diumenge 25 de novembre de 2012

Fracàs de CiU, però auge del sobiranisme

SORPRESA. Amb el 100% de l'escrutini, podem afirmar que els resultats de les eleccions autonòmiques de Catalunya 2012 han estat sorprenents. Per un motiu sobretot: CiU ha guanyat les eleccions però ha perdut 12 diputats i n'ha assolit només 50, molt lluny de la majoria excepcional que demanava el President Mas. Ni les enquestes i sondejos fets durant les setmanes de campanya, ni el sondeig de TV3 realitzat just abans de començar l'escrutini augurava una patacada tan evident com la que s'ha endut la federació nacionalista.

La gran majoria de vots perduts per CiU han anat a parar a les files d'Esquerra Republicana que ha estat el gran guanyador d'aquests comicis. La formació liderada per Oriol Junqueras, nou cap de l'oposició, ha augmentat més vots dels que ja tenia i s'ha col·locat amb 21 (de 10 a 21). El PSC s'ha endut també una bona bufetada però aquesta era més esperada, plantejava un programa difícil d'encaixar i ha perdut 8 diputats i s'ha col·locat amb 20. Un escó més que el Partit Popular que ha obtingut el millor resultat de la seva història amb 19 però no ha pogut aconseguir la presitigosa i tan desitjada posició de segona força. ICV-EUiA ha obtingut uns bons resultats ja que ha sumat tres diputats fins a sumar-ne 13. A la cua trobem els dos altres triomfadors de la nit: Ciutadans ha triplicat la seva representació parlamentària i ha passat dels 3 diputats de 2010 fins als 9. Finalment, la CUP ha confirmat els pronòstics i ha entrat al Parlament amb 3 diputats. Entra doncs una veu alternativa i d'esquerres al Parlament oposada clarament als privilegis d'alguns i a la desigualtat social.

Així doncs, el sobiranisme es col·loca al capdavant amb les dues primeres forces: CiU i ERC i es veu reforçat amb l'entrada de la CUP. També, hi podríem afegir l'incert posicionament d' ICV-EUiA. El vot unionista s'ha repartit entre el PPC i C's amb una suma de 28 escons. El PSC és certament inqualificable.

"I per acabar la nit, brindem amb cava català i espanyol" Alícia Sánchez-Camacho
Foto: Gerard Rojas


En clau popular, Alícia Sánchez-Camacho s'ha mostrat radiant amb els millors resultats de la història del partit. Ha destacat que "s'ha demostrat que Mas s'ha equivocat" i que "els catalans han triat Espanya". Així doncs, Sánchez-Camacho ha fet la lectura que han fet la majoria de mitjans de comunicació espanyols que pensen que el sobiranisme hi ha sortit perdent per la davallada de Mas.

La configuració del Parlament i més dades d'aquestes eleccions: aquí




SONDEIG TV3

Acaba de sortir el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio.

Segons aquestes dades, CiU obtindria una forquilla d'entre 54-57 escons i podria perdre fins a 8 diputats.

ERC augmentaria fins a 20-23 diputats i es col·locaria clarament com a segona força.

 El PSC i el PPC empatarien amb una forquilla d'entre 16 i 18 diputats. Els socialistes podrien perdre fins a 12 escons i els populars podrien mantenir el mateix resultat de les eleccions d'ara fa dos anys.

ICV-EUiA obtindria una forquilla d'entre 10 i 12 diputats, en el millor dels casos augmentaria dos diputats respecte les eleccions de fa dos anys.

Ciutadans podria aconseguir grup parlamentari amb 6-7 escons.

La gran sorpresa la donaria CUP que podria obtenir entre 5 i 6 diputats i obtenir també grup parlamentari propi.

Caldrà esperar a l'escrutini per comprovar la validesa d'aquests resultats. El que sembla clar és que CiU no obtindrà la tan desitjada majoria absoluta. També es confirma la davallada del PSC i l'augment d'ERC.

EL DIA D: 25N

Ha arribat el dia. Avui fa dos mesos, el President Mas anunciava que el 25 de novembre seria una jornada històrica.

