Acte central de la campanya de DdB a Girona

Revoluciona’t, Girona!
Acte central de la campanya 

Dijous 19 de maig a 2/4 de 8 a la Mercè


Hi intervindran les candidates de Des de Baix a Girona i
Esther Vivas (Revolta Global)
Josep Lluís del Alcázar (LI i membre de CUP-Alternativa per Barcelona)
Membres de la candidatura de DdB a Cornellà del Llobregat
Lluís Bosch Martí (que presentarà el seu collage contra la crisi )

T’hi esperem! I fes-ne tota la difusió que puguis!

Queixa a TVGirona per la censura a DdB

Hi érem encara que TVGirona ens censuriDirector de TVGirona
Aquesta comunicació és per queixar-nos oficialment per la manipulació que TV Girona ha fet de les imatges enregistrades del debat entre alguns caps de llista de les eleccions municipals a Girona celebrat a la Farinera i organitzat pel Punt i Cadena Ser el dia  14 de maig -accessible en aquest ellaç http://youtu.be/3he7xy6JYgg  per eliminar de la retransmissió la intervenció de Des de Baix amb una pancarta.
DdB amb aquella acció denunciava el buit informatiu al qual l’estan sotmetent els mitjans de comunicació, i aquesta burda manipulació de la realitat que ha perpetrat TVGIrona en aquesta ocasió n’és un element més. TV GIrona actua de forma partidista i ho ha fet des de que DdB va comunicar que presentaria candidatura a les eleccions municipals a Girona, silenciant sistemàticament l’alternativa anticapitalista que DdB impulsa. Intentar fer-nos callar esborrant-nos de la foto diu molt poc de la transparència, la llibertat d’expressió i el caràcter democràtic que hom té dret a esperar d’una televisió com aquesta.
Esperem explicacions i exigim pluralitat informativa en el tractament de la campanya electoral.
Des de Baix Girona.

Comunicació enviada a TVGirona el dia 17/05/2011 i que no ha rebut cap resposta.

DdB Girona presenta el programa de mobilitat: “transport municipal públic i gratuït”

Alfons Enrique Pecero, candidat de DdB i soci de Mou-te amb bici, ha presentat avui el programa de mobilitat.

Pecero ha resumit així el plantejament de DdB: “L’objectiu és aconseguir una ciutat lliure de fum, sobretot al centre i als punts amb més contaminació. I per fer-ho, hem de facilitar l’ús dels transports col·lectius i anar a peu o amb bicicleta.”

Transports públics urbans

“Sembla evident que si volem potenciar el transport públic la manera més eficaç és fent-lo gratuït, és un escàndol que un bitllet simple d’autobús a Girona costi 1’30 euros! I que no ens diguin que no és possible perquè hi ha experiències en ciutats de dimensions semblants a Girona només uns quilòmetres al nord dels Pirineus. Això sí, vol dir que el transport públic deixarà de ser un negoci i, per tant, hem de començar per remunicipalitzar TMG, l’empresa d’autobusos, que a més ha d’estar sotmesa al control de qui més la coneix –les seves treballadores i treballadors- i dels i les usuàries.”

Aquesta mesura ha d’anar lligada amb altres, com aparcaments dissuasius als accessos a Girona ben connectats amb la xarxa d’autobusos i tramvies municipals i amb els transports interurbans.

Transports interurbans

Els transports interurbans no són competència exclusiva de l’Ajuntament, però com ha recordat Enrique Pecero, l’Ajuntament hi té moltes coses a dir: “ha de treballar perquè tornin a ser públics, perquè prestin un servei suficient a les ciutadanes i ciutadans de Girona i perquè siguin gratuïts immediatament per als i les treballadores aturades, pensionistes i estudiants.”

Pecero ha explicat com DdB aposta per un model ferroviari de proximitat: “el tren ha d’estar al servei de la gent de baix, de la gent que ve cada dia a treballar o a estudiar a Girona des d’altres pobles i ciutats o a l’inversa i no pas al de les grans empreses del transport i la construcció. Els gironins i les gironines hem patit en primera persona obres faraòniques com les del TAV, que és del tot innecessari, que ens trinxa els territori, que impedeix viure amb normalitat des de fa anys moltes veïnes i veïns. A sobre, si no hi lluitem en contra aplicaran el seu pla complet, que és acabar de carregar-se el ferrocarril convencional mentre que el TAV tindrà preus astronòmics que no podrem pagar. I tot perquè quatre empresaris s’embutxaquin els nostres diners.”

