Dissabte, 17 de Maig de 2014
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
GRALLERS DE L'ESPLUGA
LA NOSTRA HISTÒRIA
LA GRALLA I EL TIMBAL
ESCOLA DE GRALLA I PERCUSSIÓ
GRUP DE GRALLERS Actuacions i Tarifes
GEGANTS I NANS
CONTACTA
JUNTA DIRECTIVA
GRUP DE GRALLERS 15 anys
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
GEGANTS ANTICS
GEGANTS NEOLÍTICS
NANOS
MÚSICA
+ INFORMACIÓ
CALENDARI
NOTÍCIES
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
V Baixada d'Andròmines, VI Setmana de la Joventut
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
PROGRAMA D'ACTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Concerts TLP
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
SETMANA SANTA 2011
AJUDA I DONATIUS
 
La Cultural Jordi Francolí
 

TRATEA TEATRE (Casal de l'Espluga)
QUI SOM I CONTACTA AMB NOSALTRES
LES OBRES DE TEATRE
ELS PASTORETS
RETALLS DE PREMSA
FOTOGRAFIES
 
TELOTISTES
COMPONENTS
JUNTA DIRECTIVA
FES-TE DELS TELOTISTES
CONTACTA AMB NOSALTRES
LES OBRES DE TEATRE
 
SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

  NOTÍCIES
:: ELS GEGANTS NEOLÍTICS A L'EXPOSICIÓ "ESCULTORS DE LA FESTA"

 << Inici


 
03-03-2008 - (Video) Aquí tenim el resultat de l'exposició "Escultors de la festa" al centre d'artesania de catalunya


Video de l'exposició!


Ja fa un mes que vam cedir a petició del constructor dels gegants, els tallers Sarandaca, la parella de neolítics de l'Espluga de Francolí a l'exposició "Escultors de la festa" al centre d'artesania de catalunya.
Podem dir que ha estat tot un èxit, ja que molta gent que ha anat a visitar-la, ens ha escrit al nostre correu electrònic ho ens ha trucat al nostre telèfon per proposar-nos un intercanvi, fins i tot ens ha escrit un noi d'Euskadi (Legazpi). De moment estem estudiant les propostes a veure fins a on podem arribar! Cal dir que de ganes no en falten!
Gràcies a tots els que us heu deixat enlluernar per aquesta magnífica obra d'art, en Gorg i l'Splug!
Aproximadament al minut 1, 40 segons podem veure els nostres formosos gegants!

De moment podem constatar que ens el cuiden bé!


Gràcies a Barcinonews per penjar el video!
Fotos de l'exposició!
També ens han fet arribar aquestes fotos de l'exposició (Gràcies a l'Iban)

 
12-01-2008 - Els Gegants Gorg i Spluc seran exposats amb els més destacats elements del folkore actual català

12-01-2008

Els Gegants Gorg i Spluc seran exposats amb els més destacats elements del folkore actual català

Els Gegants Neolítics de l’Espluga, Gorg i Spluc, participaran en una exposició a nivell nacional, del 30 de gener al 31 de març, al Centre d’Artesania de Catalunya. Els prehistòrics, com ja se’ls coneix, s’han triat com uns dels més destacats elements de folklore popular de la Catalunya actual. En Gorg i l’Spluc, nascuts no fa ni mig any, aquest juliol, seran exposats entre els millors gegants, nans, capgrossos i elements de bestiari creats pels destacats escultors Ramon Aumedes, Dolors Sans i David Ventura.





Els gegants espluguins, elaborats a partir del projecte del membre de l ’Associació Cultural Grallers de l’Espluga, Xavier Lozano, amb supervisió històrica de president del Centre d’Estudis Locals, Antoni Carreras, van ser construïts per l’artesà Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers. La mostra es podrà visitar a la sala d’exposicions del Centre d’Artesania de Catalunya, al costat de la plaça del Rei de Barcelona. S’hi podran veure un seguit de creacions que han donat forma al ric imaginari col·lectiu català. L’exposició, organitzada per la Generalitat, acollirà dracs, gegants i altres bèsties que han generat al seu voltant una intensa vida cultural. Al voltant d’aquesta exposició hi haurà una sèrie de xerrades i conferències sobre els escultors actuals d’imatgeria popular.
EXPOSICIÓ “ESCULTORS DE LA FESTA” AL CENTRE ARTESANIA CATALUNYA DE BARCELONA DEL 30 DE GENER AL 31 DE MARÇ DE 2008




L’EXPOSICIÓ ÉS UNA MOSTRA DE GEGANTS, BESTIARI I CAPGROSSOS DE RAMON AUMEDES , DOLORS SANS, I DAVID VENTURA


“Escultors de la festa” és un mostra del treball creatiu de Ramon Aumedes (Taller Sarandaca), Dolors Sans, i David Ventura (Ventura&Hosta Cartrons) en imatgeria popular: gegants, dracs, capgrossos, cavallets, àguiles, mulasses, elements mitològics... repartits per tota la geografia catalana.

