Sindica

cap

El bloc

Combat contra la pobresa energètica

L’augment del cost de l’energia i la caiguda d’ingressos de moltes llars que estan a l’atur és una combinació que es tradueix, entre altres coses, en la impossibilitat de fer front als pagaments dels subministraments bàsics d’energia (electricitat i gas). L’anomenada pobresa energètica, fa que fa uns anys es concretava sobretot en l’alt cost de l’energia en habitatges no adequats i envellits, ara adopta una dimensió molt més gran per la caiguda d’ingressos de les famílies.

Continuar llegint


L’últim que (a)pagui la llum

La subhasta del mercat majorista d’electricitat d’aquesta setmana, que comporta un augment del rebut de l’11%, ha posat al descobert el castell de cartes sobre el que s’ha construït el mercat energètic de l’estat espanyol d’ençà de la liberalització promoguda per Rodrigo Rato i Josep Piqué (perquè surten els mateixos culpables a tot arreu?), un mercat oligopolístic caracteritzat per l’opacitat, la manca de competència real i l’alteració de preus, carregant sobre el consumidor (particulars i empreses) un augment continuat del preu de la llum.

Continuar llegint


Esborrar Montesquieu

Fa unes setmanes el Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar l’avantprojecte de Llei de Seguretat Ciutadana, una proposta normativa que actualitzaria la Llei Orgànica 1/1992, sobre Protecció de la Seguretat Ciutadana. La proposta (aquí es pot consultar la presentació, explicació i notes de premsa del propi ministeri) s’emmarca, com es reconeix en la presentació, en un context d’augment de les manifestacions i protestes socials.

Continuar llegint


Sí i sí. I mil vegades sí.

Data i pregunta. Objectiu i compte enrere. Amb una dosi de generositat per part de les diferents sensibilitats polítiques que defensen el dret a decidir, finalment s’ha concretat la data i la pregunta (encadenada) que ha de permetre als ciutadans de Catalunya optar pel camí de futur col·lectiu que desitgem. Una decisió democràtica, on tothom podrà... (continua llegint)

Continuar llegint


Les responsabilitats de Rodrigo Rato

Ahir Rodrigo Rato va comparèixer a la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya que vol esclarir les responsabilitats en la gestió de la crisi de les entitats financers i la possible vulneració de drets dels consumidors. Més enllà de les escenes que han sortit als mitjans de comunicació (glorificades per uns, criminalitzades per altres), ahir en nom d’ERC vaig formular una sèrie d’interrogants a Rato que no es van veure aclarits en la seva intervenció.

Continuar llegint


L’ordinalitat de Sánchez-Camacho

Alícia Sánchez-Camacho, conscient que la demanda d’una consulta sobre la independència no és cap suflé, intenta que el govern espanyol ofereixi una alternativa, centrada en un nou model de finançament. Més enllà que els fets indiquen que l’estratègia actual del PP segueix una direcció contrària (vegeu, si no, el pressupost de l’estat per al 2014 presentat per Montoro) i que el plet català no és pas una qüestió merament fiscal (no proposem la consulta com a xantatge per tenir més peix al cove, sinó per emancipar-nos), la proposta de Camacho ens presenta l’oportunitat de posar al descobert el cinisme amb què l’espanyolisme tracta les reclamacions de la ciutadania catalana.

Continuar llegint


Una història eslovena

Un procés com el que s’està vivint a Catalunya, que persegueix la constitució d’un nou estat independent en el si de la comunitat internacional, pel seu caràcter extraordinari i la seva dimensió històrica, va acompanyat d’una forta càrrega d’incertesa. Darrerament, hem vist com diverses veus han situat aquesta incertesa com un fre que ha d’aturar qualsevol avanç en el procés, i fins i tot alguns han dit que Catalunya esdevindria un membre més de la llista d’estats no reconeguts, els pàries de la comunitat internacional.

Continuar llegint


No és un xantatge, és la determinació de decidir

La Via Catalana del passat Onze de Setembre ha estat un èxit rotund. De participació, d’organització, de ressò mediàtic i –sobretot- d’impacte polític. El missatge ha estat clar, nítid, sense arestes ni ambigüitats: centenars de milers de persones ens vam enllaçar des del Pertús a Vinaròs per la independència del nostre país, i volem decidir-ho democràticament, en un referèndum en què també hi participin i es comptin els que no van anar a la mobilització.

Continuar llegint


Fem via i fem-ne via

“No et limites a contemplar les hores que ara vénen, baixa al carrer i participa. No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu”, ens va deixar escrit el gran Vicent Andrés Estellés. Demà, 11 de setembre del 2013, no ens podem quedar a casa, cal sortir al carrer i donar la mà als nostres veïns i veïnes com a símbol del futur que volem construir entre tots i per a tots. La mobilització de demà serà la demostració que el procés d’independència de Catalunya es caracteritza per ser impulsat des de la societat civil i no des de les elits econòmiques, mediàtiques ni polítiques.

Continuar llegint


Trenquem el sostre de sobirania

El passat 29 de maig la Comissió Europea va fixar definitivament el sostre de dèficit pressupostari per al conjunt de l’estat espanyol per al 2013 en un 6,5% del PIB. Montoro ha tardat fins a l’1 d’agost per a distribuir-lo per cadascuna de les comunitats autònomes, i ho ha fet de forma injusta i desproporcionada respecte al pes en la depesa pública. La capacitat d’endeutament ve limitada pel sostre de dèficit, i especialment en moments de crisi és una variable determinant de qualsevol pressupost.

Continuar llegint


perfil



Pere Aragonès
Nascut a Pineda de Mar el 16 de novembre de 1982. Diputat al Parlament de Catalunya i Regidor a l'Ajuntament de Pineda de Mar.
Tot el perfil

darreres entrades



Enllaços



contacte contacte



arxiu