presentació del volum 21 de Treballs de Sociolingüística Catalana

La Societat Catalana de Sociolingüística es plau a convidar-vos a la presentació del volum 21 de Treballs de Sociolingüística Catalana. Presidirà l’acte Isidor Marí, president de la Secció Filològica, i el coordinador de la revista Miquel Àngel Pradilla farà una presentació d’aquest volum, on es fa un balanç del panorama sociolingüístic català.

Aquest acte tindrà lloc el dimecres 14 de desembre a la sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme, 47, a les 19 h.

Observatori Lingüístic de la UJI

Us presentem una nova pàgina web titulada l’Observatori Lingüístic.  Com diem en la introducció, “l’Observatori Lingüístic pretén ser un referent en la defensa i promoció del valencià en tots els àmbits de l’UJI, com també de l’ús que es fa a l’UJI d’altres llengües, en especial el castellà i l’anglès. L’avaluació i l’evolució de la situació de les llengües, la defensa dels drets lingüístics, l’elaboració d’informes sociolingüístics i la seua difusió, figuren entre els seus objectius.

Igualment, a la barra d’eines de l’Observatori Lingüístic, en l’etiqueta “Compartiu“, hi ha creada una pàgina en Facebook i una altra en Twitter (Observatori ling.,   @Observatoriling) perquè ens pugueu seguir i fer comentaris, suggeriments, etc. sobre els temes de l’Observatori lingüístic. Continuar llegint

Conferència a Castelló de la Plana: «2011, Any de la Paraula Viva»

dimarts 13 de desembre de 2011

Conferència a Castelló de la Plana: «2011, Any de la Paraula Viva»

La sessió serà a càrrec d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC, i forma part dels actes commemoratius del setanta-novè aniversari de la signatura de les Normes de Castelló. Continuar llegint

El nou president de l’Acadèmia Valenciana reitera l’aproximació a les entitats secessionistes

Ramón Ferrer estableix com a “prioritari” les relacions amb Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. Airma que sobren les “discussions estèrils” i els “enfrontaments banals” sobre la llengua.

Continuar llegint

Nou llibre: ‘La política lingüística al País Valencià. Del conflicte a la gestió responsable.’

Títol: ‘La política lingüística al País Valencià. Del conflicte a la  gestió responsable.’

Autors: Susanna Pardines i Nathalie Torres.   Continuar llegint

La recerca en filologia i lingüística a Catalunya (2000-2009)

Centenari Secció Filològica(…) També es presentà un estudi quantitatiu de la recerca en filologia i lingüística a Catalunya (2000-2009), a partir dels recursos invertits i dels resultats obtinguts. Gairebé tota la informació s’ha extret de MERIDIÀ i, naturalment, hauria de ser examinada i comentada qualitativament per experts en la matèria. En aquest sentit, es pot consultar el text complet de l’estudi i, si s’escau, enviar un comentari al bloc o un correu electrònic a l’OR-IEC.

La recerca en filologia i lingüística a Catalunya (2000-2009)

Butlletí de la Xarxa CRUSCAT 41

Núm.41

Novembre de 2011

Novetats de la Xarxa

La Xarxa CRUSCAT i l’Observatori han presentat l’ “Informe sobre la situació de la llengua catalana (2010)” [+] La Xarxa CRUSCAT-IEC i l’Observatori de la llengua catalana han presentant l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2010) (pdf) i l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2008-09) (pdf). Els Informes sobre la situació de la llengua catalana fan un repàs de la situació sociolingüística a tots els territoris de llengua catalana des de l’any 2003. Us els podeu baixar des  la web de la Xarxa CRUSCAT i des de la de l’Observatori.

