Actualitzat el 17/03/2012 a les 00:01h

Ni PSOE ni Garzón són el que eren

Era la matinada del 29 de juny de 1992, quan tornava de Girona amb la furgoneta i anava cap a casa, en una recta del municipi de Sant Jaume de Llierca, prop d’Olot, em va avançar un cotxe de la Guardia Civil de tràfic i em va fer parar bruscament. Sense tenir temps de reaccionar, ja  tenia un altre cotxe camuflat al costat del meu amb una gent que m’apuntava amb una pistola cridant que baixés sense fer cap moviment estrany. Després de mirar si portava res a sobre, em van fer pujar a aquell cotxe del que havien baixat i em van posar una bossa al cap que estrenyien fins a l'ofegament mentre m'anaven fent preguntes durant el viatge.

Cinc dies més tard, després d’haver estat torturat sota l’empara que atorga la llei antiterrorista, després d’haver passat per la indiferència dels fets del jutge Garzón i després de retrobar companys a la presó de Carabanchel, companys que com jo havien passat pel mateix mal tràngol, ens vam adonar que havia començat una cacera d'independentistes catalans. Que en cinc dies ja havien detingut molta gent i n'anaven detenint a mesura que passava el temps. Tots per ordre del jutge Garzón. La ràtzia estava servida.

Pels Jocs Olímpics de Barcelona, els governants volien els carrers nets. Nets de la gent que els hi feia nosa, nets de la gent que podia posar en evidència la rentada de cara que volien ostentar aprofitant l’esdeveniment. I així poder fer veure al món que el canvi social de la dictadura a la democràcia ja era un fet.

El PSOE, que és qui governava aleshores, volia aprofitar els Jocs Olímpics per acabar d’una vegada per totes  amb la dissidència independentista. I ho faria mitjançant tots els aliats que tenia (en Garzón, la policia, l’Audiència Nacional, els mitjans de comunicació, els partits polítics espanyolistes i els catalanistes de “pro”...).

Tots van fer molt bé la seva feina: en Garzón ordenava detenir qualsevol persona que fos identificada com a militant independentista; la policia ens detenia i ens torturava, detenint amics o companys de militància segons anaven sortint els seus noms en els interrogatoris; l’Audiència Nacional ens jutjaria alguns anys més tard; els mitjans de comunicació feien fora de la feina a periodistes que en el seu moment es van atrevir a informar del que realment passava; i els partits polítics que estaven a les institucions, tots, espanyolistes, catalanistes i fins i tot alguns que s’anomenen d’esquerres i independentistes, ens reclamaven des del primer moment que demanéssim perdó i que col·laboréssim amb la justícia per tal d’acabar amb aquell mal somni. Insistien tant que semblava que aquell mal somni el tinguessin ells i no nosaltres, que en patíem les conseqüències directament. Els socialistes ho tenien tot lligat i es pensaven que els aniria tot de cara.

Per sort, aquest poble no ens deixem entabanar fàcilment. I quant ens trepitgen, ens aixequem. La solidaritat va ser tan gran que es van haver d’aturar les detencions indiscriminades i les diferents operacions policials contra entitats culturals que s’havien començat a intervenir, com Òmnium o El Temps.

Ara, 20 anys després, ha canviat la situació, tant política com social. Mentre l’independentisme català ha crescut moltíssim, res a veure amb el que hi havia llavors, el PSOE, PSC a Catalunya, cau a la deriva. Els politicastres que l’han portat fins aquí s’han aprofitat d’una situació privilegiada i han caigut en la corrupció i els “xanxullos” que atorga el poder.

Pel que respecte a Garzón, l’han fet fora de la carrera judicial els seus propis companys per la seva  supèrbia. Ni abans ni ara, mai m’he cregut el que se sol dir sobre la independència de la justícia. Sovint podem observar que la justícia va lligada amb el poder.

Navega per les etiquetes

Baltasar GarzónPSOE

COMENTARIS

+2
-9
El Pep
Anònim, 18/03/2012 a les 21:03
Veig que encara continues militant en grupúscles independentistes que són quatre i el gat. Definitivament, ells han canviat, han anat a pijtor, i tu segueixes allà mateix. o sigui en el no-res polític. Gent com tu necessitem per continuar tres-cents anys més com a colònia d'Espanya.
+8
-1
Garzón
Agusti Vilella Guasch, 18/03/2012 a les 13:15
Em trec el barret davant aquest article que, entre altres coses deixa clar el sentit tant especial de la "justícia" del Sr. Garzón.
Sempre he pensat que a aquest paio li haurien d'aplicar una mica de la seva medicina a veure què li sembla: per exemple fer-lo aparèixer a tots els noticiaris i diaris amkb una bossa de plàstic amb les seves pertinençes i aguantant-se els pantalons de mala manera. Ell ho va fer fer a unes persones basant-se en mers indicis que de moment no ha demostrat ningú i en canvi ell està comdenat en ferm, o no??.
Força Pep Musté
+10
-1
Ha canviat?
Jordi C, 17/03/2012 a les 16:50
Ecel·lent article,,,més que tot perquè per desgràcia encara ens hem de refiar de la memòria de lo que esplica la gent. Els mitjans informatius són massa cautes i els partits tenen altres preocupacions. Els catalans per bé que ens preocupa molt l'espoli, sembla que encara fem ulls clucs a la repressió física que també ha estat dura (avui encara hi ha processos i espero equivocar-me, encara en un moment donat hi pot tornar haver un fet semblant) i no diguem de la cultural. El personatge Garzon encara és vist com un "demòcrata defensor de les llibertats",,, ens volen fer passar Samaranch, Fraga i altres per lo que no eren. Els temps canvien, sí, però les llibertats no massa, només hem de veure els darrers atacs antidemocràtics, Per això penso que per vertebrar l'independentisme cal saber l'espoli fiscal (val a dir que avui encara molts tenen els discurs que primer la crisi i després el dret a decidir !com si no tingués relació en el cas nostre!) després lo comentat, la llibertat de Catalunya és també per allunyar-nos d'un país antidemocràtic i d'això el tercer punt cal que ja pensem en com hauria de la ser Catalunya futura (per evitar una espanya en miniatura) amb això també vull dir que l'independentisme fa malament de no mirar de vertebrar el decensis obrer (tenim arguments)i en el món laboral crec també sestà comentent no tant sols restriccions, ans també atacs als drets i dignitat de poble
+14
-1
I els drets democràtics ?
Anònim, 17/03/2012 a les 11:59
Cert, el senyor Garzón es veu que interpreta la salvaguarda dels drets dels detinguts, a la seva manera. No és gens estrany que hagi esdevingut un delinqüent (ara ja podem dir-ho, una vegada condemnat).
+12
-2
felicitats
Anònim, 17/03/2012 a les 10:41
pep, gent com tu és el que fa falta

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Pep Musté
Vaig néixer a Sant Quirze de Besora el 8 d´agost del 1957, vaig estudiar als Salesians de Ripoll tot el batxillerat, el COU a l´institut Jaume Callís de Vic i fins a 2on de sociologia a Can Brians on em van obligar a viure-hi quatre anys els demòcrates que ens neguen la llibertat com a poble. Sóc independentista i d´esquerres. Visc de la terra i per la terra. Vaig ser un dels fundadors del MDT-Osona i del Casal Independentista Manel Viusà de Vic, així com de la CUP-Vic. Treballo amb diferents moviments socials i milito a la CUP Montesquiu.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: