Dissabte, 24 de Setembre de 2011
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
L'ESPLUGA FM RADIO
 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA
LA NOSTRA HISTÒRIA
LA GRALLA I EL TIMBAL
ESCOLA DE GRALLA I PERCUSSIÓ
GRUP DE GRALLERS Actuacions i Tarifes
GEGANTS I NANS
CONTACTA
JUNTA DIRECTIVA
GRUP DE GRALLERS 15 anys
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA
GEGANTS ANTICS
GEGANTS NEOLÍTICS
NANOS
MÚSICA
+ INFORMACIÓ
CALENDARI
NOTÍCIES
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
V Baixada d'Andròmines, VI Setmana de la Joventut
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
PROGRAMA D'ACTES
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Concerts TLP
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
AJUDA I DONATIUS
SETMANA SANTA 2011
 

TELOTISTES
DES DELS INICIS
ELS SEUS COMPONENTS
LES OBRES DE TEATRE
CARNAVAL 2007
AI SÍ, TE'N RECORDES?
ALGUNES ENQUESTES
EL BLOC
SALA DE XAT
CONTACTA AMB NOSALTRES
ENLLAÇOS
LA LÍNIA DEL TEMPS
 
TRATEA TEATRE (Casal de l'Espluga)
QUI SOM I CONTACTA AMB NOSALTRES
LES OBRES DE TEATRE
ELS PASTORETS
RETALLS DE PREMSA
FOTOGRAFIES
 
SERVEIS
Àlbums
Enquestes
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA

  GRUP DE GRALLERS 15 anys
El mes de març de l'any 2007 va fer 15 anys de la recuperació del Grup de Grallers de l'Espluga de Francolí. Fins el març de l'any 2008, l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga celebra aquesta efemèride amb diversos esdeveniments.

En motiu del 15è aniversari del Grup de Grallers, l'entitat ha renovat, aquesta temporada, el vestit oficial del grup, que ha passat del color rosat dels últims 5 anys, al color verd pistatxo. Cal recordar que el color verd està present en molts àmbits de la cultura espluguina, començant pel mateix color de la bandera de la població. Les diverses tonalitats de verd, símbol de l'esperança, es barregen als diversos elements, logotips, vestits i altres complements de les institucions i entitats de la vila.

L'any del 15è aniversari també ha comptat amb un esdeveniment de gran rellevància pel Grup de Grallers i l'Associació Cultural: l'estrena dels nous Gegants Neolítics de l'Espluga de Francolí, en la qual l'entitat ha participat activament. En motiu d'això, el Grup de Grallers ha estrenat la Dansa dels Neolítics, composta per Joana Cervelló.

Ara l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga té pendent l'acte del 15è aniversari del Grup de Grallers, que es farà per tancar la celebració de l'efemèride durant tot un any.
 
La nostra creació i consolidació

L'any 1992 es van donar algunes circumstàncies que van fer posible la recuperació del Grup de Grallers de l'Espluga de Francolí.

El graller Josep Prats i Tarsà, amb un cert bagatge en el camp de la música tradicional i popular, començava a integrar-se a la vida del poble, i des de la seva relació amb la Coral Espluguina, va aprofitar les ganes dels cantaires per recuperar el so de les gralles. El naixement del Grup de Grallers actual va ser doncs, iniciativa de la Coral Espluguina, considerada el bressol de la formació.

El grup va mantenir un estret lligam amb els cantaires fins que l'any 1996 els Grallers i timbalers passaven a formar part de la nova Associació Cultural Grallers de l'Espluga, que ja comptava amb noves incorporacions.

L'Associació establia a l'hora alguns lligams amb el Casal de l'Espluga perquè li cedís un espai per dur a terme els assajos. Era la primera vegada que una entitat externa al Casal passava a convertir l'edifici en la seva seu social i a utilitzar-ne les instal·lacions i dependències per les seves activitats. A canvi, però, el Grup de Grallers es comprometia a participar activament en diverses festivitats del Casal de l'Espluga.

Amb l'arribada al segle XXI el grup, creat per Josep Prats, i l'Associació Cultural, presidida pel mateix, fa un canvi de rumb i l'any 2002, en motiu del 10è aniversari del grup, el fundador decideix cedir la direcció del grup i la presidència de l'entitat, que per votació dels membres de l'Associació Cultural passa a mans de la jove grallera Magda Buldó.
L'entrada de gent jove permet impulsar amb totes les forçes l'Escola de Gralla i Percussió, ja potenciada des dels primers anys.Els tallers formatius es continuen desenvolupant al Casal de l'Espluga, en concret a les dependències de l'Escola de Música, que des del 2005 són gestionades per l'Ajuntament de l'Espluga, a causa de l'obertura de l'Escola Municipal de Música. L'Associació Cultural Grallers de l'Espluga passa doncs a compartir aquestes instal·lacions que ara són de gestió municipal.
 