Oral

L’Avaluació de les habilitats d’expressió oral en català: tendències il’evolució [+] Darrera publicació de la Col·lecció Xarxa CRUSCAT

La Xarxa CRUSCAT és una xarxa científica dependent de:

Recerca i dades

  • Enquesta d’usos lingüístics de la població 2008 [+]
  • “Llengua, Societat i Comunicació” n. 9: “Lingüística Forense” [+]
  • Cursos, conferències i premis
  • Seminari Drets lingüístics, de debò? [+]
  • «El Carxe, territori de frontera» [+]
  • “Desigualtat lingüística al Sistema Universitari Públic Valencià” [+]
  • Curs d’Especialització “Com fer una enquesta i analitzar els resultats” [+]
  • IV Setmana de l’Educació Plurilingüe. Bones Pràctiques en Educació Plurilingüe [+]
  • Cicle de conferències “La llengua, avui: reptes i propostes actuals” [+]
  • Congressos
  • Congrés “Ecology AND Language” [+]
  • Eighth International Conference on Third Language Acquisition and Multilingualism (UJI) [+]
  • The 13th International Conference on Language and Social Psychology (ICLASP) [+]
  • International Congresses of Linguists (ICL) 2013 [+]
  • Language & Society. Buenos Aires II ISA FORUM [+]
  • Xarxa CRUSCAT: presència pública

    4s Debats de Recerca: La llengua catalana i Andorra [+] Aquesta publicació té la participació de J. Torres i N. Sorolla, membres de la Xarxa CRUSCAT.

    M. A. Pradilla participa en la “Jornada de presentació de la xarxa XALOC” [+], en la “Jornada d’Estudi de les Relacions entre Catalunya i Sardenya” [+] i en el “XXIVé Curs de sociolingüística de la Nucia” [+]

    Notícies

    Demanen la continuïtat de la immersió al País Valencià [+]

    Google afegeix el català a totes les cerques [+]

    El Gobierno aporta 60.000 euros para la formación en catalán del personal de la Administración estatal en Baleares [+]

    PSM-IV-ExM denuncia un recorte del 40 % de los fondos para cultura y catalán (ABC) [+]

    Aquest butlletí s’ha difós amb la base de dades de la Xarxa CRUSCAT – IEC , el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació – UB, la Societat Catalana de Sociolingüística i el Fòrum de Sociolingüística Si us voleu donar de baixa o d’alta a la base de dades, escriviu-nos un missatge.

    Joan Melià: “La continuïtat del català a les Balears perilla a curt termini”

    Així ho creu el filòleg Joan Melià, sobretot si des de les institucions no es prenen mesures adequades “per redreçar aquest procés de canvi”

    El filòleg Joan Melià explicà ahir que “lacontinuïtat del català a les Balears perilla a curt termini” pel solapament de dos factors. El primer és la intensitat dels canvis demogràfics, que ha fet créixer la població d’origen al·lòcton a l’Arxipèlag; i l’altre, la regulació de l’oficialitat de la llengua catalana, que legalment i de fet li confereix “un caràcter secundari i prescindible”. Continuar llegint

    Estudi de la demanda de docència en valencià a la Universitat Jaume I de Castelló

    Font: Maties Segura, ForumSL

    Conferència a Perú: «Cultura i llengua en l’experiència catalana», a càrrec de Joan Martí

    Dijous 8 de desembre de 2011 Continuar llegint

    Ajuts d’iniciació a la recerca per a joves investigadors

    L’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) ha publicat la convocatòria per a la concessió de dos ajuts d’iniciació a la recerca per a joves investigadors que disposin d’un projecte de recerca planejat a partir de les dades dels sondeigs d’opinió que realitza l’Institut (www.icps.cat/sondeigs.asp). Podran aspirar a l’ajut els estudiants de qualsevol programa de doctorat o de màster en ciències polítiques, socials o jurídiques. Els interessats que reuneixen les condicions indicades hauran de trametre abans del 10 de febrer de 2012 a la secretaria de l’Institut. L’import de l’ajut és de mil vuit-cents cinquanta euros bruts (1.850 €) per a cadascun. En iniciar la recerca s’atorgarà el 25% de l’ajut. Per a més informació: http://www.icps.cat

    La Xarxa CRUSCAT i l’Observatori han presentat l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2010)

    La Xarxa CRUSCAT-IEC i l’Observatori de la llengua catalana han presentant l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2010) (pdf) i l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2008-09) (pdf). Els Informes sobre la situació de la llengua catalana fan un repàs de la situació sociolingüística a tots els territoris de llengua catalana des de l’any 2003. Us els podeu baixar des  la web de la Xarxa CRUSCAT i des de la de l”Observatori.

