. En qualsevol cas, els partits polítics grans tenen molts més càrrecs a sou, amb temps i diners per anar a les tertúlies a predicar contra els drets dels treballadors. I els grans mitjans ens ofereixen la seva visió del món al menjador de casa, com a mínim tres cops al dia. Al final, la vaga no ha estat un fracàs ni molt menys. Donades les circumstàncies podríem dir que ha estat un èxit. I és que, sin més no, amb aquesta mobilització ha quedat clar que hi ha malestar social, que hi ha molta gent que està indignada amb l'actual estat de coses. Si les coses no milloren, la indignació aviat es transformarà en ràbia, suposo que algun dels assessors d'aquests partits grans hi deu haver pensat en això. Però, en qualsevol cas ha quedat la mobilització popular, aquella que, almenys, permet formar centenars de piquets, això sol ja és un èxit. Perquè els piquets són necessaris i perquè a ningú se li escapa que un grup de treballadors cridant no és gaire perillós, fan més por les forces de l'ordre armades i motoritzades, per posar un exemple. Si no es canvia el rumb, la mobilització i organització popular, amb sindicats o sense, continuarà i cada vegada seran més els que perdin la por a fer-ho avinent. Els opinadors i els partits grans n'haurien de prendre nota d'això.

Continua Llegint..

Parlem del Remei, amb el cor a la mà


Avui és un dia important per al Remei, quan escric aquestes ratlles falten poques hores perquè s'inauguri oficialment la remodelació del barri enbestada a partir de La Llei de Barris que va endegar el primer govern tripartit i que ara culmina. És un dia de joia perquè el barri llueix un aspecte molt més endreçat, perquè la qualitat urbana de la zona ha millorat i perquè es guanyen espais per a la gent. Des de la finestra de casa meva observo com és més fàcil a la gent gran passejar per les voreres amples i allisades que s'hi han fet. Ja no hi ha fils que pengen d'un edifici a l'altre. Ha quedat bé. Continua havent-hi, això sí, la complexitat social que ha situat aquest barri a l'ull de l'huracà durant uns quants anys. És a dir, hi continua havent immigració, molta, i tot el que això suposa de repte per greixar la convivència. També en aquest tema sé que l'Ajuntament ha treballat, i molt. Però no és una qüestió fàcil, ni existeixen receptes màgiques, ni tot es pot solucionar d'avui per demà. Dir el contrari és enganyar-se. I ja sé, i conec el barri perquè fa 20 anys que hi visc, que hi ha gent disposada a creure en solucions dràstiques. Jo no. Sé que serà lent. Que patirem. També ho sé. Però sé, que hi haurà gent, jo m'hi compto, que voldran treballar per a que les coses millorin. Aportant el seu granet de sorra. Alguns marxaran, i altres arribaran, però de remeiencs de cor disposats a fer front a les dificultats amb la ment oberta i el sentit comú en quedaran uns quants. I, sovint, serà gent anònima, que no voldrà protagonisme ni titulars de premsa. Aquets faran que el Remei, continui sent el Remei.

Continua Llegint..