La contribució de l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga

La Coral Espluguina crea el Grup de Grallers, l'any 1992, amb l'objectiu de potenciar la cultura del municipi, recuperar tradicions i vetllar per la conservació i la recerca d'aquestes. Amb aquesta intenció, el Grup de Grallers desenvolupa aquestes funcions durant els primers anys de funcionament com a grup sorgit dels cantaires de la Coral. Després, aquests objectius es traspassen, l'any 1996, a l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga, l'organisme privat que es crea a la vila per la gestió del Grup de Grallers, de l'Escola de Gralla i Percussió, amb objectius de recerca, formació, educació i foment de la cultura.

 
Recuperació de la música tradicional a les Festes de l'Espluga

Dins l'objectiu de recerca i recuperació de les tradicions, l'any 1992 el recentment creat Grup de Grallers de l'Espluga va recuperar el toc de matinades, la cercavila principal de la Festa Major (també la de les Masies). També es van establir, juntament amb la Festa Major, altres actuacions que el grup oferiria, gratuïtament, al poble: la cavalcada de Reis, la festa de Sant Joan i l’11 de setembre. 

Composició de peces pròpies: L'Associació Cultural Grallers de l'Espluga, a més, ha impulsat la creació d'un repertori propi de música tradicional de l'Espluga de Francolí, amb la composició de la música per la Dansa del Rei Caçador per Sant Joan -amb el senglar dels Diables de l'Espluga-, el Ball de Nans de l’Espluga i el Ball dels Gegants Ponç Hug i Beatriu, totes compostes per Josep Prats. El 2007, a més, es va estrenar la Dansa dels Gegants Neolítics, composta per Joana Cervelló. Així, tots els elements de folklore popular de la vila aconseguien tenir música pròpia. El no s'ha limitat tant sols a les peces tradicionals. Mai han faltat les nadales tradicionals, els tocs de processó, i les músiques de Carnaval.

 
Formació i Educació: Escola de Gralla i Percussió

L'any 1992, amb la creació del Grup de Grallers es va decidir comprar instruments per a l’escola de grallers i timbalers, i es va elaborar un arxiu de partitures i enregistraments sonors per afavorir l'aprenentatge dels nous músics. Al llarg dels anys, l'Escola de Gralla i Percussió, que des del 1996 gestiona l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga, s'ha anat consolidant, i per ella han passat desenes de nois i noies, que, si bé no tots s'han mantingut en el temps com a grallers, almenys han après a tocar els intruments tradicionals com la gralla o el timbal.

L'Escola compleix una funció social i educativa, d'aprenentatge de les tradició, de vinculació dels joves amb la cultura, d'enriquiment del teixit cultural de la vila. Actualment, una trentena de nois i noies realitzen cada setmana activitats formatives en la tècnica de la gralla i la percussió, a les instal·lacions de l'Escola Municipal de Música de l'Espluga.

 
Recuperació del Grup de Nans de l'Espluga de Francolí

L'Associació Cultural Grallers de l'Espluga s'ha mostrat sempre vinculada a la recuperació i conservació de les tradicions de l'Espluga. Per això, l'estiu de 2005 s'aconsegueix recuperar el Grup de Nans de l'Espluga a partir de diversos tallers al Casal d'Estiu, de braçet amb l'Ajuntament. El Grup de Nans havia perdut el funcionament regular des de la crisi de l'antiga Colla Gegantera, a mitjans dels anys 90. El Grup de Grallers inicia l'any 2005 un seguit d'actuacions per tornar a revitalitzar els balls de nans i gegants, fomentar-ne la continuïtat, i consolidar-los per evitar-ne una nova desaparició.
 