    Els informes són editats per l’Observatori de la llengua catalana. La Xarxa CRUSCAT-IEC s’ha encarregat de l’elaboració de  l’Informe des del trienni 2005/07.

    • Xarxa CRUSCAT (2011) Informe sobre la situació de la llengua catalana (2010).Barcelona: Observatori de la Llengua Catalana. Funcions de coordinador, juntament amb Miquel Àngel Pradilla i Cardona. En línia.
    • Xarxa CRUSCAT (2011)  Informe sobre la situació de la llengua catalana (2008 – 2009). Barcelona: Observatori de la Llengua Catalana. Funcions de coordinador, juntament amb Miquel Àngel Pradilla i Cardona. En línia.
    • Pons, Eva; Sorolla, Natxo (2009) Informe sobre la situació de la llengua catalana (2005 – 2007).Elaborat per la Xarxa CRUSCAT – IEC, per encàrrec de l’Observatori de la Llengua Catalana. En línia.
    • Pons, Eva; Vila, F. Xavier (2005) Informe sobre la situació de la llengua catalana (2003-2004).Barcelona: Observatori de la Llengua Catalana. En línia.

    XVI Concurs de Joves Sociòlegs

    S’ha obert el termini per a la presentació de treballs pel XVI Concurs de Joves Sociòlegs. Continuar llegint

    Enquesta d’usos lingüístics de la població 2008: anàlisi

    Enquesta d'usos lingüístics de la població 2008: anàlisi. Volum I

    Volum I. Les llengües a Catalunya: coneixements, usos, transmissió i actituds lingüístics

    Biblioteca Tècnica de Política Lingüística; 8

    Primer lliurament de l’anàlisi dels resultats de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2008. S’hi exposa la metodologia general de l’estudi i s’hi analitzen els coneixements lingüístics de la ciutadania, la diversitat de llengües que hi ha a Catalunya i el paper que tenen com a llengües habituals o d’identificació, la transmissió lingüística intergeneracional, els usos interpersonals i el consum mediàtic i cultural, els grups segons els usos lingüístics, les actituds i les representacions lingüístiques i els usos lingüístics dins l’estadística oficial. Es tanca amb unes conclusions que són, alhora, un resum dels elements més destacats del treball. El llibre es complementarà amb un segon volum centrat en els factors clau per a la política lingüística a la llum de l’enquesta.

    Seminari Drets lingüístics, de debò?

    L’Institut d’Estudis Autonòmics es complau a convidar-vos al Seminari Drets lingüístics, de debò? Continuar llegint

    Inauguració a Alacant de l’exposició «El Carxe, territori de frontera»

    Divendres 2 de desembre de 2011

    El Carxe és el fragment més petit de la llengua catalana. La situació geogràfica que ocupa —en un extrem de la regió de Múrcia— i el fet d’haver-se format durant el segle XIX ha despertat l’interès dels estudiosos. La celebració del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, creada el 1911, just en el moment de màxima expansió del Carxe, ha motivat la inauguració d’aquesta exposició, que es podrà visitar a Alacant fins al 12 de gener. Continuar llegint

    Europa Creativa: la Comissió presenta un pla per impulsar els sectors cultural i creatiu

    Continuar llegint

    “Desigualtat lingüística al Sistema Universitari Públic Valencià”

    La Societat Catalana de Sociolingüística es plau a convidar-vos a la ponència “Desigualtat lingüística al Sistema Universitari Públic Valencià”. L’acte anirà a càrrec de Rafael Castelló, vicedegà d’Estudis i Innovació Educativa de la Universitat de València.

