Thursday, 06 June 2013

  • Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three

 :: QUI SOM?

 

AEMA és una cooperativa d’iniciativa social, sense ànim de lucre, fundada el 27 de desembre de 2006 a l’Hospitalet de Llobregat, que neix i es nodreix de l’Associació Educativa Meritxell Adán. Aquesta entitat, que ha continuat vinculada a la realitat de la cooperativa i n’ha compartit essència ideològica i metodològica, havia començat la seva activitat a la primavera de 2003 en el si d’un grup de joves implicats en tasques d’educació no formal amb un interès comú pel món educatiu i dels serveis socials des d’una perspectiva crítica, constructiva i basada en el progrés humà.

 

La primera experiència com a equip educatiu la vam tenir a l’escola d’educació especial l’Estel Can Bori. El fet de treballar llavors amb infants i joves amb discapacitats (veure a destinataris la definició donada) i el tracte amb les seves famílies, ens va proporcionar un focus de mirada concret que determinaria la nostra continuïtat en el projecte i la nostra evolució com a agents educatius:

 

-         les capacitats a desenvolupar de les persones per davant de les seves dificultats, que sovint ens semblen més evidents que les primeres;

-         la comunicació no verbal com a crucial en les relacions i la sensibilitat i les habilitats a desenvolupar per tal de percebre-la en la seva totalitat;

-        la diversitat com a riquesa de la societat i com a font d’aprenentatge continu, que ens dóna la oportunitat de trobar-nos amb les nostres pròpies limitacions individuals i grupals a treballar;

-         com el context i la interacció dels seus membres pot afavorir o censurar el desenvolupament dels infants i joves, siguin quines siguin les seves característiques;

-         el valor de viure cada petit esdeveniment del quotidià com a valuós per sí mateix;

-         l’acceptació incondicional de l’altre com a facilitadora de l’aprenentatge;

-         el procés d’aprenentatge com a construcció d’una relació entre l’educand i l’educador que aporta un enriquiment mutu de coneixements i experiències, engrescador per a ambdues parts;

-        el sentit de l’ humor i l’amor per l’ èsser humà com a vehicles de qualsevol intervenció educativa.

 

Aquests vuit anys d’experiència ens han permès aprofundir en els valors que ens van empènyer a iniciar la nostra activitat a l’àmbit socioeducatiu i consolidar la nostra intervenció tant en el quotidià dels projectes i serveis com pel que fa al model de gestió de l’entitat, amb criteris de transparència, professionalitat, eficàcia i innovació. Així doncs, hem traçat una realitat cooperativa basada en la inquietud de millorar l’atenció a les persones bàsicament en risc d’exclusió social i especialment aquell col·lectiu conformat per infants, joves i les seves famílies. Aquest fet ens ha mogut des de la perspectiva tècnica a organitzar-nos i interessar-nos per diferents marcs explicatius de la comprensió global de la persona i diverses pràctiques educatives i de per sí terapèutiques que en permeten un tractament integral.

 

Des de bon inici hem apostat pels equips interdisciplinaris amb objectius compartits i per una formació continuada que afavoreix assolir el repte de desenvolupar-nos en el món de la intervenció socioeducativa amb eficàcia, amb un criteri clar, justificat en la formació teòrica i en el coneixement adquirit de la praxis en els diferents àmbits treballats.

 

Com a entitat del Tercer Sector, concebem la intervenció social com a activitat realitzada de manera formal i organitzada que actua en resposta a necessitats socials amb l’objectiu tant de prevenir, pal·liar o corregir processos d’exclusió social com de promoure processos d’inclusió, i que està legitimada per la societat mitjançant una regulació i un finançament parcial o totalment públic.

 

Des de l’entitat atorguem al concepte “social” vital importància, ja que apostem per concebre a l’ èsser humà com a intrínsecament social, en constant interacció amb la resta i amb les seves circumstàncies. Així, en el nostre quotidià adoptem una perspectiva de sistemes que ens aporta tant informació per a la comprensió de l’individu i del seu context com eines múltiples per a acompanyar-lo en el camí de l’adaptació i el benestar a l’entorn en el qual està immers.

 

En el nostre cas, la opció socioeducativa té relació amb que considerem la pràctica educativa, la transmissió de valors i coneixement, com a eix vertebrador de la nostra actuació.

 

Construint des de baix cap amunt, des d’allò local a la globalitat, a través de la nostra participació entusiasta en aquest Tercer Sector, pretenem millorar la qualitat de vida de la societat i caminar cap a un món més just.

 

Finalment, i per tal de sumar forces i optimitzar el treball tant dels professionals de les dues entitats com del treball en xarxa que es duu a terme amb la resta d’entitats i institucions arrelades al territori, hem decidit acabar l’any 2009 fusionant la cooperativa AEMA i l’Associació Educativa Meritxell Adán. Així doncs, consolidem la unificació d’un model de gestió i d’intervenció socioeducativa tot compartint criteris de qualitat.