Recuperació de la Colla Gegantera de l'Espluga de Francolí

La recuperació del Grup de Nans, la Festa Major del 2005, juntament amb el seu ball, compost per Josep Prats, coincideix amb la pèrdua total de la Colla Gegantera. Aquell estiu, l'Ajuntament va haver de llogar diversos geganters de Montblanc perquè fessin ballar els Gegants de l'Espluga. Per això, la regidoria de cultura de l'Ajuntament i l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga es van posar a treballar decidits per crear una nova Colla Gegantera confiant amb el suport i l'experiència del mestre geganter Josep Lluís Torre, i dels fins llavors geganters Joan Castro i Josep M. Martínez. Amb aquest objectiu, l'hivern de 2006 s'organitza una activitat popular, amb berenar inclòs, en la qual es demana a infants, pares i mares que hi assisteixen per recuperar el Ball dels Gegants. D'aquesta festa en sorgeix un grup de 10 famílies espluguines que acorden crear la nova Colla Gegantera de l'Espluga. Els nous geganters, amb el mestratge de Torre, Castro i Martinez, es van estrenar el primer diumenge de maig, durant al Fira-Mostra del Carquinyoli, i van presentar-se oficialment durant la Festa Major de 2006, durant la qual es va estrenat el Ball de Gegants de l'Espluga de Francolí, compost per Josep Prats.

 
La creació dels nous Gegants Neolítics de l'Espluga de Francolí

Un cop recuperada la Colla Gegantera, la fal·lera que agafa aquesta tradició fa que els nous geganters es plantejin la creació d'una nova parella de gegants, amb un pes menor, i amb una alta representació de la història del municipi. Per això convoquen un concurs popular de propostes. L'Ajuntament de l'Espluga i la Colla Gegantera acaba seleccionant el projecte del membre de l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga, Xavier Lozano, i es construeixen els nous Gegants Neolítics de l'Espluga de Francolí, obra de l'escultor Ramon Aumedes del taller Sarandaca, amb supervisió històrica del projecte feta per Antoni Carreras. L'Associació Cultural Grallers de l'Espluga s'afegeix a la il·lusió dels nous gegants creant la Dansa dels Gegants Neolítics, composta per la membre de l'entitat, Joana Cervelló. Els Gegants i la Dansa es van estrenar per la Festa Major de 2007, amb una gran festa de benvinguda.
 
Les imatges dels 15 anys

A continuació us oferim un recull d'imatges dels diferents esdeveniments del Grup de Grallers i Tambors de l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga al llarg d'aquest 15 anys d'història.

 
1992/1993 - CREACIÓ DEL GRUP DE GRALLERS

1a Sortida del Grup de Grallers - Festa Major de 1992: Ernestina Vallverdú, Humbert Tomàs, Mercè Andorrà (No s'aprecia), Josep Prats, Quim Granell (Cervera), Ramon Prats, Ramon Pugarnau (Cervera), Isabel Guasch, Núria Vallverdú, Joana Cervelló.

 
1996 - CONSTITUCIÓ DE L'ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA

Actuació als Premis Baldiri Reixac: Gegants Ponç Hug i Beatriu, Isabel Guasch, Núria Vallverdú, Josep Prats, Magda Buldó, Jordi Batet (geganter), Josep Lluís Torre (geganter), Joana Cervelló. Baix: Ramon Cots, Humbert Tomàs, Jordi Bel, Joan Cervelló.

 
1997 - 5è ANIVERSARI DELS GRALLERS

Actuació el diumenge de Festa Major - Ball de Nans (Josep Prats 1995): 4 Geganters, Josep Prats, Núria Vallverdú, Magda Buldó, Isabel Guasch, Jordi Bel, Ramon Cots.
 

Matinades de Festa Major per l'Espluga: Joana Cervelló, Isabel Guasch, Ramon Cots, Magda Buldó, Josep Prats, Jordi Bel, Núria Vallverdú.

 
1998

Viatge a París: Josep Amigó, Ramon Cots, Josep Prats, Magda Buldó, Joan Cervelló, Joana Cervelló.
 

Viatge a Orleans (França): Josep Amigó, Joana Cervelló, Joan Martell (Santa Coloma de Queralt), Magda Buldó, Pere Corsellas (Santa Coloma de Queralt), Josep Prats, (?), Ramon Cots, Joan Cervelló, Ricard Marinón (Santa Coloma de Queralt).
 
2000 - 2a. ETAPA A L'ESCOLA DE GRALLA I PERCUSSIÓ

Carnaval 2000

 

Anna Miró, Albert Rovira, Martí Mercadé, Josep Prats (president), Magda Buldó, Montse Morgades i Joana Cervelló.
 

Actuació per la Festa de la Verema: Albert Rovira, Michel Rosell, Judit Buldó, Martí Mercadé, Anna Miró, Núria Garrell, Montse Morgades, Ramon Cots, Magda Buldó, Joana Cervelló, Josep Prats.

