Dissabte, 1 de octubre de 2011 | 14:26
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"M’estimo més ser víctima d’una injustícia hipòcrita que morir d’inanició"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Rosa Gil. Propietària del Restaurant Casa Leopoldo i amant dels toros.
"M’estimo més ser víctima d’una injustícia hipòcrita que morir d’inanició"
Entrevistes 21/09/2011 18:01
X. Prera.- Abans d'entrevistar a Rosa Gil, un temia trobar-se amb una persona agressiva, amb un discurs dur contra la classe política, inclús amb un fort ressentiment. Res d'això. La propietària de Casa Leopoldo, un dels pocs racons que queden de la Barcelona taurina, tira de realisme, sinceritat i bon humor.
rosa-gil-leopoldo
Aquests dies, previs a les dues darreres curses de la història de la Monumental, són de nervis, trucades, hiperactivitat. Gil ho porta bé, amb un pragmatisme que no amaga la tristesa i la ràbia, però que s'imposa amb una contundència poc esperada.

--Anirà a la Monumental aquest cap de setmana?

--Sí, i tant, ja tinc l’abonament per les dues curses, el 24 i el 25.

--Amb quin sentiment?
--Soc molt pragmàtica. Aniré amb ràbia, perquè no puc evitar tenir present la qüestió política. I a més, el pragmatisme, que0 ve perquè m’estimo més ser víctima d’una injustícia hipòcrita que no morir d’inanició, perquè no hi ha afició a Barcelona, la gent no va als toros. Per tant, sí que s’acaba una qüestió que ha estat molt arrelada, només cal recordar que a Barcelona hi va arribar a haver tres places de toros, però el món evoluciona, i la gent de Catalunya no hi va. Un exemple, quan toreja José Tomàs mitja entrada és de gent que ve de fora: Madrid, França, Anglaterra, Itàlia... I la pròpia gent aficionada a Catalunya no va mai als toros, però quan ve Tomàs és com si s’hagués d’anar sí o sí.

Penso que la nostàlgia és un error, una altra cosa és que la plaça estigués plena, que hi hagués ‘mundillo’... Però aquí està tot perdut, l’afició no existeix. Quan vas a la plaça, com he anat jo aquesta temporada, i te’n adones que hi van 1.000 o 2.000 persones quan hi caben 18.000, és evident que no hi ha molt a fer.

--I a falta d’aquesta darrer festeig, amb quins records es queda de La Monumental?
--De pràcticament tots els moments que ens ha brindat José Tomàs, ha estat una passió mútua la d'aquest home i Barcelona. Recordo els sis toros –al juliol de 2009- que va lidiar José Tomàs i l’indult del toro Idílico. Va ser molt maco, perquè amb l’indult no van sortir els mansos a la plaça, sinó que ell mateix s’ho va fer per entrar-lo al corral. Molta gent la recordo sortint plorant de la plaça de l’emoció. Ara sortirem igual, però no volem que sigui un dol.

--A què atribuiria aquesta pèrdua d’interès que vostè mateix ha assenyalat?
--N’hi ha molts. El preu de les entrades, que els menors de 14 anys no puguin entrar o que els espectacles no han donat tant bon resultat com s’esperava. M’explico: la festa taurina és totalment passional, és la vida i la mort jugant en un ballet, i no hi ha res més horrible que avorrir-te en un espectacle d’aquest tipus. I això ha passat aquí.

D’altra banda, els toros ja fa temps que han deixat de ser braus, amb el perill que això comportava, i això ha passat per la cobdícia de representants, ramaders, toreros... hi ha hagut toreros que han volgut participar en 80 o 100 curses a l’any. I clar, necessiten un animal més feble, menys perillós. Això no és nou, passa des de l’època del Cordovès pare.

Tots aquests elements fan que la gent deixi d’anar, i no és exclusiu de Catalunya. Els que seguim el món dels toros a través de la premsa sabem que a moltes places hi ha un quart d’entrada, mitja entrada... Madrid és una altra cosa, eh? Allà és la beautiful people, que va a mostrar-se com aquí feia abans la burgesia que anava al Liceu.

I malgrat tot, la vida evoluciona, i les noves generacions pugen més sensibles a la natura i l’amor als animals, i tot el que és cruent –que no cruel- la tendència és a desaparèixer. Jo penso així: els sentiments són una cosa, no són racionals, i em farà ràbia i pena. Però també tinc un costat pragmàtic que em fa veure que l’afició va minvant.

--Dins de totes aquestes causes que apuntava, quin paper ha jugat la política?
--Darrerament sí, ha donat l’estocada fatal aquí a Catalunya. Però històricament, ni PP ni PSOE han fet massa, ni per a bé ni per a malament. Aznar no anava als toros, Zapatero tampoc. I els governs no han donat estímuls, ha estat la iniciativa privada i les subvencions les que han fet viure al món del toreig. Aquí no han rebut ajudes per organitzar festejos, això qui ho digui menteix, però sí que n’hi ha a ramaders per mantenir la raça dels braus, perquè no s’extingeixi. Però les polítiques per promoure les curses de braus han estat desastroses, a nivell espanyol.

A nivell català tampoc s’ha fet massa. Fins i tot hi ha hagut moments en què, havent-hi socialistes al govern, no anaven als toros perquè no estava ben vist, malgrat ser taurins. Aquí es pot aplicar la frase castellana: “Entre todos la mataron y ella sola se murió”.

--Confia en la moratòria que impulsa el PP?
--No, cap. D’entrada perquè és veritat que la plaça és deficitària des de fa uns quants anys. Llavors, la indemnització es calcularà en funció dels guanys o pèrdues, i no serà milionaria
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1