A peu i en bicicleta

Pecero ha denunciant que “a la ciutat de Girona els carrils bici urbans no arriben als 10 km i el 62% de l’espai viari de la ciutat està destinat als vehicles motoritzats”. DdB proposa promoure vies peatonals i una xarxa interurbana per a bicis i vehicles no motoritzats: “s’ha d’ampliar la xarxa de Girocleta i construir el 100% dels carrils bici que les entitats fa anys que proposen. Hem d’enterrar els temps dels carrils bici propagandístics que, com va dir un regidor socialista fa anys parlant del carrer de la Rutlla, no vénen d’enlloc ni van enlloc mentre es continuen construint o reformant eixos viaris importants per la ciutat sense preveure com hi passaran les bicicletes”.

Revoluciona’t, Girona!

DdB Girona contra el masclisme i l’homofòbia

El dia internacional contra l’homofòbia i la transfòbia, DdB ha presentat el programa per una Girona d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes i sense cap discriminació per opció sexual ni per identitat de gènere.

Míriam Trias BorínDdB contra el masclisme i l'homofòbia, candidata de DdB a Girona, militant feminista de base i lesbiana a punt de convertir-se en mare sola ha començat la seva intervenció amb un compromís: “estem amb la lluita de lesbianes, gais, transexuals, intersexuals i intergènere. Hem d’eradicar tot tipus de discriminació a la ciutat per motius d’opció sexual, trencant el monopoli que té la família heteropatriarcal, incorporant els nous models de relació i apostant pels drets individuals de les persones.”

Això es plasma en propostes ben concretes, com ara “eliminar les dades relatives al sexe de les persones en les inscripcions al padró municipal i a la resta de registres de l’Ajuntament, perquè perpetuen el model binari que ens obliga a assumir una identitat de gènere com a homes o dones, incanviable i sense matisos” o el posicionament de l’Ajuntament “per la despatologització de les identitats transexuals dels manuals i protocols i contra el control i “normalització” dels cossos per part de les institucions sanitàries en el cas de les persones intersexuals. Aquestes coses són tan òbvies com ara ens ho sembla el que commemorem avui: que l’OMS eliminés l’homosexualitat del catàleg de malalties. Però no podem oblidar la llarguíssima lluita que va costar i que ara hem de continuar”.

Trias Borin també ha denunciat que “el feminisme institucional ha fet molta propaganda de mesures cosmètiques com els plans d’igualtat a les empreses, als quals s’han abocat per la via de les subvencions multitud de fons públics, però que de fet no han servit per res. Si no no s’entén com pot ser que el salari mitjà de les dones als Països Catalans continués essent l’any 2010 un 21% inferior al dels homes. No n’hi ha prou amb prohibir formalment la desigualtat salarial, cal denunciar les maneres encobertes de fer-ho, com la segregació de categories per sexes, així com les discriminacions en funció de la identitat de gènere o l’opció sexual. L’Ajuntament hi té un paper, ha de perseguir totes aquestes discriminacions reals, que s’agreugen amb l’atur i la precarietat”.

Trias Borin ha recordat també l’opressió afegida que pateixen les dones immigrades i ha denunciat la repressió sobre les treballadores sexuals, ha reclamat la regularització immediata de la seva feina i que l’Ajuntament ofereixi programes específics de salut a aquest col·lectiu de treballadores.

“Un altre terreny en el qual la discriminació és òbvia és en les tasques reproductives, les estadístiques indiquen que les dones hi dediquen el doble de temps que els homes” –ha recordat Míriam Trias, abans de recordar les propostes de DdB en aquest sentit: “no podem permetre que se’ns retallin els serveis públics, al contrari cal incrementar les infraestructures públiques de cura que facilitin el repartiment igualitari del treball reproductiu, per exemple garantint a tots els infants una plaça pública i gratuïta a les llars d’infants municipals”. O en l’àmbit de la sanitat: “cal millorar els serveis específics com ara els que garanteixen el dret a l’avortament a la xarxa pública, sense haver d’anar a la privada, ni avançar els diners ni seguir procediments burocràtics inimaginables per a cap altra prestació de la sanitat pública”.