Després de dues intenses setmanes de campanya electoral, la veu dels polítics s'apaga i s'encén el vot del poble. Com ha dit en repetides ocasions Alícia Sánchez-Camacho, avui els catalans ens hi juguem molt. Per una banda o per una altra, avui tothom té al·licients suficients com per sortir al carrer i donar una mica de sentit a allò que en diem democràcia. Cinc milions i mig de catalans conformen el cens electoral i el futur de Catalunya està en el seu vot. Avui, molts catalans dipositaran confiança en partit i polítics que ens han decepcionat. Això implica que encara creiem en la política i en la pseudodemocràcia que vivim. O potser, molts ciutadans aniran a les urnes perquè estimen la seva terra i això està per sobre de tot. 

Han estat uns dies de campanya electoral molt carregats de polèmica, de crítiques, de material inflamable, de contenciós... Artur Mas ha rebut per totes bandes (normal essent el President havent anticipat eleccions), Pere Navarro ha fet més el paper de personatge humorístic que de polític seriós, el Partit Popular ha rebut la seva dosi habitual...

Fins i tot, aquesta campanya també s'ha jugat a Madrid. Els últims dies han estat marcats pel suposat cas de corrupció que al qual s'han vist immersos Artur Mas i la famíia Pujol. Aquest intent de desprestigiar Convergència i els seus principals caps de llista, no s'ha traduït en l'efecte que esperaven els promotors. Sinó al contrari, hi ha hagut un efecte boomerang en defensa del President que li pot haver fet guanyar molts vots. El PP s'hi va veure involucrat també ja que Mas va declarar que el partit de Rajoy i companyia n'estava ben al cas. El que sí que és evident, és que aquest tema no va sortir al 'Debat a 3' de 8tv en què Mas i Camacho es veien les cares. En canvi, ambdos candidats, el matí següent, el primer que van fer quan van tenir un micròfon en boca va ser enviar un missatget a l'altre. D'això al meu poble en diuen covardia. Fa pudor.

Aquestes són les portades dels principals diaris catalans d'avui dia 25 de novembre: 








En clau popular, ha estat una campanya poc treballada quant a discurs però molt treballada quant a esforç dels seus candidats. El discurs ha estat molt pobre: s'ha centrat bàsicament en desprestigiar tot el que fos relacionat amb CiU i en menor grau però també, amb el PSC. Com ja vam comentar, el discurs del PPC ha estat de contrariar propostes sense mostrar cap vessant positiva. El discurs del PPC ha estat negar-se a una pila d'idees, criticar-les i oposar-s'hi però sense construir alternatives. 

Tot i això, hem pogut constatar que Sánchez-Camacho, Enric Millo i membres importants de la seva llista han fet una gran feina a l'hora de recórrer tota Catalunya durant la campanya. A banda dels mítings multitudinaris i els actes centrals que són innegociables, la candidata popular ha volgut preocupar-se també d'acostar-se a la gent en menor escala, de sortir a parlar en mig del carrer, de reunir-se amb un petit grup d'empresaris o amb gent que demanava poder tenir algun espai de conversa amb ella. En aquest sentit, el PPC ha fet una gran campanya electoral. 

La prèvia, la preparació acaba aquí. Avui toca la realització i aquesta nit i demà la valoració.
Molta sort a tothom i, sigui des del cantó que sigui, a aixecar el país!

dijous 22 de novembre de 2012

DEBAT A 3

Alícia Sánchez-Camacho va participar al Debat a 3 de 8tv juntament amb Artur Mas i Pere Navarro. Aquesta va ser l'última ocasió per veure com es defensaven tres postures ben diferenciades: el centralisme del Partit Popular, el federalisme del Partit Socialista de Catalunya i el suposat sobiranisme de Convergència i Unió. 
Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Artur Mas (CiU) i Pere Navarro (PSC)

En el primer bloc es va parlar del dret a decidir. Pere Navarro va afirmar que el seu partit està a favor del dret a decidir, "és democràtic", i no es va posicionar en contra d'una consulta sempre que sigui dins un marc legal. El candidat socialista però, no dóna suport a la independència perquè considera que no hi ha un full de ruta marcat. Sánchez-Camacho va dir que la prioritat de Catalunya ha de ser sortir de la crisi i que només es pot aconseguir si es treballa juntament amb Espanya. A més, va plantejar "per què no es fan consultes per saber si els catalans volen baixar impostos? Això no és dret a decidir?" Va afegir que "el dret a decidir el decideixen en referèndum tots els espanyols" i va advertir Mas que "si vol pot fer ús de les regles del joc democràtic." Sánchez-Camacho va explicar a Mas per què una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea: 

La presidenta popular aposta per "una Catalunya forta i pròspera dins una Espanya plural en una Europa dels 28." Mas li va retreure que es presentés a unes eleccions sense cap proposta de model de finançament clara i Camacho va respondre que el "PPC presenta un model reformista" i que "és cert que Catalunya necessita una modernització del model de finançament." "Aquesta proposta de model de finançament està aprovada pel Partit Popular Espanyol", va sentenciar.