La mostra s’exposa a la sala d’exposicions del Centre Artesania Catalunya, al carrer Banys Nous, 11, (al costat de la plaça del Rei) de Barcelona . L’exposició s’inaugura el dia 30 de gener de 2008 a les 7 de la tarda. En aquesta mateixa hora tindrà lloc una Taula rodona sobre: “Els escultors de la festa a l’actualitat i perspectives de futur” amb la participació de Ramon Aumedes, Dolors Sans i David Ventura. El dia 21 de febrer de 2008 a les 7 de la tarda hi haurà una conferència debat sobre “La funció dels escultors d'imatgeria popular dins la festa" a càrrec de Paco Cruz i Bienve Moya. Els horaris d’obertura de l’exposició són de dilluns a divendres de 10 a 19 h. . dissabtes de 10 a 14 h i de 15 a 19 h. i diumenges i festius de 10 a 14 h. És la primera mostra que Artesania de Catalunya ( Organisme que depèn de la Generalitat i promociona l’activitat artesana catalana) dedica als constructors d’imatgeria festiva.



L’empenta de les festes populars dels darrers 30 anys, ha creat la necessitat de constructors d’imatgeria festiva que donessin forma als desitjos de les colles i entitats. Malgrat que pràcticament s’havia perdut l’ofici, van aparèixer a la dècada dels 80 del segle XX una nova formada d’escultors amb una formació específica en l’àmbit de la pintura i escultura. Partint de la tradició, aquest creadors van donar una pàtina personal a les figures populars i van introduir noves textures, nous materials ( fibra de vidre) i dissenys innovadors com ara retrats de persones en els gegants i capgrossos, incorporació d’elements simbòlics i noves figures mitològiques de la mediterrània i la cultura clàssica.



Ramon Aumedes, Dolors Sans i David Ventura són tres representants d’aquesta nova fornada de creadors d’imatgeria festiva a Catalunya, amb una obra molt extensa i una formació professional que combina el domini de la tècnica amb la creativitat, fruit tot plegat de més de 20 anys d’ofici. Les seves creacions han donat forma al ric imaginari col·lectiu català, convertint dracs, gegants i altres bèsties en veritables “tòtems” contemporanis de moltes poblacions catalanes i generant al voltant de les peces una intensa vida associativa. Els “escultors de la festa” col·laboren amb el seu treball creatiu a dignificar i donar caràcter a les festes majors, trobades, correfocs i altres modalitats de festa on els dracs, gegants i bestiari en són un dels elements protagonistes i ajuden d’aquesta manera a cohesionar els grups socials i afavorir que els ciutadans s’identifiquen amb aquests elements simbòlics.



Per consultar més informació sobre l’exposició, us podeu adreçar a les pàgines web dels tres constructors Ramon Aumedes: www.sarandaca.com, Dolors Sans: www.dolorssans.com

David Ventura. www.venturahosta.net i a Artesania Catalunya www.artesania-catalunya.com



 
04-12-2007 - Participació dels Gegants a la 5a Festa Comarcal de l'Oli

04-12-2007


Participació dels Gegants a la 5a Festa Comarcal de l'Oli


En Gorg i l'Splug van participar el dissabte 8 de Desembre a la 5a Festa Comarcal de l'Oli, on van oferir, amenitzats amb la música dels grallers, uns quants balls tradicionals amb el monumental edifici de Lluís Domènech i Montaner de fons.
Tot i el vent i el fred que feia a les 9 del matí, fet que va comporta la trabocada d'en Gorg sobre l'Splug a casua del fort vent, amb l'ajuda dels assistents i dels propis geganters la situació no va passar d'un ensurt.


Gegants Vols contactar amb nosaltres?


Comentari:
Codi de seguretat [*] Verificacio imatge Introduïu el codi:
[*] Cal introduir aquest codi per evitar enviaments automàtics.