“També s’han de millorar els serveis d’atenció a les dones que pateixen violència masclista, facilitant que puguin garantir la seva independència econòmica amb la consecució d’un lloc de treball i plaça a casa d’acollida” -ha reclamat la candidata de DdB, així com “proporcionar a totes les dones eines que no ens converteixin en víctimes subjectes a la protecció de jutges i policies sinó que ens enforteixin i ens facin autònomes com la formació en autodefensa o la garantia a tothom de la igualtat de drets, de l’accés a la vivenda o a feines estables, compatibles amb les nostres vides personals i familiars i amb sous dignes i suficients”.

Revoluciona’t, Girona!

DdB Girona, 17 de maig de 2011

Per una Girona on cap persona sigui il·legal i on tothom tingui els mateixos drets

per una Girona on cap persona sigui il•legal i on tothom tingui els mateixos dretsEl company de DdB i ciutadà sense vot Edgar Palma ha presentat avui el programa per una Girona on cap persona sigui il·legal i on tothom tingui els mateixos drets.

Edgar Palma ha començat amb una denúncia: “a unes 10.000 persones que vivim a Girona la llei ens negarà el dret de vot el proper 22 de maig, jo i altres companys i companyes tampoc no hem pogut formar part de la candidatura de DdB a Girona, on també hi hauria d’haver els nostres noms. És democràtic negar el dret polític més elemental a ciutadans i ciutadanes de Girona? Podem continuar dient que són democràtiques unes eleccions com aquestes? Per això DdB exigeix el dret de vot per a totes les persones majors de 16 anys que viuen a Girona”.

DdB proposa que l’Ajuntament de Girona es posicioni contra la Llei d’estrangeria, perquè –com ha dit Palma: “defensem el dret de tothom a viure i treballar allà on vulgui. Girona ha de ser una ciutat lliure d’expulsions i s’ha d’oposar als centres d’internament (CIEs). L’Ajuntament també ha de derogar les ordenances cíviques, una normativa del Tripartit municipal que criminalitza la immigració i la pobresa.”

Edgar Palma ha explicat que “Els i les treballadores immigrades som el sector de la classe treballadora més colpejat per l’atur, les retallades socials, els problemes d’habitatge… perquè tenim una doble discriminació: la de classe i la d’origen. Per això s’han de vincular les lluites dels i les treballadores immigrades a la resta de lluites de la classe treballadora, socials, laborals, veïnals… DdB vol ser un pol que aglutini demandes que van més enllà d’un eix programàtic municipal, impulsant i recolzant les lluites que hi hagi, pot oferir una organització i un eix per construir la unitat de la gent. Les mobilitzacions contra els desnonaments, les retallades, l’atur o contra el feixisme són transversals de tota la classe treballadora i poden ser referents a l’hora d’apropar els col·lectius de treballadors i treballadores immigrades.”

Edgar Palma ha presentat mesures concretes que conté el programa de DdB per a l’Ajuntament de Girona:

-D’acollida de les persones nouvingudes:

*agilitarà tots els tràmits d’arrelament social i facilitarà el reagrupament familiar, l’informe d’habitatge, el padró i en general tots els tràmits per a la regularització de qualsevol persona.

*elaborarà un Pla d’acollida integral per als i les treballadores immigrades nouvingudes per a garantir tots els seus drets i l’accés als serveis públics, que comprengui tota l’àrea metropolitana de Girona –i Salt específicament. L’Ajuntament municipalitzarà tots els serveis d’acollida i ciutadania delegats a entitats privades i religioses.

*Com a part integrant i prioritària de l’acollida, garantirà cursos de català de tots els nivells (inclosa l’alfabetització) públics i gratuïts amb coordinació amb la resta de centres d’ensenyament públics.

-Totes les persones que visquin a Girona accediran amb igualtat de drets a totes les prestacions socials –independentment del seu origen o la seva situació legal- incloent-hi l’accés a la salut, l’educació, les prestacions socials, la vivenda, etc.

-Totes les persones que visquin a Girona tindran garantits tots els drets polítics a l’abast de l’Ajuntament –participació en consells o assemblees de barri o en qualsevol forma d’organització impulsada des del municipi- independentment del seu origen i la seva situació legal.

-L’Ajuntament perseguirà totes les manifestacions i actituds racistes i xenòfobes a Girona i esdevindrà una plataforma útil tant per a l’autoorganització dels i les treballadores immigrades com per als col·lectius antiracistes i antifeixistes.

-L’Ajuntament eradicarà qualsevol pràctica racista o xenòfoba de la policia municipal i denunciarà qualsevol acció repressiva contra les persones immigrades.

Revoluciona’t, Girona!

DdB Girona 16 de maig de 2011

Tertúlies de DdB Girona avui a Font de la Pòlvora i demà a Germans Sàbat

Avui 16 de maig a 2/4 de 8 del vespre celebrarem la primera tertúlia de DdB Girona, al centre cívic Onyar a Vila Roja/Font de la Pòlvora i demà dimarts a les 8 al Centre Cívic Ter, a Taialà/Germans Sàbat. Revoluciona’t, Girona!

El dia de la Naqba palestina, DdB presenta el programa de solidaritat per Girona: posar-nos al servei de les lluites antimperialistes del pobles.

DdB: solidaritat amb les lluites antimperialistes dels pobles“Que el tripartit de l’Ajuntament parli de solidaritat mentre renta la cara a Israel amb el Patronat del Call és cínic i hipòcrita.”
La cap de llista de DdB a Girona, Sílvia Rispau, ha presentat avui el programa per a una Girona solidària. “La política de solidaritat internacional de l’Ajuntament ha de canviar de soca-rel, hem de posar fi a una model que afavoreix el clientelisme i la burocratitazació per posar-nos al servei de les lluites antiimperialistes dels pobles. Els darrers temps les revolucions al nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà ens estan assenyalant el camí: la lluita, les mobilitzacions per exigir feina i llibertat són capaces de fer caure dictadures i canviar règims. És a ajudar moviments com aquest que cal destinar la solidaritat internacional” –ha declarat Sílvia Rispau.
Per DdB això significa també denunciar i posar fi a les polítiques d’espoli per part dels estats imperialistes, començant per la Unió Europea i l’Estat espanyol, els seus governs i les seves multinacionals. Per això exigeix que l’Ajuntament es posicioni contra el pagament dels deutes externs arreu del món i que no doni cap ajut ni contracti amb multinacionals que tinguin polítiques expansionistes cap a altres països.
DdB ha presentat aquest eix del programa el dia que commemorem la Naqba palestina –el desastre de la proclamació de l’estat imperialista i racista d’Israel.  El poble palestí és des de fa dècades un referent de resistència contra l’imperialisme, l’ocupació i l’apartheid. Per això DdB exigeix en el seu programa que l’Ajuntament de Girona es posicioni contra l’estat d’Israel, trencant-hi totes les relacions. Sílvia Rispau matisa que “això inclou molt especialment el Patronat del Call Jueu, que està estretament vinculat al lobbie sionista internacional i que el tripartit de l’Ajuntament ha deixat que esdevingués un focus de propaganda del sionisme i l’Estat d’Israel. És del tot inadmissible que l’Ajuntament de Girona renti la cara a un estat teocràtic que imposa l’apartheid al poble palestí i condemna a la fam del bloqueig la Franja de Gaza. Com amb la Sud-àfrica de l’apartheid, l’única política moralment acceptable és el boicot a Israel. Omplir-se la boca amb la solidaritat sense complir exigències tan òbvies com aquesta és un exercici d’hipocresia i cinisme”.
DdB Girona, 15 de maig de 2011

Activistes de DdB intervenen amb una pancarta al debat del Punt, la Ser i TVGirona

DdB intervé al debat del Punt, la Ser i TVGironaL’acció denuncia el partidisme dels mitjans de comunicació que estan sotmetent DdB a un autèntic buit informatiu.  

Aquesta vegada tampoc ens hi havien volgut convidar, però activistes de DdB van participar amb una pancarta al debat de candidates organitzat pel Punt, la Ser i TVGirona ahir al migdia a la Farinera. Pau Casacuberta –número 3 de la candidatura- va prendre la paraula per denunciar com els mitjans de comunicació ens neguen sistemàticament el dret a expressar-nos i va reclamar el dret democràtic que tenim de fer públiques les nostres propostes.

A les imposicions de la Junta Electoral per limitar el dret d’expressió a les candidatures sense representació institucional –mitjançant un control ferri dels espais i els mitjans de comunicació públics- s’hi afegeix la intervenció partidista de les direccions dels mitjans privats per silenciar les candidatures que qüestionem l’estatus quo.

 Continuarem essent-hi encara que no ens hi vulguin convidar.

Construïm l’alternativa anticapitalista:  revoluciona’t, Girona!