 
2001

Actuació a la Cavalcada de Reis: Michel Rosell, Martí Mercadé, Josep Prats, Montse Morgades, Anna Miró, Magda Buldó, Joana Cervelló.

 

Actuació a Solivella: Josep Prats, Montse Morgades, Martí Mercadé, Joana Cervelló, Magda Buldó, Anna Miró, Núria Garrell, Xavier Lozano, David Vidal, Michel Rosell, Judit Buldó, Albert Rovira.

 

Actuació a Solivella

 
2002 - 10è ANIVERSARI DEL GRUP DE GRALLERS

Acte de celebració dels 10 anys del Grup de Grallers: Joana Cervelló, Marta Mateu, Anna Amigó, Magda Buldó, Josep Prats, Mireia Serrat, Gemma Bergadà, Gemma Mercadé, Judit Castro, Enric Mercadé, Xavier Lozano.

 

Acte de celebració dels 10 anys del Grup de Grallers: Montse Morgades, Anna Miró, Martí Mercadé, Michel Rosell, Judit Buldó, Joana Cervelló, Magda Buldó, Josep Prats, Xavier Lozano, Ramon Cots.

 

Comiat de Josep Prats com a president a càrrec de la nova presidenta de l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga, Magda Buldó.

 

Carnaval 2002

 

Matinades per la Festa Major: Josep Prats, Gemma Mercadé, Marta Mateu, Anna Amigó, Núria Garrell, Ramon Cots, Judit Castro, Montse Morgades, Michel Rosell, Mireia Serrat, Judit Buldó, Enric Mercadé, Gemma Bergadà, Magda Buldó, Xavier Lozano, Joana Cervelló, Martí Mercadé.

 

Actuació a la Festa Major: (?), Josep M. Martínez (geganter), Marc Rizos (geganter), (?), Joan Castro (geganter), Xavier Lozano, Marta Mateu, Josep Prats, Ramon Cots, Michel Rosell. Baix: Gemma Mercadé, Gemma Bergadà, Mireia Serrat, Judit Castro, Anna Miró, Judit Buldó, Montse Morgades, Magda Buldó, Enric Mercadé, Anna Amigó, Joana Cervelló.

 
2003

Primera actuació del grup de Grallers a la Setmana Medieval de Montblanc: Magda Buldó, Judit Buldó, Anna Miró, Montse Morgades, Xavier Lozano, Joana Cervelló, Ramon Cots, Michel Rosell.

 

Festa Major 2003 (Esmorzar de matinades): Judit Buldó, Joana Cervelló, Josep Prats, Michel Rosell, Xavier Lozano, Martí Mercadé, Montse Morgades.

 

M. Teresa Boqué, Mireia Serrat, Gemma Mercadé, Melani Marín, Anna Amigó, Gemma Bergadà, Judit Castro.

 
2004

Cavalcada de Reis: Judit Castro, Melani Marín, M. Teresa Boqué, Anna Amigó, Martí Mercadé, Mireia Serrat, Gemma Mercadé, Carme Iglesias, Gemma Bergadà, Alba Torrens.

 

Comparsa de Carnaval "TEO"

 

Actuació a un casament a Poblet: Xavier Lozano, Montse Morgades, Michel Rosell, Magda Buldó, Judit Buldó, Joana Cervelló.

 

Trobada Gegantera a Vimbodí (actuació sense gegants): Ramon Cots, Melani Marín, Joana Cervelló, Anna Miró, Michel Rosell, Judit Buldó, Montse Morgades, Xavier Lozano. Baix: Judit Castro, Magda Buldó, Anna Amigó, Anna Garcia.

 

Festa Major 2004: M. Teresa Boqué, Joana Cervelló, Montse Morgades, Gemma Bergadà, Xavier Lozano, Anna Amigó, Melani Marín, Judit Buldó, Alba Torrens, Anna Miró, Carme Iglesias, Michel Rosell, Mireia Serrat, Anna Garcia, Magda Buldó, Ramon Cots.

 
2005 - 3a. ETAPA A L'ESCOLA DE GRALLA I PERCUSSIÓ - RECUPERACIÓ DEL GRUP DE NANS

Alumnes de l'Escola de Gralla amb Josep Prats i Magda Buldó

 

L'Associació Cultural Grallers de l'Espluga aconsegueix, l'estiu de 2005, recuperar el Grup de Nans de l'Espluga, a partir de diversos tallers al Casal d'Estiu, conjuntament amb l'Ajuntament, i activitats com el Dia dels Nans i els Capgrossos, amb l'Associació Juvenil Auvënguen, l'hivern del 2006.