Sánchez-Camacho i Mas se saluden en
presència de Pere Navarro
La presidenta del partit no vol confondre el votant espanyolista i es va ocupar de remarcar que el vot que assegura que Catalunya avanci de la mà d'Espanya és el Partit Popular. Es va voler distanciar de Pere Navarro i el federalisme del PSC: "Sr. Navarro, vostè està a favor del dret a decidir i acabarà defensant la independència de Catalunya." Va recordar al candidat socialista que "els que parlen de retallades són els que van deixar el país arruïnat. Una mica de responsabilitat, després de deixar hipotecat el país no es poden donar lliçons." 

Sánchez-Camacho va ensenyar un cartell, amb la suma equivocada per cert, en què proposava un estalvi de 1318M d'euros. Sortien de reduir 700M en subvencions, 500M en sector públic i 118 en empreses privades. 

La imatge que s'ha desprès de la candidata popular no és del tot bona perquè en aquest cartell posava 1218M en lloc de 1318. Els diaris, fàcilment, van aprofitar per fer una juguesca amb el #juntsumem i la incapacitat de realitzar una suma per part del partit en aquest cartell.

Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PPC, al debat a 3 de 8tv


Ahir, també Enric Millo va ser protagonista ja que va participar en el Debat de la 1 de TVE. Ho va fer juntament amb: Ramon Espadaler (CiU), Jaume Collboni (PSC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Marta Rovira (ERC), Albert Rivera (C's) i Jordi Pereira (SI). 


Divendres a les 20.00h, el PPC tancarà la campanya en un míting a Cerdanyola del Vallès en què intervindrà Maria Dolores de Cospedal. La seu del partit durant la nit electoral serà a l'hotel Grand Marina de Barcelona. 

dimarts 20 de novembre de 2012

INTENSA JORNADA POPULAR

L'activitat del Partit Popular ha estat avui frenètica. I nosaltres hem estat al peu del canó per oferir les últimes notícies de la campanya electoral. 

Sánchez-Camacho a Mataró. Foto: Gerard Rojas
A les 9 del matí ha visitat 'El món a Rac1' i ha contestat les preguntes de Jordi Basté. Entre d'altres coses, ha recordat que "la Constitució va ser acceptada pel 90.4% dels catalans i té tota la seva legitimitat" i ha advertit Mas que "és molt greu que amb els casos que té Mas acusi tan directament un altre partit". 
A les 11 del matí, Alícia Sánchez-Camacho s'ha desplaçat a Mataró per parlar sobre la inseguretat ciutadana al barri de Rocafonda de la capital del Maresme. La presidenta popular ha proposat retirar la targeta sanitària als immigrants irregulars, també ha aprofitat l'ocasió per deixar anar algun recadet a Mas i Pere Navarro i deixar clar que el vot útil és el del Partit Popular. 

Hem tingut l'ocasió de xerrar amb la candidata i de fer-nos
una fotografia. 
Al vespre, el PPC ha ofert l'últim míting central de la campanya electoral que ha tingut lloc al centre comercial de les Arenes de Barcelona. Gairebé 2500 persones s'han acostat fins a la Plaça Espanya per assistir a la trobada i moltes d'elles no han pogut entrar.
Alberto Fernández Díaz, líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona ha iniciat el míting recordant que van iniciar aquest trajecte el 12 d'octubre a la Plaça Catalunya demanant la unitat del poble espanyol i que el tanquen a la Plaça Espanya. Un fet simòlic. Ha enviat un missatge protaurí recordant el lloc on érem i ha destacat Barcelona com la capital de Catalunya i per tant, una capital important d'Espanya.