La Catalunya de Laporta o la de Guardiola


Article publicat el9NOU el 10/09/2010:
La irrupció de determinats personatges en la política catalana ens obliga a fer determinades reflexions. Òbviament vivim en una democràcia i tothom té el dret, i possiblement també el deure, de participar en la cosa pública. Ara bé, i fent ús també d’aquesta llibertat d’expressió que gaudim, se m’acut que és interessant destriar el gra de la palla. No és que tingui res especial contra, ni tampoc a favor, de Joan Laporta, però em fa l’efecte que exemplifica un tipus de missatge que trobo una mica perillós per al nostre país. En primer lloc, algú que fa el salt del món del futbol a la política és fàcil que se’l compari amb el fenomen Berlusconi, amb tot el que ja sabem d’aquest fenomen.
D’altra banda, si un analitza la manera en què el senyor Laporta ha conduït allò que sabem, perquè de la seva faceta privada ni sabem ni hem de saber sempre i quan no afecti allò públic és clar, no és precisament gaire tranquil·litzador. Les picabaralles internes al si de la junta directiva del Barça, les males maneres respecte d’altres entitats i institucions, les frases altisonants, els traspassos poc argumentats (amb les seves carretades de milions d’euros al darrere, o al davant), la comptabilitat poc transparent, etc, etc. Això sí, un munt de títols. Però és que els títols els han guanyant damunt del terreny de joc els jugadors a instàncies dels preparadors (tècnics i físics). No parlaré del entrenadors que han passat per can Barça abans de Pep Guardiola, però d’ell sí. Si hi ha una Catalunya amb la que m’identifico és amb la de Guardiola.
En primer lloc, perquè és la Catalunya humil, la del fill del paleta d’un poble petit del Bages. La del nen que s’esforça per millorar cada dia i fer realitat el seu somni, la del jugador que respecte l’adversari, la de l’entrenador que respecte el jugador, la que parla idiomes, la que ha volgut conèixer altres realitats (i sovint fent-ho en equips de segona fila, com ara el Brescia), la que li agrada llegir, la que té amistat amb poetes i cantants (Martí i Pol i Lluís Llach), la que fa de l’esforç un valor, la que pensa abans de parlar, la que sap callar quan el silenci és el més gran menyspreu, la que accepta començar des de baix de tot, entrenant a tercera divisió. La que confia amb el nois de casa, però sap reconèixer els talents de fora. Aquesta Catalunya es dibuixa també damunt del camp de futbol. Per als que ens agrada aquest esport i l’hem practicat, el dibuix tàctic de Guardiola és com una metàfora del que hauria de ser Catalunya, un país on tots s’ajuden i tots corren. Un lloc on tothom ataca i tothom defensa, on el que es vol es tenir la pilota i fer-la córrer, per a disfrutar i fer disfrutar. On es valora als millors i els noms es fan damunt del camp i no als despatxos. Una Catalunya que sap reconèixer els errors per a corregir-los, que sap donar les gràcies i demanar perdó. Aquesta Catalunya, la Catalunya de Guardiola és la que a mi m’agrada.
L’altre, la de Laporta, és una Catalunya d’aparador que no m’interessa i penso que no ens portarà enlloc, bé, potser sí que ens portarà a algun lloc, a Luz de Gas, que no és un mal lloc per acabar una nit de gresca. Però, per anar a Luz de Gas no ens cal en Laporta, ja hi podem anar nosaltres solets.

Continua Llegint..

Els Caputxins, de segona categoria?


Fa mesos, i anys, que al barri dels Caputxins de Vic s'hi està enllestint un centre cívic de referència: el de Can Pau Raba. Es tracta de la rehabilitació d'una antiga masia per a convertir-la en un equipament destinat al barri. Aquesta zona de Vic, els Caputxins, és una de les més poblades de la ciutat i també una de les que rep menys atenció. La manera en què s'ha anat actuant amb la qüestió de Can Pau Raba és simptomàtic. De mica en mica, sense pressa. Ara la casa gairebé està acabada però no es pot posar en funcionament perquè falten els últims retocs. Mentrestant, els veïns que s'esperin i anem fent per altres cantons. Voldria pensar que aquesta lentitud no és interessada, i que no té res a veure amb el fet que aquesta actuació fou una lalrga reivindicació del grup municipal d'ICV en el seu moment (concretament l'any 2006). Si fos així, demostraria que el sectarisme de l'equip de govern no té límits i que allò que anunciava el regidor d'ERC, Joan López, en referència al clientelisme habitual de l'Ajuntament és una pura realitat. Seria una llàstima.

Continua Llegint..

18 a 3, quin panorama!


La moció de suport a la vaga general del 29 de setembre que presentà la CUP durant el passat Ple municipal de Vic fou derrotada per 18 vots a 3. Poques vegades a la meva vida havia sentit que una causa justa estava tan abandonada, poques vegades havia sentit que em trobava en tanta minoria. I ja porto uns quants anys a l'Ajuntament. Com pot ser que la reforma laboral més regresiva des del franquisme sigui despatxada amb arguments del tipus "l'economia de mercat té alguns problemes..." pronunciats, a més, pel representant d'un partit socialdemocrata que sovint s'ha autoproclamat keinesià. Com hi pot haver-hi tant cinisme quan no es parla dels que han generat la crisi (especuladors i sector financer) i es carrega les tintes contra els sindicats (reben subvencions deien els representants de l'extrema dreta nostrada, i qui no rep subvencions, les caixes els primers i munltimilionàries i els partits, també el del nostre ultradretà particular). En fi, veient l'hemicicle municipal amb els braços alçats de tots els partits (CiU, PSC, PxC i ERC) votant contra la proposta i el vot solitari dels dos regidors de la CUP i el d'ICV (que vam haver de sentir que això de les vagues és antiquat, el portaveu del PSC dixit) vaig pensar que el panorama polític està molt fotut a Vic. I se m'acudí una altra reflexió, més enllà de sigles, el que domina a la política de casa nostra és un consens conservador transversal destinat a afavorir els interessos d'uns quants i a generar clientelisme (ep! ho va dir en el seu moment el regidor d'ERC Joan López). Això és el que hi ha. I què fer, doncs continuar treballant per a trencar aquest monolitisme i introduir elements i propostes que almenys serveixin per a provocar debat i reflexió a la gent, al cap i a la fi els que estan en disposició de canviar les coses. (Foto: Adrià Costa)

Continua Llegint..