 

Participació del grup de grallers a la ConcaMarató, dins la iniciativa dels Joves de la Conca.

 
2006 - RECUPERACIÓ DE LA COLLA GEGANTERA

Durant l'hivern i la primavera de 2006, l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga i l'Ajuntament de la vila potencien la recuperació de la Colla Gegantera, que s'estrena durant la Fira Mostra del Carquinyoli, i es presenta oficialment per la Festa Major de 2006.

 

Actuació del grup de Grallers i Timbalers a la Setmana Medieval de Montblanc: Laura Sánchez, Albert Pulido, Rosa Garrel, Adrià Bergadà, Anna Miró, Gemma Bergadà, Jordi Torre, Anna Garcia, Carme Iglesias, Ramon Cots, Anna Español, Alba Torrens, Melani Marín, Magda Buldó, Ferran Lozano, Anna Amigó, Xavier Lozano, Pere Prats, M. Teresa Boqué i Xavier Amigó.

 

Actuació a Montblanc "Ciutat Gegantera de Catalunya 2006": Josep M. Sans, Gemma Mercadé, Melani Marín, Gemma Bergadà, Anna Garcia, Joana Cervelló, Ferran Lozano, Magda Buldó, Xavier Lozano.
 

Actuació a la Diada Nacional de l'11 de setembre a l'Espluga: Enric Mercadé, Melani Marín, Anna Amigó, Gemma Bergadà, Anna Garcia, Judit Castro, Alba Torrens, M. Teresa Boqué, Magda Buldó, Anna Miró, Montse Morgades, Carme Iglesias, Albert Pulido, Joana Cervelló, Mireia Serrat, Xavier Lozano, Eduard Baldrich, Adrià Bergadà, Josep M. Sans, Xavier Amigó, Ferran Lozano, Jordi Torres.  
 

Inici del curs 2006/2007 a l'Escola de Gralla i Percussió: Magda Buldó, Carme Iglesias, Alba Torrens, Anna Garcia, Gemma Bergadà, Gemma Mercadé, Melani Marín, Mireia Serrat, Josep Prats, Xavier Lozano, Anna Miró, Joana Cervelló, Ferran Lozano, Alba Vidal, Jordi Torres, Maria Vidal, Xavier Amigó, Anna Español, Aida Moya, Pau Griñó, Rosa Garrell, Adrià Bergadà, Pere Prats, Eduard Baldrich, Albert Griñó.

 
2007 - ESTRENA DELS NOUS GEGANTS NEOLÍTICS DE L'ESPLUGA

Assemblea General de l'Associació Cultural Grallers de l'Espluga - Renovació de junta.

 

Actuació amb la resta d'entitats musicals de la vila en el Dia Internacional de la Música.

 

Naixement dels Gegants Neolítics a la Font Major i estrena de la Dansa: Spluc (Geganta), Anna Español, Josep Prats, Ferran Lozano, Gemma Mercadé, Adrià Bergadà, Montse Morgades, Xavier Amigó, Enric Mercadé, (SENGLAR), Alba Torrents, Anna Miró, Gemma Bergadà, Magda Buldó, Xavie Lozano, Gorg (Gegant), M. Teresa Boqué, Albert Pulido, Joana Cervelló. Baix: Albert Griñó, Eduard Baldrich, (SENGLAR), Rosa Garrell, Carme Iglesias, Pere Prats, Anna Garcia, Alba Vidal, Mireia Serrat, Maria Vidal, Aïda Moya, Albert Griñó i Josep M. Sans.

 

Lliurament de la partitura de la Dansa dels Gegants Neolítics a càrrec de la compositora Joana Cervelló a l'alcalde David Rovira perquè sigui arxivada a l'Arxiu Històric Municipal.

 

Estrena del nou vestuari en motiu del naixement dels Gegants Neolítics i el 15è aniversari del Grup de Grallers.

 

Actuació a Montblanc: Alba Torrens, Carme Iglesias, Michel Rosell, Magda Buldó, Montse Morgades, M. Teresa Boqué, Gemma Bergadà, Joana Cervelló, Alba Vidal. Baix: Pere Prats, Albert Griñó, Adrià Bergadà, Pau Griñó, Xavier Lozano, Ferran Lozano, Jordi Torres, Eduard Baldrich i Maria Vidal.