Alberto Fernández Díaz al míting.
Foto: Gerard Rojas
Rajoy ha agafat el relleu i s'ha mostrat convençut que en aquestes eleccions el PPC obtindrà els millors resultats que mai hagi aconseguit. Perquè "hemos hecho la mejor campaña. Pero queda mucho trabajo por hacer y quiero que os suméis al gran esfuerzo que ha hecho el Partido Popular de Catalunya". A més ha destacat que el PPC és l'únic partit que té projecte per a Catalunya i ha destacat Alícia Sánchez-Camacho com a la líder sensata del Parlament. Ha afegit que "Catalunya, como España, es plural y algunos no han entendido que haya gente que no opina como ellos". El President del Govern espanyol ha enviat un missatge de tranquil·litat als seus simpatitzants: "No temáis; nadie va a sacar a Catalunya ni de España ni de Europa". Finalment, ha animat als catalans a sortir al carrer el 25N i votar perquè "estas elecciones autonómicas son más importantes que las generales". 


"No temáis. Nadie va separar Catalunya de España" Mariano Rajoy a les Arenes de Barcelona.
Foto: Gerard Rojas


"El portazo a Mas no se lo dio Rajoy. Se lo dio Europa".
Foto: Gerard Rojas

Entre crits de "¡Presidenta! ¡Presidenta! ¡Presidenta!" ha aparegut Sánchez-Camacho per dirigir-se per última vegada als militants i simpatitzants del Partit Popular en un acte central abans de les eleccions. Ha assegurat que "Catalunya es plural. Y quien no lo quiera entender lo va a ver el 25 de noviembre". Ha carregat contra el President de la Generalitat i ha dit que "Mas se presenta sin un proyecto para Catalunya. Se presenta para tapar la incompetencia". Ha reiterat que "el PPC és el vot útil perquè és l'únic capaç de frenar el deliri independentista de Mas". Finalment, ha dit que "yo también pido el voto prestado, pero no para dividir sino para sumar". 


Sánchez-Camacho i Rajoy s'abracen afectuosament a la fi del míting de clausura celebrat a Barcelona
Foto: Gerard Rojas

dilluns 19 de novembre de 2012

ESGOTANT ELS ÚLTIMS CARTUTXOS

Dia 19. Només falten quatre dies de campanya electoral i el PPC ja comença a esgotar els últims cartutxos per frenar la deriva independentista del poble català i captar el màxim de vots espanyolistes. 

Els populars van fer un míting central a Girona diumenge amb Mariano Rajoy, un altre avui a Badalona  Saenz de Santamaría i ahir la presidenta del partit va participar al 'Debat a 7' de TV3 amb la resta de candidats a la presidència de la Generalitat. 

Penso que el debat d'ahir no va servir de gaire a la gent que ha estat seguint els candidats recentment. Tampoc sé si els indecisos ahir van aclarar dubtes i, els que van perduts en el món de la política ahir podien fer-se la idea de com estan les coses. És a dir, no va haver-hi novetats. 

Mas no en va sortir perjudicat però tampoc va fer res de l'altre món per atançar la majoria absoluta. Més aviat, es va limitar a defensar-se i no va arriscar. Va donar la sensació que ja li està bé gaudir d'una àmplia majoria encara que no sigui absoluta. Curiosament, amb el candidat d'Esquerra Republicana no s'hi va barallar gaire. Probablement, perquè pot ser un bon aliat de cara a la nova legislatura. Junqueras sí que s'ha desmarcat de la posició de CiU en diferents aspectes per intentar assolir la tan desitjada segona força. 
Per la seva banda, Alícia Sánchez-Camacho va disparar de seguida cap al President però es va preocupar també per vendre el seu partit com l'única solució al separatisme de CiU. D'aquesta manera, vol que el vot anti independentista vagi a parar a mans populars i no pas de socialistes o de Ciutadans. Com deia, el debat no va ser brillant, sinó al contrari, va ser bastant previsible i no hi va haver sorpreses.

D'esquerra a dreta: López Tena (SI), Albert Rivera (C's), Oriol Junqueras (ERC),
Joan Herrera (ICV-EUiA), Alícia Sánchez-Camacho (PPC),
Pere Navarro (PSC) i Artur Mas (CiU. 
Potser el més interessant de tot va ser poder veure com Pere Navarro feia el ridícul davant de la resta de candidats i a les pantalles de 800.000 catalans. Fins ara s'havien constatat els desencisos del partit amb una escisió inclosa, però encara no havíem tingut l'oportunitat de veure com Navarro hauria preferit desaparèixer del mapa i no haver de defensar una excusa perquè el PSC seguís existint. En qualsevol cas, aquest no és el lloc per parlar dels problemes dels socialistes. 