    La Universitat ha estat un espai social de referència, per a la societat valenciana, pel que fa als processos de normalització. No obstant, l’estudi més complet i complex que s’ha fet mai sobre aquests processos de normalització lingüística a les universitats públiques valencianes mostra que els objectius aconseguits disten molt, encara, d’aproximar-se a una situació d’igualtat entre les llengües oficials, per la qual cosa son necessàries polítiques d’igualtat lingüística per tal d’arribar, a mitjà o llarg termini, a un sistema universitari valencià biligüe (valencià-castellà) o trilingüe (valencià-castellà-anglés).

    Aquest acte tindrà lloc el dijous 1 de desembre a les 19.30 h a la sala Fontserè, de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme, 47.

    Societat Catalana de Sociolingüística.

    Jornada tècnica La Llengua Catalana a la Primera Dècada del Segle XXI

    Presentació dels resultats de la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i Institut d’Estadística de Catalunya)  i dels informes sobre la situació de la llengua catalana 2008-2009 i 2010 (Observatori de la Llengua i Xarxa CRUSCAT).

    Institucions organitzadores: Generalitat de Catalunya, Institut d’Estudis Catalans i Observatori de la Llengua Catalana.
    Lloc: Institut d’Estudis Catalans  – Sala Prat de la Riba.
    Data:  29 de novembre de 2011.

    Programa

    9 h – 9.30 h Obertura
    Presentació de la Jornada, a càrrec d’Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística, Enric Ripoll, subdirector general de Producció i Coordinació Estadística de l’Idescat, Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT-IEC i Miquel Strubell, director de l’Observatori de la Llengua Catalana.
    PRIMERA PART: PRESENTACIÓ DE L’ESTUDI EULP (Enquesta d’usos lingüístics de la població)
    9.30 h – 10 h Presentació general EULP (Joan Solé, DGPL) i metodologia de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població (Marta Masats, Idescat).
    10 h – 11.30 h Taula rodona. Els coneixements i usos lingüístics; la transmissió lingüística, els grups lingüístics i les actituds (Montserrat Martínez, Joaquim Torres, Albert Fabà, Natxo Sorolla i Vanessa Bretxa).
    Moderador: DGPL
    11.30 h – 12 h Pausa i cafè
    12 h – 13.30 h Taula rodona: Els factors clau dels usos lingüístics: edat, ocupació i professió, posició social, territori, aprenentatge, origen i comparació 2003-2008 (Isaac Gonzàlez, Amado Alarcón, Cristina Sànchez, Joan Solé i Anna Torrijos).
    M oderador: Francesc Vallverdú.
    13.30 h – 14 h Preguntes i debat
    SEGONA PART: PRESENTACIÓ DELS INFORMES DE L’OBSERVATORI DE LA LLENGUA CATALANA / CRUSCAT
    15.30 h – 17 h Presentació dels Informes sobre la situació de la llengua catalana 2008 – 20092010 (Miquel Strubell, l’Observatori de la Llengua Catalana; Miquel Àngel Pradilla i Natxo Sorolla, Xarxa CRUSCAT i Carles de Rosselló i Pere Mayans, autors)
    17 h – 17.30 h Preguntes i debat
    17.30 h – 18.30 h Conclusions generals de la Jornada a càrrec d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC.

    Inscripcions

    Cal fer-les a través de la bústia de comunicació de la Direcció General de Política Lingüístic i indicar-hi nom, cognoms, adreça de correu electrònic i la referència “Jornada 29/11/2011”:

    http://www.gencat.cat/llengua/bustia

    Seguiment i debat sobre la jornada a Twitter: @jornadespl #jllengua

    Curs d’Especialització en Com Fer una Enquesta i Analitzar els Resultats (Girona)

    El curs ofereix certificació i equival a 4 crèdits i té dues opcions:

    - Curs d’Especialització en Com Fer una Enquesta i Analitzar els Resultats. Metodologia d’Investigació per Enquesta i Anàlisi de Dades (al realitzar els 11 mòduls del programa).

    Curs de Formació en Com Fer una Enquesta. Metodologia d’Investigació per Enquesta (al realitzar els 8 primers mòduls del programa).

    Hi ha més informació a:  http://www.fundacioudg.org/7497/1/detallactivitat.html