Per una política d’habitatge social i sense desnonaments

DdB presenta el programa sobre vivenda per a la ciutat de Girona

A Des de Baix partim de la premissa que l’habitatge és un dret fonamental i per tant no està subjecte a la llei del mercat ni és una mercaderia susceptible d’especulació. La realitat tanmateix que tenim a la ciutat de Girona és que, segons dades de l’ajuntament, l’any 2010 hi havia 1300 pisos buits mentre que en el mateix període 1200 famílies van ser desnonades pels jutjats de Girona. I una gran part de la població no pot accedir a una vivenda, les dades aclareixen per què: el preu mitjà del lloguer a la ciutat de Girona és de 550 euros al mes i el de compra de 2082 euros el metre quadrat; mentrestant el sou mínim està fixat en 550 euros bruts al mes i hi ha 7.536 persones aturades a Girona, el 41% de les quals no cobra prestació ni subsidi.

Són doncs imprescindibles polítiques de vivenda al sevei de les treballadores i treballadors i la joventut i no pas dels especuladors: bancs, caixes i grans immobiliàries i constructores. Per això la candidatura de Des de Baix a Girona proposa:

-Crear un cens públic de pisos buits a Girona i posar-los immediatament en lloguer social.

-Prohibir que es tapïin vivendes i locals deshabitats.

-Aturada immediata de tots els desnonaments amb una moratòria indefinida per causes d’execució hipotecària o causes econòmiques dels i les inquilines pel que fa als habitatges de lloguer.

-L’Ajuntament no participarà ni directament ni indirecta –ni, en concret, mitjançant la policia municipal- en cap desallotjament ni desnonament, exigirà la derogació de tota la legislació criminalitzadora de l’okupació i donarà suport a les okupacions d’habitatges o locals buits.

-Construir les vivendes necessàries amb protecció oficial. Aturar la venda de pisos de protecció oficial canviant la fórmula pel lloguer o cessió d’ús amb un varem econòmic que estigui relacionat amb el sou de la unitat familiar. Control del preu: el lloguer no pot superar el 20% del sou per unitat familiar.

-El manteniment i la rehabilitació de pisos en mal estat s’ha de fer fomentant i creant cooperatives de treball i lligades a cicles formatius per a joves, que així podran inserir-se al mercat laboral.

-Reforçar la persecució del mòbbing, incorporant els i les veïnes en aquesta tasca.

-Remunicipalitzar el sòl públic mitjançant l’expropiació directa del parc de pisos en propietat de la banca i les grans immobiliàries (la fórmula pot ser un gravamen impositiu equivalent al valor del pis).

-Prioritzar entre les urgències socials l’opressió de gènere, tenint en compte les dones que tenen càrregues familiars i no poden treballar i dones que hagin estat sotmeses a violència masclista.

-Establir una taxa turística d’1€ per turista i dia que repercuteixi en els operadors turístics. Aquesta bossa impositiva ha de servir per pal·liar la mala qualitat de vida dels residents en zones i/o barris turístics densificats, per crear serveis a la comunitat i serveis socials.

DdB amb les estudiants i treballadores de la UdG contra les retallades

Des de Baix Girona vol expressar públicament el seu suport a les mobilitzacions empreses per les estudiants i treballadores de la Universitat de Girona contra les retallades, que s’afegeixen a les de les treballadores de la sanitat pública –i en concret a l’acampada al Trueta.

Ahir les mobilitzacions van aconseguir impedir que el Consell de Govern de la UdG aprovés el pla de reducció de 9’5 milions d’euros del seu pressupost i aquest matí ha traslladat la protesta a la Delegació del Govern de Girona. Volem recordar que el problema de la Universitat de Girona –com de les universitats públiques en general i encara més de les perifèriques com la nostra- és de manca de finançament. Proposar-se retallar el pressupost no és més que un altre intent –com en la resta de l’ensenyament o com en la salut- per fer pagar la crisi als i les treballadores i la joventut i no pas als que l’han creada: els bancs, les caixes i la patronal. Tampoc oblidem les agressions constants que han patit les nostres universitats públiques els darrers anys amb la privatització, la LOU, la LUC o el Pla Bolonya.

Per això ens posem a la disposició de les companyes i companys que lluiten des de la universitat, l’ensenyament o la sanitat i els encoratgem a intensificar i unificar les lluites en defensa dels serveis públics i dels llocs de treball. I cridem totes les treballadores i treballadors i joves a mobilitzar-se.

DdB Girona, 12 de maig de 2011