Potser Oriol Junqueras va ser qui millor es va comportar; va ser clar i directe, va evitar conflictes i va enviar un missatge en positiu. Sense discrepar dels altres, va limitar-se a donar la seva opinió sobre el que es presentava i no va intentar captar el vot per mitjà d'enfonsar els altres. Molt lloable. 

Joan Herrera va patir, penso que moltes vegades se sent sol i incomprès i malgrat tingui la santa raó en moltes coses, Mas sempre té la carta del tripartit i va ofegar les crítiques a les polítiques convergents. 
Albert Rivera té la difícil tasca de robar-li vots al PPC i ho està aconseguint. A Sánchez-Camacho li ha sortit un nou competidor que és C's i per això parlen del vot útil i que el PPC és l'únic partit amb veu a Espanya i Europa per parar els independentistes. Rivera entona un discurs progressista que enganxa a molta gent espanyolista. Ara mateix pot dir el que vulgui, ja se sap que quan no es té gaire poder es pot prometre i perjurar les mil i una. Ho està fent i sembla que li sortirà bé. Finalment, López Tena va buscar donar una mica la nota. No ho dic per malament, em refereixo que va voler reivindicar un: "Ep, que som aquí!". Moltes enquestes situen SI fora del Parlament i és per això que el seu candidat es va mal comportar una mica: interrompia i feia gracietes i comentaris.

------------------------

Avui al míting de Badalona, Sánchez-Camacho ha seguit amb la línia anti-CiU que l'ha caracteritzat durant tota la campanya. Ha advertit que "CiU no és impune encara que s'emboliqui amb l'estelada" i que Mas fa "una apropiacó indeguda de Catalunya". Ha aprofitat també per carregar en termes de corrupció i ha recordat que les irregularitats en Sanitat han quedat sense investigar.

Per altra banda, ha explicat que el PPC és el vot útil: perquè CiU vol la separació i perquè el PSC defensa un federalisme amb el qual encara no s'han posat d'acord ni ells mateixos. A més, ha afegit que és l'única veu amb força dins Espanya i Europa per frenar el sobiranisme de Mas. Així vol evitar la desviació del vot cap a Ciutadans.

Sánchez-Camacho, Saenz de Santamaría i Garcia-Albiol a Badalona

Aquest mateix dimecres, Sánchez-Camacho serà a 8tv. Participarà en un debat força més interessant on seran també Artur Mas i Pere Navarro.

dissabte 17 de novembre de 2012

COMPTE ENRERE

Entrem ja en l'última setmana de campanya electoral. D'aquí a set dies exactes, jornada de reflexió i l'endemà, a votar en unes eleccions històriques. 

Per això mateix, el PPC no ha aturat la seva activitat i fins i tot el 14N, vaga general, Alícia Sánchez-Camacho va assistir a tots als llocs que tenia previstos. Els populars han seguit en la línia de castigar CiU i recentment, s'ha unit a PSC, ICV i SI per desacreditar l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant el transcurs de la vaga general. En més d'una ocasió, la presidenta del Partit Popular ha demanat el vot a aquells votants de CiU que no estan en connivència amb la deriva rupturista que ha adoptat el President Mas de cara a aquests comicis. També, voldrà aprofitar la vaga per captar el vot d'aquells descontents amb l'actuació del conseller Felip Puig el passat dimecres. 

És evident que CiU no hauria volgut mai que la campanya electoral coincidís amb una vaga general i, probablement, l'allunya de la majoria absoluta. Molts partits s'han sumat a criticar l'actuació policial per restar vots a CiU. 

Sánchez-Camacho reivindica el paper de les dones en la política
En clau estrictament popular, demà diumenge Alícia Sánchez-Camacho i Mariano Rajoy faran un míting a Girona. Serà l'últim acte central abans del míting final a Badalona el divendres dia 23. 


Avui, també hem pogut veure un nou vídeo que ha llençat el PPC en què es destaca el fet que Sánchez-Camacho sigui una dona i que sigui l'única política que escolta. I que ho fa perquè és una dona. En aquest vídeo, la candidata demana el vot a totes les dones de Catalunya. Podeu veure el vídeo aquí.

Us deixem també el vídeo d'avui del "VideoBlog de l'Alícia" en què la presidenta anuncia que vol fer una nova Llei Electoral incloent-hi la proposta de votar en llistes obertes.